Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η Ευρώπη θα ψάξει τον βηματισμό της μετά την επέλαση της ακροδεξιάς

Η Ευρώπη θα ψάξει τον βηματισμό της μετά την επέλαση της ακροδεξιάς

Εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσήλθαν στις κάλπες για να επιλέξουν τα 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την αυξανόμενη υποστήριξη προς την ακροδεξιά να ωθεί τον Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία.

Ηχηρά μηνύματα σε όλη την Ευρώπη στέλνουν οι κάλπες. Οι παραδοσιακές δυνάμεις κρατούν μεν την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο όμως η ακροδεξιά έρχεται να κλονίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα κόμματα των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων χάνουν περίπου 20 ευρωβουλευτές το καθένα, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο το «φιλοευρωπαϊκό» μπλοκ που έχει την πλειοψηφία.

Ενισχυμένα βγαίνουν τα ακροδεξιά, υπερσυντηρητικά και υπερεθνικιστικά κόμματα επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Η μοιραία πτώση του Renew και η καταιγίδα εξελίξεων

Η πρόβλεψη, που βασίζεται σε exit polls και άλλες αναλύσεις, δείχνει ότι οι Πράσινοι θα κερδίσουν μόλις 52 ευρωβουλευτές, έναντι 72 που είχαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Το Renew, με επικεφαλής τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έπεσε από τις 102 έδρες σε 82 και οδήγησε τον ηγέτη της Γαλλίας σε αιφνιδιαστική κίνηση διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης της χώρας.

Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, αλλά και Γερμανία, Ισπανία η ακροδεξιά κάνει αισθητή την παρουσία της

Στη Γαλλία, οι προβλέψεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), εξασφάλισε το 31,5% των ψήφων – υπερδιπλάσιο ποσοστό από αυτό που συγκέντρωσε ο Μακρόν.

Νίκη της Μαρί Λε Πεν στη Γαλλία

Το ακροδεξιό FPÖ στην Αυστρία προβλέπεται επίσης να βρεθεί στην κορυφή, διπλασιάζοντας τον αριθμό των ευρωβουλευτών του σε έξι, αφού συγκέντρωσε το 27% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ORF.

Στη δεύτερη θέση διεξάγεται μια αμφίρροπη μάχη μεταξύ του κεντροδεξιού ÖVP, με πέντε ευρωβουλευτές (από επτά) και ποσοστό 23,5%, και των σοσιαλιστών του SPÖ, με επίσης πέντε ευρωβουλευτές και ποσοστό 23%.

Στη Γερμανία, το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDU και CSU προβλέπεται να λάβει μόλις το 30% των ψήφων, ποσοστό παρόμοιο με το 29% του 2019, ενώ ακολουθεί η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη δεύτερη θέση με 16,5%, από 11% το 2019. Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς υποχωρούν στο 14% και οι Πράσινοι στο 12%.

Στην Ισπανία το ακροδεξιό Vox αναμένεται να αυξήσει την εκπροσώπησή του κατά δύο έως τρεις ευρωβουλευτές, ενώ οι νεοεισερχόμενοι «The Party Is Over», που επίσης χαρακτηρίζονται ως ακροδεξιοί λαϊκιστές, θα κερδίσουν για πρώτη φορά δύο ή τρεις ευρωβουλευτές, σύμφωνα με τα exit polls.

Πρώτη δύναμη το κόμμα της Μελόνι στην Ιταλία

Σε χώρες όπως η Ολλανδία η ψηφοφορία διεξήχθη την Πέμπτη και το exit poll δείχνει ότι το κόμμα PVV του Γκέρτ Βίλντερς θα κατακτήσει επτά έδρες επιβεβαιώνοντας μια στροφή προς τα ευρωσκεπτικιστικά δεξιά κόμματα που είχε προβλεφθεί από προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Καθαρή νίκη δίνουν τα exit polls στην Ιταλία στο κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι (Fdi), με ποσοστό από 26%-30%. Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) ακολουθεί με τις εκτιμήσεις να αναφέρονται σε ποσοστό από 21% έως 25%. Και τα δυο κόμματα σημειώνουν άνοδο, καθώς στις βουλευτικές εκλογές του 2022, το μεν κόμμα της Μελόνι είχε συγκεντρώσει το 26%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα το 19,1%.

Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες

Το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, συγκεντρώνουν συνολικά περίπου 62% των ψήφων και αν αθροίσουμε και το ποσοστό τη Αριστεράς το ποσοστό αυξάνεται και άλλο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι έδρες θα κατανεμηθούν ως εξής: 

  • ΕΛΚ: 189 έδρες (+13 έδρες)
  • S&D 135 έδρες (-4 έδρες)
  • RE (Renew Europe) 80 έδρες (-22 έδρες)
  • ECR(Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) 72 έδρες (+3 έδρες)
  • ID (Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας) 58 έδρες (+9 έδρες)
  • ALE (Πράσινοι) 52 έδρες (-20 έδρες)
  • NI (Μη εγγεγραμμένοι σε ομάδα) 46 έδρες (-16 έδρες)
  • The Left (Η Αριστερά) 36 έδρες (-1 έδρα)
  • Άλλοι 51 έδρες

Στη δύσκολη εξίσωση για την επόμενη ημέρα το ερώτημα που τίθεται μετ’ επιτάσεως είναι πώς θα κινηθεί το ΕΛΚ, αν θα επιλέξει να υποδεχθεί στους κόλπους τους ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα, με τα οποία «φλερτάρει» πολλούς μήνες, ώστε να κυριαρχήσει έναντι άλλων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Sports in

«Επαφές της Μπάγερν με Σπανούλη» – Τι αποκαλύπτουν στη Γερμανία

Η Μπάγερν Μονάχου αναζητεί προπονητή και δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν τον Βασίλη Σπανούλη ως πιθανό διάδοχο του Πάμπλο Λάσο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024