Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η «μέτρια» συνθήκη που εντάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αποτυχία του εκλογικού στόχου

Η «μέτρια» συνθήκη που εντάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η αποτυχία του εκλογικού στόχου

Κοιτώντας μόνον αριθμητικά το σκορ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ το αποτέλεσμα είναι αποτυχημένο χωρίς καμία αμφιβολία. Θέτοντας στην εξίσωση παράγοντες μπορούν να δοθούν κάποιες εξηγήσεις για το αποτέλεσμα

Μια μέτρια κατάσταση. Σε μια τέτοια συνθήκη εντάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ο πρόεδρός του, Στέφανος Κασσελάκης, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναδείχθηκε δεύτερος χάνοντας πάνω από 335.000 ψήφους σε έναν χρόνο και ποσοστό 2,9%, μη καταφέρνοντας να κεφαλαιοποιήσει τις ισχυρές απώλειες της ΝΔ που ξεπέρασαν τις 900.000 ψήφους (που μεταφράζεται σε 12%) αλλά ούτε και την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που, παρότι είδε άνοδο των ποσοστών του, απώλεσε πάνω από 100.000 ψήφους.

Ταυτόχρονα δεν κατάφερε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο στις κάλπες, καθώς η αποχή άγγιξε το 60%, γεγονός που πιστώνεται αναλογικά -όπως και στους υπόλοιπους σχηματισμούς- και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την Κουμουνδούρου, όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης, εξέφραζαν προεκλογικά την αισιοδοξία ότι θα λάβουν μεγαλύτερο ποσοστό, που θα πλησίαζε αυτό των εθνικών εκλογών του 2023, ενώ έκαναν λόγο ακόμη και για το νούμερο «2» μπροστά από το ποσοστό του.

Κοιτώντας μόνον αριθμητικά το σκορ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχοντας ως βάση και τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, το αποτέλεσμα είναι αποτυχημένο, χωρίς καμία αμφιβολία και περαιτέρω εξήγηση.

Ωστόσο θέτοντας στην εξίσωση τους παράγοντες μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τον Στέφανο Κασσελάκη μπορεί -σε κάποιον βαθμό- να δοθούν κάποιες εξηγήσεις και «άλλοθι» για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε από δύο διασπάσεις, με τα στελέχη που αποχώρησαν να δημιουργούν τη Νέα Αριστερά, που έλαβε ποσοστό 2,45%. Πέρασε ένα μεγάλο διάστημα περιδίνησης, που κατάφερε να απεμπλακεί αρκετά αργότερα, έχοντας ωστόσο απολέσει και τη μεγαλύτερη κομματική βάση του.

Αντίστοιχα και εσωκομματικά είχε σοβαρά προβλήματα που κορυφώθηκαν στο συνέδριο του κόμματος. Μόλις τότε κατάφερε να βγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κάποιον βαθμό συμπαγές και προχώρησε -όσο το δυνατόν περισσότερο- προς την εκλογική μάχη.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν έλειψαν και τα λάθη και οι παραλείψεις του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις κατηγορήθηκε για διγλωσσία αλλά και για δηλώσεις εκτός του φάσματος των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που προκάλεσαν αμηχανία σε στελέχη του κόμματος.

Το χρονικό διάστημα ήταν μικρό, ωστόσο η πολιτική μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και όπως αντίστοιχα η ΝΔ είχε απώλειες σε αυτό το μεγάλο ποσοστό σε έναν χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες να προσέλθουν σε αυτό.

Τέλος, παρότι το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν ήταν αυτό που θα τον φέρει στο χείλος του γκρεμού -όπως θα ήταν ένα ποσοστό που θα τον κατέτασσε τρίτο- δεν επετεύχθη η πολιτική ανατροπή, που με βάση το ποσοστό της ΝΔ θα συντελούνταν με ανάλογη άνοδο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μου έδωσε χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση»

Ο Στέφανος Κασσελάκης στη δήλωση που πραγματοποίησε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έξω από το κτίριο της Κουμουνδούρου ανέφερε πως «ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση», δείχνοντας τον τρόπο που θα κινηθεί το ερχόμενο διάστημα.

«Συνεχίζουμε, εκσυγχρονιζόμαστε, θα στήσουμε κοιτίδες γνώσης και προσφοράς και θα εμπνεύσουμε τον κόσμο. Και αυτό το κίνημα, το οποίο παρά τις αντίξοες συνθήκες άντεξε, μόνο πάνω έχει να πάει από εδώ και πέρα. Και είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για όλους και όλες σας» υπογράμμισε.

Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν θα είναι εύκολη, με τα ερωτήματα για το πώς θα πορευτεί να είναι πολλά και να χρήζουν απαντήσεων. Ο Στέφανος Κασσελάκης μετρήθηκε για πρώτη φορά σε εθνική κάλπη και δεν βγήκε ούτε (θριαμβευτικά) νικητής ούτε (ταπεινωτικά) ηττημένος.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά, αυτή είναι ανοιχτή ήδη από το προηγούμενο διάστημα, από στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Χάρης Τσιόκας. Το σίγουρο είναι ότι τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα που εντάσσονται σε αυτόν τον χώρο δεν προσέφεραν χθες, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Νέας Αριστεράς, την αισιοδοξία ότι μπορεί να ανατραπεί -χωρίς περαιτέρω συνθέσεις του χώρου- ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, δεδομένο είναι ότι στην πολιτική τίποτα δεν είναι γραμμικό.

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024