Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρώπη: Καρτέλ αναγκάζουν παιδιά μετανάστες να δουλεύουν ως στρατιώτες στο εμπόριο κοκαΐνης

Ευρώπη: Καρτέλ αναγκάζουν παιδιά μετανάστες να δουλεύουν ως στρατιώτες στο εμπόριο κοκαΐνης

Η έρευνα του Guardian ακολουθεί τα ίχνη της λευκής σκόνης που συνδέουν εκατοντάδες ευάλωτους ανήλικους Αφρικανούς με αδίστακτες συμμορίες ναρκωτικών στην Ευρώπη

Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες σε όλη την Ευρώπη αναγκάζονται να εργαστούν ως στρατιώτες για τα όλο και πιο ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών, προκειμένου να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη «όρεξη» της ηπείρου για κοκαΐνη, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του βρετανικού Guardian.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει για βιομηχανικής κλίμακας εκμετάλλευση παιδιών από την Αφρική από δίκτυα κοκαΐνης που δρουν στη δυτική Ευρώπη, σε πόλεις όπως το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, καθώς επιδιώκουν να επεκτείνουν την ευρωπαϊκή αγορά κοκαΐνης αξίας 11,8 δισ. ευρώ.

Φρίκη προκαλεί η αποκάλυψη ότι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες παιδικής προστασίας, οι συμμορίες κοκαΐνης, οι οποίες εκμεταλλεύονται την «απεριόριστη» προσφορά ευάλωτων παιδιών από την Αφρική που έχουν στη διάθεσή τους, χρησιμοποιούν βάναυσα μέσα για να ελέγχουν τα θύματά τους, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και βιασμών εάν δεν καταφέρουν να πουλήσουν αρκετά ναρκωτικά.

Τα περισσότερα παιδιά από Μαρόκο και Αλγερία

Πηγές δήλωσαν στον Guardian ότι το Λονδίνο μπορεί να είναι το επόμενο, αφού η αστυνομία βρήκε πρόσφατα έναν αριθμό παιδιών από το Μαρόκο και την Αλγερία, που φαίνεται να έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων, τα οποία πιστεύουν ότι διακινήθηκαν στη χώρα από συμμορίες κοκαΐνης.

Ο προβληματισμός για το επίπεδο της εκμετάλλευσης ήταν τόσο μεγάλος που τον Μάρτιο, οι αστυνομικές δυνάμεις της ΕΕ – μαζί με οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, του ΟΗΕ και την Europol – συναντήθηκαν για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπιστεί η εκμετάλλευση και η εμπορία παιδιών από την Αφρική από δίκτυα ναρκωτικών που εδρεύουν στη δυτική Ευρώπη.

Για τις συμμορίες ναρκωτικών, χιλιάδες παιδιά που έρχονται από το Μαρόκο και την Αλγερία προσφέρουν μια απεριόριστη δεξαμενή φθηνών, αναλώσιμων πωλητών του δρόμου

Μια ξεχωριστή πρόσφατη αξιολόγηση των αστυνομικών δυνάμεων της ΕΕ, που διερευνούν το σοβαρό οργανωμένο έγκλημα και την εμπορία ανθρώπων, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Η Σουηδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Γαλλία παρουσίασαν αρκετές περιπτώσεις εκμετάλλευσης εκατοντάδων ανηλίκων από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι στρατολογήθηκαν από δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών για την πώληση ναρκωτικών».

Πάνω από 15 χιλιάδες παιδιά στα «νύχια» των καρτέλ

Άλλες πηγές πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να αφορά σε χιλιάδες παιδιά, με τα τελευταία στοιχεία της αστυνομίας να δείχνουν ότι 15.928 ασυνόδευτοι ανήλικοι έφτασαν στην Ευρώπη το 2022, πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Πρόσφατο έγγραφο της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου για την Europol αναφέρει: «Χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι αλλοδαποί περνούν τα σύνορα της ΕΕ κάθε χρόνο και εξαφανίζονται χωρίς κανένα ίχνος. Πολλοί από αυτούς ‘αιχμαλωτίζονται’ από εγκληματικά κυκλώματα για να τους εκμεταλλευτούν, γεγονός που επιδεινώνει τα τραύματά τους».

Ο Eric Garbar, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας ανθρώπων και λαθρεμπορίας της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας του Βελγίου, είναι ένας από τους αξιωματικούς που ηγούνται των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης ασυνόδευτων παιδιών από εγκληματικά δίκτυα.

«Με τους ανήλικους Αφρικανούς, κυρίως Μαροκινούς και Αλγερινούς, ο πιο σημαντικός τομέας είναι η εκμετάλλευση από OCGs (ομάδες οργανωμένου εγκλήματος) που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών. Αυτό που έχουμε στην ΕΕ είναι ένα ασταμάτητο ανθρώπινο δυναμικό χαμηλού κόστους από την Αφρική», υπογράμμισε.

Η μαροκινή μαφία, ο βασικός εκμεταλλευτής των παιδιών

Η αστυνομία αναφέρει τη μαροκινή «Mocro Maffia» ως κύριο εκμεταλλευτή των παιδιών. Η οργάνωση περιλαμβάνει αρκετά από τα μεγαλύτερα καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, τα οποία συνεργάζονται απευθείας με παραγωγούς της Νότιας Αμερικής. Η ομάδα πιστεύεται ότι δραστηριοποιείται στο βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, την κύρια πύλη εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Η διαβόητη Mocro Maffia είναι ιδιαίτερα βίαιη και εκτοξεύει απειλές κατά του υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου ενώ, στην Ολλανδία, κατά της πριγκίπισσας του θρόνου. Νωρίτερα φέτος, ορισμένα μέλη της που εμπλέκονται σε μια σειρά από δολοφονίες συμμοριών φυλακίστηκαν ισόβια.

Η αστυνομία έχει στοιχεία ότι τα παιδιά διακινούνται απευθείας από το Μαρόκο προς τα δίκτυα κοκαΐνης στην Ευρώπη, πολλά από τα οποία δελεάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή.

«Η Mocro Maffia καταλαβαίνει ότι στη χώρα καταγωγής της έχουν στη διάθεσή τους απεριόριστο ανθρώπινο δυναμικό», δήλωσε ο Garber.

Η Caroline Vrijens, η Φλαμανδή επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, τόνισε ότι τα παιδιά από την Αφρική είναι τα «πιο ευάλωτα» στην Ευρώπη και ζήτησε επείγουσα δράση από τις Αρχές για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Sports in

Ολυμπιακός: Χιλιάδες κόσμου και στην Κεφαλονιά για τις ευρωκούπες (pics)

Σε ακόμα ένα ελληνικό νησί έγινε το αδιαχώρητο από τον κόσμο του Ολυμπιακού που θέλησε να θαυμάσει τα δύο ευρωπαϊκά τρόπαια των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024