Αρκετοί δήμοι της χώρας δίνουν προτεραιότητα στους ανθρώπους με αναπηρία και γενικότερα σε ευάλωτους πληθυσμούς τόσο αναφορκά με την προσβασιμότητα τους στους δημόσιους χώρους όσο και σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Ο Δήμος Σαρωνικού για παράδειγμα με προφανή στόχο στόχο την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ουσιαστική συμπερίληψη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην κοινότητα, συστήνει το Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία.

Το Μητρώο στοχεύει στην αναλυτική καταγραφή των αναγκών των ΑμεΑ και την τήρηση αρχείου των εξυπηρετούμενων και των αιτημάτων των πολιτών με αναπηρία, με στόχο τη μέριμνα και τη συνεργασία με αρμόδιους φορείς και συλλόγους.

Μητρώο Ευάλωτων Ομάδων Πολιτών

Ο Δήμος Ερυμάνθου με την σειρά του δημιουργεί Μητρώο Ευάλωτων Ομάδων Πολιτών με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση τους για τους τρόπους άμεσης και ασφαλούς απομάκρυνσής τους σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, ή οποιουδήποτε άλλου φυσικού φαινομένου, ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων της Πολιτείας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών.

Όσα άτομα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ΑμεΑ, υπέργηροι κ.α.) και το επιθυμούν, καλούνται να δηλώσουν με αίτησή οι ίδιοι ή οι προσωπικοί τους βοηθοί ή τα άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα την επιθυμία τους να συμπεριληφθούν στο υπό κατάρτιση Μητρώο με την προϋπόθεση ότι διαβιούν σε συγκεκριμένους Οικισμούς ή Πολεοδομικά τμήματα που συνορεύουν ή έχουν μεγάλη εγγύτητα με δάση ή δασικές εκτάσεις.