Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Νέες αυξήσεις ταλανίζουν τα νοικοκυριά - Ανατιμήσεις σε εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και μπίρες

Νέες αυξήσεις ταλανίζουν τα νοικοκυριά – Ανατιμήσεις σε εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και μπίρες

Επιβαρύνσεις σημειώνονται στις συσκευασίες μια χρήσης όπως του αλουμινίου, του γυαλιού και του πλαστικού - Συνέχεια ανατιμήσεων λόγω του πληθωρισμού παρά το... διακηρυγμένο «φρένο»

Νέες ανατιμήσεις βρίσκονται προ των πυλών σε βασικά προϊόντα τροφίμων με την ακρίβεια να είναι καθημερινή και να ταλανίζει τους καταναλωτές, τινάζοντας στην κυριολεξία τα νοικοκυριά στον αέρα.

Νέες επιβαρύνσεις σημειώνονται στις συσκευασίες μια χρήσης όπως του αλουμινίου (έως 1 λίτρου), του γυαλιού (έως 1,3 λίτρα) και του πλαστικού έως 3 λίτρα (μπίρας, κρασιού, νερού, αναψυκτικών, γάλακτος, στιγμιαίων ποτών).

«Δεν έχει γίνει καμπάνια ενημέρωσης για αυτή την εφαρμογή»

Τα νέα… καπέλα στις τιμές θα είναι ως εξής: 0,10 ευρώ για συσκευασία από αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό έως και 0,5 λίτρα και 0,15 ευρώ για συσκευασία από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα.

Πλέον, το μισόλιτρο μπουκαλάκι νερού από 0,50 λεπτά θα ανέλθει σε 0,60 λεπτά. Το 330ml αναψυκτικού από 1 ευρώ (και παραπάνω ανάλογα το σημείο αγοράς) θα ανέβει κατά δέκα λεπτά, όπως αντίστοιχα η φιάλη μπίρας (από 1,66 ευρώ σε 1,76 ευρώ). Μεταξύ άλλων στο νέο κύμα ανατιμήσεις θα επηρεαστεί και το φρέσκο γάλα (1,5 λίτρο), όπου από 1,49 ευρώ θα ανέλθει σε 1,64 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Αποστόλης Ραυτόπουλος υπογράμμισε στο MEGA πως «ο νόμος λέει ότι σε καταστήματα λιανικής πώλησης θα πρέπει να υπάρχουν έως μικρότερη των 500 μέτρων απόσταση, θυρίδες για πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί. Όταν θα βάζουμε τις συσκευασίες για ανακύκλωση θα μας δίνει ένα voucher».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισήμανε πως η εστίαση με 42% αύξηση του λειτουργικού κόστους μεσοσταθμικά δεν μπορεί να απορροφήσει αυτή την αύξηση. «Η λογική δεν είναι της απορρόφησης αλλά της ανακύκλωσης. Πάρα πολλές συσκευασίες οποίο χρησιμοποιούνται στην εστίαση είναι επιστρεφόμενες από την επιχείρηση στον προμηθευτή. Δεν θα χρεώνεται εφόσον εν είναι επιστρεφόμενο. Συνήθως είναι επιστρεφόμενα. Αν πάτε σε ένα take away και πάρετε συσκευασία που είναι επιστρεφόμενη, τότε θα έχει αύξηση γιατί είναι επιστρεφόμενη και μπορείτε να την ανακυκλώσετε εσείς», τόνισε.

Ακολούθως πρόσθεσε ότι «δεν έχει γίνει καμπάνια ενημέρωσης για αυτή την εφαρμογή και ο πολίτης δεν είναι ενημερωμένος. Πρέπει να γίνει πιο έντονη η οικολογική συνείδηση».

Συνέχεια ανατιμήσεων λόγω του πληθωρισμού

Παρά το… διακηρυγμένο «φρένο» στον πληθωρισμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη αλλά και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τον Μάιο του 2023, τον Μάιο του 2024 έχει αυξηθεί το ελαιόλαδο κατά 56,8%. Τα ψάρια κατά 12,5%, το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων: κατά 7,7% και η ένδυση – υπόδηση κατά 6,4%.

Παράλληλα αυξήσεις 10,9% παρατηρούνται στα πακέτα διακοπών, όπως και 7,7% στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Απρόοπτο με Κωνσταντέλια και Ότο – Επέστρεψαν στις προπονήσεις οι διεθνείς

Επιστροφή στις προπονήσεις για τους διεθνείς Κουλιεράκη και Ντεσπόντοφ – Απρόοπτο με τους Κωνσταντέλια και Ότο οι οποίοι ένιωσαν ένα σφίξιμο και δεν πήραν μέρος στην σημερινό πρόγραμμα του ΠΑΟΚ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024