Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Απαξιώνεις την πολιτική, χρεώνεις τιμές μπουτίκ στη λαϊκή και στην Ακροδεξιά στήνουνε γιορτή

Απαξιώνεις την πολιτική, χρεώνεις τιμές μπουτίκ στη λαϊκή και στην Ακροδεξιά στήνουνε γιορτή

Της αμύνης τα παιδιά διώξανε τον βασιλιά και της μεταπολιτικής φέρανε την Ακροδεξιά. Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει ανασχηματισμό, ο Κασσελάκης κάτι στο τικ τοκ και ο Ανδρουλάκης προειδοποιεί αν δεν συνέλθει η πολιτική θα κλείνει για καιρό τις πληγές της με θαυματουργή... κεραλοιφή

Δημοψήφισμα

Οι εκλογές τελείωσαν κι ο λογαριασμός ήρθε! Προς όλους! Το αποτέλεσμα επικυρώνει μία κακή κυβερνητική χρονιά – κι όχι μόνο! – της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό πάντως που ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ξόρκιζε σε διάφορες δηλώσεις του, συνέβη. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ένα «δημοψήφισμα» της κυβερνητικής του πολιτικής. Η οποία και καταψηφίστηκε συντριπτικά!

Απογοήτευση

Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας εν μέρει οφείλεται στην αποχή απογοητευμένων δεξιών ψηφοφόρων – όπως ακριβώς συνέβη τον Οκτώβριο του 2009 – και εν μέρει στην υπερψήφιση των σχηματισμών στα δεξιά της. Σας το έχω πει και το επαναλαμβάνω ένα σημαντικό μέρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας έχει «διαρρήξει» οριστικά τις σχέσεις του μαζί της.

Περίεργες φωνές!

Επίσης δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός … ακούει φωνές και τι είδους φωνές, γιατί η αναφορά στη δήλωση του πως «ακούω τη φωνή τους – σσ αυτών που τον καταψήφισαν ή απείχαν – και την εντολή τους. “Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο”. Αυτό θα κάνουμε», δεν νομίζω πως του το είπε κανείς! Αλλά εν πάση περιπτώσει….

Και χειρότερα

Ωστόσο νομίζω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Οπως συνέβη στη Γαλλία, όπου ο φίλος του ο Μακρόν κατέρρευσε και κατ΄ ανάγκην οδηγήθηκε στις εκλογές. Η όπως στη Γερμανία που το SPD έπεσε στη τρίτη θέση με δεύτερο το ακροδεξιό AfD!

Restart από πιο χαμηλά!

Είναι προφανές ότι από σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να μηδενίσει το «κοντέρ» και να κάνει restart στην κυβέρνηση. Με την διαφορά όμως ότι η αφετηρία του είναι κατά πολύ χαμηλότερη του 41% του Ιουνίου του 2023. Οικονομικά τα τρία επόμενα χρόνια ως τις εθνικές εκλογές του 2027 θα είναι δύσκολα – αρχίζοντας από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα τεθούν σε εφαρμογή. Και σύντομα οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι η τριετία της πανδημίας είναι πάρα μα πάρα πολύ μακρινή. Η κατάσταση θα φανεί από το φθινόπωρο….

Ανασχηματισμός;

Τώρα στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι με κάποιο τρόπο οι πολίτες να απωθήσουν από την μνήμη τους το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Κι αυτός ο «κάποιος τρόπος» δεν είναι άλλος από έναν σαρωτικό ανασχηματισμό.

Εδώ και τώρα;

Αυτό είναι ένα «χαρτί» που το κρατούσε για το Αύγουστο, έτσι ώστε να κάνει επανεκκίνηση με αφετηρία την ΔΕΘ. Το γεγονός όμως ότι το αποτέλεσμα έχει μπροστά το «2» κι όχι τόσο οριακά, τον αναγκάζει να το χρησιμοποιήσει «εδώ και τώρα». Θα το κάνει;

«Δίκοπο μαχαίρι»

Πληροφορίες, εκτιμήσεις και κινήσεις δείχνουν ότι μάλλον θα το χρησιμοποιήσει. Αυτό όμως είναι και «δίκοπο μαχαίρι». Διότι από μία πλευρά μπορεί να του δώσει λίγο πολιτικό αέρα, από την άλλη πλευρά όμως – δεδομένων των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί – όσοι εκ των βουλευτών που προσδοκούν, δεν υπουργοποιηθούν τελικά, θα αντιδράσουν με διάφορους τρόπους και κυρίως με τη γνωστή «λευκή απεργία».

Υπουργοί από το Βορρά

Πάντως άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το εσωτερικό σύστημα λειτουργίας του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν πως η εκλογική αποτυχία στη Βόρειο Ελλάδα θέτει ως άμεσο αίτημα την γεωγραφική ενίσχυση της περιοχής στη νέα κυβέρνηση. Με ικανό αριθμό βουλευτών.

Καλά οι δεξιοί, οι κεντρώοι;

Τουτέστιν αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει στις εθνικές εκλογές να μην έχει τις επιδόσεις των ευρωεκλογών θα πρέπει να «λυγίσει τη βέργα» προς τα δεξιά, για να μπορέσει να απορροφήσει τους επόμενους κραδασμούς. Κι αυτό όμως δεν είναι μία απλή υπόθεση. Υπάρχει κίνδυνος να «τρομοκρατήσει» τους κεντρώους ψηφοφόρους στους οποίους έτσι κι αλλιώς ελπίζει. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς κόστος. Γι΄ αυτό κι η θέση του είναι δύσκολη. Ετσι, λοιπόν, πρέπει να καταλήξει σε ποιους θέλει να απευθυνθεί για να συγκροτήσει και το ανάλογο σχήμα.

«Πύρρειος» νίκη

Κι ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά κυβερνητικά και πολιτικά προβλήματα, η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζει τον δικό του κλαυσίγελο! Κατόρθωσε να έρθει δεύτερο κόμμα και κατόρθωσε επίσης να εκμηδενίσει εκλογικά τη «Νέα Αριστερά». Ομως η νίκη του είναι «πύρρειος»! Με εκλογικό ποσοστό περί το 15% μπορεί να υπερισχύει του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα κάνει και τη διαφορά.

Η ανασυγκρότηση;

Διότι αυτό που εκκρεμεί είναι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς ως «αντίπαλου δέους» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Και για την συστημική ευστάθεια του συστήματος! Πόσο μάλλον που τα δύο κεντροαριστερά κόμματα κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν αθροιζόμενα το ίδιο ποσοστό με αυτό της Νέας Δημοκρατίας. Αρα σε μία ιδανική εκδοχή μπορούν τη Νέα Δημοκρατία να «την παίξουν στα ίσα»!

Η αποχή

Βέβαια οι μαξιμαλιστικοί στόχοι του κ. Στέφανου Κασσελάκη δεν ήταν τίποτ΄ άλλο παρά μία προεκλογική ρητορική άνευ περιεχομένου – κάτι σαν το 17% του ΚΚΕ το 1981! Τούτου δοθέντος αξίζει να σημειωθεί ότι με τόσο μεγάλη αποχή δεν ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστος ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πόσο μάλλον που το νέο εκλογικό κοινό που είχε προσεγγίσει ο κ. Κασσελάκης δεν ήταν κι από τα πιο … φανατικά της κάλπης!

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης

Να σημειώσω επ΄ αυτού ότι εγκαίρως και σε ανύποπτο χρόνο σας είχα ενημερώσει για τον κίνδυνο της υψηλής αποχής, λέγοντας πως στην κυβέρνηση φοβούνται πως η συμμετοχή μπορεί να κυμανθεί στο 30% με 35% – τελικώς υπερέβη λίγο το 38%! Και να συμπληρώσω ακόμη πως η παρατήρηση του κ. Γιάννη Ραγκούση πως η χρονική αποσύνδεση των περιφερειακών εκλογών από τις ευρωεκλογές θα είχε οδυνηρά αποτελέσματα ως προς την συμμετοχή των ψηφοφόρων. Κι αποδείχθηκε πως είχε δίκιο.

Πρωτοβουλίες;

Τώρα ο κ. Κασσελάκης έχει μπροστά του το συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο και δεν είναι καθόλου σαφές τις είδους πολιτικές πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει, δεδομένου ότι οι σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι κακές!

Δύσκολη θέση

H θέση του – όσο κι αν στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να το «καλαμπουρίσουν» – δεν είναι καθόλου εύκολη. Διότι θα βρεθεί αντιμέτωπος εκτός από την εσωκομματική του αντιπολίτευση, κυρίως με το αίτημα των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Χαμογελάνε

Παράλληλα στη Χαριλάου Τρικούπη πήραν βαθιές ανάσες με μεγάλη ικανοποίηση. Το ποσοστό τους πλησίον του 13% και με μικρή απόσταση η διαφορά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν ότι καλύτερο μπορούσαν να πετύχουν. Κι είναι από τα κόμματα που χτυπήθηκαν λιγότερο από την αποχή. Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως για την άνοδο που παρουσίαζε σε διάφορες περιφέρειες της χώρες, επιπλέον όσων στις εθνικές εκλογές είχε καλές επιδόσεις. Βεβαίως η «μαύρη τρύπα» της Χαριλάου Τρικούπη παραμένει η Αττική, με σχετικά χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Διατηρεί την ηγεμονία του

Εν προκειμένω ο κ. Ανδρουλάκης είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει το κόμμα του – ανέφελα; – στις εκλογές του 2027. Κι οι επίδοξοι δελφίνοι του δεν νομίζω ότι θα του κάνουν τη ζωή δύσκολη! Ομως και σ΄ αυτόν τίθεται το ερώτημα πως σκοπεύει να προσεγγίσει την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Και σ΄αυτό το θέμα τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα!

Sports in

Σπανούλης: «Θέλουμε να βάλουμε ταυτότητα στην ομάδα»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε στις δηλώσεις του πως θέλει να δώσει ταυτότητα στην Εθνική ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024