ΗΠΑ: Η μάχη των εκλογών έφτασε στην συνέχιση της φορολόγησης ή μη των tips
Με δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές φιλοσοφίες φορολόγησης των πολιτών, η οικονομική κόντρα των δύο υποψηφίων για την προεδρία έφτασε μέχρι την πουρμπουάρ των εργαζομένων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε αφορολόγητα φιλοδωρήματα για τους εργαζόμενους σε εκδήλωση σε μια από τις αμφίρροπες πολιτείες, αυτή της Νεβάδα. Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει ψήφους από εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών και επιδιώκει να κάνει τα tips αφορολόγητα.
Η πρόταση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην φορολογούνται τα φιλοδωρήματα των εργαζομένων, «εισάγει μια ιδέα που δεν έχει δοκιμαστεί», όπως αναφέρει η Wall Street Journal, για την αύξηση των απολαβών που θα ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να επαναχαρακτηρίσουν τους φορολογημένους μισθούς ως μη φορολογημένα φιλοδωρήματα.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις σχέσεις «αγάπης και μίσους» των Αμερικανών με τα φιλοδωρήματα, τα οποία έχουν εξαπλωθεί σε νέες γωνιές της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ακόμη και όταν οι καταναλωτές εκφράζουν αυξανόμενη αγανάκτηση με τα αιτήματα για φιλοδωρήματα με ποσόστωση επί των τιμών σε περισσότερες υπηρεσίες.
Ο Τραμπ, ο πιθανός προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ανακοίνωσε την πρόταση την Κυριακή σε μια συγκέντρωση στη Νεβάδα, προσπαθώντας να προσελκύσει τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών αυτής της ταλαντευόμενης πολιτείας. Ο Τραμπ έχασε οριακά τη Νεβάδα το 2020 και το 2016 και η πολιτεία θεωρείται και φέτος ανταγωνιστική ανάμεσα στους δύο κυρίως υποψηφίους.
«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω θα είναι να γίνουν τα φιλοδωρήματα αφορολόγητα» είπε ο Τραμπ
«Για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τους ανθρώπους που παίρνουν φιλοδωρήματα, θα είστε πολύ χαρούμενοι, διότι όταν αναλάβω την εξουσία, δεν θα χρεώνουμε φόρους στα φιλοδωρήματα», είπε. «Θα το κάνουμε αυτό αμέσως με το πρώτο πράγμα που θα αναλάβω το γραφείο μου, επειδή αυτό είναι ένα σημείο διαφωνίας εδώ και πολλά χρόνια και χρόνια και κάνετε εξαιρετική δουλειά στην εξυπηρέτηση».
Μια τέτοια ιδέα, η οποία θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου, θα δημιουργούσε μια αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης πολλών εργαζομένων και θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για τους νομοθέτες να την συντάξουν και για τις φορολογικές αρχές να την εφαρμόσουν. Η ιδέα δεν έχει πάρει σάρκα και οστά θα μείωνε πιθανότατα τα ομοσπονδιακά έσοδα κατά δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι εργοδότες ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν περισσότερα από 38 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλοδωρήματα το φορολογικό έτος 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας.
Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δεν έχει παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες. Η ιδέα δεν ήταν κάτι που η κυβέρνηση Τραμπ εξέτασε ή μελέτησε κατά την πρώτη θητεία του ως πρόεδρος, δήλωσε ο Ντέιβ Κάουτερ, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος αξιωματούχος φορολογικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.
Η πρόταση θα δημιουργούσε μια αγορά εργασίας δύο ταχυτήτων, όπου οι εργαζόμενοι με φιλοδωρήματα θα αποκτούσαν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χαμηλόμισθων εργαζομένων, επειδή θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφύγουν τους φόρους κοινωνικής ασφάλισης, τους φόρους Medicare και τους ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος, όπως αναφέρει η WSJ.
Υποψίες για μειώσεις μισθών μέσω των φιλοδωρημάτων που επιβαρύνουν τους πελάτες – «Το χρήμα βρίσκει τρόπο να παίζει με το σύστημα»
Οι εργοδότες, οι οποίοι οφείλουν φόρους μισθοδοσίας τόσο για τα φιλοδωρήματα όσο και για τους μισθούς, θα είχαν κίνητρο να κρατήσουν χαμηλούς μισθούς και να ενθαρρύνουν τα φιλοδωρήματα. Ο ίδιος ο Τραμπ είναι ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών. |
«Πρέπει να σκεφτούμε τις απρόβλεπτες συνέπειες αυτού του γεγονότος», δήλωσε ο Έρνι Τεντέσι, πρώην οικονομολόγος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Εργαστήριο Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Yale. «Το χρήμα βρίσκει τρόπο να παίζει με το σύστημα».
Ανάλογα με το πώς θα διατυπωθεί και θα εφαρμοστεί, το φορολογικό πλεονέκτημα θα μπορούσε να ωθήσει την κουλτούρα του φιλοδωρήματος σε νέους χώρους. Ένα συνεργείο αυτοκινήτων θα μπορούσε να συγκρατήσει τις τιμές και τους μισθούς του και να ενθαρρύνει έντονα το φιλοδώρημα ως έναν τρόπο για την παροχή αφορολόγητου εισοδήματος στους εργαζομένους.
Τα φιλοδωρήματα είναι πλέον φορολογητέο εισόδημα, ένα πλαίσιο στο (έντυπο φορολογίας) W-2 αναφέρει «μισθοί, φιλοδωρήματα και άλλες αποζημιώσεις»- αλλά η Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων αγωνίζεται εδώ και καιρό να πείσει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους να αναφέρουν με ακρίβεια αυτό το εισόδημα. Οι ΗΠΑ προσφέρουν στους εργοδότες μια πίστωση φόρου για να ενθαρρύνουν την ακριβή αναφορά των φιλοδωρημάτων.
Η δήλωση του εισοδήματος από φιλοδωρήματα έχει χαμηλότερο ποσοστό συμμόρφωσης
«Η έλλειψη πλήρους αναφοράς πληροφοριών και ο ταμειακός χαρακτήρας πολλών φιλοδωρημάτων υποδηλώνουν ότι το εισόδημα από φιλοδωρήματα έχει χαμηλότερο ποσοστό συμμόρφωσης από άλλους μισθούς και ημερομίσθια και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου», ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεση του 2023.
«Ο πρόεδρος Τραμπ θα ζητήσει από το Κογκρέσο να καταργήσει τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων», δήλωσε η Καρολίν Λιούιτ, εθνική εκπρόσωπος Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.
«Ο Τζο Μπάιντεν έχει εντείνει επιθετικά τους ελέγχους της εφορίας που κυνηγάει τους εργαζόμενους που παίρνουνφιλοδωρήματα» πρόσθεσε. Η εφορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε πέρυσι ένα νέο πρόγραμμα για την ενθάρρυνση της εθελοντικής συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις αναφοράς φιλοδωρημάτων.
Ο φόβος είναι να πέσουν τα μεροκάματα «γιατί είναι καλά τα φιλοδωρήματα»
Η κουλτούρα φιλοδωρήματος στις ΗΠΑ αποτελεί εξαίρεση διεθνώς και πολλοί εργαζόμενοι σε εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις βασίζονται στα φιλοδωρήματα για ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. Οι αυτοματοποιημένες προτροπές για φιλοδώρημα στα ταμεία έχουν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ενόχληση και απογοήτευση σε ορισμένους καταναλωτές στα αυτοεξυπηρετούμενα γκισέ και στα στεγνοκαθαριστήρια.
Ορισμένες πολιτείες έχουν προχωρήσει στην κατάργηση των υποκατώτατων μισθών για τους εργαζόμενους με φιλοδώρημα, μια πολιτική που αποσκοπεί στη μείωση της εξάρτησης των εργαζομένων από τα φιλοδωρήματα και στη δημιουργία ενός εγγυημένου κατώτατου ορίου. Ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν άρχισε να απαιτεί από τους ομοσπονδιακούς εργοδότες να πληρώνουν στους εργαζόμενους με φιλοδώρημα τους ίδιους κατώτατους μισθούς με τους υπόλοιπους.
Η ιδέα του Τραμπ κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση και την παρουσίασε στο Λας Βέγκας, όπου περίπου το ένα τέταρτο των εργαζομένων απασχολείται στη βιομηχανία αναψυχής και φιλοξενίας, σύμφωνα με την πολιτεία.
Μόνιμες λύσεις και όχι προεκλογικού τύπου ζητούν οι άνθρωποι της εστίασης
Ο Τεντ Παπατζόρτζ, γραμματέας και ταμίας της Ένωσης Μαγείρων στο Λας Βέγκας, αποδοκίμασε την πρόταση του Τραμπ. «Χρειάζεται σίγουρα ανακούφιση για τους εργαζόμενους που κερδίζουν φιλοδώρημα, αλλά οι εργαζόμενοι της Νεβάδα είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ πραγματικών λύσεων και τρελών προεκλογικών υποσχέσεων από έναν καταδικασμένο εγκληματία», δήλωσε.
Η πρόταση θα προσέφερε σημαντικά πλεονεκτήματα στους σερβιτόρους σε εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, ενώ θα προσέφερε σχετικά λίγα στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού ή γρήγορης εξυπηρέτησης που είναι η πλειονότητα.
Ορισμένοι επαγγελματίες σερβιτόροι κερδίζουν περισσότερα από το μέσο εισόδημα, πολύ λίγα από αυτά σε μισθούς, δήλωσε ο Μάικλ Τσιτέντεν , δικηγόρος σε θέματα φορολογίας εργασίας στην Covington & Burling που εκπροσωπεί εργοδότες. «Σχεδόν όλο το εισόδημά τους θα ήταν μη φορολογητέο», είπε.
Η λύση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού
Ο Σον Κένεντι, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Εστιατορίων, δήλωσε ότι εκτιμά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητά τρόπους για να στηρίξει τους εργαζόμενους με φιλοδώρημα και να επεκτείνει τον κλάδο.
«Ορισμένοι εργαζόμενοι με φιλοδώρημα έχουν δύσκολες φορολογικές καταστάσεις, όπου μερικές φορές καταλήγουν να φορολογούνται για φιλοδωρήματα που δεν έλαβαν, αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κλάδο των υπηρεσιών», δήλωσε ο Σαρού Τζαραγιαμάν, πρόεδρος της One Fair Wage, μιας ομάδας που υποστηρίζει την πλήρη καταβολή ελάχιστου μισθού για τους εργαζόμενους με φιλοδώρημα.
«Πρόκειται για καλόπιασμα προς τους εργαζόμενους», δήλωσε για την πρόταση του Τραμπ. «Δεν λύνει στην πραγματικότητα το πρόβλημα της οικονομικής αστάθειας, της φτώχειας και του αγώνα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από αυτούς τους εργαζόμενους αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε ο Τζαραγιαμάν.
«Η ιδέα του Τραμπ θα καθιστούσε το φιλοδώρημα μια πιο πολύτιμη μορφή αποζημίωσης και συνεπώς θα αύξανε το φιλοδώρημα» (επειδή ως αφορολόγητο, οι πελάτες θα άφηναν περισσότερα), δήλωσε ο Κάιλ Πομερλώ, ειδικός σε θέματα φορολογίας στο συντηρητικό American Enterprise Institute.