Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Αντιφασιστική συγκέντρωση στην Place de la République ενάντια στην Λεπέν

Γαλλία: Αντιφασιστική συγκέντρωση στην Place de la République ενάντια στην Λεπέν

Στην Πλατεία Δημοκρατίας ή Place de la République συγκεντρώθηκαν Γάλλοι από όλο το φάσμα της αριστεράς, της οικολογίας και του κέντρου σε μια αυθόρμητη αντιφασιστική συγκέντρωση.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République (Πλατεία Δημοκρατίας) στο Παρίσι για να διαδηλώσουν κατά της μεγάλης νίκης στις ευρωεκλογές του Εθνικού Συναγερμού την Μαρίν Λεπέν, ο οποίος παίρνει θέση ισχύος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρει το AFP.

Φέροντας σημαίες των νέων οικολόγων, της φοιτητικής ένωσης Unef, του PS, της La France Insoumise (Ανυπόταχτη Γαλλία) και σημαίες της Παλαιστίνης, οι διαδηλωτές άρχισαν να καταλαμβάνουν την πλατεία γύρω στις 10:30 μ.μ., μετά την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση. Αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αντιφασίστες, πολίτες προερχόμενοι από διαφορετικά κόμματα και οργανώσεις έσπευσαν στην Πλατεία Δημοκρατίας, να διαδηλώσουν ενάντια στο φασιστικό μόρφωμα της Μαρίν Λεπέν.

Καθώς μια ομάδα ανέβηκε, με το μεγάφωνο στο χέρι, στο εμβληματικό άγαλμα στο κέντρο της πλατείας, αρκετά άτομα φώναζαν, το αντιφασιστικό σύνθημα «siamo tutti antifascisti» (είμαστε όλοι αντιφασίστες) και «η νεολαία τσαντίζει το Εθνικό Μέτωπο» (la jeunesse emmerde le Front national).

Άλλοι απηύθυναν εκκλήσεις για ένα «λαϊκό μέτωπο» κατά του Εθνικού Συναγερμού, ο οποίος συγκέντρωσε ρεκόρ ποσοστών το βράδυ της Κυριακής στις ευρωεκλογές (31,5%).

Πως μοιράστηκαν οι έδρες στη Γαλλία

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 30 έδρες και το 31,5% των ψήφων με τον Coalition Besoin d’Europe, τον συνασπισμό που συμμετέχει και το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν να συγκεντρώνει το 14,5% το οποίο ποσοστό αντιστοιχεί σε 13 έδρες. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν αντίστοιχο ποσοστό εδρών με τον συνασπισμό του Μακρόν, κερδίζοντας το 14% των ψήφων, την ώρα που το κόμμα Ανυπόταχτη Γαλλία ή La France Insoumise κατέλαβε 9 έδρες με το 10.1% των προτιμήσεων.

Οι Ρεπουμπλικανοί με το 7,2% των ψήφων κέρδισαν 6 έδρες, ο συνασπισμός της Περήφανης Γαλλίας της ανιψιάς της Λεπέν και εγγονής του Ζαν Μαρί Λεπέν πήρε 5 έδρες, έχοντας το 5,3% των προτιμήσεων, τον ίδιο ακριβώς αριθμό εδρών που εξασφάλισαν και οι Οικολόγοι – Οικολόγοι Πράσινοι της Ευρώπης με 5,5%.

Η Μαριόν Μαρεσάλ, υποψήφια στις ευρωεκλογές με το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Reconquest, του οποίου ηγείται ο Éric Zemmour, άπλωσε την Κυριακή το χέρι στη θεία της, τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να συναντηθεί μαζί της και με τον Ζορντάν Μπαρντελά και άλλους ηγέτες του δεξιού μπλοκ της Γαλλίας για να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας.

Σε μια ένδειξη ότι το κόμμα του Ζεμούρ, θα μπορούσε να προσεγγίσει τον πολύ μεγαλύτερο αντίπαλό του Εθνικό Συναγερμό, η Μαρεσάλ δήλωσε ότι «ένας δεξιός συνασπισμός μου φαίνεται πιο αναγκαίος από ποτέ». Υπενθυμίζεται πως απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, ο Εμανουέλ Μακρόν χρειάστηκε στην στήριξη της Αριστεράς (Ανυπόταχτη Γαλλία, Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας), των οικολόγων και άλλων δυνάμεων του Κέντρου για να γίνει πρόεδρος, την ώρα που η Λεπέν είχε την στήριξη του Reconquête! του Ζεμούρ και του υποψηφίου προέδρου Nicolas Dupont-Aignan.

Πρώτο σχόλιο Μακρόν για τις εκλογές

«Μια σοβαρή και βαριά απόφαση», λέει ο Μακρόν σε ανάρτησή του που σχολιάζει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε αργά το βράδυ της Κυριακής την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, και να προκηρύξει νέες εκλογές.

«Μια σοβαρή και βαριά απόφαση, αλλά πάνω απ’ όλα μια πράξη της εμπιστοσύνης προς εσάς, αγαπητοί συμπατριώτες», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, μαζί με ένα βίντεο από το εθνικό του διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε την κίνηση νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής.

Η Μελόνι σε ρόλο ρυθμίστριας – Θα επιλέξει την γοητεία της εξουσίας ή θα στηρίξει την ακροδεξιά;

Ήδη πριν αρχίσουν να πέφτουν τα exit polls της Κυριακής, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θεωρούνταν ο ρυθμίστρια του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την φλέρταραν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη μία πλευρά και η γαλλική ακροδεξιά από την άλλη.

Τώρα καλείται να επιλέξει αν θα γίνει το αγαπημένο παιδί της κεντροδεξιάς, στηρίζοντας την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή αν θα επιλέξει την Μαρίν Λεπέν πιστεύοντας στο όραμα της ακροδεξιάς Ευρώπης, ένα όραμα από το οποίο μετακινήθηκε μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας τηρώντας μια πιο «φιλοευρωπαϊκή» και μετριοπαθή στάση.

Μπόνους: Το εξώφυλλο της αυριανής Liberation ασχολείται με την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη εκλογών στην σκιά του 30% των εκλογών που συγκέντρωσε ο Εθνικός Συναγερμός.

«Έχουμε είκοσι ημέρες» λέει ο ΥΠΕΞ Στεφάν Σεζουρνέ – Τίθεται επικεφαλής του στρατοπέδου Μακρόν

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του προεδρικού κόμματος της Αναγέννησης (Renaissance), ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής, σε επιστολή του προς τα μέλη του, « ότι θα αναλάβει την οργάνωση της εκστρατείας».

Οι ομάδες δηλώνουν ήδη απασχολημένες με την προετοιμασία του πρώτου γύρου όπως αναφέρει η Le Figaro. Οι εκλογικές περιφέρειες μελετώνται, όπως και η χρηματοδότηση αυτής της αστραπιαίας και απροσδόκητης εκστρατείας.

«Από σήμερα το βράδυ, είμαστε κινητοποιημένοι για να κερδίσουμε αυτές τις βουλευτικές εκλογές,» γράφει ο Στεφάν Σεζουρνέ στην επιστολή του, πριν προσθέσει πως «Έχουμε είκοσι ημέρες. Είκοσι ημέρες για να πείσουμε. Είκοσι ημέρες για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Είκοσι ημέρες για να κερδίσουμε!».

Sports in

Ασταμάτητος Καραλής έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με άλμα στα 5,93μ.

Ακόμη μία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Εμμανουήλ Καραλής ο οποίος έκανε ξανά πανελλήνιο ρεκόρ μέσα σε εννέα μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024