Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Raspberry Pi: Οι δημοφιλείς υπολογιστές για χομπίστες μπαίνουν στο χρηματιστήριο

Raspberry Pi: Οι δημοφιλείς υπολογιστές για χομπίστες μπαίνουν στο χρηματιστήριο

Αναμένεται να συγκεντρώσει 211 εκατ. δολ. σε μια σπάνια IPO τεχνολογίας στο Λονδίνο

Το ποσό των 166 εκατ. στερλινών (211,2 εκατ. δολάρια) αναμένεται να συγκεντρώσει η βρετανική εταιρεία υπολογιστών Raspberry Pi την Τρίτη από την αρχική της δημόσια προσφορά, σε μια σπάνια νίκη για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο δυσκολεύεται να προσελκύσει τεχνολογικές εισαγωγές.

Η Raspberry Pi, η οποία κατασκευάζει μικροσκοπικούς υπολογιστές με μία πλακέτα, τιμολογούσε τις μετοχές της στις 280 πένες ανά τεμάχιο. Με βάση την τιμολόγηση των μετοχών της, η εταιρεία αποτιμάται σε περίπου 541,6 εκατομμύρια στερλίνες.

Αν και είναι μικρή σε σχέση με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, η δημόσια εγγραφή θα μπορούσε να δώσει πνοή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο φαίνεται ότι σνομπάρουν εταιρείες τεχνολογίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Raspberry, Eben Upton, ίδρυσε την εταιρεία το 2012 για να κάνει την πληροφορική πιο προσιτή στους νέους

Ο σχεδιαστής τσιπ Arm, που ανήκει στην Softbank, η οποία έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο, επέλεξε να εισαχθεί στις ΗΠΑ πέρυσι . Η Raspberry Pi έχει δεχθεί τη στήριξη κολοσσών του κλάδου. Πέρυσι, η Sony Semiconductor Solutions, θυγατρική της Sony Corporation, επένδυσε ένα άγνωστο ποσό στη βρετανική startup.

Οι μετοχές της Raspberry Pi θα βρίσκονται από σήμερα σε «υπό όρους διαπραγμάτευση» . Αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία ορισμένοι επενδυτές —όπως θεσμικοί— μπορούν να αρχίσουν να διαπραγματεύονται μετοχές στο LSE. Οι μικροεπενδυτές δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ή να πουλήσουν μετοχές αυτήν τη στιγμή και πρέπει να περιμένουν μέχρι την έναρξη των άνευ όρων συναλλαγών την Παρασκευή.

Η προσφορά Raspberry Pi περιλαμβάνει 45,9 εκατομμύρια κοινές μετοχές που πωλήθηκαν από τον υφιστάμενο μέτοχο πλειοψηφίας της εταιρείας, Raspberry Pi Mid Co Limited, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική του Raspberry Pi Foundation. Περιλαμβάνει επίσης 2,13 εκατομμύρια κοινές μετοχές που πωλήθηκαν από άλλους μετόχους, μαζί με 11,23 εκατομμύρια πρόσφατα εκδοθείσες μετοχές.

Εάν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, μια λεγόμενη επιλογή overallotement θα επιτρέψει στο Raspberry Pi Foundation να εκδώσει άλλα 4,6 εκατομμύρια μετοχές. Εάν ασκηθεί το δικαίωμα συνολικής κατανομής, το τελικό μέγεθος προσφοράς θα είναι 178,9 εκατομμύρια £.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Raspberry, Eben Upton, ίδρυσε την εταιρεία το 2012 για να κάνει την πληροφορική πιο προσιτή στους νέους. Οι υπολογιστές με μία πλακέτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν μια ολόκληρη σειρά χρήσεων.

Ενώ αρχικά κέρδισε την έλξη από τους χομπίστες, η εταιρεία λέει ότι το 72% των πωλήσεων μονάδων της στοχεύει στη βιομηχανική αγορά, όπου χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, σε εργοστάσια.

Το 2023, το Raspberry Pi σημείωσε έσοδα 265,8 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 41% από έτος σε έτος από το 2022.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024