Θαλασσινά: Οι ιχθυοκαλλιέργειες ξεπέρασαν σε παραγωγή την αλιεία
H συμβατική αλιεία δίνει πλέον μικρότερη παραγωγή από ό,τι τα ιχθυοτροφεία.
- Η ιστορία του αέναου ομολόγου που εδώ και 400 χρόνια πληρώνει τον τόκο
- Τρόμος στην Ξάνθη το βράδυ των Χριστουγέννων - Μπούκαραν σε σπίτι με όπλο και άρπαξαν χρήματα και λίρες
- Πώς θα τα πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο - Έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία
- Σε λειτουργία το πιο «απότομο» τελεφερίκ στην Ελβετία - Κόβει την ανάσα
Για πρώτη φορά οι ιχθυκαλλιέργειες ξεπέρασαν σε παραγωγή τη συμβατική αλιεία, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, μια εξέλιξη που δημιουργεί την ελπίδα για κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών χωρίς λεηλασία των θαλασσών.
Από τους 223,2 εκατομμύρια τόνους ψαριών, μαλακίων, φυκιών και άλλων θαλασσινών που διατέθηκαν προς πώληση το 2022, οι 130,9 εκατομμύρια τόνοι προήλθαν από ιχθυοκαλλιέργειες, δείχνει η τελευταία έκθεση του FAO.
Αν εξαιρεθεί η παραγωγή φυκιών, τα ιχθυοτροφεία έδωσαν 94,4 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 51% της παγκόσμιας παραγωγής θαλάσσιων ζώων.
«Τα νούμερα αυτά δείχνουν το δυναμικό των ιχθυοκαλλιεργειών να ταΐσουν τον αυξανόμενο πληθυσμό της Γης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βοηθός γενικός διευθυντή του FAO Μανουέλ Μπαράνζ.
«Είναι το ταχύτερο σύστημα παραγωγής τροφίμων εδώ τις τελευταίες πέντε δεκαετίες» επισήμανε.
Η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση θαλάσσιων ζώων αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από τα 9,1 κιλά το 1961 στα 20,7 κιλά το 2022
Παρόλα αυτά, μόλις 10 χώρες –Κίνα, Ινδονησία, Ινδία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα, Νορβηγία, Αίγυπτος, Χιλή- αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, κάτι που σύμφωνα με τον FAO καθιστά απαραίτητες τις επενδύσεις σε άλλες χώρες, ειδικά στην Αφρική όπου οι εισαγωγές θαλασσινών ξεπερνούν την παραγωγή.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες συναντούν ωστόσο και αντιδράσεις, με τους επικριτές να επισημαίνουν τις περιβαλλοντικές βλάβες, τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών και την εισβολή ξενικών ειδών. Σύμφωνα με τον FAO, τα προβλήματα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με κατάλληλες νομικές ρυθμίσεις και συστηματική παρακολούθηση.
Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση θαλάσσιων ζώων, μια βασική πηγή πρωτεΐνης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από τα 9,1 κιλά το 1961 στα 20,7 κιλά το 2022 και προβλέπεται να συνεχίσει να ανεβαίνει.
Στο μεταξύ η παραγωγή της συμβατικής αλιείας παραμένει σταθερή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έφτασε τους 92,3 εκατ. τόνους το 2022.
Παρόλο που οι ποσότητες δεν αυξάνονται, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι το 37,7% των ιχθυαπιθεμάτων σε όλο τον κόσμο υφίστατο υπερεκμετάλλευση το 2021, μια συνεχής αύξηση από το 1974, όταν το νούμερο περιοριζόταν σε 10%, ανέφερε ο FAO.
«Το ζήτημα της βιωσιμότητας είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας» είπε ο Μπαράνζ, προσθέτοντας όμως ότι σε κάποια αποθέματα γίνεται καλή διαχείριση, όπως στους πληθυσμούς του τόνου, των οποίων το 90% εκτιμάται ότι βρίσκεται σε βιώσιμα επίπεδα.
«Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη βελτίωση την τελευταία δεκαετία» δήλωσε ο βοηθός γενικός διευθυντή του FAO. Από τα δέκα κυριότερα θαλάσσια είδη που καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο, είπε, το 80% βρίσκεται σε βιώσιμα επίπεδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις