Το «καβάλημα», ή humping/mounting, είναι μια από τις πιο συχνές συμπεριφορές που μπορεί να παρουσιάσει ο σκύλος. Παρατηρείται, τόσο στα αρσενικά όσο και στα θηλυκά.

«Το καβάλημα, humping/ mounting, είναι μία από τις πιο συνήθεις συμπεριφορές ενός σκύλου. Συμπεριλαμβάνεται στις συμπεριφορές του φυσικού του «ρεπερτορίου». Παρατηρείται, τόσο σε αρσενικούς όσο και σε θηλυκούς σκύλους», διευκρινίζει η κα Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων.

Το καβάλημα σε ένα γενικότερο πλαίσιο αποτελεί μια φυσιολογική, ενστικτώδη συμπεριφορά

Πολλές φορές οι σκύλοι καβαλούν ο ένας τον άλλον καθώς παίζουν

Τονίζει ότι υπάρχουν σκύλοι που επιδεικνύουν την εν λόγω συμπεριφορά πολύ συχνά, ενώ κάποιοι άλλοι την εκδηλώνουν σπάνια, ή και ποτέ.

Παρατηρούμε σκύλους που καβαλούν ανθρώπους, άλλους σκύλους, μαξιλάρια, κ.ά. Η άποψη πως είναι σεξουαλικά -και μόνο- ορμώμενη, δεν ευσταθεί.

Όπως εξηγεί η κα Καραμπέτσου, το «καβάλημα» μπορεί να είναι για πολλούς σκύλους και ένας τρόπος εκτόνωσης στρες.

Οι λόγοι που εκδηλώνεται η συγκεκριμένη συμπεριφορά

Η εκπαιδεύτρια μάς αναφέρει κάποιους από τους λόγους, που ένας σκύλος ενδέχεται να καβαλάει.

Στρες

Ένας σκύλος σε μια στρεσσογόνα κατάσταση είναι πολύ πιθανό να εκτονώσει το στρες του, μέσω του «καβαλήματος». Είτε αυτό προέρχεται από κάποιο αρνητικό, είτε από θετικό ερέθισμα.

Απλώς παίζουν!

Πολλές φορές οι σκύλοι καβαλούν ο ένας τον άλλον καθώς παίζουν. Επίσης, μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν πόσο ανεκτικός, ή μη, είναι ο παρτενέρ τους στο παιχνίδι.

Σεξουαλικά ορμώμενη συμπεριφορά

Είναι μία αναμενόμενη συμπεριφορά, συνήθως σε σκύλους αντίθετων φύλων, και δη αν υπάρχει θηλυκός σκύλος σε περίοδο οίστρου. Μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά.

Μεταξύ σκύλων, κυρίως του ίδιου φύλου, ως ένδειξη δύναμης

Ο ένας σκύλος καβαλάει, ή φέρνει το κεφάλι του πάνω από τον αυχένα του άλλου σκύλου (το λεγόμενο ταυ), ως ένδειξη υπεροχής και δύναμης.

Έλλειψη κοινωνικοποίησης

Σκύλοι οι οποίοι δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί επαρκώς, είναι πολύ πιθανό να προσφεύγουν στην εν λόγω συμπεριφορά, όταν δεν μπορούν να διαχειριστούν μια συνθήκη.

Αναζήτηση προσοχής

Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι οι οποίοι καβαλούν τους κηδεμόνες τους, ή άλλους ανθρώπους, αναζητώντας την προσοχή. Ένας σκύλος μπορεί να καβαλάει, γιατί θέλει να του δώσουμε σημασία. Ή επειδή κάποια στιγμή στο παρελθόν ενισχύσαμε με την προσοχή μας την εν λόγω συμπεριφορά.

Ιατρικό θέμα

Υπάρχουν περιπτώσεις που το καβάλημα θεωρείται σύμπτωμα για κάποια ιατρικά θέματα. Γι’ αυτό, η συζήτηση με τον κτηνίατρο μας κρίνεται απαραίτητη.

Να σημειώσουμε πως υπάρχουν σκύλοι οι οποίοι εκδηλώνουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά στο πλαίσιο ψυχαναγκασμού (Canine compulsive disorder).

Εν κατακλείδι, η κα Καραμπέτσου μας λέει: Το καβάλημα σε ένα γενικότερο πλαίσιο αποτελεί μια φυσιολογική, ενστικτώδη συμπεριφορά. Ωστόσο, θα πρέπει να μας προβληματίσει εφόσον είναι πολύ συχνή, ή δημιουργεί πρόβλημα σε εμάς ή στον σκύλο μας».

Η κυρία Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων. Photo by: Elias Sotiropoulos

● H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.

Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer by Malena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα.

Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος. Τους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».

Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of CanineStudies.

Είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite Safety Educator).

Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.