Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τα μηνύματα της κάλπης, η επόμενη μέρα και η πρώτη αποτίμηση από τα κόμματα

Τα μηνύματα της κάλπης, η επόμενη μέρα και η πρώτη αποτίμηση από τα κόμματα

Μεγάλες απώλειες για τη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ δεν πέτυχαν τους στόχους. Η δεξιά του κυβερνώντος κόμματος πολυκατοικία, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά

Πολλαπλά μηνύματα είχε η κάλπη των ευρωεκλογών για τα κόμματα, με τους πολιτικούς αρχηγούς να προχωρούν σε μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων αλλά και να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα.

Τα τρία μεγάλα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δεν βγαίνουν κερδισμένοι από τη χθεσινή βραδιά, με τις μεγαλύτερες, όμως, απώλειες, να καταγράφει το κυβερνών κόμμα. Παράλληλα πρωταγωνιστής ήταν και η αποχή που άγγιξε το 60%.

«Το κόμμα μας δεν έφτασε στο στόχο που είχε θέσει», λέει ο Μητσοτάκης

Η ΝΔ συγκέντρωσε λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο ψήφους (1.125.602 ψήφους), τη στιγμή που στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 είχε συγκεντρώσει 2.115.311 και στις ευρωεκλογές του 2019 περί τις 1.873.137 ψήφους.

Επιχειρώντας να αναλύσει την απώλεια των 12 μονάδων από την προηγούμενη εθνική κάλπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «σίγουρα υπήρξαν πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα της καθημερινότητάς τους με σημαντικότερο την ακρίβεια. Σέβομαι την επιλογή τους είτε εκφράστηκε με πρωτοφανή αποχή είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων. Ακούω όμως τη φωνή τους και την ακούω δυνατά».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε επίσης -μιλώντας για το 33% που δεν έπιασε η ΝΔ- πως «το κόμμα μας δεν έφτασε στο στόχο που είχε θέσει και δεν με ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χωρίς να πετυχεί τον στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – Ο λαός μού έδωσε χρόνο, λέει ο Κασσελάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την πλευρά του αναδείχθηκε δεύτερος χάνοντας πάνω από 335.000 ψήφους σε έναν χρόνο και ποσοστό 2,9%. Από την Κουμουνδούρου είχαν θέσει ως στόχο ένα ποσοστό που θα πλησίαζε αυτό που έλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προηγούμενη εκλογική μάχη.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, με τον Στέφανο Κασσελάκη ωστόσο να υπογραμμίζει έξω από την Κουμουνδούρου πως «καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%».

Παράλληλα τόνισε πως «αυτό είναι το πρώτο βήμα. Είναι το πρώτο βήμα για ένα κόμμα που εξελίσσεται και αλλάζει εν κινήσει, για έναν νέο άνθρωπο, άγνωστο σε αυτή τη χώρα, που ήρθε εδώ, στέκεται μπροστά σας με την καθαρότητά του, για να μπορέσει να φέρει πρόοδο και αλλαγή και αξιοκρατία στην πατρίδα μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση. Ξέρω και συνειδητοποιώ απόλυτα τη σημασία αυτής της ευθύνης, και ακριβώς αυτό θα κάνω, όπως τo είχαμε πει και προεκλογικά».

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Δεν έπιασε τη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής παρότι ανέβασε τα ποσοστά του από τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, έχασε σε ψήφους και δεν κατέφερε να αποσπάσει τη δεύτερη θέση, που είχε τεθεί ως στόχος από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, «ως νέος πολιτικός σε καμία περίπτωση δεν συμβιβάζομαι με μια τέτοια πολύ αρνητική εξέλιξη, και γι’ αυτό θα αγωνιστώ ώστε η πολιτική να συγκινεί, να δίνει λύσεις, να γοητεύει και όχι να προκαλεί θυμηδία, απέχθεια ή νέα αδιέξοδα».

«Σε τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση», συνέχισε, «μέσα σε ένα χρόνο αυξήσαμε σταθερά τα ποσοστά μας -πολύ πάνω από τις ευρωεκλογές του 2019. Στα θετικά, σπάσαμε επιτέλους τη γαλάζια κυριαρχία στο χάρτη, πρασινίζοντας δύο νομούς της Κρήτης μετά από 12 χρόνια. Επίσης, είμαστε δεύτερη δύναμη σε 19 νομούς της χώρας. Η παράταξή μας ξανασυστήθηκε με τους ψηφοφόρους του Κέντρου, όπου αναδειχθήκαμε πρώτο κόμμα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ποσοστιαία άνοδος για το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ανέβασε τα ποσοστά του, φτάνοντας στο 9,25%, χάνοντας ωστόσο σε ψήφους σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας για τα εκλογικά αποτελέσματα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο λαό και τη νεολαία των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, Αττικής που ανέδειξαν το ΚΚΕ ξανά τρίτη δύναμη με μεγάλη διαφορά.

«Αυτό επιβεβαιώνει τους δεσμούς του ΚΚΕ με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και αποδεικνύει ότι η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει πιο σταθερούς δεσμούς που έχουν διαμορφωθεί και έχουν δοκιμαστεί σε σημαντικούς αγώνες που έχουν προηγηθεί», αλλά και στη «συνεχή και ασταμάτητη προσπάθεια μας για άμεση επικοινωνία και διάλογο με το λαό όλες τις μέρες του χρόνου όχι μόνο προεκλογικά», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Άνοδος της δεξιάς της ΝΔ πολυκατοικίας

Η δεξιά της ΝΔ πολυκατοικία αύξησε τα ποσοστά της, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που διπλασίασε τα ποσοστά του.

«Σήμερα γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και σημείωσε ότι όλοι οι Έλληνες μπορούν να συστρατευθούν με το κόμμα του.

Ανοδικές ήταν οι τάσεις και της Νίκης του Δημήτρη Νατσιού, ενώ στην ευρωβουλή εισήλθε η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Δεν τα κατάφερε η Νέα Αριστερά

Και η Νέα Αριστερά είναι η ηττημένη των ευρωεκλογών, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 3% για να εκλέξει ευρωβουλευτή, καταγράφοντας 2,45%.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε στις δηλώσεις του πως το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

«Για τη Νέα Αριστερά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, παρά την πολύ συγκινητική προσπάθεια των μελών μας σε όλη τη χώρα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς», υπογράμμισε, δίνοντας ωστόσο μήνυμα για τη συνέχεια. «Η Αριστερά όμως πάντοτε στα δύσκολα κρίνεται. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και συνεχίζει», τόνισε.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024