Γαλλία: Το ενδεχόμενο επικράτησης της ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη
«Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να χαρεί από τα τρέχοντα γεγονότα, αυτός είναι ο Πούτιν»
Το ενδεχόμενο να κληθεί να αναλάβει την πρωθυπουργία στη Γαλλία, μετά τις βουλευτικές εκλογές, το «πουλέν» της Μαρίν Λεπέν, ο 29χρόνος πρόεδρος του κόμματος της Ζορντάν Μπαρντελά, ανησυχεί την Ευρώπη και εν πάση περιπτώσει αποδυναμώνει προς το παρόν το βάρος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Όπως αναφέρει στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro ο Μπερνάρ Γκουετά, ευρωβουλευτής της παράταξης Μακρόν, ο αντίκτυπος στην περίπτωση της επικράτησης της Ακροδεξιάς στη Γαλλία θα ήταν «γιγαντιαίος και τραγικός».
«Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ισραηλινό-παλαιστινιακής σύγκρουσης»
Ένας άλλος κυβερνητικός ευρωβουλευτής, ο Πασκάλ Κανφέν αναγνωρίζει το ότι η Γαλλία εξήλθε αποδυναμωμένη από τις ευρωεκλογές αρχής γενομένης από τις δύο συναντήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιουνίου και όπου το βασικό ζητούμενο θα είναι η συμφωνία επί των προσώπων που θα αναλάβουν για τα επόμενα χρόνια τα ηγετικά ευρωπαϊκά πόστα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο Γερμανός καγκελάριος θα είναι σχετικά αποδυναμωμένοι λόγω των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.
Ο Πούτιν θα χαιρόταν πολύ
Για «σοκ στους εταίρους και τους συμμάχους της Γαλλίας από την πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την ιστορική ανάκαμψη της Ακροδεξιάς» κάνει εξάλλου λόγο η εφημερίδα Le Monde όπου, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Τομά Γκομάρ, «αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να χαρεί από τα τρέχοντα γεγονότα, αυτός είναι ο Πούτιν λόγω της δυναμικής του στη Γαλλία – και της αναταραχής που προκαλείται από την απόφαση διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, η οποία συνιστά παραδοχή μπλοκαρίσματος στο γαλλικό πολιτικό σύστημα».
Κατά τον ίδιον, η απόφαση του Γάλλου προέδρου, «κινδυνεύει να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην εικόνα της Γαλλίας, λίγο σαν την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού Κάμερον για τους Βρετανούς να οργανώσουν το δημοψήφισμα για το Brexit, το οποίο στη συνέχεια έχασε».
Πέραν των άλλων η εφημερίδα κάνει λόγο και για «αισθητή» αμηχανία στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, «με όλους να αναρωτιούνται για τις συνέπειες της προεδρικής επιλογής στον ρόλο και το βάρος της Γαλλίας».
Επίσης, συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, ανησυχίες υπάρχουν και για την εφεξής διαθεσιμότητα του υπουργού, Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος ως γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος θα είναι στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας, με διπλωμάτη -υπό τον όρο της ανωνυμίας- να αναφέρει στην εφημερίδα:
«Θα είναι δύσκολο γι’ αυτόν να φύγει στο εξωτερικό και το πρόγραμμά του θα πρέπει να ελαφρύνει, ενώ υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ισραηλινό-παλαιστινιακής σύγκρουσης».
Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται, τέλος, ότι, σε περίπτωση νίκης του ακροδεξιού κόμματος στις 7 Ιουλίου, ή αν δεν βρεθεί πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να πάει χωρίς να έχει πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, από τις 9 έως 11 Ιουλίου, αλλά τότε η επιρροή του θα μειωνόταν πολύ.
- Αναγκαστική αλλαγή για τον Ολυμπιακό – Ο Πιρόλα πήρε τη θέση του Κάρμο
- Στο Καραϊσκάκη για το Ολυμπιακός-ΑΕΚ ο Μπαρτζώκας (pics)
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός – Νέα μεγάλη ευκαιρία των «ερυθρόλευκων» με τον Κωστούλα
- Οι Radiohead στο μουσείο: Νέα έκθεση αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του Τομ Γιορκ
- Νέα καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με τον Ελ Κααμπί
- Ραγκούσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται rebranding