Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Πέρασε το ψήφισμα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ - Κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Live: Πέρασε το ψήφισμα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ – Κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση στο Ισραήλ ο Μπένι Γκαντζ - Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Γάζα

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για «σύνθετο έγκλημα πολέμου» μετά την πολύνεκρη επίθεση του περασμένου Σαββάτου στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός απελευθέρωσε τέσσερις ομήρους, με την παλαιστινιακή οργάνωση να υποστηρίζει ότι σκότωσε άλλους τρεις, καθώς και τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιους, ενώ άφησε πίσω του 698 τραυματίες.

Ο Μπένι Γκαντζ, υπουργός στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ παραιτήθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, κατηγορώντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για αποτυχία στον πόλεμο στη Γάζα και ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:16 Αχτίδα ελπίδας στη Γάζα μετά την έγκριση του ψηφίσματος για κατάπαυση πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 Το σχέδιο για εκεχειρία συζητά ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, συναντάται σήμερα με τους ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με σκοπό να προωθήσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας υπέρ του οποίου τάχθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις το πρωί στο Τελ Αβίβ με τον Μπένι Γκαντζ, που παραιτήθηκε προ ημερών από την κυβέρνηση πολέμου, κατόπιν με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, προτού μεταβεί στην Ιορδανία.

Επειτα από τον σταθμό του στην Αίγυπτο, όπου κάλεσε τις χώρες της περιοχής ν’ «ασκήσουν πίεση στη Χαμάς» για να δεχθεί την κατάπαυση του πυρός, ο κ. Μπλίνκεν είχε συνομιλίες χθες με τον Νετανιάχου για περίπου δυο ώρες προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο και για τη Γάζα.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως «η πρόταση πάνω στο τραπέζι θ’ ανοίξει τον δρόμο προς την ηρεμία κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ» με τον Λίβανο και την εντατικοποίηση της προσπάθειας να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του Ισραήλ «με χώρες της περιοχής», ανέφερε δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

05:30 Ο Μπάιντεν καλεί τη Χαμάς να αποδείξει ότι θέλει την κατάπαυση

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Χαμάς ν’ αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, μετά την υιοθέτησή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Δευτέρα.

«Η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός. Αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία ν’ αποδείξουν ότι το εννοούν», έγραψε στο X.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λίγο μετά την έγκρισή του, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με μεσολαβητές για την εφαρμογή του.

Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρότεινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά βασικά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ισραηλινού πρωθυπουργού, με δημόσιες δηλώσεις τους έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή τους στη συμφωνία.

05:00 Παιδιά τα περισσότερα θύματα ισραηλινής επιδρομής στη Γάζα

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι παιδιά, και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε διαμέρισμα στην πόλη της Γάζας, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το διαμέρισμα, που βρίσκεται στη γειτονιά Daraj, στο βόρειο τμήμα της πόλης, ανήκε στην οικογένεια Ashour.

04:30 Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε τους θανάτους τεσσάρων Παλαιστινίων, σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού κοντά στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Ο ένας από τους τέσσερις νεκρούς φέρεται να είχε επιτεθεί μερικές ώρες νωρίτερα σε αυθαίρετο οικισμό, στον Σντε Εφράιμ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας.

Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού αναπτύχθηκαν στο Κφαρ Νιάμα για «να συλλάβουν έναν από τους τρομοκράτες που διέπραξαν επίθεση εναντίον Εβραίων και πυρπόλησαν λυόμενη κατοικία στο αγρόκτημα Σντε Εφράιμ», ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία.

Οταν «έφθασαν οι δυνάμεις της τάξης στην τοποθεσία όπου κρύβονταν οι ύποπτοι, ο τρομοκράτης (σ.σ. που φερόταν να επιτέθηκε στο Σντε Εφράιμ) και άλλοι τρεις προσπάθησαν να διαφύγουν με όχημα κι αποπειράθηκαν να χτυπήσουν αστυνομικούς που επιχειρούσαν στην περιοχή.

»Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος και εξουδετέρωσαν τους τρομοκράτες», πρόσθεσε η ίδια πηγή, υποστηρίζοντας ακόμη πως κατασχέθηκαν «εκρηκτικά» και αυτόματο όπλο (περισσότερα εδώ).

04:00 Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στον βόρειο Λίβανο

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον οχηματοπομπής βυτιοφόρων που εισερχόταν στον Λίβανο από τη γειτονική Συρία, ανέφεραν μη κυβερνητική οργάνωση και στρατιωτική πηγή.

«Τρεις Σύροι που συνεργάζονταν με τη Χεζμπολάχ και δυο Λιβάνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον οχηματοπομπής βυτιοφόρων που εισερχόταν στον Λίβανο στα σύνορα με τη Συρία στον δρόμο ανάμεσα στο Χερμέλ και στον Κουσέιρ», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Αυτή η ΜΚΟ, με έδρα τη Βρετανία και ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία, πρόσθεσε πως άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και ότι δυο ακόμη αγνοούνται.

Πρόσθεσε πως στόχος έγινε επίσης «ακίνητο» στον λιβανικό νομό Χερμέλ, περίπου 140 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, κοντά στη συριακή κοινότητα Χάους ας Σαγιέντ Αλί, «καταστρέφοντάς το ολοσχερώς» (περισσότερα εδώ).

03:30 Καλωσορίζει η Αίγυπτος την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η διπλωματία της Αιγύπτου καλωσορίζει την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης που εκφράζει υποστήριξη στην πρόταση για πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο.

Η Αίγυπτος συγκαταλέγεται στις τρεις χώρες —μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ — οι οποίες μεσολαβούν στις άκαρπες ως τώρα έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας για να σιγήσουν τα όπλα στον παλαιστινιακό θύλακο όπου ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διανύει πλέον τον ένατο μήνα του.

03:00 Προσφυγή κατά Μπάιντεν και Μπλίνκεν από αμερικανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αμερικανικές οργανώσεις για τα δικαιώματα κατέθεσαν προσφυγή κατά του προέδρου Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν, υποστηρίζοντας ότι είναι συνένοχοι στις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα που ισοδυναμούν με γενοκτονία.

Η έφεση, η οποία κατατέθηκε από το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων εκ μέρους των παλαιστινιακών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al-Haq και Defence for Children International, καθώς και εκ μέρους Παλαιστινίων στη Γάζα και Παλαιστινίων Αμερικανών στις ΗΠΑ, υποβλήθηκε στο Εφετείο της ένατης περιφέρειας του Σαν Φρανσίσκο.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας, είναι συνένοχη στην ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα. Η αρχική αγωγή, που κατατέθηκε τον Νοέμβριο σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, απορρίφθηκε τον Ιανουάριο για λόγους δικαιοδοσίας.

«Υποσχέθηκα στα επιζώντα μέλη της οικογένειάς μου στη Γάζα ότι θα έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να υπερασπιστώ το συμφέρον τους», δήλωσε η Laila El-Haddad, ενάγουσα στην υπόθεση, η οποία έχει χάσει πέντε μέλη της οικογένειάς της από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

02:35 Πηγή της Χεζμπολάχ αναφέρει ότι 3 μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε αυτοκινητοπομπή βυτιοφόρων

Τα ισραηλινά πλήγματα με στόχο μια αυτοκινητοπομπή βυτιοφόρων στο βορειοανατολικό Λίβανο αργά τη Δευτέρα σκότωσαν τρία μέλη της Χεζμπολάχ, αναφέρει στρατιωτική πηγή στο AFP.

«Τρία μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από εννέα ισραηλινά πυραυλικά πλήγματα που είχαν στόχο μια αυτοκινητοπομπή βυτιοφόρων και ένα κτίριο» σε ένα χωριό στην περιοχή Χερμέλ, στα σύνορα με τη Συρία, λέει η πηγή της Χεζμπολάχ στο AFP, προσθέτοντας ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης. Αυτή είναι η πιο απομακρυσμένη επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο από την έναρξη των μεταξύ τους συγκρούσεων.

02:10 «Οι στόχοι του πολέμου δεν έχουν αλλάξει» λέει ισραηλινός αξιωματούχος

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος συνεχίζει την αντιπαράθεση με το ρεπορτάζ του καναλιού 12, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε τον τερματισμό του πολέμου πριν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Ο αξιωματούχος επισημαίνει ότι «το περίγραμμα αναφέρει ρητά ότι το αργότερο τη δέκατη έκτη ημέρα θα αρχίσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις στις οποίες το Ισραήλ θα παρουσιάσει τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου».

«Οι όροι αυτοί δεν έχουν αλλάξει», λέει ο αξιωματούχος, «η εξάλειψη των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η επιστροφή όλων των απαχθέντων μας και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ».

Το Ισραήλ θα επιμείνει στην επίτευξη αυτών των όρων, προσθέτει ο αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «στερούμενη κάθε βάσης».

01:45 Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς «χαιρετίζει» την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την εκεχειρία στη Γάζα

Ο Μαχμούντ Αμπάς «χαιρέτισε» την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίζει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

«Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θεωρεί την υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος ένα βήμα για να τερματιστεί ο γενοκτονικός πόλεμος εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το γραφείο του Αμπάς σε ανακοίνωσή του.

01:15 «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» για τη συμφωνία εκεχειρίας καθώς ο λιμός καταδιώκει τον πληθυσμό της Γάζας

Η παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση Mercy Corp λέει ότι τώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός, πρέπει να «εφαρμοστεί πλήρως και αμέσως» για να σωθούν ζωές.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όταν πάνω από το μισό πληθυσμό βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου από την πείνα και οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα», δήλωσε η Kate Phillips-Barrasso, αντιπρόεδρος της παγκόσμιας πολιτικής και υπεράσπισης.

Είπε ότι οι κάτοικοι της Γάζας έχουν χάσει τα πάντα και «δεν μπορούν να αντέξουν άλλο».

«Τα γεγονότα αυτού του Σαββατοκύριακου στο Νουσεϊράτ αποκάλυψαν ότι πουθενά και κανείς στη Γάζα δεν είναι ασφαλής. Η συμφωνία – αν τηρηθεί – θα επιστρέψει επιτέλους τους ομήρους στις οικογένειές τους και θα διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές ενέργειες για την απελευθέρωσή τους δεν θα έχουν τόσο καταστροφικό και απαράδεκτο πολιτικό κόστος. Η κατάπαυση του πυρός θα αντιστρέψει το κλίμα σε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή μόνο αν είναι μόνιμη και αν αρθούν τα εμπόδια στην παράδοση βοήθειας. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτή η κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι απλώς ένα προσωρινό μέτρο, αλλά θα σταματήσει τις μάχες και θα ανοίξει το δρόμο για μια βιώσιμη ειρηνευτική διαδικασία«.

00:45 Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί στους στόχους του για να ολοκληρώσει τον πόλεμο, λέει ο απεσταλμένος του

«Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί στους στόχους του να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα, να καταστρέψει τις κυβερνητικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί απειλή για το Ισραήλ στο μέλλον», δηλώνει η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ρεούτ Σαπίρ Μπεν Ναφτάλι.

«Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η Χαμάς για να σταματήσει τον πόλεμο είναι να πετάξει τα όπλα και να παραδοθεί, πρόσθεσε. Μόλις επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, ο πόλεμος θα τελειώσει. Δεν χρειάζεται να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός ακόμη, όμως, δυστυχώς, τους τελευταίους οκτώ μήνες, η Χαμάς αρνείται», είπε. «Το Ισραήλ δεν θα εμπλακεί σε ανούσιες και ατελείωτες διαπραγματεύσεις, τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί η Χαμάς ως μέσο για να κερδίσει χρόνο», δήλωσε ο Μπεν Ναφτάλι, ο πολιτικός συντονιστής της αποστολής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

«Ήρθε η ώρα αυτό το συμβούλιο να θέσει επιτέλους τη Χαμάς προ των ευθυνών της, να ρίξει επιτέλους την ευθύνη εκεί που πρέπει, να καταδικάσει επιτέλους την τρομοκρατία».

00:17 Οι αρχές υπερασπίζονται την 7μηνη διοικητική κράτηση για τον εξαθλιωμένο Ταμίμι

Με αφορμή πλάνα από την απελευθέρωση του Παλαιστίνιου ακτιβιστή Μπασέμ Ταμίμι, ο οποίος φαίνεται αδυνατισμένος μετά από επτά και πλέον μήνες διοικητικής κράτησης, η υπηρεσία φυλακών του Ισραήλ υπερασπίζεται τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατά κρατούμενους ασφαλείας.

Ο Ταμίμι απελευθερώθηκε χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες χθες το βράδυ και φαινόταν αδύναμος, εξαντλημένος και σχεδόν αγνώριστος. Είναι ο πατέρας της Αχέντ Ταμίμι, η οποία φυλακίστηκε το 2017-2018 επειδή χαστούκισε έναν στρατιώτη των IDF στο χωριό Nabi Saleh της Δυτικής Όχθης της οικογένειας.

«Η υπηρεσία φυλακών… λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του κράτους και τη ζωή και την ασφάλεια των υπαλλήλων που φυλακίζονται», αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία IPS, σημειώνοντας ότι κρατούνται χιλιάδες επιπλέον Παλαιστίνιοι ύποπτοι από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Κληθείς να σχολιάσει τη σύλληψη του Μπασέμ Ταμίμι στις 29 Οκτωβρίου, οι IDF αναφέρουν ότι ο 57χρονος ήταν ύποπτος για «δραστηριότητα ασφαλείας» μαζί με έναν άλλο ύποπτο.

«Υπό το φως του πληροφοριακού υλικού που συγκεντρώθηκε για την υπόθεσή του και αφού δεν βρέθηκε καμία ποινική εναλλακτική λύση για τη δίωξή του, αποφασίστηκε η διοικητική κράτησή του για έξι μήνες», αναφέρει το IDF, σημειώνοντας ότι η απόφαση εγκρίθηκε από στρατιωτικό δικαστήριο του IDF, το οποίο απέρριψε έφεση του δικηγόρου του Ταμίμι.

Στις 28 Απριλίου, οι IDF ζήτησαν την παράταση της κράτησης του Tamimi για έξι ακόμη μήνες, αρνούμενοι ωστόσο να δημοσιοποιήσουν τους ισχυρισμούς ή να διεξαγάγουν δίκη εναντίον του.

Πρόσφατα, οι IDF διεξήγαγαν μια επανεξέταση της διοικητικής κράτησης του Tamimi και αποφάσισαν να τον απελευθερώσουν πρόωρα, λέει ο στρατός, χωρίς να εξηγήσουν το γιατί. Πολλές διεθνείς υπηρεσίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κρίνει την διοικητική κράτηση χωρίς κατηγορίες και δίκη παράνομη και ειδικά τις διοικητικές κρατήσεις ανηλίκων.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

00:00 Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα είναι ευχαριστημένη με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ

«Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θα χαρεί να ακούσει το αποτέλεσμα σχετικά με την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Νομίζω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε», δήλωσε στο Al Jazeera ο Alon Liel, πρώην διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο Liel είπε ότι οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο στο ψήφισμα που πρότειναν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το οποίο ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα πολύ ταραχώδες πρωινό που θα το συζητήσουμε αύριο», είπε.

Ο Liel πρόσθεσε ότι η χώρα-κλειδί για να πιέσει το Ισραήλ να εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Αίγυπτος.

«Η Αίγυπτος είναι τώρα σε θέση να ασκήσει τεράστια πίεση στο Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο. Ο πόλεμος κάθε μέρα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, όλο και πιο βαθιά στη Ράφα, με τους πρόσφυγες να πηγαίνουν στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Liel.

23:31 Η ΠΑ καλωσορίζει κάθε ψήφισμα που προβλέπει εκεχειρία και ενότητα παλαιστινιακής γης

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινε δήλωσε τη Δευτέρα ότι η προεδρία τάσσεται υπέρ κάθε ψηφίσματος που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και διατηρεί την ενότητα της παλαιστινιακής γης.

Τα σχόλια του Abu Rudeineh έγιναν με αφορμή το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποστηρίζει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ έκανε λόγο επίσης για ένα παλαιστινιακό κράτος υπό την ηγεσία μίας μεταρρυθμισμένης Παλαιστινιακής Αρχής.

23:22 Ναι μεν ισραηλινή πρόταση αλλά οι ΗΠΑ θα φροντίσουν ώστε το Ισραήλ να τη δεχτεί

Η ομιλία της εκπροσώπου των ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ επικεντρώθηκε στο να καταδικάσει τη Χαμάς για τις 7 Οκτώβρη και για τους θανάτους αμάχων που όπως είπε η Χαμάς χρησιμοποιεί ως ασπίδα. Η ίδια παρουσίασε την πρόταση Μπάιντεν σαν τη μοναδική διέξοδο για το τέλος του πολέμου σημειώνοντας πως το Ισραήλ την έχει αποδεχτεί, κάτι που δεν έχει γίνει δημόσια,

Ωστόσο αργότερα στην τοποθέτησή της παραδέχτηκε ότι το θέμα είναι η εφαρμογή του ψηφίσματος και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα φροντίσουν ώστε το Ισραήλ να την εφαρμόσει, ενώ η Αίγυπτος και το Κατάρ θα φροντίσουν ώστε να την εφαρμόσει η Χαμάς.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα φροντίσουν να πείσουν το Ισραήλ να εφαρμόσει μία «ισραηλινή πρόταση» δείχνει ότι προφανώς ο Νετανιάχου πιέζεται να συμφωνήσει και δεν έχει συμφωνήσει ακόμα.

23:16 Αλγερία στο ΣΑ: Το ψήφισμα του ΟΗΕ «δεν είναι τέλειο» αλλά προσφέρει «αχτίδα ελπίδας»

Ο Αμάρ Μπεντζαμά λέει ότι η χώρα του ψήφισε υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος επειδή «μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός».

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στην αμερικανική αντιπροσωπεία, ιδιαίτερα στην πρέσβειρα Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, για τις φιλότιμες προσπάθειές τους και για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις ανησυχίες μας στο τελικό κείμενο», ανέφερε στις δηλώσεις του λίγο μετά την ψηφοφορία.

«Η Αλγερία συμμετείχε κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας με καλή πίστη, συνεργαζόμενη στενά με τους Παλαιστίνιους διαμεσολαβητές για την επίτευξη ενός ψηφίσματος που διασφαλίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός και ελπίζουμε ότι θα έχει απτό αντίκτυπο στο έδαφος. Το κείμενο αυτό δεν είναι τέλειο, αλλά προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας στους Παλαιστίνιους».

Ο Bendjama δήλωσε ότι η Αλγερία είναι «ακλόνητη» στη δέσμευσή της να «σταματήσει τις σφαγές που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη Γάζα κατά τη διάρκεια αυτών των σκοτεινών στιγμών της ανθρώπινης ιστορίας».

«Μοναδική κατευθυντήρια αρχή της Αλγερίας ήταν η διατήρηση των ζωών των Παλαιστινίων. Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να εξοντώνουν τους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

23:11 Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τους μεσολαβητές για την εφαρμογή του ψηφίσματος

Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς ήταν να καλωσορίσει το ψήφισμα και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους μεσολαβητές για την εφαρμογή του.

«Επιβεβαιώνουμε την προθυμία μας να συνεργαστούμε με τους αδελφούς μας τους συνομιλητές για να διαπραγματευτούμε έμμεσα για τον τρόπο εφαρμογής αυτών των αρχών που συμπίπτουν με τα αιτήματα του λαού μας και της αντίστασης», δήλωσε η Χαμάς.

Υπενθυμίζουμε ότι η εκπρόσωπος των ΗΠΑ ενώ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση σημείωσε σε άλλο σημείο ότι οι ίδιες θα φροντίσουν να πείσουν το Τελ Αβίβ για την εφαρμογή του ενώ ζήτησε το ίδιο από την Αίγυπτο και το Κατάρ για τη Χαμάς.

Μετά την αντίδραση της Χαμάς αναμένεται η αντίδραση του Ισραήλ.

23:07 Περισσότερα από την τοποθέτηση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

«Συνάδελφοι, θα σημειώσω επίσης ότι αυτό το ψήφισμα απορρίπτει κάθε δημογραφική ή εδαφική αλλαγή στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε ενεργειών που μειώνουν το έδαφος της Γάζας, και επαναλαμβάνει την ακλόνητη δέσμευση αυτού του Συμβουλίου στο όραμα μιας διαπραγματευόμενης λύσης δύο κρατών, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», δήλωσε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Το σχέδιο που έχουμε ενώπιον μας τονίζει επίσης τη σημασία της ενοποίησης της Δυτικής Όχθης και της Γάζας υπό την ηγεσία μιας μεταρρυθμισμένης και αναζωογονημένης Παλαιστινιακής Αρχής.

23:03 Γάζα: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα διακόπτει την διανομή τροφίμων, εξαιτίας επίθεσης

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) σταμάτησε προσωρινά τις επιχειρήσεις διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας από την αμερικανική προβλήτα στο κέντρο της Γάζας, αφού δύο από τις αποθήκες της ανθρωπιστικής οργάνωσης στον θύλακα επλήγησαν σε απευθείας επίθεση με πυραύλους, όπως δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:55 Οι ελλείψεις στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ – Ποιος εγγυάται το πέρασμα από τη μία φάση στην άλλη;

Το ψήφισμα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ έχει βασικές ελλείψεις, αναφέρουν αναλυτές, καθώς ενώ περιγράφει τις τρεις φάσεις με βάση τα όσα είχε πει ο Μπάιντεν, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τη μετάβαση από τη μία φάση στην άλλη.

22:37 Οι ΗΠΑ είπαν στον ΟΗΕ ότι το Ισραήλ έχει δεχτεί την πρόταση

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ είπε ότι το Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση και κάλεσε για άλλη μια φορά τη Χαμάς να την αποδεχτεί, σημειώνοντας ότι δεν απέχει από την πρόταση στην οποία είχε συμφωνήσει.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη δήλωση από το Ισραήλ για την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ με τα όσα έχει πει ο Νετανιάχου αυτό το διάστημα, φαίνεται ότι το Τελ Αβίβ δεν είχε συμφωνήσει και στις τρεις φάσεις.

Οι ΗΠΑ για ακόμα μία φορά δήλωσαν και στο ΣΑ του ΟΗΕ ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς, με την εκπρόσωπο να λέει ότι η κατάπαυση πυρός μπορεί να ξεκινήσει από αυτή τη στιγμή.

22:22 Πέρασε το ψήφισμα των ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 14 χώρες. Καμία δεν διαφώνησε, ενώ η Ρωσία απείχε. Η πρόταση δέχτηκε κριτική από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα επειδή υποστήριξε τον τερματισμό του πολέμου, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων, θέση στην οποία αντιτίθεται δημοσίως η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Η παραβίαση ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θέτει σε κίνδυνο μια χώρα ή έναν οργανισμό που πλήττεται από διεθνείς κυρώσεις και τιμωρητικά μέτρα, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει τέτοιο κίνδυνο, τουλάχιστον όχι αμέσως, μετά την έγκριση του ψηφίσματος. Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην αντίθεσή της στη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της μη λήξης του πολέμου, αναμένεται ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις.

22:18 Η μητέρα απελευθερωμένου ισραηλινού αιχμαλώτου καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία

Η μητέρα ενός ισραηλινού αιχμαλώτου που διασώθηκε από τη Γάζα στη φονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Νουσεϊράτ ζήτησε από την κυβέρνηση να καταλήξει σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση άλλων που εξακολουθούν να κρατούνται εκεί.

«Υπάρχουν οικογένειες που περιμένουν χωρίς να μπορούν να αναπνεύσουν ή να κοιμηθούν χωρίς να σκέφτονται τους αγαπημένους τους στη Γάζα», δήλωσε η Όριτ Μέιρ, προσθέτοντας ότι επιτέλους μπόρεσε να έχει «τον πρώτο της ήσυχο νυχτερινό ύπνο μετά από οκτώ μήνες».

Ο γιος της Almog Meir Jan, 22 ετών, ανασύρθηκε από τον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat της Γάζας μαζί με άλλους τρεις αιχμαλώτους στις επιχειρήσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 274 Παλαιστίνιοι.

Η Meir δήλωσε ότι αισθάνεται «τυχερή», αλλά ελπίζει ότι και άλλοι θα έχουν την ίδια ευκαιρία να επανενωθούν με την οικογένειά τους. «Οι υπόλοιποι όμηροι χρειάζονται μια συμφωνία για να γυρίσουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι. Ζητάμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει με τη συμφωνία», δήλωσε.

22:06 CNN: Γιατρός λέει ότι οι όμηροι ξυλοκοπήθηκαν στην αιχμαλωσία και ότι είναι υποσιτισμένοι

Ο Δρ Itai Pessach από το Ιατρικό Κέντρο Sheba, ο γιατρός που περιθάλπει τους τέσσερις ομήρους που διασώθηκαν το Σάββατο – Shlomi Ziv, Noa Argamani, Andrey Kozlov και Almog Meir Jan – δήλωσε ότι ξυλοκοπήθηκαν στην αιχμαλωσία της Χαμάς και υποφέρουν από υποσιτισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.

«Δεν είχαν καθόλου πρωτεΐνες, οπότε οι μύες τους είναι εξαιρετικά εξαντλημένοι, υπάρχει βλάβη σε κάποια άλλα συστήματα εξαιτίας αυτού», δήλωσε ο Pessach, προσθέτοντας ότι «υπήρξαν περίοδοι όπου δεν έπαιρναν σχεδόν καθόλου τροφή».

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι ο λιμός επελαύνει στη Γάζα, και μέχρι στιγμής δεκάδες παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα και τη δίψα.

22:00 Οι Χούθι λένε ότι συνελήφθη «αμερικανοϊσραηλινός πυρήνας κατασκοπείας»

Ένας «αμερικανοϊσραηλινός πυρήνας κατασκόπων» αποκαλύφθηκε, λένε οι Χούθι, λίγες ημέρες αφότου η ομάδα  συνέλαβε περίπου δώδεκα μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.

Ο φερόμενος ως πυρήνας κατασκόπων περιελάμβανε πρώην προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Υεμένη, σύμφωνα με τηλεοπτική δήλωση του Abdel Hakim al-Khaiwani, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Χούθι.

«Ο αμερικανοϊσραηλινός πυρήνας διεξήγαγε δραστηριότητες κατασκοπείας και δολιοφθοράς σε επίσημους και ανεπίσημους θεσμούς επί δεκαετίες υπέρ του εχθρού», δήλωσε.

«Τα μέλη του κατασκοπευτικού πυρήνα και οι Αμερικανοί αξιωματικοί εκμεταλλεύονταν τις θέσεις τους στην αμερικανική πρεσβεία για να διεξάγουν τις δραστηριότητες σαμποτάζ τους. Μετά την αποχώρηση της αμερικανικής πρεσβείας από τη Σαναά τα μέλη του κατασκοπευτικού πυρήνα συνέχισαν να υλοποιούν τα σχέδιά τους υπό την κάλυψη διεθνών οργανισμών και οργανισμών του ΟΗΕ».

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τα Ηνωμένα Έθνη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

21:58 Νέα πλήγματα στην Υεμένη

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη στόχευσαν την ακτή al-Faza στην περιοχή al-Tuhayta στην πόλη Hodeidah, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Masirah που πρόσκειται στους Χούθι.

Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν και έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ισραηλινών στόχων σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, προκαλώντας την οργή των δυτικών κρατών.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι βομβαρδίζουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη από τον Ιανουάριο, αλλά η στρατιωτική εκστρατεία δεν έχει αποτρέψει τις επιθέσεις τους. Η ομάδα υποσχέθηκε να συνεχίσει να στοχεύει πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.000 ανθρώπους.

21:55 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Μπλίνκεν ενημέρωσε τον Νετανιάχου ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες στηρίζουν την πρόταση Μπάιντεν για εκεχειρία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες στηρίζουν την πρόταση για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων, που περιέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Ο Μίλερ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τον Νετανιάχου για τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για τα σχέδια μετά τη σύγκρουση και τόνισε τη σημασία της αποτροπής της εξάπλωσης της σύγκρουσης.

21:50 Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει ψηφοφορία στις 22:00 ώρα Ελλάσας, επί αμερικανικού ψηφίσματος που χαιρετίζει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι «το Ισραήλ έχει αποδεχθεί».

Καλεί τη Χαμάς, η οποία δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την πρόταση «θετικά», να αποδεχθεί το σχέδιο τριών φάσεων.

Ακολουθεί μια ματιά στο έγγραφο:

Η πρόταση θα ξεκινήσει με μια αρχική εκεχειρία έξι εβδομάδων με την απελευθέρωση των αιχμαλώτων σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές της Γάζας και την επιστροφή των Παλαιστινίων πολιτών σε όλες τις περιοχές της περιοχής.

Η πρώτη φάση απαιτεί επίσης την ασφαλή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε κλίμακα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», η οποία, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, θα οδηγήσει σε 600 φορτηγά φορτωμένα με βοήθεια που θα εισέρχονται στη Γάζα κάθε μέρα.

Στη δεύτερη φάση, το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει ότι με τη συμφωνία του Ισραήλ και της Χαμάς, θα πραγματοποιηθεί «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των άλλων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα».

Η τρίτη φάση θα δρομολογούσε «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και την επιστροφή των λειψάνων όλων των νεκρών ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα στις οικογένειές τους».

21:37 Η οικοδόμηση της αμερικανικής προβλήτας είναι «μάταιη»

Το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου στη Γάζα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την προσφάτως επισκευασθείσα προβλήτα ανθρωπιστικής βοήθειας που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ:

«Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος να σταματήσει την είσοδο της βοήθειας τους στη Γάζα μέσω της αμερικανικής πλωτής αποβάθρας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά τη ματαιότητα της αποβάθρας αυτής, καθώς δεν έχουμε δει καμία σοβαρή συνεισφορά σε αυτήν από τα εγκαίνιά της πριν από ενάμιση μήνα, για την ανακούφιση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης».
«Αν η αμερικανική κυβέρνηση ήταν σοβαρή στην προσέγγισή της για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ανθρωπιστικής καταστροφής και ειλικρινής στις προθέσεις της να βοηθήσει το λαό μας, θα είχε πιέσει την κατοχή να ανοίξει τα χερσαία περάσματα».
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επείγουσα και σοβαρή δράση -πριν είναι πολύ αργά- για να διασφαλίσει την είσοδο της βοήθειας σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας».

21:25 Βίντεο των IDF από την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δημοσίευσαν βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης του Σαββάτου για την ανάκτηση των ομήρων Andrey Kozlov, Almog Meir Jan και Shlomi Ziv.

21:13 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς λένε ότι ελεύθερος σκοπευτής χτύπησε ισραηλινό στρατιώτη στη Ράφα

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αναφέρει ότι ελεύθερος σκοπευτής στόχευσε ισραηλινό στρατιώτη ανατολικά της περιοχής αλ-Σόκα στη νότια πόλη της Γάζας. Από την ανακοίνωση δεν είναι σαφές αν ο στρατιώτης σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε.

Οι μάχες στη Ράφα έχουν ενταθεί από τις αρχές Μαΐου μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων, παρά την ευρεία διεθνή καταδίκη.

Το Διεθνές Δικαστήριο στα τέλη του περασμένου μήνα διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει «αμέσως» τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» την ανθρωπιστική κατάσταση στη νότια πόλη της Γάζας, όπου βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι.

20:58 Το Ισραήλ παρατείνει την κράτηση Παλαιστίνιας δημοσιογράφου χωρίς δίκη

Ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση της Rasha Herzallah, 39 ετών, μέχρι τις 24 Ιουνίου για υποτιθέμενη υποκίνηση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων και την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν τη δημοσιογράφο από τη Ναμπλούς και την ανέκριναν στις 2 Ιουνίου και την έθεσαν υπό διοικητική κράτηση – χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες ή να γίνει δίκη.

Οι ομάδες ανέφεραν ότι ο αριθμός των Παλαιστίνιων γυναικών στις ισραηλινές φυλακές είναι 74, πολλές από τις οποίες κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου για υποτιθέμενη «υποκίνηση κατά του Ισραήλ» σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το Women In Journalism, μια οργάνωση υπεράσπισης και υποστήριξης, η Herzallah προστίθεται σε περισσότερες από 40 δημοσιογράφους που βρίσκονται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές.

20:47 NBCNews: Η αιματηρή επιχείρηση διάσωσης των ομήρων παραλίγο να καταλήξει σε φιάσκο

Οι IDF επιβεβαίωσαν στο NBC News ότι ένα όχημα που μετέφερε τους τρεις άνδρες ομήρους χάλασε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, ενώ δέχονταν πυρά μαχητών. Οι κομάντος αναγκάστηκαν να φορτώσουν εσπευσμένα τους ομήρους σε ένα ξεχωριστό όχημα υπό τα πυρά, πριν τους οδηγήσουν σε ένα ελικόπτερο που τους περίμενε, ανέφεραν οι IDF.

Η διάσωση μπορεί να ήταν επικίνδυνα κοντά στο να πάρει άσχημη τροπή, αλλά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απόλαυσε μια σπάνια στιγμή θριάμβου μετά την επιτυχία της. Γρήγορα όμως αντιμετώπισε την παγκόσμια κατακραυγή για την κλίμακα της καταστροφής που προκάλεσε η επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ, καθώς και τη διαίρεση στο εσωτερικό μετά την παραίτηση ενός βασικού αντιπάλου του από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και την αναζωπύρωση της ανησυχίας των οικογενειών των εναπομεινάντων ομήρων.

20:32 Ποιοι συμμετέχουν στη συνάντηση Νετανιάχου- Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνοδεύονται από στενούς συνεργάτες στη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ.

Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι συνοδεύουν τον Νετανιάχου, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ συμμετέχει ο σύμβουλος του Μπλίνκεν, Ντέρεκ Τσολέτ.

Η πενταμερής συνάντηση ακολουθείται από ένα διευρυμένο σχήμα.

Συμμετέχουν ο αρχηγός του επιτελείου του Νετανιάχου Tzachi Braverman, ο στρατιωτικός γραμματέας Roman Gofman, ο πολιτικός σύμβουλος Ophir Falk και ο σύνδεσμος ομήρων Gal Hirsh, καθώς και η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Εγγύς Ανατολής Barbara Leaf, η ειδική απεσταλμένη για ανθρωπιστικά θέματα της Μέσης Ανατολής Lisa Grande και η αναπληρώτρια αρχηγός της αποστολής Stephanie L. Hallett.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζακ Λιού βρίσκεται εκτός Ισραήλ.

20:16 Το ισραηλινό ΥΠΕΞ επιπλήττει τον πρέσβειρα της Σλοβενίας για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Το Ισραήλ επέπληξε τη Δευτέρα την πρέσβειρα της Σλοβενίας για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τη χώρα της.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι κατά τη διάρκεια συνομιλίας με την πρέσβειρα της Σλοβενίας τονίστηκε ότι η αναγνώριση της κρατικής οντότητας «δεν προωθεί την ειρήνη, ενθαρρύνει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και δυσχεραίνει την προώθηση μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων».

20:07 Απαραίτητο να εισέλθουν διεθνείς ερευνητές στη Γάζα

Η Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους (MAP) είναι «βαθιά ανήσυχη» για το γεγονός ότι δεν έχει επιτραπεί ακόμη σε κανέναν διεθνή ερευνητή να εισέλθει στη Γάζα για να διατηρήσει τα αποδεικτικά στοιχεία και να επιδιώξει την απόδοση ευθυνών, περισσότερο από ένα μήνα μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων σε ομαδικούς τάφους στα δύο νοσοκομεία του θύλακα.

Στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, η Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία ανέσυρε 392 πτώματα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και τραυματιών, από τουλάχιστον τρεις ομαδικούς τάφους. Η ανακάλυψη αυτών των ομαδικών τάφων ακολούθησε μια εβδομαδιαία πολιορκία και στρατιωτική επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων, που ανάγκασε το νοσοκομείο Νάσερ να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ομοίως, μετά από μια εισβολή και πολιορκία δύο εβδομάδων από τον ισραηλινό στρατό, αναφέρθηκαν τουλάχιστον επτά μαζικοί τάφοι στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

«Το Ισραήλ έχει επιτεθεί σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Γάζας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και ασθενείς έχουν σκοτωθεί και συλληφθεί. Η ανακάλυψη ομαδικών τάφων σε δύο νοσοκομεία αποδεικνύει ακόμη περισσότερο ότι το προστατευόμενο καθεστώς υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα βάσει του διεθνούς δικαίου έχει αποτύχει πλήρως, με οδυνηρά αποτελέσματα», δήλωσε ο διευθυντής υπεράσπισης της MAP Rohan Talbot.

«Οι οικογένειες των νεκρών αξίζουν να μάθουν την αλήθεια για το τι συνέβη στους αγαπημένους τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη όπου έχουν σημειωθεί σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενδελεχών, άμεσων και αμερόληπτων ερευνών», δήλωσε.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει επομένως να απαιτήσει την πρόσβαση στη Γάζα για ανεξάρτητους ερευνητές και ιατροδικαστές, ώστε να διαφυλαχθούν τα αποδεικτικά στοιχεία και να επιδιωχθεί η απόδοση ευθυνών», πρόσθεσε ο Τάλμποτ.

19:57 Προσφυγή κατά Μπάιντεν και Μπλίνκεν για «συνενοχή στη γενοκτονία στη Γάζα»

Το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, μια ομάδα πολιτικών ελευθεριών της Νέας Υόρκης, κατέθεσε έφεση εκ μέρους των παλαιστινιακών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα Al-Haq και Defence for Children International, καθώς και Παλαιστινίων στη Γάζα και Παλαιστινίων Αμερικανών στις ΗΠΑ στο Εφετείο της ένατης περιφέρειας του Σαν Φρανσίσκο.

Υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας) είναι συνένοχοι σε μια ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα.

Η αρχική αγωγή κατατέθηκε τον Νοέμβριο σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, αλλά απορρίφθηκε τον Ιανουάριο για λόγους δικαιοδοσίας.

«Υποσχέθηκα στα επιζώντα μέλη της οικογένειάς μου στη Γάζα ότι θα έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να υπερασπιστώ το συμφέρον τους», δήλωσε η Laila El-Haddad, ενάγουσα στην υπόθεση, η οποία έχει χάσει πέντε μέλη της οικογένειάς της στον πόλεμο.

19:42 Το ΣΑ του ΟΗΕ ακολουθεί τις πιέσεις των ΗΠΑ στη Χαμάς

Ο Τόμας Πίκερινγκ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, δηλώνει ότι ο καθένας μπορεί να μαντέψει αν θα περάσει η επικείμενη ψηφοφορία επί του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση  πυρός στη Γάζα.

Λέει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πίστευε ότι οι μεσολαβητές της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη Χαμάς ώστε να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι προέρχεται από το Ισραήλ.

«Νομίζω ότι υπήρχε κάποια ελπίδα ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να παίξει έναν πιο δυναμικό ρόλο για να φέρει τη Χαμάς μαζί με το Κατάρ. Ο υπουργός Μπλίνκεν κατέστησε σαφές ότι δεν έφτασε σε επιτυχία», δήλωσε ο Πίκερινγκ στο Al Jazeera.

«Η Χαμάς έχει ένα πρόβλημα. Θέλει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός τώρα. Η πρόταση προτείνει στο δεύτερο στάδιο κάτι που κινείται πολύ κοντά σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά υπολογίζει σε μια ακριβή ολοκλήρωση σε έξι εβδομάδες του πρώτου σταδίου πριν φτάσει εκεί.

«Έτσι, η επίλυση αυτών των διαφορών δεν ήταν δυνατή στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Το αν θα επιλυθούν  σήμερα είναι αβέβαιο».

19:31 Πεντάγωνο: Η ίδια η προβλήτα των ΗΠΑ δεν χρησιμοποιήθηκε για την ισραηλινή επιδρομή

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι η ίδια η στρατιωτική προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα δεν χρησιμοποιήθηκε για την επιδρομή του Ισραήλ το Σάββατο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ «με κανέναν τρόπο».

Το Πεντάγωνο πρόσθεσε ότι οι λανθασμένες αντιλήψεις για τη χρήση της προβλήτας από το Ισραήλ δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για τα αμερικανικά στρατεύματα που επιχειρούν στην προβλήτα για τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας.

19:22 Πεντάγωνο: Το Ισραήλ χρησιμοποίησε περιοχή κοντά στην προβλήτα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Νουσεϊράτ

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε μια περιοχή «κοντά» στην προβλήτα του αμερικανικού στρατού κατά τη διάρκεια της επιδρομής του το Σάββατο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ για την ανάκτηση τεσσάρων Ισραηλινών αιχμαλώτων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Από την επιδρομή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιοι.

Θα σας μεταφέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη αυτή σε λίγο…

19:15 Τα νοσοκομεία της Γάζας κατακλύζονται από τραυματίες των ισραηλινών επιθέσεων

Τα κατεστραμμένα, ανεπαρκώς εξοπλισμένα και υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Γάζας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση μετά από οκτώ μήνες πολέμου.

Η κατάρρευση του συστήματος υγείας της Γάζας μπροστά στους μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχει περιπλέξει μια σειρά από άλλες καταστροφές που εκτυλίσσονται, από την πείνα μέχρι την εξάπλωση ασθενειών. Έχει αφήσει όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασική περίθαλψη.

Πόλεμος επίσης σημαίνει ξαφνικές εισροές βαριά τραυματισμένων ανθρώπων στα λίγα νοσοκομεία που λειτουργούν, ακόμη και όταν αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές προμήθειες.

«Τοποθετήσαμε τους τραυματίες κατά μήκος των εσωτερικών διαδρόμων και ανάμεσα στα κρεβάτια. Δεν υπάρχει καθόλου χώρος μέσα σε αυτό το νοσοκομείο. Τους βάλαμε να κοιμηθούν σε εξωτερικές σκηνές», δήλωσε ο Δρ Χαλίλ αλ Ντακράν του Νοσοκομείου Μαρτύρων Αλ Άκσα.

Υπάρχουν τώρα τέσσερις φορές περισσότεροι τραυματίες στο νοσοκομείο από ό,τι κρεβάτια γι’ αυτούς, πρόσθεσε.

19:06 Ξεκίνησε η συνάντηση Νετανιάχου – Μπλίνκεν στην Ιερουσαλήμ

19:02 Νετανιάχου για συμφωνία ΗΠΑ – Χαμάς: Δεκτή κάθε απελευθέρωση ομήρου

Ερωτηθείς ο Νετανιάχου σχετικά με το δημοσίευμα του NBCNews που κάνει λόγο για συνομιλίες ΗΠΑ-Χαμάς για απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, απάντησε:

«Καλωσορίζουμε κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων μας».

18:53 Πέντε τραυματίες μετά από συντριβή μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο βόρειο Ισραήλ

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε μετά τη συντριβή μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο Ziv στο Safed.

Το νοσοκομείο δήλωσε ότι οι πέντε τραυματίες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

18:47 Χαμάς: Απροκάλυπτα υπέρ του Ισραήλ τα σχόλια Μπλίνκεν για την εκεχειρία

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι λέει ότι τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα «είναι μεροληπτικά υπέρ του Ισραήλ».

«Η ομιλία του Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο προσφέρει αμερικανική κάλυψη στο ολοκαύτωμα που διεξάγεται από την κατοχή στη Γάζα», δήλωσε στο Reuters.

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ο Μπλίνκεν δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κάιρο: «Το μήνυμά μου προς τις κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή, προς τους ανθρώπους σε όλη την περιοχή, είναι ότι αν θέλετε κατάπαυση του πυρός, πιέστε τη Χαμάς να πει “ναι”.

«Αν θέλετε να ανακουφίσετε τα τρομερά δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα, πιέστε τη Χαμάς να πει “ναι”. Αν θέλετε να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι τους, πιέστε τη Χαμάς να πει «ναι». Αν θέλετε να βάλετε τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστίνιους στο δρόμο για μια πιο διαρκή ειρήνη και ασφάλεια, πιέστε τη Χαμάς να πει ‘ναι'».

18:36 Όσο και να το αρνείται ο Νετανιάχου οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το Ισραήλ έχει αποδεχτεί τη συμφωνία – Όλη η πίεση στη Χαμάς

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ρόμπερτ Γουντ δήλωσε ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση των ΗΠΑ για συμφωνία τριών φάσεων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Η δήλωση έρχεται λίγες ώρες πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίσει για το σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το οποίο καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία.

«Αυτή η πρόταση είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε αυτή τη στιγμή, για να σταματήσουν τουλάχιστον προσωρινά οι μάχες για να μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερη βοήθεια, να απελευθερωθούν οι όμηροι και όλα τα άλλα πράγματα που περιλαμβάνονται στην πρόταση. Θέλουμε λοιπόν να εργαστούμε σκληρά για να το πετύχουμε αυτό», δήλωσε ο Γουντ.

«Θέλουμε να ασκήσουμε πίεση στη Χαμάς για να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία», υποστήριξε.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο που είπε ότι ούτε το Ισραήλ έχει αποδεχθεί επίσημα την πρόταση, ο Γουντ απάντησε: «Το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τη συμφωνία. Είναι η Χαμάς. Η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία».

18:29 Χωρίς ρούχα, με δεμένα μάτια – Ανάμεσά τους παιδιά

Σε μια σβησμένη πλέον ανάρτηση, ένας Ισραηλινός στρατιώτης δημοσιεύει εικόνες που δείχνουν την απαγωγή εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα. Ανάμεσά τους, παιδιά και ηλικιωμένοι πολίτες, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να βγάλουν τα ρούχα τους ενώ τα μάτια τους είναι δεμένα.

Σύμφωνα με το Quds News Network, που δημοσιεύει τη φωτογραφία, πολλά από αυτά τα άτομα φέρεται να μεταφέρθηκαν σε ισραηλινά στρατόπεδα κράτησης, όπου έχουν προκύψει πολυάριθμες αναφορές για συστηματικά βασανιστήρια και σκόπιμη παραμέληση της υγείας τους, με αποτέλεσμα πολλά θύματα σε αυτά τα κέντρα.

18:22 Στις 22:00 η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ της αμερικανικής πρότασης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να διεξαγάγει ψηφοφορία για την πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα στις 22:00 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Το ψήφισμα αναμένεται να περάσει, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο CNN.

Το CNN απέκτησε το τελευταίο προσχέδιο της αμερικανικής πρότασης, το οποίο αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας: «Χαιρετίζει τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου, την οποία αποδέχθηκε το Ισραήλ, καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί επίσης και καλεί και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την Κυριακή ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να υποστηρίζει την πρόταση, με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, Νέιτ Έβανς, να λέει ότι είναι «ευκαιρία να μιλήσουμε με μια φωνή και να καλέσουμε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο».

18:19 Τι απάντησε ο Μπλίνκεν στο δημοσίευμα του NBCNews για ξεχωριστή συμφωνία ΗΠΑ και Χαμάς για τους ομήρους

Λίγο πριν φύγει από Κάιρο για Τελ Αβίβ, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σε δημοσιογράφους για ακόμα μία φορά ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς που καλείται να συμφωνήσει με την πρόταση εκεχειρίας, ενώ επέμεινε, παρά τη δημόσια ρητορική που υποδηλώνει το αντίθετο, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση όχι μόνο συμφώνησε με την πρόταση, αλλά «είχε καθοριστική σημασία για την προώθησή της».

Σε σχέση με το δημοσίευμα του NBCNews το οποίο υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να προχωρήσουν απευθείας σε μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Αμερικανών πολιτών, ο Μπλίνκεν δήλωσε:

«Η βασική μου προτεραιότητά ως υπουργός Εξωτερικών είναι να διασφαλίσω την ευημερία των Αμερικανών που βρίσκονται σε κίνδυνο, οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κρατούνται άδικα ή κρατούνται όμηροι», είπε.

«Ο καλύτερος τρόπος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να επιστρέψουν όλοι στο σπίτι τους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών ομήρων, είναι μέσω αυτής της πρότασης, είναι μέσω της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή»,.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν την ιδέα ότι θα επιδιώξουν απελευθέρωση ομήρων χωριστά από το Ισραήλ, λέγοντας στο CNN ότι αυτό δεν είναι κάτι που σκοπεύουν να επιδιώξουν αυτή τη στιγμή.

«Απλώς δεν έχουμε κανένα χαρτί να παίξουμε σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Όπως μετέδωσε το CNN, οι οικογένειες των ομήρων προωθούσαν την ιδέα εδώ και μήνες στην κυβέρνηση και την έθεσαν μόλις τις τελευταίες εβδομάδες.

18:10 Ο Μπλίνκεν έφτασε στο Τελ Αβίβ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ για την όγδοη επίσκεψή του από τις 7 Οκτωβρίου.

Θα χρησιμοποιήσει το ταξίδι του για να συσπειρώσει τη δυναμική προς την κατεύθυνση της συμφωνίας εκεχειρίας τριών φάσεων για την απελευθέρωση των ομήρων – για την οποία δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη να αποδεχθεί τους όρους.

Θα χρησιμοποιήσει επίσης την επίσκεψή του για να πιέσει το Ισραήλ να βελτιώσει περαιτέρω την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ θα τονίσει την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

17:58 Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Σίσι – Τι συζήτησαν

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Μίλερ, ο Μπλίνκεν και ο αλ Σίσι συζήτησαν την πρόταση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και ευχαρίστησε τον πρόεδρο αλ Σίσι για την ηγεσία της Αιγύπτου στη διαμεσολάβηση για την πρόταση.

Οι δύο τους μίλησαν επίσης για τα σχέδια για τη μεταπολεμική Γάζα, τη σημασία της επαναλειτουργίας του περάσματος της Ράφα και την ανάγκη προστασίας των Παλαιστινίων αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

17:43 Στο στόχαστρο των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης η Barclays Bank

Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης έβαλαν στο στόχαστρο 20 υποκαταστήματα της Barclays στην Αγγλία και τη Σκωτία, προτρέποντας για αποεπένδυση από το εμπόριο όπλων του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ομάδα Palestine Action, οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν για να «απαιτήσουν από την τράπεζα να αποεπενδύσει από το εμπόριο όπλων του Ισραήλ και τα ορυκτά καύσιμα» και θα συνεχίσουν τις στοχευμένες ενέργειές τους έως ότου η Barclays σταματήσει να επενδύει σε συγκεκριμένες εταιρείες.

17:30 Δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα – Οι προσπάθειες Μπλίνκεν στη Μ. Ανατολή

Ο ανταποκριτής του AJ, Μπέρναρντ Σμιθ, σχολιάζει την επίσκεψη Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή λέγοντας ως πρόκειται για μια ολομέτωπη προσπάθεια να πιέσει τη Χαμάς.

Ωστόσο υπάρχουν δύο μέρη που πρέπει να πειστούν, αναφέρει, το Ισραήλ και η Χαμάς με αρκετά εδραιωμένες θέσεις.

Η Χαμάς θέλει μια υπόσχεση για τον τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων. Ο Νετανιάχου από την άλλη επαναλαμβάνει συνεχώς το μάντρα του «είμαστε προσηλωμένοι στην ολοκληρωτική νίκη». Για τον Νετανιάχου, αυτό σημαίνει την απομάκρυνση της Χαμάς και της ικανότητάς της να πολεμήσει στη Γάζα.

Μερικά πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει στο Ισραήλ. Υπάρχει πίεση στον Νετανιάχου να απελευθερώσει περισσότερους από τους αιχμαλώτους μετά την επιχείρηση απελευθέρωσης αυτών των τεσσάρων πριν από λίγες ημέρες με κόστος 274 ζωές Παλαιστινίων.

Επιπλέον, έχετε την παραίτηση του Μπένι Γκαντζ από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο από την άλλη πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι ο Νετανιάχου εξαρτάται περαιτέρω και πάλι από την ακροδεξιά του κόμματός του, διατηρώντας τον στην εξουσία. Λένε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς και θα καταρρεύσει η κυβέρνηση. Έτσι, αυτές είναι οι προκλήσεις που παραμένουν πολύ δύσκολο να γεφυρωθούν.

17:17 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε ισραηλινές δυνάμεις και κατάφερε απώλειες

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε άλλη μια επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων. Αυτή τη φορά στο αρχηγείο της 210ης Μεραρχίας του Γκολάν στην ισραηλινή βάση Ναφάχ στο κατεχόμενο συριακό Γκολάν.

Η ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Telegram ότι η «αεροπορική επίθεση με μια μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών» είχε ως αποτέλεσμα «επιβεβαιωμένες απώλειες».

«Μέρος του αρχηγείου καταστράφηκε επίσης και πυρπολήθηκε», πρόσθεσε.

17:14 Οι IDF επιβεβαιώνουν την κατάρριψη ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Λίβανο από πύραυλο εδάφους-αέρος

17:03 Η Αίγυπτος συμμερίζεται την οπτική των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Ο Χουσεΐν Χαριντί, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ είχαν πανομοιότυπους οδικούς χάρτες για τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

«Ανυπομονούμε να συντονιστούμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να προχωρήσουμε και να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο, διότι η ουσία είναι ότι αυτός ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί», δήλωσε μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Κάιρο.

«Αυτό είναι το συμπέρασμα του προέδρου Μπάιντεν και είναι ταυτόσημο με τη θέση της Αιγύπτου», πρόσθεσε.

Ο Χαριντί είπε επίσης ότι «ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε οι Παλαιστίνιοι, ούτε οι χώρες της Μέσης Ανατολής μπορούν να πληρώσουν το υψηλό τίμημα της συνέχισης αυτού του πολέμου, όπως βλέπουμε τελευταία».

«Οι στόχοι του αμερικανικού οδικού χάρτη – η απελευθέρωση των ομήρων, η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στη συνέχεια μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, συνοδευόμενη από πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα – αυτοί είναι οι στόχοι που συμμερίζεται η Αίγυπτος», κατέληξε.

16:52 Σμότριχ, Μπεν Γκβιρ: Ευκαιρία η παραίτηση Γκαντζ για να ξεμπερδεύουμε με την ΠΑ

Στη συνεδρίαση της θρησκευτικής σιωνιστικής παράταξης, ο πρόεδρος του κόμματος, Μπεζαλέλ Σμότριχ, δήλωσε ότι η παραίτηση του Γκαντζ από την κυβέρνηση λόγω της απροθυμίας μας να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα δείχνει ότι «καταφέραμε να ματαιώσουμε το αίτημα του Γκαντζ για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ακόμη και αν ξεπλένουν τις λέξεις και το αποκαλούν με κάθε είδους ονόματα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η αποχώρηση του Γκαντζ και του Αϊζενκοτ από την κυβέρνηση θα μας επιτρέψει να δράσουμε με πολύ πιο αποφασιστικό τρόπο εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, δήλωσε ότι «η παραίτηση του Γκαντζ είναι μια μεγάλη ευκαιρία», και  «σε πολλές περιπτώσεις αυτός και ο  Άϊζενκοτ μπήκαν εμπόδιο στην ηγεσία του πολέμου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όποιος απαιτεί να βομβαρδιστεί η Γάζα και να σταματήσει η είσοδος των Παλαιστινίων εργαζομένων θα πρέπει να είναι μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βγει μπροστά και να φέρει τη νίκη.

16:41 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι ανατίναξαν κτίριο στη Ράφα ενώ μέσα βρίσκονταν ισραηλινοί στρατιώτες

Υπάρχει μια πολύ σοβαρή εξέλιξη σε στρατιωτικό επίπεδο που έλαβε χώρα πριν από λίγες ώρες στη Ράφα, όπου οι Ταξιαρχίες Κασάμ ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να στήσουν ενέδρα σε ισραηλινή δύναμη σε κτίριο κατοικιών.

Κατάφεραν να ανατινάξουν ολόκληρο το κτίριο [με τους στρατιώτες μέσα]. Ορισμένοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν. Και αργότερα, ισραηλινά ελικόπτερα άρχισαν να μεταφέρουν τους τραυματίες σε ισραηλινά νοσοκομεία προκειμένου να λάβουν θεραπεία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι ισραηλινές δυνάμεις κατάφεραν να ρίξουν χειροβομβίδες καπνού προκειμένου να δημιουργήσουν κάλυψη για την εκκένωση των στρατιωτών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

16:28 Πυρκαγιά στο βόρειο Ισραήλ μετά την πτώση δύο εχθρικών drones

Ο στρατός εκτόξευσε αναχαιτιστικά σε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα βόρεια των Υψιπέδων του Γκολάν, αλλά η αναχαίτιση απέτυχε και έπεσαν στην περιοχή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF.

Στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά.

16:16 Επιμένει ο Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση και κατηγορεί τη Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα, καθώς ξεκίνησε ταξίδι στη Μέση Ανατολή, ότι προτρέπει τους ηγέτες της περιοχής να πιέσουν τη Χαμάς να πει ναι σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Χαμάς ήταν η μόνη που δεν αποδέχθηκε την πρόταση για συμφωνία τριών φάσεων που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων και συνομιλίες προς τον τερματισμό των μαχών, στην οποία, όπως είπε, συμφώνησε το Ισραήλ.

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, έχουν δώσει μέχρι στιγμής ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την πρόταση που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, με τον Νετανιάχου να λέει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιτρέπει στο Ισραήλ να ξεριζώσει τη Χαμάς.

16:01 Γυναικείες οργανώσεις στη Γάζα συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τον πόλεμο

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικείων οργανώσεων στη Γάζα υπέστησαν ζημιές στα γραφεία τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με έρευνα της UN Women.

Το γραφεία του 35% των οργανώσεων έχουν καταστραφεί εντελώς, ανέφερε.

Παρ’ όλα αυτά, περισσότερες από τις μισές γυναικείες οργανώσεις συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά, βασιζόμενες σε ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών για την παροχή σωτήριας βοήθειας και ανακούφισης.

«Παρ’ όλα τα δεινά και τις στερήσεις που υφίστανται, οι Παλαιστίνιες γυναίκες και οι οργανώσεις των οποίων ηγούνται, βρίσκονται στο επίκεντρο της τρέχουσας ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε η οργάνωση του ΟΗΕ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:52 Η απελευθερωμένη όμηρος Μία Ρεγκέβ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από μήνες αποκατάστασης

Η πρώην όμηρος Μία Ρεγκέβ βγήκε από το νοσοκομείο μετά από μια μακρά διαδικασία αποκατάστασης μετά την απελευθέρωσή της από τη Γάζα τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε βίντεο φαίνεται να της αφαιρούν το ιατρικό βραχιολάκι με τελετουργικό τρόπο.

Δείτε τα χαρακτηριστικά πλάνα:

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, η Ρεγκέβ πυροβολήθηκε στο φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου.

Η Ρεγκέβ και ο αδελφός της Ιτάι ήταν μεταξύ των 105 αμάχων ομήρων που απελευθερώθηκαν στην εβδομαδιαία εκεχειρία στα τέλη Νοεμβρίου.

Η ίδια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση όταν επέστρεψε στο Ισραήλ και έπρεπε να φοράει νάρθηκα στο πόδι της για αρκετούς μήνες.

Η Μία Ρεγκέβ.

15:42 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν επίθεση στις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, ισχυρίστηκε ότι «σκότωσε και τραυμάτισε» Ισραηλινούς στρατιώτες στον καταυλισμό Σαμπούρα της πόλης Ράφα της νότιας Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Κασάμ στο Telegram, οι Παλαιστίνιοι μαχητές ανατίναξαν ένα παγιδευμένο σπίτι με τις ισραηλινές δυνάμεις μέσα.

«Αμέσως μετά την άφιξη της δύναμης διάσωσης, οι μουτζαχεντίν μας κατέστρεψαν την περιοχή γύρω από το σπίτι που ανατινάχθηκε με βλήματα όλμου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ δεν αναφέρθηκαν σε ακριβή αριθμό θυμάτων από Ισραηλινών στρατιωτών.

15:33 Πρώην Ισραηλινός διαπραγματευτής: Πολιτική λύση η μόνη διέξοδος από τον πόλεμο στη Γάζα

Η ισραηλινή κυβέρνηση εξακολουθεί να λειτουργεί με την εσφαλμένη παραδοχή ότι η στρατιωτική πίεση θα απελευθερώσει τους αιχμαλώτους της, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι η πίεση αυτή έχει θέσει πολλούς από αυτούς σε κίνδυνο, λέει ο πρώην Ισραηλινός διαπραγματευτής, Γκέρσον Μπάσκιν.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, στο μέλλον της Γάζας, στο ζήτημα της Χαμάς», δήλωσε στο Al Jazeera ο Μπάσκιν, ο οποίος βοήθησε στη διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σάλιτ το 2011.

«Υπάρχουν μόνο πολιτικές λύσεις και αυτές είναι που δεν επιδιώκει η κυβέρνηση του Ισραήλ», πρόσθεσε ο Μπάσκιν.

Ο ισραηλινός λαός, σημείωσε, είναι ενωμένος στην επιθυμία του να χάσει η Χαμάς την εξουσία στη Γάζα και να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι στην πατρίδα τους, αλλά βλέπει «πολύ λίγες συνεκτικές απαντήσεις μπροστά μας για να βρούμε μια διέξοδο από αυτόν τον πόλεμο».

15:23 Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο στα κατεστραμμένα σπίτια τους

Περισσότερο από οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, ορισμένοι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στα βομβαρδισμένα σπίτια τους στη Χαν Γιουνίς, βρίσκοντας καταφύγιο ανάμεσα στα ερείπια.

«Προτιμώ να ζω στο σπίτι μου έτσι παρά σε μια σκηνή», δήλωσε στο Al Jazeera μια ηλικιωμένη Παλαιστίνια στην πόλη.

«Ήμασταν ευτυχισμένοι πριν, αλλά ο πόλεμος μας κατέστρεψε», τόνισε.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

15:14 Το περιφερειακό δικαστήριο του Τελ Αβίβ θα εκδικάσει το αίτημα του κράτους να ανανεωθεί η εντολή διακοπής των εκπομπών του Al Jazeera

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ θα συζητήσει την Τρίτη το αίτημα του ισραηλινού κράτους να ανανεώσει την εντολή διακοπής των εκπομπών του Al Jazeera στο Ισραήλ.

Την Κυριακή, ο υπουργός Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι παρέτεινε την εντολή κατά 45 ημέρες, αλλά αυτό απαιτεί την έγκριση του δικαστηρίου.

15:04 Η Ερυθρά Ημισέληνος κατηγορεί το Ισραήλ ότι κρατά κλειστό το πέρασμα στη Ράφα εν μέσω «επικείμενου» λιμού κατά παράβαση της εντολής του ΔΔΔ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατηγορεί το Ισραήλ ότι κρατά κλειστό το πέρασμα στη Ράφα εν μέσω «επικείμενου» λιμού κατά παράβαση της εντολής του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ΔΔΔ).

«Αυτή η επιβολή συλλογικής τιμωρίας στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας όχι μόνο επιδεινώνει περαιτέρω την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα, αλλά αποτελεί και άμεση παραβίαση της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου του Μαΐου σχετικά με τα προσωρινά μέτρα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», γράφει η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση στο X.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:54 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έκανε επίθεση στα κεντρικά μιας ισραηλινής μεραρχίας

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση «με σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών» κατά του νεοσύστατου αρχηγείου διοίκησης της 146ης Μεραρχίας του ισραηλινού στρατού ανατολικά της πόλης Ναχαρίγια στο βόρειο Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση της οργάνωσης στο Telegram αναφέρεται ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τη «θανάτωση ή τον τραυματισμό» ισραηλινών δυνάμεων, καθώς και την καταστροφή οικισμών τους και την έναρξη πυρκαγιάς.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι η επιχείρηση ήταν η απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στα λιβανέζικα χωριά Αϊταρούν και Μαρκάμπα που σκότωσε δύο μαχητές της Χεζμπολάχ το Σάββατο.

14:40 Συγκλονιστικές εικόνες από τη Γάζα – Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση στη Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:22 Ο Σμότριχ αποχώρησε από συνεδρίαση της Κνεσέτ μετά από αντιπαράθεση με οικογένειες ομήρων

Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Κνεσέτ μετά από αντιπαράθεση με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ορισμένες από τις οικογένειες είπαν στον Σμότριχ ότι περίμεναν οκτώ μήνες για να τον συναντήσουν και λένε ότι οι συγγενείς τους έχουν εγκαταλειφθεί. Από την πλευρά του, ο Σμότριχ υποστήριξε ότι επιδίδονται σε «κυνισμό και δημαγωγία».

Στην ερώτηση ποιο είναι το τίμημα που αξίζει η ζωή ενός ομήρου, ο Σμότριχ κατηγόρησε τις οικογένειες των ομήρων ότι φωνάζουν, προκαλώντας έντονες διαφωνίες.

«Ας πούμε ότι ο Σινουάρ θα ζητήσει να σκοτωθούν 20 από τους κατοίκους της συνοριακής περιοχής της Γάζας. Αυτό ζητάει τώρα ο Σινουάρ; Η απελευθέρωση εκατοντάδων δολοφόνων με αίμα στα χέρια τους, Θεός φυλάξοι, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δολοφονία πολλών Εβραίων», είπε ο Σμότριχ.

«Όταν η Χαμάς απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου όσο επιβιώνει στη Γάζα, αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψει στον εξοπλισμό της, θα σκάψει σήραγγες, θα αγοράσει πυραύλους και πολλοί Εβραίοι μπορεί να δολοφονηθούν και να απαχθούν σε μια άλλη 7η Οκτωβρίου», πρόσθεσε. «Αυτό είναι το δίλημμα, και είναι οδυνηρό, και η ευθύνη μας ως ηγεσία είναι να σκεφτούμε τα πράγματα όχι μόνο εδώ και τώρα, αλλά και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες», τόνισε.

Σε απάντηση, οι οικογένειες αντέτειναν ένα ρητό από το Ταλμούδ (σ.σ. βασικό κείμενο του ραββινικού Ιουδαϊσμού): «Όποιος σώζει μια ψυχή, είναι σαν να έσωσε ολόκληρο τον κόσμο».

14:13 Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μαχητές της Χαμάς που κρατούν ομήρους έχουν εντολή να τους σκοτώσουν αν νομίζουν ότι έρχονται οι IDF

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μίλησαν στους New York Times και υποστηρίζουν ότι οι μαχητές της Χαμάς που κρατούν ομήρους έχουν εντολή να τους σκοτώσουν αν νομίζουν ότι έρχονται οι IDF.

Σε ρεπορτάζ της δύο ημέρες μετά τη διάσωση τεσσάρων ομήρων από τις IDF στη Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, η αμερικάνικη εφημερίδα γράφει ότι αν άλλοι όμηροι σκοτώθηκαν το Σάββατο, όπως ισχυρίζεται η Χαμάς, «μπορεί να ήταν από το χέρι των μαχητών και όχι λόγω ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής».

Σημειώνει επίσης ότι οι IDF διέψευσαν ευθέως ισχυρισμό της Χαμάς ότι τρεις όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Το δημοσίευμα των NYT αναφέρει επίσης ότι ο αμερικανικός στρατός έχει πετάξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης πάνω από τη Γάζα για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης ομήρων σχεδόν αμέσως μετά την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τις επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ.

«Τουλάχιστον έξι MQ-9 Reapers που ελέγχονται από τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων έχουν συμμετάσχει σε πτητικές αποστολές για τον εντοπισμό σημείων ζωής», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μια «μικρή ομάδα ομήρων» πιστεύεται ότι κρατείται κοντά στον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, χρησιμεύοντας ως ανθρώπινες ασπίδες και δυσκολεύοντας το Ισραήλ να τον στοχεύσει, αναφέρουν οι New York Times.

Ο Σινουάρ, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, κρύφτηκε σε σήραγγες κάτω από τη Ράφα για ένα διάστημα, αλλά τώρα είναι «πιθανότατα πίσω κάτω από τη Χαν Γιουνίς», όπου υπάρχει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο, σημειώνει η αμερικάνικη εφημερίδα επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους. «Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε το Ισραήλ ήταν σε θέση να καθορίσουν την ακριβή του θέση», αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τους NYT, μετά την επιχείρηση στη Νουσεϊράτ, η Χαμάς αναμένεται να μετακινήσει ομήρους σε τούνελ για να μην μπορούν να τους βρουν οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ.

14:03 NBC News: Οι ΗΠΑ εξετάζουν να προχωρήσουν σε συμφωνία με τη Χαμάς, χωρίς το Ισραήλ, για να απελευθερώσουν πέντε ομήρους τους

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC News, οι ΗΠΑ εξετάζουν να προχωρήσουν σε συμφωνία με τη Χαμάς, χωρίς το Ισραήλ, για να απελευθερώσουν πέντε ομήρους τους.

Επικαλούμενο δύο σημερινούς ανώτερους και δύο πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, το NBC δήλωσε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση των πέντε Αμερικανών ομήρων θα επιτευχθεί με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, εάν η τρέχουσα προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας αποτύχει.

Το Ισραήλ δεν θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Οι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν τι θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στη Χαμάς σε αντάλλαγμα, αλλά υποστήριξαν ότι υπάρχει κίνητρο για τη Χαμάς να μπει βαθύτερη σφήνα ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Χαμάς θα μπορούσε να πιέσει τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε μια ευρύτερη συμφωνία.

Οι Αμερικανοί πολίτες που κρατούνται στη Γάζα είναι οι: Ίνταν Αλεξάντερ, Σάγκι Ντέκελ – Τσεν, Χερς Γκόλντμπεργκ – Πόλιν, Όμερ Νιούτρα και Κιθ Σίγκελ.

Οι Αμερικανοί όμηροι στη Γάζα.

13:54 Σειρήνες ακούγονται διαρκώς στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό συνέβη τρεις φορές σε λιγότερο από μία ώρα εξαιτίας πιθανής διείσδυσης drone.

13:44 UNRWA: Το Ισραήλ κατέστρεψε πάνω από τα μισά κτίρια της Γάζας

Περισσότερα από τα μισά κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Η καταστροφή στη Γάζα είναι απερίγραπτη», ανέφερε στο X, επικαλούμενη στοιχεία από το δορυφορικό κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT).

«Ο καθαρισμός των ερειπίων θα πάρει χρόνια. Η επούλωση από το ψυχολογικό τραύμα αυτού του πολέμου θα πάρει ακόμη περισσότερο χρόνο», πρόσθεσε η UNRWA, ζητώντας κατάπαυση του πυρός.

«Αυτό το μαρτύριο πρέπει να τελειώσει», ανέφερε.

13:34 Γκαντζ και Έισενκοτ προσπαθούν να πηδήξουν από το πλοίο πριν αυτό βυθιστεί, λέει ο Χανίγια

Στα σχόλιά του στο Al Jazeera Arabic, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια αναφέρθηκε επίσης στις παραιτήσεις των υπουργών πολέμου του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ και Γκάντι Έισενκοτ, λέγοντας ότι προσπαθούν να «πηδήξουν από το πλοίο πριν αυτό βυθιστεί».

Οι παραιτήσεις των δύο Ισραηλινών αξιωματούχων, είπε ο Χανίγια, δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα του Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση «κατάρρευσης».

Ο ηγέτης της Χαμάς υποστήριξε επίσης ότι ο Γκαντζ, ο οποίος έχει προβληθεί ως μια πιθανή κεντρώα εναλλακτική λύση στον Νετανιάχου, δεν διαφέρει σε τίποτα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

«Και οι δύο είναι δολοφόνοι που επιδιώκουν την καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά ο Χανίγια.

13:25 Χανίγια: Το Ισραήλ προσπαθεί να μπλοκάρει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μίλησε στο Al Jazeera Arabic για την προτεινόμενη από τις ΗΠΑ συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τις προοπτικές τερματισμού του πολέμου.

Ο ηγέτης της Χαμάς είπε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και απελευθέρωσε τέσσερις Ισραηλινούς αιχμαλώτους, ενώ σκότωσε τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιους για να εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία που θα τερμάτιζε τον πόλεμο.

Ο Χανίγια κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι συμμετείχαν στην επίθεση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «όχι λιγότερο εγκληματική» από την ηγεσία του Ισραήλ.

Ο Ισμαήλ Χανίγια.

13:18 Ο Μπλίνκεν έφτασε στο Κάιρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Κάιρο για το πρώτο σκέλος της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο την εξασφάλιση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Αφού είχε συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί αργότερα σήμερα στην Ιερουσαλήμ.

13:13 Ο Σμότριχ επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, επέμεινε ότι δεν θα υποστηρίξει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, επειδή δεν εγγυάται την καταστροφή της Χαμάς.

«Η ευθύνη μας ως ηγεσία είναι να σκεφτόμαστε πράγματα που δεν είναι μόνο εδώ και τώρα, αλλά και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες κάθε απόφασης που παίρνουμε για την ασφάλεια του λαού του Ισραήλ, με το μέλλον του εβραϊκού λαού», δήλωσε ο Σμότριχ σε συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών, σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο 0404.

«Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα προκειμένου να φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες, αλλά δεν θα αυτοκτονήσουμε συλλογικά», υποστήριξε.

13:03 Στις 37.124 οι νεκροί στη Γάζα – 40 θύματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, υποστήριξε ότι την τελευταία ημέρα 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 218 τραυματίστηκαν σε όλη τη Λωρίδα.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι 37.124 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 84.712 τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

12:54 Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε 30 συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε 30 συλλήψεις στη Δυτική Όχθη.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στην επαρχία της Βηθλεέμ, ενώ ορισμένες έγιναν στις επαρχίες της Καλκίλια, της Τζενίν, της Ναμπλούς, της Ραμάλας, της Χεβρώνας, της Σαλφίτ, της Ιερουσαλήμ και της Τούμπας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν μια γυναίκα και αρκετοί ανήλικοι που είχαν φυλακιστεί στο παρελθόν.

Συνολικά, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προβεί σε 9.155 συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

12:44 Αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το βόρειο Ισραήλ

Τουλάχιστον έξι αντιαρματικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο έπληξαν οικισμούς στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν αρκετές πυρκαγιές και προκάλεσαν ζημιές σε ένα σπίτι στο κιμπούτς Μενάρα στα βορειοανατολικά, αλλά δεν προκάλεσαν θύματα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός και η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά, διασυνοριακά πυρά, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και στις δύο πλευρές των συνόρων να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

12:35 Χαρεντί βουλευτής προς μητέρα ομήρου: «Θέλετε να το πολιτικοποιήσετε, θέλετε να διώξετε τον Μπίμπι»

Ο βουλευτής του κόμματος United Torah Judaism στο Ισραήλ, Γιτζάκ Πιντρούς κατηγορεί μητέρα ομήρου που κρατείται στη Γάζα ότι προσπαθεί να πολιτικοποιήσει την κατάσταση για να εκδιωχθεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Υπάρχουν οικογένειες που θρηνούν εδώ. Θέλετε να το κάνετε πολιτικό, θέλετε να διώξετε τον Μπίμπι και να τον στείλετε όπου θέλετε», είπε ο Πιντρούς σε συνεδρίαση της Κνεσέτ, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Χαρεντί (σ.σ. υπερορθόδοξος Εβραίος) βουλευτής έκανε το σχόλιο αυτό καθώς προσπαθούσε να μιλήσει η Έσθερ Μπούχσταβ, της οποίας ο γιος Γιαγκέβ Μπούχσταβ πιάστηκε όμηρος από το κιμπούτς Νιρίμ στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, η Μπούχσταβ ζήτησε από τον βουλευτή να ζητήσει συγγνώμη για το σχόλιό του.

«Δεν ήρθα να μιλήσω για πολιτική, ήρθα εδώ ως μητέρα του Γιαγκέβ Μπούχσταβ που είναι όμηρος στη Γάζα», σημείωσε.

«Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες όσων δολοφονήθηκαν. Δεν είμαι εδώ για να μιλήσω εναντίον τους», πρόσθεσε.

12:25 Νέα επίθεση του Ισραήλ – Νεκροί και τραυματίες στη Ράφα

Πέντε Παλαιστίνιοι βρέθηκαν νεκροί και τριάντα τραυματίστηκαν στη Ράφα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic και τους ανταποκριτές του που επικαλούνται τοπικές ιατρικές πηγές.

Τα θύματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Νάσερ, αλλά η διακοπή της ηλεκτροδότησης εκεί μπορεί να δυσχεράνει την περίθαλψη των τραυματιών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αραβικού μέσου.

12:12 Φωτογραφίες από την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Τούμπας

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη. Δείτε φωτογραφίες από την Τούμπας:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Raneen Sawafta

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Raneen Sawafta

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Raneen Sawafta

12:03 Είναι ο Μπένι Γκαντζ ένας «κεντρώος» που αμφισβητεί τον Νετανιάχου για την εξουσία στο Ισραήλ;

Ο Τζάστιν Σαλάνι γράφει στο Al Jazeera για την περίπτωση του Μπένι Γκαντζ στην ισραηλινή πολιτική σκηνή.

Στην προεκλογική του εκστρατεία για το ισραηλινό κοινοβούλιο το 2019, ο Μπένι Γκαντζ – ο άνθρωπος που πολλοί θεωρούν ως πιθανό διάδοχο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου – δημοσίευσε ένα βίντεο για να δείξει στους Ισραηλινούς πού στέκεται σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής.

Οι ασπρόμαυρες εικόνες καταστροφής στη Γάζα από μια εκστρατεία που επέβλεψε όταν ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού έπαιζαν μαζί με τους ισχυρισμούς ότι θα στείλει τον παλαιστινιακό θύλακα «πίσω στη λίθινη εποχή».

«Αυτή ήταν η είσοδός του στην ισραηλινή πολιτική», δήλωσε στο Al Jazeera ο Εγιάλ Λούρι-Παρέδες, μη μόνιμος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

«Αυτό μόνο για να σας δώσει μια ιδέα για το πώς σκέφτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους Παλαιστίνιους», τόνισε.

11:53 Διασώστες φροντίζουν Παλαιστίνια παιδιά που τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στον καταυλισμό Μαγκάζι

Πλήρωμα ασθενοφόρου παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε 12 άτομα που τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στον καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης (PRCS).

Ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων, οι οποίες έπληξαν αρκετές κατοικίες στον καταυλισμό, είναι και παιδιά, ανέφερε η PRCS.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:44 Οι IDF λένε ότι Παλαιστίνιος διείσδυσε σε στρατιωτική βάση στη Δυτική Όχθη την Κυριακή – Το περιστατικό διερευνάται

Ένας Παλαιστίνιος διέσχισε την Κυριακή το φράγμα ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και διείσδυσε στη βάση της Μεραρχίας Ιουδαίας και Σαμαριάς των IDF κοντά στον οικισμό Μπέιτ Ελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF, η έρευνα του στρατού δείχνει ότι οι στρατιώτες παραβίασαν το πρωτόκολλο ασφαλείας και επέτρεψαν την είσοδο του άνδρα στο στρατόπεδο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Παλαιστίνιος πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το περιστατικό θα διερευνηθεί περαιτέρω, δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι η περιοχή που χωρίζει την περίφραξη της βάσης από τον κοντινό δρόμο θα διευρυνθεί.

11:34 Πολλοί στη Γάζα επέστρεψαν στο να τρώνε ένα γεύμα την ημέρα

Η Χιντ Χουντάρι του Al Jazeera μεταδίδει από το νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, λέγοντας ότι άνοιξε ένα επιπλέον τμήμα επειγόντων περιστατικών για να αντιμετωπιστεί η μαζική εισροή τραυματιών.

Το νοσοκομείο, που λειτουργεί με μία μόνο γεννήτρια, παραμένει υπερπλήρες από ασθενείς και τραυματίες και πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις σε «ωριαία βάση», είπε.

Την ίδια στιγμή, η ροή της βοήθειας στη Γάζα παραμένει περιορισμένη, με πολλούς ανθρώπους να τρώνε πλέον «μόνο ένα γεύμα την ημέρα».

«Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον νότο, αλλά και στον βορρά» της Γάζας, δήλωσε η Χουντάρι, προσθέτοντας ότι οι αγορές είναι σε μεγάλο βαθμό άδειες και τα όποια διαθέσιμα τρόφιμα είναι δύσκολο να τα πληρώσουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

11:25 Ζητείται έρευνα για τη φερόμενη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου από το Ισραήλ στη Γάζα

Ο Σάλεχ Αμπντέλ Σάφι, μόνιμος αντιπρόσωπος της Παλαιστίνης στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), κάλεσε τον οργανισμό να διερευνήσει αν το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει απεμπλουτισμένο ουράνιο στα πυρομαχικά που έχει ρίξει στη Γάζα.

«Η ποσότητα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν (σ.σ. στη Γάζα) έχει ήδη ξεπεράσει την ποσότητα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Al Jazeera.

«Αυτό και μόνο το γεγονός θα πρέπει να προκαλέσει την περιέργεια του ΙΑΕΑ και άλλων εξειδικευμένων οργανισμών να πάνε στη Γάζα και να κάνουν μια ενδελεχή έρευνα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία ενέργεια», σημείωσε.

Ενώ τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν θεωρούνται πυρηνικό όπλο, η εκπομπή χαμηλών επιπέδων ακτινοβολίας που προκαλούν έχει οδηγήσει τον ΙΑΕΑ να προειδοποιήσει για πιθανούς κινδύνους από την έκθεση σε αυτά.

11:16 Σπίτι σε κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ έπιασε φωτιά μετά από ρίψη ρουκέτας από τη μεριά του Λιβάνου

Μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο στο Ισραήλ έπεσε στο κιμπούτς της Μενάρα στα βόρεια, προκαλώντας πυρκαγιά σε ένα από τα σπίτια του.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας αναφέρει ότι, επιπλέον, ένας αντιαρματικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε προς το κιμπούτς Γιρ’όν έπληξε αγροτική γη κοντά του.

11:06 Μέλος της οικογένειας ομήρου που δολοφονήθηκε από τη Χαμάς στη Γάζα απομακρύνθηκε από τη συνεδρίαση της επιτροπής της Κνεσέτ

Όπως αναφέρει, η Ίλα Μέτζγκερ, νύφη του Ισραηλινού Γιοράμ Μέτζγκερ που δολοφονήθηκε ενώ ήταν όμηρος της Χαμάς, απομακρύνθηκε από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντάγματος, Νόμου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ, αφού επιτέθηκε αρκετές φορές στον Τζβίκα Μορ, πατέρα του ομήρου Εϊτάν Μορ, ο οποίος επίσης κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Μέτζγκερ απομακρύνθηκε από την αίθουσα της επιτροπής αφού άσκησε σκληρή κριτική στη χρήση από τον Μορ παραδειγμάτων βιβλικών προσώπων που είχαν απαχθεί.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, ο νομοθέτης Σίμτσα Ρότμαν απαίτησε από τη Μέτζγκερ να σταματήσει να παρεμβαίνει προτού διατάξει την απομάκρυνσή της.

«Ένα μέλος της οικογένειας ενός ομήρου μιλάει και όποιος παρεμβαίνει θα απομακρυνθεί», πρόσθεσε.

10:57 Πτώματα συνεχίζουν να φτάνουν στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Η Χιντ Χουντάρι μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ για το Al Jazeera ότι:

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από το ανατολικό τμήμα της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, αλλά είναι ένα πολύ θλιβερό πρωινό.

Οι ομάδες πολιτικής προστασίας κατάφεραν να μεταφέρουν τις σορούς πέντε ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην περιοχή. Περιμένουμε να φέρουν και άλλα πτώματα από την ανατολική Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Υπήρξαν μερικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς και εντατικοί βομβαρδισμοί πυροβολικού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Το νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην πόλη έχει απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να το εφοδιάσει με ιατρικές προμήθειες και καύσιμα, καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με μία γεννήτρια. Λόγω του τεράστιου αριθμού τραυματισμένων που έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες, το νοσοκομείο είναι υπερπλήρες».

10:47 Εγγονός Ισραηλινού ομήρου σχολίασε την επιχείρηση στη Νουσεϊράτ – Τι ζήτησε από τη Χαμάς

Ο Ντάνιελ Λίφσιτζ, εγγονός του Ισραηλινού ομήρου στη Γάζα Όντεντ Λίφσιτζ, σχολίασε την ισραηλινή επιχείρηση στη Νουσεϊράτ που απελευθέρωσε τέσσερις Ισραηλινούς αιχμαλώτους.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Λίφσιτζ δήλωσε ότι η απελευθέρωση των τεσσάρων αιχμαλώτων ήταν μια «ισχυρή» εξέλιξη που έκλεισε καθυστερημένα αυτή την υπόθεση για τις οικογένειές τους.

Από την πλευρά του, ωστόσο, έχει να ακούσει νέα για τον παππού του, ο οποίος κρατείται ακόμη αιχμάλωτος στη Γάζα, εδώ και επτά μήνες.

Ερωτηθείς σχετικά με τον απολογισμό των νεκρών αμάχων από την επιχείρηση στη Νουσεϊράτ από το Ισραήλ, ο Λίφσιτζ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι έκρυβε τους αιχμαλώτους στην πυκνοκατοικημένη περιοχή, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει την τακτική της να χρησιμοποιεί τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κάλεσε επίσης την παλαιστινιακή οργάνωση να αποδεχτεί «αμέσως» μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων – κρατουμένων και κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτό θα αποτρέψει περαιτέρω βλάβη των αμάχων στη Γάζα.

10:38 Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί επιδεινώνουν την έλλειψη νερού στη Γάζα

Με πολλά από τα πηγάδια και τους αγωγούς της Γάζας να έχουν καταστραφεί στον πόλεμο, η πρόσβαση στο νερό έχει γίνει καθημερινός αγώνας για τους Παλαιστίνιους στον παράκτιο θύλακα.

Η Άνας αλ-Τζαμάλ, μια έγκυος γυναίκα στον θύλακα, λέει στο Al Jazeera ότι πρέπει να εγκαταλείπει το σπίτι της κάθε μέρα για να αναζητήσει νερό για να το μεταφέρει στο σπίτι.

«Η έλλειψη νερού με επηρεάζει σοβαρά, επειδή υποτίθεται ότι πρέπει να ξεκουράζομαι και να αποφεύγω την έντονη σωματική δραστηριότητα», δήλωσε η αλ-Τζαμάλ στο Al Jazeera. «Παλεύουμε πραγματικά», τόνισε η ίδια.

10:28 Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι σκότωσε επίλεκτους κομάντο της Χαμάς στην κεντρική Γάζα

Στην τελευταία ενημέρωσή του για τον πόλεμο, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πραγματοποίησε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές και «στοχευμένες επιδρομές» στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας μαχητές της Χαμάς και καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές.

Αρκετοί από τους μαχητές της Χαμάς που σκοτώθηκαν μέσω αεροπορικών επιδρομών ήταν μέλη των επίλεκτων δυνάμεων Νούκμπα της οργάνωσης, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η σχετική ανάρτηση στο X:

Από τις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα σκοτώθηκαν επίσης άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά που βρίσκουν καταφύγιο στα σπίτια τους στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

10:19 Αξιωματούχος της Χαμάς καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι κάλεσε τη Δευτέρα τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

«Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην κατοχή να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και το κίνημα της Χαμάς είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει θετικά κάθε πρωτοβουλία που θα εξασφαλίσει τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε.

10:09 Wall Street Journal: ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία στα πρόθυρα υπογραφής αμυντικής συνθήκης

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση για τις λεπτομέρειες των συνομιλιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοντά στην ολοκλήρωση μιας αμυντικής συνθήκης με τη Σαουδική Αραβία, αλλά η κίνηση αυτή εξαρτάται από τη δέσμευση του Ισραήλ για λύση δύο κρατών και τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει να παρουσιάσει στο Ισραήλ μια ευκαιρία να επιτύχει μια εξομάλυνση με τους Σαουδάραβες, ανοίγοντας έτσι «την πόρτα για μεγαλύτερη αποδοχή στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο».

Το Ισραήλ, σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να δεσμευτεί για επαληθεύσιμη πρόοδο προς μια λύση δύο κρατών με τους Παλαιστίνιους, προστίθεται στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι πηγές ανέφεραν στη Wall Street Journal ότι στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ριάντ τον περασμένο μήνα, οι πλευρές συμφώνησαν στα περισσότερα άρθρα της αμυντικής συνθήκης.

10:00 Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανάληψη «πλήρους ελέγχου» από τις ΗΠΑ της διαδικασίας επίλυσης της σύγκρουσης

Ο Σιχάμπ Ρατάνσι μεταδίδει για το Al Jazeera από την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ ότι:

«Διάφορες εκδοχές του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος κυκλοφορούν εδώ και μέρες.

Αυτή η εκδοχή διαφέρει σε ορισμένους σημαντικούς τρόπους. Πρώτα απ’ όλα, αναφέρει ρητά ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – μια προηγούμενη εκδοχή ανέφερε μόνο ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ.

Αφαιρεί κάθε αναφορά ότι η δημιουργία νεκρών ζωνών είναι απαράδεκτη. Υπάρχουν σκέψεις ότι το Ισραήλ σκοπεύει να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη στη Γάζα και αναφέρει ρητά ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί μετά από έξι εβδομάδες και θα ανανεώνεται όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Χαιρετίζει την ετοιμότητα των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλες οι συμφωνίες και να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση,

Αλλά δεν πρόκειται ακόμα για μια κατηγορηματική, μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτό θέλουν ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έχουν ζητήσει στο παρελθόν μια άμεση, μόνιμη, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Δεν θέλουν αυτό τώρα να αντικαταστήσει αυτές τις εκκλήσεις, ούτε είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον πλήρη έλεγχο κάθε είδους διαδικασίας επίλυσης της σύγκρουσης που θα κατοχυρωθεί σε αυτό το ψήφισμα».

09:50 Ισραηλινά ΜΜΕ: Ο Γκάλαντ αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους Χαρεντί

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ αναμένεται να ψηφίσει κατά της επίμαχης νομοθεσίας που θα μείωνε την ηλικία εξαίρεσης από την υποχρεωτική θητεία για τους άνδρες φοιτητές Χαρεντί (σ.σ. υπερορθόδοξους Εβραίους) από τα 26 έτη που είναι σήμερα στα 21 έτη, ενώ θα αύξανε «με πολύ αργό τρόπο» το ποσοστό κατάταξης τους.

Η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τη Haaretz, η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει στην ολομέλεια της Κνεσέτ μετά τα μεσάνυχτα.

Η νομοθεσία είχε αρχικά προταθεί πριν από δύο χρόνια από τον ηγέτη της Εθνικής Ενότητας, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάθεση του νομοσχεδίου από τον Νετανιάχου ως πολιτικό ελιγμό.

09:41 Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ διακόπτει τις επιχειρήσεις του μέσω της αμερικάνικης προβλήτας στη Γάζα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις παράδοσης βοήθειας μέσω της αμερικανικής προβλήτας στη Γάζα έχουν «διακοπεί» λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα.

Η αμερικάνικη προβλήματα που έχει κατασκευαστεί στη Γάζα: Πηγή φωτογραφίας: Maxar Technologies / Reuters

09:31 Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε στην Τουλκαρέμ ήταν μέλος της

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από τις IDF στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης ήταν μέλος της οργάνωσης.

09:22 Επιθέσεις του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας σε πόλη της Γάζας και Ράφα

Οι ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σκότωσαν και τραυμάτισαν περισσότερους Παλαιστίνιους από τα βόρεια έως τα νότια της Γάζας, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο:

  • Έγινε βομβαρδισμός σπιτιού οικογένειας στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, από τον οποίο σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι, και επιθέσεις πυροβολικού σε σπίτια στις συνοικίες Ζεϊτούν και Ταλ-αλ Χάουα της πόλης της Γάζας
  • Έγιναν επιθέσεις πυροβολικού σε διάφορες περιοχές βόρεια της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων των Χιρμπέτ αλ-Άντας και αλ-Χασαασίν, προκαλώντας απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων
  • Αεροπορικές επιδρομές έγιναν και στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

09:12 Οι ΗΠΑ ζητούν να εγκριθεί ψήφισμα για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αμερικανικό σχέδιο απόφασης που καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να εφαρμόσουν «χωρίς καθυστέρηση» την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός την οποία παρουσίασε την 31η Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χωρίς να διευκρινίσει αν ορίστηκε ημερομηνία γι’ αυτή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:58 «Ίχνη καταστροφής» μετά την επιχείρηση του Ισραήλ στη Νουσεϊράτ

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μίλησε με κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ που έγιναν μάρτυρες της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού εκεί το Σάββατο, η οποία σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

Ο Αναάς Αλαγιάν, ένας κάτοικος του καταυλισμού, δήλωσε ότι οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις διέπραξαν μαζικές «εκτελέσεις» στον δρόμο.

«Κατέβηκα στον δρόμο και βρήκα παντού πτώματα», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ο στρατός, ο οποίος διέσωσε τέσσερις Ισραηλινούς αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σκότωσε τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 64 παιδιά κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο καταυλισμός έχει πλέον αφήσει «ίχνη καταστροφής», σύμφωνα με τον Μαχμούντ.

08:49 Η αυστραλιανή αστυνομία διεξάγει έρευνα μετά το σύνθημα «Free Gaza» στο προξενείο των ΗΠΑ στο Σίδνεϊ

Η αστυνομία στην Αυστραλία διεξάγει έρευνα μετά το γράψιμο συνθήματος στο προξενείο των ΗΠΑ στο Σίδνεϊ νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τις λέξεις «Free Gaza» γραμμένες με κόκκινη μπογιά στα παράθυρα του προξενείου και ανεστραμμένα κόκκινα τρίγωνα ζωγραφισμένα πάνω στα διακριτικά των ΗΠΑ στο τζάμι.

Το κτίριο, στα βόρεια προάστια της πόλης, έχει αποκλειστεί. Το Sky News μετέδωσε ότι τα παράθυρα είχαν δεχθεί χτυπήματα τουλάχιστον 13 φορές με σφυρί.

Η αστυνομία δήλωσε ότι το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας από τις πρώτες πρωινές ώρες έδειξε ένα άτομο με κουκούλα να βάφει με σπρέι τα παράθυρα. Φαινόταν επίσης να μεταφέρει μια μικρή βαριοπούλα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε καταδίκασε τον βανδαλισμό.

«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πολιτική συζήτηση και διάλογο με σεβασμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους αφού ρωτήθηκε για το περιστατικό. «Μέτρα όπως το να μπογιαντίζεται το αμερικάνικο προξενείο δεν προάγουν σε τίποτα την υπόθεση εκείνων που διέπραξαν αυτό που είναι φυσικά έγκλημα καταστροφής περιουσίας».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:39 Νέες επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν νέες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής.

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε σπίτια στην Καλκίλια, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους.

Στις πόλεις Αράμπα, Γιαμπάντ και το χωριό Τζαλμπούν που βρίσκεται στην επαρχία Τζενίν πραγματοποιήθηκαν επιδρομές, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στην πόλη Μπεϊτούνια και στο χωριό Τελ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Δείτε σχετικό βίντεο από τις επιδρομές του Ισραήλ:

08:29 Ξανά στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν για να προωθήσει τη συμφωνία για εκεχειρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός και τη συμφωνίας για τους ομήρους που περιέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, αλλά η πολιτική αναταραχή στο Ισραήλ και η σιωπή της Χαμάς εγείρουν ερωτήματα για το αν μπορεί να τα καταφέρει.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, που πραγματοποιεί την όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, πρόκειται να ξεκινήσει το ταξίδι του από την Αίγυπτο και να ταξιδέψει αργότερα σήμερα στο Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν έχει προγραμματίσει να έχει συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών πρώτα στο Κάιρο με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, βασικό εταίρο των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές προσπάθειες, και αργότερα στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

08:20 Δύο νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Δύο άνδρες έπεσαν νεκροί από πυρά ισραηλινών δυνάμεων σε διαφορετικά περιστατικά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Ο ένας σκοτώθηκε στον καταυλισμό Αλ-Φαράα, ενώ ο άλλος σκοτώθηκε στον καταυλισμό Τουλκαρέμ.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν επίσης αρκετούς ανθρώπους πριν αποσυρθούν νωρίς τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι τέσσερα άτομα στην Αλ-Φαράα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού τραυματίστηκαν από «θραύσματα από έκρηξη» στον καταυλισμό.

08:12 Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για «σύνθετο έγκλημα πολέμου» μετά την πολύνεκρη επίθεση στη Νουσεϊράτ

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, 248η ημέρα του πολέμου, τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024