Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Χάντερ Μπάιντεν: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες – Η πρώτη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ

Χάντερ Μπάιντεν: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες – Η πρώτη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ

Ο πρώτος γιος εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που καταδικάζεται για κακούργημα έγινε ο Χάντερ Μπάιντεν μετά την ετυμηγορία των ενόρκων που τον έκρινε ένοχο για τις τρεις κατηγορίες περί οπλοκατοχής.

Ο 54χρονος γιος του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν κρίθηκε την Τρίτη ένοχος και για τις κατηγορίες για οπλοκατοχή που αντιμετώπιζε, καθώς οι ένορκοι αποφάνθηκαν ότι παραβίασε τους νόμους που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τους τοξικομανείς να κατέχουν πυροβόλα όπλα.

Ο Χάντερ Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «περισσότερο ευγνώμων για την αγάπη και την υποστήριξη» της οικογένειάς του παρά «απογοητευμένος από το αποτέλεσμα»

Η καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν σηματοδοτεί την πρώτη φορά που κάποιο τόσο κοντινό συγγενικό μέλος της οικογένειας ενός προέδρου των ΗΠΑ κρίνεται ένοχο για έγκλημα κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Παρόλο που οι κατηγορίες για τα εγκλήματά του προϋπήρχαν της θητείας του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου, η καταδίκη ήρθε ενόσω ήταν επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αντιμέτωπος μέχρι και με 25 χρόνια φυλάκιση

Πλέον και μετά την καταδίκη του και για τις τρεις κατηγορίες ο Χάντερ Μπάιντεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 25 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο μέχρι και 750.000 δολάρια.

Ειδικότερα, η μέγιστη ποινή για ψευδή δήλωση κατά την αγορά πυροβόλου όπλου είναι 10 έτη. Η μέγιστη ποινή για ψευδή δήλωση σχετικά με πληροφορίες που πρέπει να τηρούνται από ομοσπονδιακό έμπορο πυροβόλων όπλων με άδεια είναι 5 έτη και η μέγιστη ποινή για κατοχή πυροβόλου όπλου από πρόσωπο που είναι παράνομος χρήστης ή εθισμένος σε ελεγχόμενη ουσία είναι 10 έτη.

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανότατα θα λάβει πολύ λιγότερα χρόνια από το ανώτατο όριο, καθώς δεν έχει αντιμετωπίσει κάποια άλλη παρόμοια ποινή κατά το παρελθόν.

Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να υπάρξει ποινή φυλάκισης εάν τηρούνται οι όροι της προδικαστικής αποφυλάκισης.

«Δεν αναμένουμε ότι θα κρατηθεί εν αναμονή της καταδίκης. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ημερομηνία καταδίκης που πιθανότατα θα οριστεί σήμερα», δήλωσε η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CNN επί νομικών ζητημάτων, Πόλα Ριντ.

Θα μπει στη φυλακή ο Χάντερ Μπάιντεν;

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Νομικού Κολλεγίου του Χιούστον στο Νότιο Τέξας, Ντρου Στίβενσον, για παράδειγμα, για την κατηγορία της παράνομης χρήσης ναρκωτικών με κατοχή όπλου – την πιο σοβαρή κατηγορία που επισύρει μέγιστη ποινή 10 ετών – ο Μπάιντεν είναι πιθανότερο να καταδικαστεί σε φυλάκιση περίπου 20 μηνών.

Για την κατηγορία αυτή και μόνο, η μέγιστη τεχνική ποινή είναι 10 χρόνια. Ωστόσο, ο καθηγητής είπε ότι έχει δει ανθρώπους να λαμβάνουν μόνο πέντε χρόνια για την κατηγορία αυτή. «Και αυτό για ανθρώπους που ήταν πραγματικά επικίνδυνοι, όπως κάποιος που είχε ήδη μπει στη λίστα παρακολούθησης του FBI», υπογράμμισε.

Αν η ποινή του Μπάιντεν είναι μεταξύ πέντε και 10 ετών, «αυτό θα ήταν παράξενο και πρωτοφανές».

Ο Στίβενσον ισχυρίστηκε ακόμα ότι δεν έχει δει κανέναν να καταδικάζεται για ψέματα στο έντυπο ελέγχου ιστορικού, δηλαδή τις δύο άλλες κατηγορίες του Μπάιντεν εκτός από «σοβαρούς εγκληματίες», όπως οι «έμποροι όπλων».

Σύμφωνα με τον Ντρου Στίβενσον, υπάρχει «50/50 πιθανότητα» να πάει στη φυλακή ο Χάντερ Μπάιντεν. «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό», προσέθεσε.

Ο ίδιος το πιστεύει αυτό καθώς η δικαστής της υπόθεσης δεν έχει δώσει στους δικηγόρους του Μπάιντεν «καμία ευκαιρία». Σύμφωνα με τον Στίβενσον, η δικαστής Μεριέλεν Νορέικα ήταν σκληρή με τους δικηγόρους του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, καθώς συχνά αποφάνθηκε κατά των αιτημάτων των δικηγόρων της υπεράσπισης.

Το άλλο πιθανό σενάριο, προσθέτει είναι να καταδικαστεί ο Μπάιντεν σε αναστολή. Η ελαφρύτερη καταδίκη φαίνεται πιθανή λόγω της εμφανώς αναμορφωμένης κατάστασης του Μπάιντεν.

Ψυχρά υποδέχθηκε την ετυμηγορία των ενόρκων

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας των ενόρκων, ο Χάντερ Μπάιντεν, ήταν μάλλον ψυχρός, καθώς δεν αντέδρασε και κοίταξε μπροστά με τα χέρια του σταυρωμένα, κουνώντας το κεφάλι του πριν γυρίσει για να αγκαλιάσει μερικούς από τους νεότερους συνεργάτες της νομικής του ομάδας. Μόλις το δικαστήριο διακόπηκε, σηκώθηκε και αγκάλιασε τον δικηγόρο Άμπι Λόουελ πριν φιλήσει και αγκαλιάσει τη σύζυγό του.

Η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν βρέθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου λίγο μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας και εθεάθη να κρατά το χέρι του Χάντερ Μπάιντεν καθώς αποχωρούσαν από το δικαστήριο.

Ο Χάντερ Μπάιντεν και η σύζυγός του Μελίσα Κοέν Μπάιντεν και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν αποχωρούν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο αφού οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες στη δίκη του για κατηγορίες περί οπλοκατοχής (Πηγή: REUTERS/Hannah Beier)

Ο ίδιος, κρατώντας και το χέρι της συζύγου του, του χαμογέλασε για λίγο, δεν μίλησε στους δημοσιογράφους και εθεάθη να μπαίνει σε ένα όχημα.

Η πρώτη αντίδραση

Στην πρώτη αντίδραση μετά την ετυμηγορία εναντίον του, δήλωσε ότι είναι «περισσότερο ευγνώμων για την αγάπη και την υποστήριξη» της οικογένειάς του παρά «απογοητευμένος από το αποτέλεσμα».

«Η ανάρρωση είναι δυνατή με τη χάρη του Θεού και είμαι ευλογημένος που βιώνω αυτό το δώρο μέρα με τη μέρα», ανέφερε στη δήλωσή του.

Ο δικηγόρος του Χάντερ Μπάιντεν, Άμπι Λόουελ, ανέφερε επίσης σε δήλωσή του ότι είναι «φυσικά απογοητευμένοι» από την ετυμηγορία, αλλά θα συνεχίσουν να «επιδιώκουν δυναμικά όλες τις νομικές προκλήσεις που έχει στη διάθεσή του ο Χάντερ».

«Σε όλα όσα πέρασε κατά την ανάρρωσή του, συμπεριλαμβανομένης αυτής της δίκης, ο Χάντερ αισθάνεται ευγνώμων και ευλογημένος από την αγάπη και την υποστήριξη της οικογένειάς του», προσέθεσε.

Η πρώτη αντίδραση του Τζο Μπάιντεν

Στην πρώτη του δήλωση μετά την καταδίκη του γιου του Χάντερ, ο Τζο Μπάιντεν εκανε λόγο για τον ρόλο του πατέρα που προσπαθεί να στηρίξει τον γιο του στους αγώνες του.

Στη σύντομη δήλωσή του, ο πρόεδρος υπογράμμισε την υπερηφάνειά του για τον γιο του που ξεπέρασε τη μάχη του με τον εθισμό.

«Όπως είπα και την περασμένη εβδομάδα, είμαι ο πρόεδρος, αλλά είμαι επίσης και πατέρας. Η Τζιλ και εγώ αγαπάμε τον γιο μας και είμαστε πολύ περήφανοι για τον άνθρωπο που είναι σήμερα. Πολλές οικογένειες που είχαν αγαπημένα πρόσωπα να παλεύουν με τον εθισμό καταλαβαίνουν το αίσθημα της υπερηφάνειας βλέποντας κάποιον που αγαπάς να βγαίνει από την άλλη πλευρά και να είναι τόσο δυνατός και ανθεκτικός στην ανάρρωση», δήλωσε αρχικά.

«Όπως είπα και την περασμένη εβδομάδα, θα αποδεχθώ το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης και θα συνεχίσω να σέβομαι τη δικαστική διαδικασία καθώς ο Χάντερ εξετάζει την έφεση. Η Τζιλ και εγώ θα είμαστε πάντα εκεί για τον Χάντερ και την υπόλοιπη οικογένειά μας με την αγάπη και την υποστήριξή μας. Τίποτα δεν θα το αλλάξει αυτό», προσέθεσε.

Οι ένορκοι συσκέφθηκαν για λιγότερο από τρεις ώρες και έκριναν τον γιο του προέδρου ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες, αφού άκουσαν μια εβδομάδα καταθέσεων μαρτύρων και αποδεικτικών στοιχείων στην υψηλού προφίλ ποινική δίκη.

Οι εισαγγελείς είχαν πει ότι είπε ψέματα σε ένα έντυπο όταν αγόρασε ένα περίστροφο Colt Cobra τον Οκτώβριο του 2018, δηλώνοντας ότι δεν ήταν χρήστης ή εξαρτημένος από ναρκωτικά, παρά το πρόβλημα με την κοκαΐνη και το κρακ.

Δήλωσε αθώος

Ο ίδιος δήλωσε αθώος σε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που περιλάμβαναν ψέματα σχετικά με τον εθισμό του. Στη δίκη η οποία διεξήχθη στη γενέτειρα των Μπάιντεν, το Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, κατέθεσαν η πρώην σύζυγος του Χάντερ Μπάιντεν και η κουνιάδα του, οι οποίες κατέθεσαν για τον ραγδαίο εθισμό του τις εβδομάδες πριν και μετά την αγορά του όπλου.

Οι εισαγγελείς έδειξαν επίσης μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες και τραπεζικά αρχεία που, όπως είπαν, έδειχναν ότι ο γιος του Τζο Μπάιντεν βρισκόταν βαθιά μέσα στη δίνη του εθισμού όταν αγόρασε το όπλο.

Οι δικηγόροι του Χάντερ Μπάιντεν προσπάθησαν να δείξουν ότι δεν έκανε χρήση ναρκωτικών όταν αγόρασε το όπλο και ότι δεν είχε πρόθεση να εξαπατήσει, καθώς δεν θεωρούσε τον εαυτό του χρήστη ναρκωτικών εκείνη τη στιγμή.

Ο Χάντερ Μπάιντεν και η σύζυγός του Μελίσα Κοέν φθάνουν για την ανάγνωση της ετυμηγορίας στη δίκη του για κατηγορίες περί οπλοκατοχή (Πηγή: REUTERS/Hannah Beier)

Η υπεράσπιση κάλεσε την κόρη του Χάντερ Μπάιντεν, Ναόμι, η οποία κατέθεσε ότι ο πατέρας της φαινόταν να είναι καλά όταν τον είδε λίγο πριν και μετά την αγορά του όπλου.

Ο ίδιος δεν κατέθεσε στη δίκη. Ο δικαστής δεν όρισε ημερομηνία για την επιβολή της ποινής, αλλά πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι συνήθως εντός 120 ημερών – γεγονός που θα μπορούσε να την τοποθετήσει ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η ποινή θα γίνει γνωστή στα μέσα Οκτωβρίου.

Η υπόθεση ακολούθησε μια άλλη ιστορική πρωτιά μετά την ποινική καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο μήνα, του πρώτου πρώην προέδρου των ΗΠΑ που κρίθηκε ένοχος για έγκλημα.

Πώς θα αντιδράσουν οι δικηγόροι του

Μετά την καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν και για τις τρεις κατηγορίες, οι δικηγόροι του είναι πιθανό να ετοιμάζουν σειρά εφέσεων, σύμφωνα με την επικεφαλής ανταποκρίτρια νομικών υποθέσεων του CNN Πόλα Ριντ.

«Θα περίμενα ότι θα υπάρξει μια σειρά εφέσεων, αλλά υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσοι ακριβώς πόροι του έχουν απομείνει για να χρηματοδοτήσει τη νομική του υπεράσπιση. Αυτή τη στιγμή δεν εργάζεται. Ο μακροχρόνιος φίλος και δικηγόρος του Κέβιν Μόρις πληρώνει τους περισσότερους νομικούς λογαριασμούς του», δήλωσε η Ριντ στην εκπομπή «CNN Newsroom».

Ο Μόρις, μαζί με τον άλλο δικηγόρο του, τον Άμπι Λόουελ, ακολουθούν μια επιθετική, εμπροσθοβαρή στρατηγική με τη νομική υπεράσπιση του Χάντερ Μπάιντεν, αλλά ο γιος του προέδρου μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με διογκούμενο νομικό κόστος.

«Δεν είναι μόνο αυτές οι ποινικές δίκες που αντιμετωπίζει. Αυτός και οι δικηγόροι του ακολουθούν αυτή την πολύ επιθετική δικαστική εκστρατεία εναντίον των επικριτών του. Έχουν πολλές αστικές αγωγές που τους κοστίζουν χρήματα», δήλωσε ακόμα η Ριντ.

Sports in

Μπαχάμες – Ελλάδα 75-102: Κατοστάρα η Εθνική στην επανεμφάνιση του Γιάννη

Η Ελλάδα, σε μία εξαιρετική εμφάνιση κυρίως επιθετικά, διέλυσε τις Μπαχάμες με 102-75, κατέκτησε το Τουρνουά Ακρόπολις και έδειξε πολύ θετικά δείγματα στην πρόβα τζενεράλε εν όψει του Προολυμπιακού Τουρνουά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024