Μετά τις κάλπες: Συντροφικά «μαχαιρώματα» ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς και «πόλεμος» φθοράς
Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα σε Κουμουνδούρου και Πατησίων. Καυγάς για τις έδρες και κατηγορίες για επιθέσεις λάσπης. Οι χαμηλές «πτήσεις» στις ευρωκάλπες και η επόμενη ημέρα.
«Μπουρλότο» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έβαλαν οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Οι κάλπες ξύπνησαν ημέρες διάσπασης και τα «μαχαίρια» βγήκαν πάλι από τα θηκάρια με αλληλοκατηγορίες, αιχμές και μια νέα διένεξη για τις έντεκα έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο που «μετακόμισαν» από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Αριστερά.
Από το πρώτο κύμα των exit polls το φυτίλι άναψε και η φωτιά δεν άργησε να πάρει διαστάσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να δώσει το έναυσμα κάνοντας μια σιβυλλική δήλωση με αποδέκτη τη Νέα Αριστερά.
Μια «βόμβα» εδάφους – αέρος
Ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε να εννοηθεί πως το κόμμα του αξιώνει επιστροφή των εδρών που απώλεσε από το διαζύγιο με την «Ομπρέλα» και την «ομάδα Αχτσιόγλου».
«Δεν πρέπει να κάνουμε πολιτική για την καρέκλα και τις προσωπικές φιλοδοξίες, πρέπει να το κάνουμε για να υπηρετήσουμε το λαό μας και την πατρίδα μας» ανέφερε θέλοντας να χτίσει το προφίλ του ηγέτη της κεντροαριστεράς που θα ενώσει δυνάμεις για να «χτυπήσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναδείχθηκε δεύτερος χάνοντας πάνω από 335.000 ψήφους σε έναν χρόνο και ποσοστό 2,9%, μη καταφέρνοντας να κεφαλαιοποιήσει τις ισχυρές απώλειες της ΝΔ αλλά ούτε και την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που, παρότι είδε άνοδο των ποσοστών του, απώλεσε πάνω από 100.000 ψήφους.
Ταυτόχρονα δεν κατάφερε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο στις κάλπες, καθώς η αποχή άγγιξε το 60%, γεγονός που πιστώνεται αναλογικά -όπως και στους υπόλοιπους σχηματισμούς- και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Νέα Αριστερά έλαβε στις ευρωεκλογές 2,45% και ο ΣΥΡΙΖΑ 14,92%. Και τα δύο κόμματα συγκαταλέγονται στους χαμένους της εκλογικής βραδιάς
Πριν να ριχτεί στην ευρωπαϊκή εκλογική μάχη πέρασε από δύο διασπάσεις, με τα στελέχη που αποχώρησαν να δημιουργούν τη Νέα Αριστερά, που έλαβε στις ευρωεκλογές ποσοστό 2,45%. Πέρασε ένα μεγάλο διάστημα περιδίνησης, που κατάφερε να απεμπλακεί αρκετά αργότερα, έχοντας ωστόσο απολέσει και τη μεγαλύτερη κομματική βάση του.
Τη σκυτάλη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πήρε λίγες ώρες αργότερα ο βουλευτής του κόμματος Χρήστος Γιαννούλης. Ο βορειοελλαδίτης πολιτικός δεν άφησε πολλά περιθώρια παρερμηνείας λέγοντας πως το ποσοστό της ΝΕΑΡ το βράδυ των εκλογών δεν αντιστοιχίζεται με τις 11 έδρες στη Βουλή.
Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε (ΑΝΤ1) πως «η έκφραση των πολιτών με τη ψήφο τους, είναι η καλύτερη απάντηση στην εκτίμηση που μπορεί να έχεις για τον πολιτικό σου χώρο».
Η ώρα του Αλέξη Χαρίτση
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, περιορίστηκε τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να αναγνωρίσει πως το μήνυμα της κάλπης είναι «αρνητικό» για τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπεί.
Με καθαρότερο μυαλό, τη Δευτέρα (10/06), επανήλθε επιχειρώντας μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και «σηκώνοντας το γάντι» που είχε πετάξει η Κουμουνδούρου.
Νιώθοντας την πίεση να αυξάνει χαρακτήρισε «γελοίο» το γεγονός πως «το κόμμα Κασσελάκη έχει αναζωπυρώσει τις επιθέσεις λάσπης προς την Νέα Αριστερά», με αίτημα να «επιστραφούν οι έδρες»» και έκρινε πως «το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι βαθιά υποκριτικό».
Επιστρέφοντας όσα καταλογίζονται στη ΝΕΑΡ σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη του την διαδρομή είχε υποδεχτεί αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου που είχαν εκλεγεί με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα είχε ψηφιστεί αν δεν είχαν υπάρξει τέτοιες μετακινήσεις. Είναι βαθιά υποκριτικό όταν έχεις δεχτεί ότι υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης μελών του Κοινοβουλίου λόγω διαφωνιών, να θεωρείς ότι αυτό θα αφορά πάντα άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες και πότε την δική σου».
Και φρόντισε να κλείσει την πόρτα, λέγοντας: «Αν το κόμμα Κασσελάκη επιθυμεί να στηρίζει την κούρσα εξοπλισμών και τα F35, την στιγμή που καταρρέουν τα νοσοκομεία, μπορεί να το κάνει χώρις τις δικές μας ψήφους. Αν επιθυμεί να ανταγωνίζεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε φοροελαφρύνσεις στο πιο πλούσιο 1% ή να ψηφίζει τροπολογίες δωράκι στον Λαυρεντιάδη, μπορεί να το κάνει χώρις τις δικές μας ψήφους. Αν επιθυμεί να στηρίζει την πολεμική εμπλοκή της χώρας σε επιχειρήσεις όπως στην Ερυθρά Θάλασσα, μπορεί να το κάνει χωρίς τις δικές μας ψήφους».
Φέρτε πίσω τις έδρες
Η αντιπαράθεση έφτασε μέχρι και τα τηλεοπτικά πάνελ με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά να σχολιάζει (MEGA) πως «το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των όσων είχαν προηγηθεί».
Το «τσεκούρι του πολέμου» ξεθάφτηκε όταν είπε πως «οι διασπαστικές δυνάμεις πάτωσαν», τονίζοντας παράλληλα πως «δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση στην κοινωνία και στον κόσμο της Αριστεράς. Τους πέρασε μέχρι και το κόμμα της κ. Λατινοπούλου!».
Και μπήκε και στο «ψητό»: «Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα πρέπει να αναλογιστούν αν αυτό που έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα τους, μέσα από το οποίο αναδείχτηκαν και πήραν και τις 11 βουλευτικές έδρες, ήταν σωστό ή αν θα πρέπει να διατηρούν την κατοχή αυτών των εδρών», επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε στους πρώην συντρόφους του ο Στέφανος Κασσελάκης.
Κόντρα την περιρρέουσα ατμόσφαιρα Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς έρχονται με πρόταση σύμπλευσης των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων υποστηρίζοντας πως στελέχη του «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, διατυπώνουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική».
Θεωρούν ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες και θέλοντας να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση «όχι ως θέσφατο, αλλά ως αφορμή για την εκκίνηση της διαδικασίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις