Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Heat-Alarm για την ακραία ζέστη

Heat-Alarm για την ακραία ζέστη

Ερχεται δεύτερο θερμό κύμα καύσωνα με 40άρια - Το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης που έχει ξεκινήσει πιλοτικά μετρά το θερμό στρες και την επικινδυνότητά του για την υγεία

Το δεύτερο θερμό κύμα αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας, παρότι ο Ιούνιος μετρά μόλις δέκα ημέρες από την έναρξή του. Οι επιστήμονες «βλέπουν» στις υψηλές θερμοκρασίες τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, δεδομένου πως φέτος ήδη το θερμόμετρο σπάει τα ρεκόρ των περασμένων ετών. Και παράλληλα προειδοποιούν πως εφεξής οι καύσωνες θα κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και νωρίτερα, παρατείνοντας έτσι τις ασφυκτικές, λόγω ζέστης, περιόδους.

«Οι θερμοκρασίες του πρώτου δεκαημέρου ξεπέρασαν τις υψηλότερες των αντίστοιχων περιόδων περασμένων ετών, ενώ κατά το δεύτερο δεκαήμερο είναι πιθανόν να συμβεί το ίδιο», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος. Οι εκτιμήσεις του, άλλωστε, θέλουν τις θερμοκρασίες να υπερβαίνουν ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα δεδομένα δείχνουν πως οι καιρικές συνθήκες θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας τουλάχιστον έως την Παρασκευή.

Προειδοποιήσεις

Αντίστοιχα, το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης Heat-Alarm (ο χάρτης που αξιολογεί τον βαθμό και την επικινδυνότητα της θερμής επιβάρυνσης, λαμβάνοντας υπόψη μετεωρολογικές παραμέτρους όπως θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος, ακτινοβολία αλλά και παράγοντες όπως ηλικία, σωματική δραστηριότητα κ.ο.κ.), που λειτουργεί πιλοτικά, «μαρτυρά» σε κάθε περίπτωση την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι κάτοικοι, ιδίως σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από αύριο οι πολίτες που ζουν στην Αττική θα βιώνουν συνθήκες ακραίας επιβάρυνσης (επίπεδο επικινδυνότητας 4), με τις σχετικές οδηγίες να συνιστούν την αποφυγή εξωτερικών χώρων από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και τη λήψη μέτρων προφύλαξης όπως καλή ενυδάτωση και τακτικά δροσερά ντους. Επίσης, οι σχετικές προειδοποιήσεις κάνουν λόγο για χαμηλή ποιότητα του αέρα, πιθανές διακοπές ρεύματος, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε πιθανά προβλήματα υγείας, ιδίως στους ευπαθείς.

Ομως, μόλις ένα 24ωρο μετά – και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις – στην «κόκκινη ζώνη» θα μπουν η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα, ενώ την Πέμπτη θα προστεθεί και η Αχαΐα, δίνοντας έτσι το… στίγμα για τις ασφυκτικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στις ευρύτερες περιοχές της Φθιώτιδας και της Πελοποννήσου. Παράλληλα, όμως, ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν και σε Θεσσαλία, Κρήτη αλλά και τμήμα των Δωδεκανήσων.

Οι πολίτες που ζουν στην Αττική θα βιώνουν συνθήκες ακραίας επιβάρυνσης

Προβληματισμός

Ο… ίλιγγος που προκαλούν οι προγνώσεις για την εβδομάδα που ξεκίνησε είναι και η αιτία που αυξάνεται ο προβληματισμός – όχι μόνο στους επιστημονικούς κύκλους αλλά και στην κοινότητα – για το εάν το φετινό καλοκαίρι θα είναι το θερμότερο όλων των εποχών.

Ο Κ. Λαγουβάρδος ωστόσο σημειώνει στα «ΝΕΑ» πως προς το παρόν είναι αδύνατον να γίνουν τόσο μακρινές στον χρόνο προβλέψεις και συνακόλουθα αφήνει όλα τα πιθανά σενάρια ανοιχτά. «Δεν είναι σίγουρο ότι το καλοκαίρι αυτό θα είναι το πιο ζεστό. Διαπιστώνουμε σαφώς μία ανοδική τάση σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, όπου οι θερμοκρασίες είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξίσου θερμοί. Μπορεί να είναι και ένα ήπιο καλοκαίρι ή σε κάποιες περιόδους να καταγραφούν λίγο πιο υψηλές θερμοκρασίες», προσθέτει.

Εν τω μεταξύ, και υπό τις συνθήκες αυτές, ο Δήμος Αθηναίων ήδη ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την προστασία της υγείας των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, από σήμερα και για όσο διάστημα χρειαστεί, οι επτά Λέσχες Φιλίας (ΛΕΦΙ) του Δήμου θα λειτουργούν ως κλιματιζόμενοι χώροι από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024