Μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών ο Μακρόν ρισκάρει το κυβερνητικό μέλλον
Η στρατηγική πίσω από την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία
Μετά την θριαμβευτική νίκη της Λεπέν στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν προχώρησε στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν συγκέντρωσε 31,5%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο του κόμματος της Αναγέννησης.
Συγκεκριμένα, μία ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Μακρόν με ανακοίνωση του διέλυσε το κοινοβούλιο, λέγοντας ότι οι δύο γύροι των εκλογών θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, λίγες εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Σημειώνεται ότι αν τα αποτελέσματα προσομοιάζουν σε αυτά των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει μεγάλα προβλήματα, καθώς δεν θα μπορεί να περάσει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης του από την Εθνοσυνέλευση, ενώ το σύνταγμα προβλέπει το σενάριο της «συγκατοίκησης», όταν δηλαδή ο Γάλλος πρόεδρος και η κυβέρνηση προέρχονται από διαφορετικό κόμμα.
Το διάγγελμα Μακρόν
Σημαντικό αποτελεί το γεγονός πως η απόφαση ήρθε μετά την έκκληση του Jordan Bardella προς τον πρόεδρο για προκήρυξη εκλογών. «Άκουσα το μήνυμά σας», είπε ο πρόεδρος στους Γάλλους ψηφοφόρους, «και δεν θα το αφήσω χωρίς απάντηση».
«Η Γαλλία χρειάζεται μια ξεκάθαρη πλειοψηφία με ηρεμία και αρμονία», είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να παραιτηθεί από την πρόοδο της ακροδεξιάς «παντού στην ήπειρο». Τώρα, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος, ο κ. Μακρόν στερείται ήδη πλειοψηφίας στο γαλλικό κοινοβούλιο, και παρόλο που αυτή η ευρωπαϊκή ψηφοφορία θεωρητικά δεν έχει καμία σχέση με την εθνική πολιτική, αποφάσισε σαφώς ότι η συνέχιση της θητείας του χωρίς νέα λαϊκή διαβούλευση θα επιβάρυνε υπερβολικά το σύστημα.
Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν επίσης τη δουλειά του ίδιου του κ. Μακρόν, καθώς είναι ξεχωριστές από τις προεδρικές εκλογές και η θητεία του ως προέδρου εξακολουθεί να διαρκεί τρία ακόμη χρόνια.
Η κ. Λεπέν, η οποία έχει ηττηθεί δύο φορές από τον κ. Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, αντέδρασε αμέσως, λέγοντας ότι το κόμμα της είναι «έτοιμο να ασκήσει εξουσία, έτοιμο να βάλει τέλος στη μαζική μετανάστευση».
Τεράστιο ρίσκο
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί τεράστια έκπληξη για τη χώρα και τεράστιο ρίσκο για τον πρόεδρο Μακρόν. Σύμφωνα με το BBC, πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να είχε αντιδράσει διαφορετικά.
Θα μπορούσε να εξηγήσει τη νίκη της ακροδεξιάς, ως πρόθεση των πολιτών να στείλουν μήνυμα στον Μακρόν και ότι αυτό θα διορθωνόταν στις επόμενες εκλογές. Επίσης το επικείμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γερμανία και κυρίως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα βοηθούσε στο να κρατά τον κόσμο εκτός πολιτικής για μερικούς μήνες.
Επιβεβαίωση ή αλλαγή του αποτελέσματος
Σε ότι αφορά τον ανωτέρω συλλογισμό, ίσως ο Μακρόν να έχει υπολογίσει τους παράγοντες αυτούς, αλλά να προκήρυξε τις εθνικές εκλογές προκειμένου, είτε να επιβεβαιωθεί, είτε να αλλάξει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Από την άλλη, το ρίσκο είναι ότι σε περίπτωση που το κόμμα του χάσει για ακόμη μία φορά, δεν θα μπορεί να περάσει κανένα νομοσχέδιο από την Εθνοσυνέλευση. Με ένα μεγάλο μέρος δε της χώρας να είναι ενάντια του, οποιαδήποτε νέα νομοθεσία – για παράδειγμα ο επερχόμενος προϋπολογισμός – θα μπορούσε να αποδειχθεί εκρηκτική.
Ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει ότι το κόμμα της Αναγέννησης θα μπορέσει να δώσει μάχη στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου. Ή ότι τα άλλα κόμματα θα μπορέσουν να καταγράψουν υψηλότερα ποσοστά.
Αλλά πρέπει να εκτιμήσει ότι οι πιθανότητες ευνοούν μια ακόμη νίκη του Εθνικού Συναγερμού. Ίσως όχι, τόσο σαρωτική, όσο το αποτέλεσμα της Κυριακής, αλλά αρκετή για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Σε αυτή τη συγκυρία, είναι ορατό το ενδεχόμενο για να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Jordan Bardella, ο οποίος θα είναι ο υποψήφιος του κόμματός του, του Εθνικού Συναγερμού (RN), για το πρωθυπουργικό θώκο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις