Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μητσοτάκης ξορκίζει την ήττα με ανασχηματισμό, η Κεντροαριστερά με διαγκωνισμό για αρχηγό και ο λαός «πληρώνει» την αποχή 60%

Ο Μητσοτάκης ξορκίζει την ήττα με ανασχηματισμό, η Κεντροαριστερά με διαγκωνισμό για αρχηγό και ο λαός «πληρώνει» την αποχή 60%

Όταν δεν πας να μιλήσεις, ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν γιατί λείπεις. Στο άδειο πορτοφόλι βάλε ανασχηματισμό, αν αρρωστήσεις και βρεις διαλυμένο το ΕΣΥ πέστο στον νέο κεντροαριστερό αρχηγό και με τη στάχτη στα μάτια ψήφισε ακροδεξιό

Ανασχηματισμός

Στο πολιτικό σύστημα υπάρχει έντονη η οσμή του … ανασχηματισμού. Σήμερα, αύριο; Δεν το γνωρίζω. Φαίνεται όμως η – προγραμματισμένη από την περασμένη εβδομάδα – συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής θα γίνει με τη νέα κυβερνητική σύνθεση. Μάλλον.

Ο «πάγκος»;

Ονόματα άρχισαν πλέον να κυκλοφορούν στην πιάτσα. Μου λένε όμως ότι το «δομικός» ανασχηματισμός δεν του βγαίνει του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί δεν υπάρχει … «πάγκος»!

Σταθεροί;

Φαίνεται -φαίνεται ε; – πως σταθεροί θα παραμείνουν ο υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης – έχει πολλές εκκρεμότητες από το φθινόπωρο έτσι κι αλλιώς – ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής κ. Βασίλης Κικίλιας – άρχισαν ήδη οι φωτιές – και ίσως ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Υφυπουργοί

Μου λένε, λοιπόν, ότι είναι βέβαιη η επαναφορά του κ. Σταύρου Παπασταύρου σε κομβικό σημείο. Από εκεί και μετά δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί θα αλλάξουν. Σίγουρα θα υπάρξουν απομακρύνσεις όπως και μετακινήσεις. Αντιθέτως φαίνεται όμως ότι θα γίνει ένας μικρός χαμός σε επίπεδο υφυπουργών. Και τούτο διότι θα αντικατασταθούν από βουλευτές που εκλέγονται κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα. Πολλοί εκ των οποίων ήδη έχουν αρχίσει και συνωστίζονται σε … καταστήματα ετοίμων ενδυμάτων. Για καινούργιο κοστούμι!

Στους … ευεργέτες τους!

Οι οποίοι θα πρέπει να ανάψουν και μία μεγάλη … λαμπάδα στους κκ Κυριάκος Βελόπουλο και Δημήτρη Νατσιό! Διότι αν αυτοί δεν «μάζευαν το χαρτί» στη Μακεδονία οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα παρέμεναν στην ασημότητα του επαρχιακού βουλευτή….

Φωτοβολίδα

Ομως τα «θαύματα» κρατούν τρεις ημέρες και το μεγάλο τέσσερις, λένε. Κι έχουν δίκιο. Ετσι συμβαίνει και με τους ανασχηματισμούς. Πρόκειται για μία φωτοβολίδα εντυπώσεων, που δεν νομίζω να κάνει και τη μεγάλη διαφορά!

Τα τιμολόγια

Διότι και τα τιμολόγια του ρεύματος θα αυξηθούν εντός των ημερών – διότι … δεν φύσηξε! Και η ακρίβεια θα παραμείνει ανεπηρέαστη έστω κι αν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, «θυσιαστεί» ως «αμνός του Θεού» – σας ενημερώνω ότι θα έχουμε δράματα στα Τρίκαλα!

Τα Τέμπη

Και το έγκλημα των Τεμπών θα ζητά την τιμωρία του – εκεί κι αν θα έχουμε πολιτικά δράματα. Α, να μην το ξεχάσω, ο πρώην υπουργός κ. Αχιλλέας Καραμανλής έκανε δήλωση με την οποία υπενθυμίζει ότι στο νομό Σερρών η Νέα Δημοκρατία έλαβε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος! Ναι, ναι έκανε δήλωση….

Τα ράντζα

Ούτε θα αποσυρθούν τα ράντζα από τους διαδρόμους των νοσοκομείων. Και φυσικά ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν πρόκειται – και ορθότατα! – να αλλάξει. Σ΄ αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον πανδαμάτορα χρόνο. Ας είναι….

Ενα μάθημα!

Τώρα τα πράγματα εντός του περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι καθόλου καλά. Εστω κι αν προς το παρόν παρατηρείται μία πολιτική … άπνοια. Να σημειώσω τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους κκ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους για να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, θεωρώντας ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πάρει ένα μάθημα! Και το πήρε.

Το πνεύμα…

Βέβαια εδώ διίστανται οι απόψεις, διότι ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει πως στην περιοδεία του στη Μεσσηνία τον συντρόφευε το «πνεύμα» του κ. Σαμαρά. Δεν αποκλείεται!

Δυσαρέσκειες

Και δεν νομίζω ότι θα αργήσουν να «μορφοποιηθούν» οι πάσης φύσεως δυσαρέσκειες. Είναι απλώς θέμα χρόνου. Και το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν προσφέρεται. Εκτός απροόπτου φυσικά! Από φθινόπωρο βλέπουμε….

Το πάθος

Κι ενώ ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει την αντεπίθεση του στην … πραγματικότητα με το εργαλείο του ανασχηματισμού, στην Κουμουνδούρου το «πάθος κρυφοκαίει». Και δεν θα αργήσουμε να δούμε όχι εικόνες του παρελθόντος εκ νέου, αλλά σίγουρα μία ορισμένη αντιπολιτευτική ρητορική!

Κείμενο

Ηδη χθες οι κκ Αντώνης Κοτσακάς και Διονύσης Τεμπονέρας κατέθεσαν δημοσίως μία πρόταση πέντε σημείων για την συγκρότηση ενός συμμαχικού σχήματος με άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς – τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ….

Κι άλλοι

Πάντως να σας πληροφορήσω ότι το θέμα της προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της κεντροαριστεράς δεν απασχολεί μόνο τους συνήθεις αντιπολιτευόμενους στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αντιθέτως και στελέχη που συνομιλούν με τον κ. Στέφανο Κασσελάκη σκοπεύουν να το θέσουν. Εστω στις κλειστές συναντήσεις τους.

Οι κακές σχέσεις

Το γεγονός πως οι σχέσεις του κ. Κασσελάκη με τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη είναι οι χείριστες δυνατές φαινομενικά το εμποδίζουν, λένε, αλλά συνήθως στην πολιτική δεν βαραίνουν τα συναισθήματα και οι συμπάθειες, αλλά το διακύβευμα.

Η ιστορία

Οι ίδιοι άνθρωποι υπενθυμίζουν πως στην μεταπολεμική περίοδο οι δύο βασικοί παράγοντες του κέντρου, οι Σοφοκλής Βενιζέλος και Γεώργιος Παπανδρέου δεν μπορούσε ο ένας μυρίσει τον άλλον. Αλλά συνυπήρχαν όχι μόνο στο ίδιο κόμμα – των Φιλελευθέρων – αλλά και στη δημιουργία της Ενωσης Κέντρου. Αυτά μου είπαν και πως δεν σκοπεύουν να σταματήσουν να υποστηρίζουν την συγκεκριμένη επιλογή!

Συζητήσεις

Χθες στην Κουμουνδούρου έγιναν αρκετές συζητήσεις – κομματικά ανεπίσημα – για τα αποτελέσματα της Κυριακής και τις συμπεράσματα βγαίνουν. Σύντομα όμως δεν αποκλείεται ο κ. Κασσελάκης να αποχωρήσει για διακοπές για να ξεκουραστεί – είναι αλήθεια πως υπερέβην τις αντοχές του – να σκεφτεί και να επανέλθει δριμύτερος!

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη τα όργανα μόλις άρχισαν! Θεωρώ ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα κατορθώσει τελικώς να «μανιπουλάρει» την κατάσταση – έχει εμπειρία επ΄ αυτού – αν και στις εκλογές υπέστην δύο μικρές ήττες. Πρώτον, ότι δεν κατόρθωσε παρά το γεγονός ότι το πάλεψε να βγει πρώτος σε ψήφους ο κ. Γιάννης Μανιάτης – βγήκε δεύτερος – και δεύτερον, να εκλεγεί ο φίλος και γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος – έπεσε χαμηλά. Κι όπως μου λένε αυτά είναι δύο σαφή μηνύματα, τα οποία πρέπει να λάβει.

Οι δελφίνοι

Από την άλλη πλευρά όλοι οι επίδοξοι δελφίνοι «έχουν πάρει το όπλο τους» κι έχουν ακροβολιστεί. Μηδέ της κυρίας Νάντιας Γιαννακοπούλου εξαιρουμένης. Παρά το γεγονός ότι βελτίωσε το ποσοστό του κόμματος, στον κ. Ανδρουλάκη καταλογίζουν την δεύτερη θέση και την απομάκρυνση του κυβερνητικού ορίζοντα. Πάντως και εκεί υπάρχουν σκέψεις για συνεργασία των δύο κομμάτων, αν και τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα – παραμένει ισχυρή μία «αντισυριζαική ψύχωση» όπως μου χαρακτήρισαν την πολιτική αντιπάθεια προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «Νέα Αριστερά»

Τώρα στη «Νέα Αριστερά» φαίνεται ότι προς στιγμήν επικρατεί ηρεμία, που είναι προϊόν του σοκ που δέχτηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Εντός των ημερών θα συζητήσουν τόσο κεντρικά όσο και στις διάφορες οργανώσεις. Και φυσικά θα «βάλουν πλώρη» για το συνέδριο του Νοεμβρίου. Θα είναι το ιδρυτικό του σχηματισμού. Να σημειώσω όμως ότι δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο έλαβε ο κ. Νίκος Φίλης. Και στην πρώτη δεκάδα – με εξαίρεση τις δύο πρώτες θέσεις, των κκ Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Στέλιου Κούλογλου – κυριάρχησαν οι υποστηριζόμενοι από την άλλοτε «Ομπρέλα». Να σας ενημερώσω ότι υπήρξε ένας εσωτερικός ανταγωνισμός….

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024