Η μάχη της ψήφου στη Θράκη – Το ΚΙΕΦ τερμάτισε πρώτο αλλά με σημαντικές απώλειες
Νικητής η αποχή
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μεγάλος νικητής και στη Θράκη το βράδυ της Κυριακής ήταν η αποχή. Το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (στα τουρκικά DEB Partisi), να δίνει τη μάχη επί της ουσίας μόνο του και να τερματίζει πρώτο σε ποσοστά με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ, αλλά να χάνει απέναντι στην αποχή αφού απώλεσε χιλιάδες ψήφους ανθρώπων που επέλεξαν να μην πάνε στην κάλπη στις 9 Ιουνίου.
Και σύμφωνα με τους ανθρώπους που ζουν στη Θράκη, για τους ανθρώπους που ζουν στα βουνά της περιοχής, τους ανθρώπους της μουσουλμανικής μειονότητας, όπου τα κουκιά είναι μετρημένα, η αποχή είναι μία ξεκάθαρη δήλωση. Σημειώνουν δε δηκτικά και το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να μην έχουν καν στα ψηφοδέλτια τους υποψήφιο από τη μειονότητα.
Σημειώνεται δε ότι από την Τουρκία ήρθαν λιγότερα από 500 άτομα για να ψηφίσουν, ενώ δεν επέλεξαν να το κάνουν ούτε διά της επιστολικής ψήφου.
Τα κοινοβουλευτικά κόμματα απουσίασαν
Ειδικά όταν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Ελλάδα επέλεξαν να απέχουν από τον προεκλογικό αγώνα στη Θράκη και να μην δώσουν τη μάχη, όπως λένε στο in άνθρωποι που ζουν τις εξελίξεις στην περιοχή.
Το ΚΙΕΦ επικράτησε στους μειονοτικούς δήμους, ωστόσο ηττήθηκε για μία ακόμα φορά στις πόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης όπου τερμάτισε δεύτερο και τέταρτο αντίστοιχα, γεγονός που σύμφωνα με εκτιμήσεις αποδεικνύει ότι σε περιοχές όπως υπάρχει συνύπαρξη οι άνθρωποι αποδεσμεύονται.
Η μάχη για τη νεολαία
Τονίζουν δε ότι το μειονοτικό κόμμα έδωσε μεγάλη μάχη για να κερδίσει τους νέους, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί τους γύρισαν την πλάτη. Με αρκετούς να σημειώνουν ότι η νεολαία που πλέον έχει φοιτήσει σε ελληνικά πανεπιστήμια και αναζητά ένα άλλο μέλλον δεν έχει τις δεσμεύσεις και τις εξαρτήσεις που είχαν οι γονείς και οι παππούδες τους από το τουρκικό προξενείο το οποίο φέρεται να συνδέεται και να κατευθύνει τον κύριο όγκο των ψήφων προς το ΚΙΕΦ.
Με μουσουλμάνους πλέον να φτάνουν να καταγγέλουν παρατυπίες του ΚΙΕΦ στις αρχές.
Πρώτο κόμμα έστω και με αδυναμίες
Παρά τις αδυναμίες του ωστόσο η επικράτηση του ΚΙΕΦ σε ποσοστά είναι με μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη ΝΔ, συνολικά στις περιφέρειες Ροδόπης και Ξάνθης. Με το ποσοστό συμμετοχής να ξεπερνά οριακά το 35% και στις δύο περιπτώσεις.
Πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Ροδόπης τα αποτελέσματα στο 92,05% της ενσωμάτωσης το ΚΙΕΦ κατέγραφε ποσοστό 36,87% με 13.206 ψήφους έναντι 38,00% και 23.063 ψήφων το 2019. Και η ΝΔ 19,61% με 7.025 ψήφους έναντι 19,69% και 11.947 ψήφων το 2019.
Και στην Ξάνθη με την ενσωμάτωση στο 98,13% το ΚΙΕΦ έφτασε το 27,42% με 10.959 ψήφους, έναντι 25,24% και 15.095 ψήφων το 2019. Την ίδια στιγμή η ΝΔ έλαβε 20,17% με 8.062 ψήφους έναντι 24,44% και 14.618 το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό του ΚΙΕΦ δεν καταφέρνει καν να φτάσει το 1%, γεγονός που του καθιστά απαγορευτική την προοπτική εκλογής, με καθηγητές και αναλυτές να υπενθυμίζουν άλλωστε ότι το κατώφλι του 3% για την ανάδειξη βουλευτών και ευρωβουλευτών θεσπίστηκε για να εμποδίσει την εκλογή ανεξάρτητων μειονοτικών βουλευτών από το 1993.
Το προξενείο
Η σύνδεση του ΚΙΕΦ με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και την Άγκυρα αποτελεί κοινή παραδοχή. Ενώ οι ευρωεκλογές στις οποίες συμμετέχει το κόμμα από το 2014 και μετά επιχειρείται να αξιοποιηθούν κάθε φορά ως ένα τεστ επιρροής του στην μειονότητα, που μέσω και της αποχής βαίνει μειούμενο.
Οι σφιχτές πελατειακές σχέσεις εξάρτησης που έχει δημιουργήσει με τη μειονότητα το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να σπάσουν. Ενώ η πολιτική της Αθήνας όπως εφαρμόζεται στη Θράκη κάθε άλλο παρά βοηθητική στο να σπάσουν οι εξαρτήσεις αυτές μπορεί να χαρακτηριστεί όπως αποδεικνύεται στο πέρασμα των χρόνων.
Με τη Θράκη να είναι ένας καθημερινός αγώνας δρόμου για αυτούς που τη ζουν και καλούνται να τη διαχειριστούν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις