Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Κλειστά όλα τα Δημοτικά και οι Παιδικοί σταθμοί στην Αθήνα - Κανονικά οι Πανελλαδικές

Καύσωνας: Κλειστά όλα τα Δημοτικά και οι Παιδικοί σταθμοί στην Αθήνα – Κανονικά οι Πανελλαδικές

Για ποιες μέρες αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας, πότε θα ανοίξουν ξανά - Κανονικά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ο Δήμος Αθηναίων επανεκτιμώντας την κατάσταση και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να καταγραφούν αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα, αποφάσισε ότι όλοι οι Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί (Δημοτικοί και Ιδιωτικοί) που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων, δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 12/6 και την Πέμπτη 13/6.

Αναστολή λειτουργίας όλων των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, καθώς και οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Την ίδια ώρα, αποφασίστηκε και η αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης -δηλαδή όλα τα Δημοτικά Σχολεία- εντός του Δήμου Αθηναίων, για το επόμενο διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη 12-13/06, ενόψει του επικείμενου καύσωνα.

Όσον αφορά στα Δημοτικά Σχολεία, το εάν θα ανοίξουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου -ημέρα κατά την οποία θα χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι για το σχολικό έτος 2023-2024- η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την προηγούμενη μέρα ανάλογα με το δελτίο επικινδυνότητας.

Κανονικά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Σημειώνεται πάντως ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελληνίων 2024 και των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ανακοινώνει πως δεν προβλέπεται αναστολή των εξετάσεων λόγω καύσωνα, αλλά εφιστά την προσοχή των Διευθυντών των σχολικών μονάδων για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής τους, για τη μείωση των συνεπειών από την ένταση της ζέστης.

Πιο αναλυτικά, προτείνει:

1) Διδασκαλία ή διεξαγωγή εξετάσεων

-Να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν. Οι χώροι πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι και να γίνεται χρήση ηλιοπροστασίας στα παράθυρα (π.χ. κουρτινών και λοιπών προστατευτικών καλυμμάτων).
-Να υπάρχει ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές/ μαθήτριες, με μέριμνα κυρίως των Σχολικών Επιτροπών.
-Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προαγωγικών / απολυτηρίων εξετάσεων.
-Τέλος, σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου παρακαλούνται οι ΠΔΕ και οι ΔΔΕ να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες.

2) Αποφυγή δραστηριοτήτων στον ήλιο.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

-Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές/ μαθήτριες παραμένουν σε χώρο σκιερό ή εντός αίθουσας.
-Συστήνεται μειωμένη αθλητική δραστηριότητα του μαθήματος φυσικής αγωγής με διαχείριση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τον/την εκπαιδευτικό ΠΕ11- φυσικής αγωγής σε χώρους σκιερούς, αξιοποιώντας τις υποδομές της εκάστοτε σχολικής μονάδας (π.χ. γυμναστήριο, σκέπαστρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) ή/και θεωρητική προσέγγιση του μαθήματος φυσικής αγωγής στις αίθουσες (π.χ. ενημέρωση για τους ολυμπιακούς αγώνες και τα ολυμπιακά αθλήματα).
-Κατά την υλοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για τη λήξη του σχολικού έτους τα σχολεία θα πρέπει να λάβουν κάθε πρόσφορο, κατά την κρίση τους, μέτρο για την προστασία των μαθητών/τριών.

3) Συστάσεις προς τους γονείς/κηδεμόνες και μαθητές/τριες για:

-Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα
-Χρήση καπέλου
-Χρήση αντιηλιακής κρέμας
-Μικρά και ελαφριά γεύματα
-Λήψη άφθονων υγρών (νερού, χυμών φρούτων)
-Παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους για να λαμβάνουν επιπρόσθετες οδηγίες.

4) Συστάσεις για Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έχουν στην ευθύνη τους σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές, όπως της Αττικής, της Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπου με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται ένταση των φαινομένων, καλούνται να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους/τις Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους/τις κατά τόπους Δημάρχους για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την ενδεχόμενη λήψη απόφασης από Δημάρχους για κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

5) Πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων

Σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα δείτε την ανωτέρω (1) σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024