Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ιλάρια Σάλις: Ιταλίδα αντιφασίστρια, νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής, κρατούμενη του Όρμπαν

Ιλάρια Σάλις: Ιταλίδα αντιφασίστρια, νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής, κρατούμενη του Όρμπαν

Η Ιταλίδα ακτιβίστρια εξελέγει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ κρατείται και δικάζεται από την εθνικιστική ουγγρική κυβέρνηση του «φίλου» της Μελόνι, Όρμπαν

«Δεν είναι όπως είναι όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές, θα παραμείνει έγκλειστος», ανέφερε στενή συνεργάτιδα του Φρέντι Μπελέρη.

Είχε μόλις ανακοινωθεί η είσοδος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ενόσω ο ίδιος παραμένει στη φυλακή, καταδικασθείς από αλβανικό δικαστήριο για απόπειρα εξαγοράς ψήφων.

Όμως η περίπτωσή του δεν είναι η μόνη.

Υπάρχει και αυτή της Ιταλίδας αντιφασίστριας Ιλάρια Σάλις.

Υπό κράτηση και σε δίκη εδώ και πάνω από ένα χρόνο στην Ουγγαρία του εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε ακροαριστερή οργάνωση και απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης κατά φασιστών και νεοναζί, η 39χρονη εκπαιδευτικός και ακτιβίστρια από τη Μόντσα εκλέχθηκε στις 9 Ιουνίου ευρωβουλευτής με την ιταλική παράταξη Συμμαχία Πράσινων-Αριστεράς (AVS), εξασφαλίζοντας 173.000 ψήφους.

Η ιστορία της Ιλάρια έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο στην χώρα της, την Ιταλία, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, αλλά και πολιτικό πονοκέφαλο στη μεταφασίστρια πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, που έχει στενή πολιτική «συγγένεια» με τον Ούγγρο υπερεθνικιστή πρωθυπουργό.

Οι άθλιες συνθήκες κράτησης της ακτιβίστριας με την αντιφασιστική δράση και οι πρόσφατες φωτογραφίες της με τα χέρια και τα πόδια της αλυσοδεμένα κατά τη δίκη της στη Βουδαπέστη πυροδότησαν σάλο στη Ρώμη, εξαναγκάζοντας τη Μελόνι να σπάσει τη μακρά σιωπή της.

Στα τέλη Μαΐου -παραμονές των ευρωεκλογών κι εν μέσω ενός πολιτικού φλερτ του Όρμπαν με την ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) της Μελόνι- η ουγγρική δικαιοσύνη ενέκρινε την μετατροπή της προφυλάκισης της Ιλάρια Σάλις σε κατ΄οίκον περιορισμό στη Βουδαπέστη.

Εκεί παραμένει μέχρι και σήμερα, με ηλεκτρονική συσκευή δορυφορικού εντοπισμού στο πόδι, ενόσω η δίκη της δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Ιλάρια Σάλις με το ηλεκτρονικό βραχιολάκι στο πόδι, κατά την εν εξελίξει δίκη της στη Βουδαπέστη (REUTERS/Marton Monus)

Φωνή βοώντος

Η 39χρονη δασκάλα δικάζεται στην Ουγγαρία, κατηγορούμενη ως μέλος αντιφασιστικής ομάδας, που ενεπλάκη πέρυσι τον Φεβρουάριο σε βίαια επεισόδια με νοσταλγούς του Χίτλερ, ανήμερα της λεγόμενης «Ημέρας της Τιμής» στη Βουδαπέστη.

Πρόκειται για μια ακροδεξιά εκδήλωση μνήμης για την αποτυχημένη απόπειρα τάγματος των SS και συμμάχων τους Ούγγρων στρατιωτών να αποδράσουν το 1945, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας από τον Κόκκινο Στρατό.

Κατά τις περσινές συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις στην ουγγρική πρωτεύουσα ξέσπασαν συμπλοκές, με εκατέρωθεν τραυματισμούς.

Η Ιλάρια συνελήφθη και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τέσσερις επιθέσεις. Για τις δύο κατέρρευσαν γρήγορα.

Η δίωξή της ωστόσο συνεχίστηκε για άλλες δύο επιθέσεις κατά νεοναζί, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί σε βάρος της αποδεικτικά στοιχεία.

Στη διάρκεια της δίκης, ούτε τα φερόμενα θύματα, ούτε αυτόπτες μάρτυρες αναγνώρισαν την Ιλάρια ως δράστη.

Τον περασμένο μήνα, με την καταβολή εγγύησης 16 εκατομμυρίων φιορινιών (περίπου 41.500 ευρώ), της επετράπη να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Ο Ούγγρος εισαγγελέας έχει ζητήσει ποινή φυλάκισης 11 ετών.

Ο πατέρας της Σάλις εκφράζει ωστόσο φόβους ότι η κόρη του κινδυνεύει με 24 χρόνια φυλάκιση για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η ίδια έχει ήδη απευθυνθεί με ανοιχτή επιστολή στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι -όπως επίσης στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ιταλίας- ζητώντας να εκτίσει τον κατ’ οίκον περιορισμό της στην ιταλική πρεσβεία στη Βουδαπέστη.

Κίνηση απαραίτητη, ανέφερε, καθώς η διεύθυνση στην οποία κρατείται έχει διαρρεύσει σε ακροδεξιούς ιστότοπους και πλέον δέχεται απειλές κατά της ζωής της.

Τώρα, με την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο, τα δεδομένα έχουν ξανά αλλάξει.

Ως νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής, η Ιταλίδα ακτιβίστρια θεωρητικά απολαμβάνει πλέον ασυλίας (REUTERS/Marton Monus)

Ζητείται ασυλία

Η υποψηφιότητά της με το AVS είχε ως στόχο να τερματιστεί η κράτησή της και να διασφαλιστεί η απελευθέρωσή της και η επιστροφή της πίσω στην Ιταλία.

Ως νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής, θεωρητικά απολαμβάνει πλέον ασυλίας, αν και παραμένουν θολά εν προκειμένω τα νομικά και γραφειοκρατικά «νερά» των Βρυξελλών.

«Πρέπει τώρα να περιμένουμε την επίσημη ανάληψη καθηκόντων από την Ιλάρια ως ευρωβουλευτή», ανέφερε ένας εκ των συνηγόρων της, ο Εουτζένιο Λόσκο

«Μόλις γίνει αυτό το βήμα», διευκρίνισε, «θα κάνουμε αίτημα στους Ούγγρους δικαστές για την αποφυλάκισή της».

Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει «εξαίρεση από κάθε μορφή κράτησης και αναστολή της ποινικής διαδικασίας» για τους ευρωβουλευτές.

Η ασυλία ωστόσο αφορά στην άσκηση των καθηκόντων τους και -όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «δεν ισχύει, όταν ένας βουλευτής βρεθεί επ’ αυτοφώρω».

Η συγκυρία είναι κρίσιμη εν τω μεταξύ, από πολλές απόψεις.

Από 1ης Ιουλίου η Ουγγαρία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, με τις σχέσεις του Βίκτορ Όρμπαν με τους υπόλοιπους των «27» ήδη τεταμένες.

Παράλληλα, δε, οι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος εθνικιστικού Fidesz αναζητούν ευρωομάδα, μετά την αποπομπή τους από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Τώρα το Fidesz και ο Όρμπαν φλερτάρουν με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), των οποίων επικεφαλής είναι η μεταφασίστρια Μελόνι.

Αμφότεροι οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να αναχθούν σε πολιτικούς ρυθμιστές στους κόλπους της ΕΕ.

Η περίπτωση της Ιλάρια Σάλις προσφέρεται για την αποστολή μηνυμάτων από τη Βουδαπέστη στις Βρυξέλλες.

Το πρόσημο που θα έχουν είναι κάτι που μένει να φανεί.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024