Το «φαινόμενο» Φειδίας και το μήνυμα των ψηφοφόρων
Η Κύπρος στην εποχή της μεταπολιτικής
«Δεν είναι μόνο στην Κύπρο που γράφουμε ιστορία, είναι παγκοσμίως». Αυτή ήταν η δήλωση του Φειδία Παναγιώτου, του 24χρονου youtuber – influencer που προκάλεσε το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο και εξελέγη ευρωβουλευτής στις κάλπες της 9ης Ιούνη. Και δεν εξελέγη απλά τελευταίος αλλά τρίτος, με τα ποσοστά του να φτάνουν το 19,3% και να κάνουν το ΑΚΕΛ, το κόμμα που ήρθε δεύτερο σε ποσοστά με 21,5% να νιώθει την ανάσα του πολύ κοντά. Ενώ δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη απόσταση και από το πρώτο ΔΗΣΥ που κατέγραψε 24,8%.
Νικητής και στην Κύπρο ήταν για μία ακόμα φορά η αποχή, αφού η συμμετοχή έφτασε στο 50,5%.
Μεγάλοι απόντες από την κάλπη οι τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, αφού στις κάλπες πήγαν 5.676 πολίτες σε σύνολο 103.281 που έχουν δικαίωμα ψήφου.
Το φαινόμενο Φειδίας
Στην Κύπρο το φαινόμενο «Φειδίας» καταγραφόταν στις δημοσκοπήσεις κανείς ωστόσο δεν πίστευε ότι θα πάρει τελικά την τρίτη θέση. Και μάλιστα ποσοστό πάνω από το 19%
Και την επόμενη μέρα οι αναλυτές αναζητούν εάν η ψήφος στον influencer που παραδέχτηκε ότι δεν είχε ψηφίσει ποτέ πριν «σταυρώσει» τον εαυτό του και δεν έχει ιδέα από ΕΕ, ήταν μία καταδίκη του πολιτικού συστήματος, ή απαξίωση μέσω μίας επιλογής που θα μπορούσε να δείχνει και χλευασμό.
Δεν έχει πολιτικές θέσεις. Δεν έχει θέσει στόχους. Φέρεται σύμφωνα με όσους τον ξέρουν να είναι ένας «μιτσής» (σς πιτσιρικάς) που «γυρεύκει την προσοχή».
Δεν έχει σίγουρα τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού υποψήφιου και σίγουρα για τα δεδομένα όχι μόνο της Κύπρο η συμμετοχή μίας τέτοιας προσωπικότητας στις εκλογές ξεπερνά κάθε φαντασία.
Τι ψήφους πήρε
Το ερώτημα είναι αν ο Φειδίας εισέπραξε μόνο ψήφους δυσαρέσκειας ή δείχνει και την αλλαγή ταυτότητας των ψηφοφόρων.
Ψηφοφόροι που αναζητούν μία απολιτίκ έκφραση, λίγο πιο χαλαρή, ίσως λίγο περισσότερα «χαλαρά» στοιχεία.
Και τελικά που θα οδηγήσει αυτή η επιλογή.
Ειδικά σε μία χώρα που μισή είναι κατεχόμενη.
Για κάποιους ωστόσο ο Φειδίας θα δείξει την κατεύθυνση που θα επιλέξει και ενδεχομένως τις όποιες «εξαρτήσεις» του με τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο και τη στάση που θα κρατήσει σε σειρά ζητημάτων.
Παιδί του πολιτικού συστήματος
Όλοι πάντως στο νησί συμφωνούν ότι το «φαινόμενο» Φειδία τον γέννησε το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο, τον ανέδειξε το γεγονός ότι τα κόμματα δεν μπόρεσαν να ακούσουν και να ανταποκριθούν στις αγωνίες των πολιτών και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του.
Και σε κάθε περίπτωση αποτύπωσε με τον πλέον ηχηρό τρόπο την είσοδο της Κύπρου στη φάση της μεταπολιτικής, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.
Κάποιοι μάλιστα προειδοποιούν ότι η κατάρρευση των πολιτικών επιχειρημάτων στην εξέλιξη των πραγμάτων, δίνει χώρο στην ακροδεξιά και μπορεί να γεννήσει δράκους που δύσκολα θα αντιμετωπιστούν. Αφού το άχρωμο απολιτίκ μπορεί να περάσει πιο εύκολα στο «μαύρο» που θα επιδιώξει να εμφανιστεί η μία «φωνή λογικής» σε ένα κόσμο πιο χαλαρής ψήφου…
Με το ΕΛΑΜ, το πολιτικό παιδί της Χρυσής Αυγής, να μετρά ήδη μία σημαντική νίκη στην Κύπρο καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση και εκλέγοντας έναν ευρωβουλευτή.
- ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown
- Oι Καβαλίερς επανέφεραν τους Μπακς στην πραγματικότητα μετά το NBA Cup
- Αυτοκίνητο: Το 82% των Ελλήνων οδηγούν για αποστάσεις μικρότερες των τεσσάρων χιλιομέτρων
- Φόροι: Τέλος χρόνου για εκκρεμότητες – Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τις επόμενες μέρες
- «Στο Τσακ» της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο Radio City Theatre
- Νίκη απέναντι στη Λαμία για να κλείσει καλά το 2024 θέλουν οι «ερυθρόλευκοι»