Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στη Γαλλία: Ανοιχτή κρίση στη Δεξιά, ένταση στην Αριστερά και ο Μακρόν σε αναμονή

Εκλογές στη Γαλλία: Ανοιχτή κρίση στη Δεξιά, ένταση στην Αριστερά και ο Μακρόν σε αναμονή

Στις εκλογές στη Γαλλία και δύο μέρες μετά την προκήρυξη αυτών, ο Eric Ciotti των Ρεπουμπλικάνων (LR) υπερασπίστηκε μια συμφωνία με την Λεπέν, με κίνδυνο την κατάρρευση του γκωλικού κόμματός του

«Χρειαζόμαστε μια συμμαχία, παραμένοντας αυτοί που είμαστε, με τον Εθνικό Συναγερμό (RN) και τους υποψηφίους του», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων (LR), Eric Ciotti, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του TF1, και υποστήριξε ότι η Γαλλία δεν ήταν ποτέ τόσο πολύ δεξιά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι οι απερχόμενοι βουλευτές του κόμματός του θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με το RN της Μαρίν Λεπέν για να διατηρήσουν μια ισχυρή ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία της 30ής Ιουνίου.

Η πρωτοβουλία αυτή αποκηρύχθηκε αμέσως από τον επικεφαλής των βουλευτών του LR, Olivier Marleix, ο οποίος θεώρησε ότι ο Ciotti μιλούσε μόνο για τον εαυτό του και θα έπρεπε να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματος. Στη Γερουσία, μάλιστα, ο Gérard Larcher προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται ποτέ, σε καμία περίπτωση, να υποστηρίξει μια συμφωνία με το RN, ενώ δύο σημαίνοντα μέλη της ομάδας του ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το LR.

Παρά τη «χιονοστιβάδα» εκκλήσεων να παραιτηθεί από το κόμμα του, ο Ciotti επέμεινε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις και ότι μόνο οι πολίτες θα μπορούσαν να του αφαιρέσουν την εντολή, όπως σημειώνει η γαλλική L’ Express.

Θύελλα αντιδράσεων για την πρόταση Ciotti εντός και εκτός LR

Περνώντας τον Ρουβίκωνα σε μια συμμαχία με την ακροδεξιά, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών προκάλεσε ένα χείμαρρο αγανάκτησης πολύ πέρα από το στρατόπεδό του. «Ο Eric Ciotti υπογράφει τη συμφωνία του Μονάχου και ατιμάζει την οικογένεια των Γκωλιστών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin. «Ο Eric Ciotti μόλις δολοφόνησε τη Ρεπουμπλικανική Δεξιά», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Yaël Braun-Pivet.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive – Toluna που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, το RN της Λεπέν πιστώνεται το 34% της πρόθεσης ψήφου για την ψηφοφορία της 30ής Ιουνίου

Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν εξήρε τη «θαρραλέα» επιλογή και το αίσθημα ευθύνης του προέδρου των Ρεπουμπλικάνων και ευχήθηκε να τον ακολουθήσει σημαντικός αριθμός ηγετών των LR. Ο Jordan Bardella ήταν εξίσου ικανοποιημένος που ο Ciotti ανταποκρίθηκε στην έκκλησή του για ένα ενιαίο μέτωπο.

Το ίδιο πρωί, ο επικεφαλής του RN για τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου διαβεβαίωσε το RTL ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να δημιουργηθεί η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία.

Η ένωση αυτή είχε ήδη σκιαγραφηθεί την προηγούμενη ημέρα σε συνέντευξη της Marion Maréchal, η οποία εξέφρασε τη διακαή της επιθυμία για προσέγγιση με το πρώην κόμμα της.

«Ναυάγησε» η συμμαχία της Λεπέν με τον Ζεμούρ

Ωστόσο, η συμμαχία με την Reconquête (σ.σ. Ανακατάληψη), το εθνικιστικό κόμμα που ιδρύθηκε το 2021 από τον Ερίκ Ζεμούρ, απορρίφθηκε τελικά από το RN της Λεπέν, με την Marion Maréchal να εκφράζει τη λύπη της για την «αλλαγή θέσης».

Η Marion Maréchal, η νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής των «Ζεμουριστών», εξέφρασε τη λύπη της την Τρίτη (11/6) για «μια αλλαγή θέσης» του RN, το οποίο «αρνείται την αρχή μιας συμφωνίας» με την Reconquête για τις βουλευτικές εκλογές.

«Παρά τις προσπάθειές μου να διαπραγματευτώ, το λυπηρό επιχείρημα που μου προβάλλεται [είναι] ότι δεν επιθυμούν καμία άμεση ή έμμεση συνεργασία με τον Ερίκ Ζεμούρ», εξήγησε η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι ο Jordan Bardella την ενημέρωσε για την απόφασή του το απόγευμα της Τρίτης.

Εκλογές στη Γαλλία: «Παίζει με τον χρόνο» ο Μακρόν

Και ενώ η Δεξιά ξεκαθάριζε τους λογαριασμούς της, ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιζε με τον χρόνο. Η συνέντευξη Τύπου του, που αρχικά είχε ανακοινωθεί για το απόγευμα της Τρίτης, θα πραγματοποιηθεί τελικά την Τετάρτη το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Στη συνέντευξη, ο Μακρόν θα εκθέσει την κατεύθυνση που θεωρεί σωστή για το έθνος, μόλις 18 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο της συντομότερης προεκλογικής εκστρατείας στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας.

«Θα πάω εκεί για να κερδίσω», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο περιοδικό Figaro, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου (β’ γύρος εκλογών).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive – Toluna που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, το RN της Λεπέν πιστώνεται το 34% της πρόθεσης ψήφου για την ψηφοφορία της 30ής Ιουνίου, γεγονός που σύμφωνα με το ινστιτούτο θα του επιτρέψει να αποκτήσει μια σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μια εβδομάδα αργότερα, με 235 έως 265 βουλευτές.

Οι Μακρονιστές, με 19%, θα μπορούσαν να υπολογίζουν μόνο σε 125 έως 155 έδρες, έναντι 115 έως 145 για την Αριστερά, που πιστώνεται με 22% υπό το νέο ενιαίο έμβλημά της, το Λαϊκό Μέτωπο.

Συνομιλίες και ένταση στην Αριστερά

Τα τέσσερα κύρια αριστερά κόμματα της Γαλλίας (LFI, PS, Ecologistes, PCF) – καθώς και το κίνημα Place publique του Raphaël Glucksmann και το Générations – βρήκαν κοινό έδαφος το βράδυ της Δευτέρας και ανακοίνωσαν πως θα υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν το πρωί της Τρίτης, για να βελτιωθεί ένα κοινό πρόγραμμα και να κατανεμηθούν οι 577 εκλογικές περιφέρειες. Αλλά η επιλογή του ηγέτη είναι ακόμη στον αέρα. «Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι δεν θα είναι ο Ζαν Λυκ Μελανσόν», δήλωσε ο Raphaël Glucksmann της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, αποκλείοντας επίσης το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος επικεφαλής της κυβέρνησης, προτείνοντας αντ’ αυτού το όνομα του πρώην γενικού γραμματέα του CFDT Laurent Berger, ο οποίος ηγήθηκε του κινήματος κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού πέρυσι.

Δεν θέλουν τον Μελανσόν

Η περίπτωση του Μελανσόν, ο οποίος κατηγορείται ιδίως για ασάφειες στο θέμα του αντισημιτισμού, προκαλεί επίσης ανησυχία σε κομματικά στελέχη, όπως ο σοσιαλιστής Olivier Faure, ο οποίος δήλωσε στο TF1 ότι δεν υπάρχει καμία λογική στο να είναι ο ηγέτης του «ανταρτών» ο αριστερός υποψήφιος.

«Δεν συμμετείχε στις συζητήσεις το βράδυ της Δευτέρας», τόνισε ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ στο France 2, προσθέτοντας ότι τα κόμματα βρίσκονται στη διαδικασία να φτιάξουν κάτι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι βρίσκονται υπό πίεση χρόνου: οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν μεταξύ Τετάρτης και Κυριακής, ενώ η προεκλογική εκστρατεία για τον πρώτο γύρο αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024