Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα - Απάντησαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις στην πρόταση για εκεχειρία

Live: Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα – Απάντησαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις στην πρόταση για εκεχειρία

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Στο Ισραήλ βρέθηκε ο Άντονι Μπλίνκεν για την προώθηση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός - Απάντησαν με τροποποιήσεις Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός μετά από πρόταση των ΗΠΑ, αν και τα ερωτήματα για την εφαρμογή του παραμένουν.

Η Χαμάς αρχικά σχολίασε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους διαμεσολαβητές για την εφαρμογή των όρων του ψηφίσματος «που συνάδουν με τα αιτήματα του λαού και της αντίστασής μας».

Στη συνέχεια, Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ έφτασαν από κοινού σε συμφωνία και παρέδωσα την θέση τους για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Ζητούν την αποχώρηση του Ισραήλ από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του συνοριακού περάσματος της Ράφα και του λεγόμενου Διαδρόμου Φιλαδέλφειας.

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ρέουτ Σαπίρ Μπεν-Ναφτάλι δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι το Τελ Αβίβ «δεν θα εμπλακεί σε ανούσιες και ατελείωτες διαπραγματεύσεις, τις οποίες μπορεί να εκμεταλλευτεί η Χαμάς».

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:15 «Καταστροφή» στη Λωρίδα την ώρα που οι διαμεσολαβητές εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς για τη συμφωνία

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:05 Ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα σκοτώνει 7 Παλαιστίνιους

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε άγνωστο αριθμό άλλων, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Νωρίτερα, είχε μεταδοθεί ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σπίτι στη συνοικία Shujayea, στον ανατολικό τομέα αυτής της πόλης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

05:35 Ο ΟΗΕ ερευνά αν έπαιξε ρόλο η προβλήτα των ΗΠΑ στη σφαγή της Νουσεϊράτ

Μιλώντας σε διάσκεψη για τη Γάζα στην Ιορδανία, ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ερευνούν εάν οποιαδήποτε πτυχή του σχεδίου διανομής βοήθειας μέσω της προβλήτας των ΗΠΑ στη Γάζα, χρησιμοποιήθηκε στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση του Σαββάτου για την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων, κατά την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το οποίο επιβλέπει τη διανομή της βοήθειας στη Γάζα που μεταφέρεται μέσω της προβλήτας, ανακοίνωσε μετά την επίθεση στη Νουσεϊράτ ότι ανέστειλε τις εργασίες του εκεί, ενώ επανεξετάζει την ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας.

«Εάν οι ισχυρισμοί είναι αληθινοί, θα είναι πολύ ανησυχητικοί, γιατί θα έβαζαν σε κίνδυνο οποιαδήποτε μελλοντική ανθρωπιστική δέσμευση σ’ αυτήν την επιχείρηση», δήλωσε ο Γκρίφιθς, αναφερόμενος στο έργο της προβλήτας των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, είπε ότι μια περιοχή νότια της προβλήτας χρησιμοποιήθηκε για την επιστροφή των διασωθέντων ομήρων στο Ισραήλ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιχείρηση στη Νουσεϊράτ, ο Γκρίφιθς είπε ότι θα ήταν λόγος ανησυχίας για τα Ηνωμένα Εθνη εάν διαπίστωναν ότι είτε η παραλία είτε οι δρόμοι που οδηγούν στην προβλήτα χρησιμοποιήθηκαν για την οργάνωση της επίθεσης.

05:05 Εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές ερευνά ο ΟΗΕ

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αμφισβήτησε την τήρηση των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων κατά την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα για την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων.

Περίπου 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 700 τραυματίστηκαν σ’ αυτήν την επίθεση.

Ο ΟΗΕ αναφέρει επίσης ότι και από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες μπορεί να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η κράτηση ομήρων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

04:35 Μπαρμπάντος και Παλαιστίνη συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις

Η Παλαιστίνη και το Μπαρμπάντος υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία συνάπτουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις.

Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Εθνη, Ριάντ Μανσούρ, και ο ομόλογός του από το Μπαρμπάντος, Φρανσουά Τζάκμαν, υπέγραψαν τη δήλωση στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τον Απρίλιο, το Μπαρμπάντος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, και έγινε το 11ο μέλος της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) που προχώρησε σ’ αυτήν την ενέργεια.

04:05 Οστιν συγχαίρει Γκάλαντ για τη διάσωση των 4 ομήρων

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, μίλησε με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, προκειμένου να «τον συγχαρεί για τη διάσωση τεσσάρων ισραηλινών ομήρων».

Περίπου 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη φρικιαστική επίθεση του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων.

Ο Οστιν εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ -Λιβάνου, κατηγορώντας την «αυξημένη επιθετικότητα» της Χεζμπολάχ.

Επανέλαβε, επίσης, την υποστήριξη των ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, επισημαίνοντας ότι «το βάρος φέρει η Χαμάς ν’ αποδεχθεί τη συμφωνία».

03:25 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν συστήματα εκτόξευσης πυραύλων των Χούθι

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι χθες Τρίτη κατέστρεψαν δυο συστήματα εκτόξευσης αντιπλοϊκών βαλλιστικών πυραύλων (ASBMs) των Χούθι σε περιοχή της Υεμένης ελεγχόμενη από το κίνημα των ανταρτών.

Τα συστήματα αυτά κρίθηκε ότι ήγειραν «άμεση απειλή για τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις και εμπορικά πλοία που διέρχονται από την περιοχή», ανέφερε μέσω X, χρησιμοποιώντας την τυποποιημένη πλέον φρασεολογία για τις επιχειρήσεις του είδους το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

03:05 Ο Λευκός Οίκος και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης καταγγέλουν την ύπαρξη σημαιών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σε εκδήλωση Ισραηλινών

Ο Λευκός Οίκος καταγγέλλει τη χθεσινή αντι-ισραηλινή διαμαρτυρία με στόχο ένα έκθεμα στη Νέα Υόρκη που μνημονεύει τη σφαγή στο μουσικό φεστιβάλ Nova, το οποίο περιελάμβανε πανό και συνθήματα που χαιρετίζουν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου μαζί με τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά των ακροαριστερών διαδηλωτών «εξωφρενική και σπαρακτική», ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «βέβηλα πανό τρομοκρατικών οργανώσεων δεν πρέπει να κυματίζουν πουθενά, ειδικά όχι στους αμερικανικούς δρόμους. Ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες», λέει, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά των διαδηλωτών «τρομακτική».

«Κάθε Νεοϋορκέζος που υποστηρίζει την ειρήνη δεν μπορεί να στέκεται δίπλα σε αυτούς που ανεμίζουν σημαίες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ειδικά σε ένα έκθεμα που τιμά τα θύματα του μακελειού στο μουσικό φεστιβάλ Nova», γράφει σε ανάρτησή του στο Χ. «Αυτό είναι καθαρός αντισημιτισμός».

02:36 «Η απάντηση της Χαμάς στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός ανοίγει ευρύ δρόμο» λέει μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης

Η απάντηση της Χαμάς στην προτεινόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «ανοίγει ένα ευρύ μονοπάτι» για την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο Ιζάτ αλ Ρισκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η απάντηση του κινήματος είναι «υπεύθυνη, σοβαρή και θετική», πρόσθεσε ο al-Rishq.

Η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι υπέβαλαν απάντηση στην πρόταση εκεχειρίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στους διαμεσολαβητές στο Κατάρ και την Αίγυπτο. Υπήρχαν διαφοροποιήσεις που αφορούσαν την αποχώρηση του Ισραήλ από σημεία εντός της Γάζας.

02:02 Οι απειλές εξακολουθούν να υφίστανται παρά την αποχώρηση του Ισραήλ, λένε οι κάτοικοι του Χαν Γιουνίς

Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη νότια πόλη της Γάζας πριν από περίπου δύο μήνες, οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν σιγά σιγά. «Όλα τα μέρη έχουν καταστραφεί», δήλωσε στο Al Jazeera ο Mohamed Saad Ghanem, επισκευαστής ρολογιών.

«Ο γιος μου εργάζεται. Ακόμα και η μικρή μου κόρη εργάζεται γιατί πρέπει να βγάλουμε κάποια χρήματα. Είναι μια τραγωδία, μια καταστροφή, για τον καθένα εδώ. Οι απειλές εξακολουθούν να μας περιβάλλουν όλους. Ανεξάρτητα από το σε ποια περιοχή βρισκόμαστε, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε κινδύνους, όπου κι αν βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

Ένας άλλος κάτοικος, ο Emad Mohamed Ismaeel Abul-Kass, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες υπηρεσίες στην περιοχή.«Δεν έχουμε καθόλου υπηρεσίες. Με δυσκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κινητά μας για να επικοινωνήσουμε με τους συγγενείς μας. Η κατάσταση είναι καταστροφική. Υπάρχει κίνδυνος παντού. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή».

01:26 Ανώτερος διοικητής μεταξύ των νεκρών σε πόλη του νότιου Λιβάνου

Περισσότερα σχετικά με το ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Τζόγια του νότιου Λιβάνου. Επιβεβαιώνεται σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, μεταδίδουν τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP, επικαλούμενα λιβανέζικες πηγές ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, η ένοπλη λιβανέζικη οργάνωση με ανάρτησή της στο Telegram ανακοίνωσε τον θάνατο ενός από τα ανώτερα στελέχη της, του Ταλίμπ Σαμί Αμπντάλα.

Ως συνήθως, η Χεζμπολάχ δεν ανέφερε πότε και πού ακριβώς σκοτώθηκε.

01:00 Η πλειονότητα των ανθρώπων στη Γάζα «εξαρτάται πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Παρά τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών φορέων τους τελευταίους οκτώ μήνες, η ποσότητα της βοήθειας που επιτρέπεται να εισέλθει στη Γάζα έχει πέσει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, σε σχόλια που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Μια κατάπαυση του πυρός είναι απελπιστικά απαραίτητη για να παραδώσουμε σωτήρια βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη», δήλωσε στη σύνοδο κορυφής για τη Γάζα στην Ιορδανία.

Τόνισε την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν τα σημεία διέλευσης Ράφα και Καρέμ Αμπού Σάλεμ, γνωστό στους Ισραηλινούς ως Κερέμ Σαλόμ, καθώς και ο διάδρομος της Ιορδανίας.

«Η βοήθεια συσσωρεύεται στα σύνορα της Γάζας, όταν τα παιδιά πεθαίνουν από την πείνα μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά. Μπορούμε και πρέπει να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή», δήλωσε ο Lenarcic.

00:21 Ηγέτης της Χεζμπολάχ φέρεται να σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο

Ένας ηγέτης της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Τζουάγια του νότιου Λιβάνου, αναφέρει το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο al-Hadath και το Reuters.

Το δημοσίευμα κατονομάζει τον ηγέτη της οργάνωσης ως Ali Zufan, προσθέτοντας ότι τα πλήγματα είχαν στόχο ένα κτίριο δίπλα στο σπίτι ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ, του Hussein Jishi.

Η παραθαλάσσια πόλη Τζουάγια βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα (15 μίλια) βόρεια των συνόρων με το Ισραήλ.

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα απόψε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χτύπημα.

00:09 Το αίτημα της Χαμάς για πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα δεν είναι καινούριο λέει πρώην ισραηλινός διαπραγματευτής

Ο Ντάνιελ Λέβι λέει ότι «αυτό το αίτημα για πλήρη αποχώρηση δεν είναι καινούργιο. Είναι στο χαρτί, είναι στην πρόταση, είναι ακόμη και στο ψήφισμα του ΟΗΕ. Αυτό είναι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας».

«Το ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους δέσμευση αναλαμβάνετε εσείς ως διαμεσολαβητής -δηλαδή οι ΗΠΑ- για το δικό σας σχέδιο σε όλες τις φάσεις του. Διότι αυτό που έχει αποτρέψει μια σημαντική ανακάλυψη είναι αν πρόκειται για μια πραγματική κατάπαυση του πυρός ή αν πρόκειται για μια προσωρινή παύση που θα ακολουθηθεί από περισσότερους θανάτους, φρίκη και καταστροφή», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ο Levy είπε ότι η απάντηση του Ισραήλ ήταν ξεκάθαρη: ο πόλεμος θα συνεχιστεί – ακόμη και όταν οι ΗΠΑ έλεγαν το αντίθετο. «Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν όχι μόνο η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, αλλά όλος ο κόσμος».

23:45 Το Ισραήλ θεωρεί πως η Χαμάς απέρριψε την πρόταση που ψηφίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Χαμάς απέρριψε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τρίτη ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters, αφού έλαβε την απάντηση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης μέσω διαμεσολαβητών.

«Σήμερα το βράδυ, το Ισραήλ έλαβε, μέσω του διαμεσολαβητή, την απάντηση της Χαμάς. Στην απάντησή της, η Χαμάς απέρριψε την πρόταση για απελευθέρωση ομήρων που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπάιντεν», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Αυτοί (η Χαμάς) έχουν αλλάξει όλες τις κύριες και πιο σημαντικές παραμέτρους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως οι Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ζήτησαν την αποχώρηση του Ισραήλ από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του συνοριακού περάσματος της Ράφα και του λεγόμενου διαδρόμου Φιλαδέλφειας, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου.

23:18 Οι ΗΠΑ έλαβαν και αξιολογούν την απάντηση της Χαμάς στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, λέει ο Λευκός Οίκος

Οι ΗΠΑ έλαβαν και αξιολογούν την επίσημη απάντηση της Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και στάλθηκε στους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν χρήσιμη η απάντηση της Χαμάς και ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ την αξιολογούν επί του παρόντος. Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η ψήφος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα καθιστά «όσο το δυνατόν πιο σαφές» ότι ο κόσμος υποστηρίζει την πρόταση.

23:10 Η Φρανσέσκα Αλμπανέζε Ειδική Ανταποκρίτρια του ΟΗΕ για τις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές αναφέρει κάποιες επισημάνσεις στην πρόταση του ΣΑ

Η Ειδική Ανταποκρίτρια του ΟΗΕ Φρανσέσκα Αλμπανέζε, δημοσίευσε τις αιτιάσεις της σχετικά με το ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός.

«Χαιρετίζω το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός της 10ης Ιουνίου. Εν αναμονή μιας πλήρους αξιολόγησης, παραθέτω ορισμένες κρίσιμες παρατηρήσεις:

1. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορεί να παραβιάζει το δικαίωμα του λαού στην αυτοδιάθεση. Το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει την εξουσία να καθορίσει «ποιος» θα κυβερνήσει ή θα πρέπει να κυβερνήσει τη Γάζα ή τα υπόλοιπα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι Παλαιστίνιοι (παντού, ξεκινώντας από το σύνολο των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών) θα πρέπει να επιλέξουν σε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές, όχι πιλοτικά, ελεγχόμενες ή με βέτο από ξένους, πολύ περισσότερο από αυτούς που διέπραξαν ή υποστήριξαν εγκλήματα εναντίον τους σε 8 μήνες γενοκτονικού πολέμου. Ο φόβος των ιδεολογικά «εξτρεμιστικών» κομμάτων δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παρέμβαση στην ελεύθερη βούληση του λαού (στην Παλαιστίνη, στο Ισραήλ, στην Ευρώπη ή αλλού).

2. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι μέρος των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, με ή χωρίς αναφορά από το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός, και το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει και από εκεί: Η προσάρτηση της παραμένει παράνομη.

3. Το Ισραήλ, ΟΧΙ η διεθνής κοινότητα, πρέπει να πληρώσει για την #ανασυγκρότηση της Γάζας. Υπάρχει κάτι παιδαγωγικό στο να λογοδοτεί κάποιος για τα δικά του εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της οικοκτονίας, της σχολειοκτονίας και της καταστροφής του συστήματος υγείας.

4. Η επούλωση των πληγών αυτής της γενοκτονίας θα πρέπει να παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα για το σώμα που είναι εντεταλμένο να διασφαλίζει την ειρήνη & την ασφάλεια για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές (εννοεί τον ΟΗΕ).

Ας διασφαλίσει τώρα το ΣΑ του ΟΗΕ τη συμμόρφωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών. #ceasefirenow (Κατάπαυση του πυρός τώρα)».

Η σχετική ανάρτηση:

22:48 Πέντε νεκροί έως τώρα αναφέρθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Akhbar που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ και την διασταύρωση από τους Times of Israel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του πλήγματος ήταν ένα σπίτι κοντά στην πόλη Τύρος του νότιου Λιβάνου.

Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας για την αναφορά, η οποία έρχεται εν μέσω σχεδόν καθημερινών επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο από τις 8 Οκτωβρίου, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

22:35 Ποιές είναι οι τροποποιήσεις στην συμφωνία που θέτουν οι παλαιστινιακές οργανώσεις

Οι προτεινόμενες από τις παλαιστινιακές οργανώσεις τροποποιήσεις περιλαμβάνουν την αποχώρηση του Ισραήλ από ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του συνοριακού περάσματος της Ράφα και του λεγόμενου διαδρόμου Φιλαδέλφειας, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων (8,7 μίλια) κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η παλαιστινιακή απάντηση εστάλη στους διαπραγματευτές του Κατάρ και της Αιγύπτου από τον ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh και τον γενικό γραμματέα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ Ziad al-Nakhaleh.

Το Reuters επικαλείται αξιωματούχο που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες λέγοντας ότι η απάντηση της Χαμάς περιλαμβάνει επίσης ένα νέο χρονοδιάγραμμα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Το Κανάλι 12 μετέδωσε χθες ότι η προτεινόμενη από το Ισραήλ συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου, περιλαμβάνει τη δέσμευση να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα ακόμη και πριν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

22:22 Παλαιστίνιοι που ζητούσαν την απαγόρευση εξαγωγών όπλων από τη Γερμανία στο Ισραήλ, έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα

Δικαστήριο του Βερολίνου απέρριψε επείγον αίτημα ορισμένων Παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας να σταματήσει η κυβέρνηση να εγκρίνει άδειες για την εξαγωγή γερμανικών όπλων στο Ισραήλ, με την αιτιολογία ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν κατά παράβαση του ανθρωπιστικού δικαίου.

Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίχθηκαν από διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νομικής Υποστήριξης (ELSC), το Law for Palestine και το Ινστιτούτο Δημόσιας Διπλωματίας της Παλαιστίνης, οι οποίες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν ότι τέτοιες παραβιάσεις συμβαίνουν στη Γάζα.

Το διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου αναφέρει – όπως μεταφέρουν οι Times of Israel – ότι οι ενάγοντες δεν απέδειξαν ότι όντως εκκρεμούν αποφάσεις για εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ, καθώς η Γερμανία έχει απέχει από την έκδοσή τους φέτος, ή ότι η Γερμανία είναι πιθανό να επιτρέψει εξαγωγές κατά παράβαση των υποχρεώσεών της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Το δικαστήριο σημειώνει επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει την εξουσία να αρνηθεί τις άδειες εξαγωγής όπλων, να θέσει πρόσθετους όρους ή να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από την παραλήπτρια χώρα για τον περιορισμό της χρήσης των όπλων.

Η Γερμανία είναι σημαντικός προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, αντιπροσωπεύοντας το 30% του συνόλου των ισραηλινών αγορών όπλων το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης για το έτος αυτό, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρείχαν το 69% των ισραηλινών αγορών όπλων το 2023.

22:17 H πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ αναφέρει πως ο Νετανιάχου δεν έχει μιλήσει δημόσια, αλλά ιδιωτικά αποδέχεται τη συμφωνία

«Δεν το έχει πει για λόγους που… δεν μπορώ να αναλύσω εδώ, αλλά στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου και του Νετανιάχου και του Υπουργού Μπλίνκεν και του Νετανιάχου, (ο Μπενιαμίν Νετανιάχου) ήταν ξεκάθαρος ότι αποδέχεται αυτό το ψήφισμα», λέει η Τόμας-Γκρίνφιλντ σε συνέντευξή της στο NPR.

«Είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μπροστά. Θέλουν να δουν τους ομήρους να απελευθερώνονται και θέλουν να δουν την ειρήνη να επέρχεται κατά μήκος των συνόρων τους και συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό», προσθέτει.

22:12 Επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ πως έχει παραλάβει την απάντηση των Παλαιστινιακών οργανώσεων

Με μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, το υπουργείο εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε την παραλαβή της επίσημη απάντησης των Παλαιστινιακών οργανώσεων.

22:00 Κοινή αντιπροσωπεία Χαμάς και Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ παρέδωσε την απάντηση των οργανώσεων

Οι Ismail Haniyeh και Ziyad Al-Nakhaleh οριστικοποιούν την απάντησή τους στην αμερικανοϊσραηλινή πρόταση, «επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για πλήρη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας» όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι των οργανώσεων.

Κοινή αντιπροσωπεία της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ παρέδωσε την απάντηση των αντιστασιακών παρατάξεων σήμερα το βράδυ στους αδελφούς από το Κατάρ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ενώ η απάντηση εστάλη και στους αδελφούς από την Αίγυπτο.

Η απάντηση θέτει ως προτεραιότητα «τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού μας και την ανάγκη να σταματήσει εντελώς η συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας».

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία εξέφρασε «την ετοιμότητά της να εμπλακεί θετικά για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα τερματίσει αυτόν τον πόλεμο κατά του λαού μας, με βάση το αίσθημα της εθνικής ευθύνης».

21:51 Η Χαμάς μπορεί να απομακρυνθεί από την εξουσία και μετά την κατάπαυση του πυρός

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ισχυρίζεται και πάλι ότι η πρόταση για τη συμφωνία με τους Ισραηλινούς ομήρους μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση της Χαμάς από την εξουσία στη Γάζα, όπως μεταφέρουν οι Times of Israel.

Με την επίτευξη μιας συμφωνίας και την «επεξεργασία» των πολλαπλών σταδίων της, «μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα προσωρινό εγχείρημα ασφάλειας και ένα προσωρινό εγχείρημα διακυβέρνησης που μπορεί να οδηγήσει σε μια Γάζα που δεν θα αποτελεί πλέον πλατφόρμα για την τρομοκρατία», λέει ο Σάλιβαν σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον που φιλοξενείται από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

21:39 Το Ισραήλ μεταφέρει «παγωμένα» παλαιστινιακά κεφάλαια σε οικογένειες θυμάτων της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ διέταξε την Φορολογική Αρχή να αφαιρέσει 130 εκατομμύρια σέκελ από τα φορολογικά κονδύλια της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) και να τα μεταφέρει σε 28 οικογένειες Ισραηλινών και Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις της παλαιστινιακής αντίστασης.

Η Israel Hayom ανέφερε σήμερα ότι η εντολή του Σμότριχ άνοιξε το δρόμο για την εφαρμογή δεκάδων νομικών αποφάσεων που είχαν καθυστερήσει για χρόνια. Τα κεφάλαια, ορισμένα από τα οποία ανέρχονται σε εκατομμύρια σέκελ ανά οικογένεια, επιδικάστηκαν από ισραηλινά δικαστήρια και θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες. Περίπου οι μισές από τις αναγνωρισμένες υποθέσεις αφορούν Παλαιστίνιους που συνεργάστηκαν με το Ισραήλ ως καταδότες και φέρονται να βασανίστηκαν από την ΠΑ.

Ορισμένες από τις δικαστικές αποφάσεις εκτείνονται σε βάθος 20 ετών. Η ΠΑ αρνήθηκε τις μεταφορές και οι ισραηλινές αρχές δεν προσπάθησαν στο παρελθόν να κατασχέσουν τα κεφάλαια. Το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ αναφέρει ότι η απόφαση του Σμότριχ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ένα κύμα νέων αγωγών κατά της ΠΑ.

21:28 Η Χαμάς φέρεται πως έδωσε στους διαμεσολαβητές την επίσημη απάντησή της στην προσφορά ομηρίας-εκεχειρίας

Η Χαμάς έδωσε στους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου την επίσημη απάντησή της σε μια ισραηλινή πρόταση ομηρίας έναντι εκεχειρίας, σύμφωνα με τον ισραηλινό δημοσιογράφο Barak Ravid του Axios, ο οποίος επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος.

21:16 Ο νέος ηγέτης της Ινδονησίας δεσμεύτηκε να στείλει βοήθεια στη Γάζα

Ο Πραμπόγουο Σουμπιάντο, ο εκλεγμένος πρόεδρος της μεγαλύτερης μουσουλμανικής πλειοψηφίας χώρας στον κόσμο δεσμεύτηκε να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός με την υποστήριξη του ΟΗΕ και να αυξήσει αμέσως την ιατρική βοήθεια.

Μιλώντας στη διάσκεψη στη Νεκρά Θάλασσα, ο Πραμπόβο δήλωσε ότι η Ινδονησία είναι έτοιμη να στείλει ιατρικές ομάδες, ένα νοσοκομείο πεδίου και ένα πλωτό νοσοκομείο στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα.

Είπε επίσης ότι η Ινδονησία θα μεταφέρει 1.000 άτομα για ιατρική περίθαλψη στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και παιδιά που έχασαν τους γονείς τους ή υπέστησαν άλλα τραύματα, και θα τα βοηθήσει να επιστρέψουν στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως αρνηθεί στον Σουμπιάντο τη χορήγηση βίζας λόγω της φερόμενης εμπλοκής του στην απαγωγή ακτιβιστών της δημοκρατίας στο τέλος της δικτατορίας του Σουχάρτο, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σηματοδότησε αλλαγή προσέγγισης συγχαίροντας προσωπικά τον Σουμπιάντο.

20:58 Σχεδόν 3.000 υποσιτισμένα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους, λέει η UNICEF

«Σχεδόν 3.000 παιδιά έχουν αποκοπεί από τη θεραπεία για μέτριο και σοβαρό ή οξύ υποσιτισμό στη νότια Γάζα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πεθάνουν, καθώς η οδυνηρή βία και ο εκτοπισμός συνεχίζουν να επηρεάζουν την πρόσβαση των απελπισμένων οικογενειών σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στα τρία τέταρτα των 3.800 παιδιών που λαμβάνουν σωτήρια φροντίδα στο νότιο τμήμα της πολιορκημένης Λωρίδας καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση στη Ράφα.

Ενώ υπήρξε κάποια βελτίωση στην παράδοση της επισιτιστικής βοήθειας στο βορρά, η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο νότο έχει μειωθεί δραματικά, πρόσθεσε η υπηρεσία.

«Από τη Γάζα συνεχίζουν να έρχονται στη δημοσιότητα τρομακτικές εικόνες παιδιών που πεθαίνουν μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης έλλειψης τροφίμων, διατροφικών εφοδίων και της καταστροφής των υπηρεσιών υγείας», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Αντέλ Χοντρ.

«Η UNICEF έχει προετοιμάσει περισσότερες προμήθειες διατροφής για να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, εάν η πρόσβαση το επιτρέψει», πρόσθεσε η ίδια.

20:44 Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε παγιδευμένο με εκρηκτικά κτίριο σε μάχες στη Ράφα

(Περισσότερες πληροφορίες από 08:25) Επτά άλλοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πέντε σοβαρά από την έκρηξη, οι IDF λένε ότι το φρεάτιο σήραγγας που αποκαλύφθηκε κάτω από το σπίτι στη νότια Γάζα δείχνει ότι ανήκε σε πράκτορα της Χαμάς.

Οι σκοτωμένοι στρατιώτες κατονομάστηκαν ως ταγματάρχης Tal Pshebilski Shaulov, 24 ετών, από τη Gedera, επιλοχίας Eitan Karlsbrun, 20 ετών, από το Modiin, λοχίας Almog Shalom, 19 ετών, από τη Hamadia και λοχίας Yair Levin, 19 ετών, από το Givat Harel.

Ο θάνατός τους αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα και εν μέσω επιχειρήσεων κατά μήκος των συνόρων σε 300. Ο απολογισμός περιλαμβάνει έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη διάσωση τεσσάρων ομήρων.

Και οι τέσσερις στρατιώτες υπηρετούσαν στη μονάδα αναγνώρισης της ταξιαρχίας Γκιβάτι. Οι Shalom και Levin βρίσκονταν ακόμη στην περίοδο εκπαίδευσής τους και ο Shaulov ήταν διοικητής του λόχου τους.

Σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας, οι στρατιώτες είχαν ρίξει εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε ένα ύποπτο σπίτι στη συνοικία Shaboura της Ράφα, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσουν τυχόν παγίδες, και μπήκαν μόνο αφού δεν υπήρξε άμεση έκρηξη. Καθώς δύο από τους στρατιώτες μπήκαν στο τριώροφο κτίριο, αυτό εξερράγη, με αποτέλεσμα μέρος του να καταρρεύσει πάνω τους και πάνω σε έναν άλλο στρατιώτη, ο οποίος σώθηκε αργότερα από τις δυνάμεις διάσωσης.

Εκτός από τους τέσσερις στρατιώτες που σκοτώθηκαν, άλλοι επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη, εκ των οποίων οι πέντε σοβαρά, ανακοίνωσε ο IDF.

20:32 Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν σχολίασε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Χαμάς παρότι βλέπει θετικά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, προέβη σε σχολιασμό για την συμφωνία και τις επισκέψεις Μπλίνκεν στην περιοχή. Όπως ανέφερε «Η Χαμάς έδειξε θετική ανταπόκριση σε όλες τις ιδέες που προτάθηκαν για την κατάπαυση του πυρός. Ζητήσαμε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και είμαστε έτοιμοι για μια δίκαιη συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρά τις ελλείψεις του, επιβεβαιώνει τη μόνιμη παύση των μαχών και απαιτεί την αποχώρηση της ισραηλινής κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας.

»Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα τεθεί σε ισχύ επί τόπου, εκτός εάν η κατοχή συμφωνήσει με αυτό. Ο Μπλίνκεν είναι ένα από τα εμπόδια για την παρεμπόδιση της επίτευξης συμφωνίας, διότι ενεργεί μόνο σύμφωνα με αυτό που θέλει το Ισραήλ. Το πρόβλημα σε όλη τη σκηνή είναι η αμερικανική θέση και ο Μπλίνκεν πρέπει να είναι πιο ακριβής».

Το Quds News Network το γραφείο Τύπου της Χαμάς, δήλωσε πως «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιμένει ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε τη συμφωνία χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση από την ισραηλινή κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ακροδεξιοί ισραηλινοί υπουργοί δήλωσαν δημοσίως την άρνησή τους να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα με οποιοδήποτε μέσο».

20:15 Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) προτρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να δεσμευτούν «αμέσως» σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Το ΠΣΕ δήλωσε ότι τα δεινά στην πολιορκημένη λωρίδα οφείλονται στην «αδιάκριτη φύση των ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών στην περιοχή και στην έλλειψη σεβασμού των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της ηθικής».

Μια κατάπαυση του πυρός θα εξασφάλιζε τον τερματισμό αυτού του πόνου και θα έπρεπε επίσης να επιτρέψει «την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση από όλα τα σύνορα και την παράδοση επαρκών ποσοτήτων βοήθειας σε όλους όσους την έχουν ανάγκη, καθώς και τη συμμετοχή σε ουσιαστικές πολιτικές διαδικασίες που θα επέτρεπαν στους λαούς της περιοχής να ζήσουν με ειρήνη και αξιοπρέπεια», δήλωσε το ΠΣΕ.

19:56 Μπλίνκεν: Η κατάπαυση του πυρός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Μιλώντας στους δωρητές της Γάζας, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση είναι να πιέσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί την τελευταία πρόταση για συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μόνο από τη Ράφα, μόνο τον τελευταίο μήνα, πολλοί από τους οποίους είχαν ήδη ξεριζωθεί πολλές φορές. Το 95% των ανθρώπων εκεί δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η πείνα είναι παντού. Σχεδόν όλοι στη Γάζα εξαρτώνται από τη βοήθεια για να επιβιώσουν. Το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος αποχέτευσης της Γάζας έχει καταστραφεί. Λιγότερα από 12 -από τα 40 νοσοκομεία της Γάζας- είναι ανοιχτά και περισσότεροι από 270 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί», ανέφερε αρχικά ο Μπλίνκεν.

Και πρόσθεσε: «Το πιο αποτελεσματικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες ανθρωπιστικές προκλήσεις στη Γάζα είναι να επιτύχουμε άμεση και τελικά διαρκή κατάπαυση του πυρός. Το πρωταρχικό και πρώτο μου μήνυμα σήμερα προς κάθε κυβέρνηση, προς κάθε πολυμερή οργανισμό, προς κάθε ανθρωπιστική οργάνωση που θέλει να ανακουφίσει τον τεράστιο πόνο στη Γάζα: Κάντε τη Χαμάς να δεχτεί τη συμφωνία. Πιέστε τους δημόσια. Πιέστε τους ιδιωτικά».

19:45 Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου εάν το Ισραήλ αρνηθεί να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι το Ισραήλ έχει γίνει «κράτος παρίας».

19:34 Η πραγματική δοκιμασία είναι η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός

Η Islamic Relief, φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, χαιρετίζει την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά λέει ότι «η πραγματική δοκιμασία θα είναι η εφαρμογή της».

Το ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, ασφαλή απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

«Ελπίζουμε ότι αυτό [το ψήφισμα] θα οδηγήσει τελικά σε μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία και στον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Islamic Relief.

Και προσθέτει: «Όλοι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, και αυτό θα είναι εφικτό μόνο όταν τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή».

19:26 Μία κοπέλα σκοτώθηκε και ένα παιδί τραυματίστηκε σοβαρά σε έκρηξη αυτοκινήτου στην Ασκελόν

Μια 20χρονη γυναίκα σκοτώθηκε και ένα 8χρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά σε έκρηξη αυτοκινήτου στην Ασκελόν, αναφέρει το Magen David Adom.

Η αστυνομία λέει ότι το περιστατικό δεν έχει σχέση με τρομοκρατία.

Σε ανακοίνωσή της, η MDA αναφέρει ότι έλαβε αναφορές για ένα αυτοκίνητο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες λίγο μετά τις 4 το απόγευμα.

Ο θάνατος της γυναίκας διαπιστώθηκε στον τόπο της έκρηξης και το κορίτσι μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Barzilai για επείγουσα θεραπεία.

Επίσης, άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

19:20 Ένας νεκρός στην επιδρομή κοντά στην Τζενίν

Ένας άνδρας σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο χωριό Καφρ Νταν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το Wafa.

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών στρατευμάτων, ενώ στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκε και ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν αφού μια ειδική δύναμη μπήκε στο χωριό χρησιμοποιώντας ένα φορτηγό και περικύκλωσε ένα σπίτι, στο οποίο στη συνέχεια επιτέθηκε.

19:11 Το πανεπιστήμιο του Τέξας απαγορεύει στους φοιτητές να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες φράσεις στις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του πανεπιστημίου του Τέξας να απαγορεύσει στους φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης να χρησιμοποιούν ορισμένες φράσεις, μεταξύ των οποίων και ψαλμωδίες στα αραβικά.

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου κατονομάζεται ως εναγόμενος σε αγωγή που κατέθεσαν φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές, οι οποίοι λένε ότι το πανεπιστήμιο απαγόρευσε τη φράση «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» – παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου.

Το Ίδρυμα για τα Ατομικά Δικαιώματα και την Έκφραση είπε στο πανεπιστήμιο ότι έχει καθήκον να προστατεύσει την έκφραση των φοιτητών βάσει της Πρώτης Τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος.

Σύμφωνα με την οργάνωση, το πανεπιστήμιο απαγόρευσε πρόσφατα στους διαδηλωτές φοιτητές να χρησιμοποιούν τις λέξεις «σιωνισμός», «Ισραήλ», τη φράση «από το ποτάμι στη θάλασσα» και «μιλώντας στα αραβικά», με το πρόσχημα ότι πρέπει να πατάξουν τον αντισημιτισμό.

18:56 Ανθρωπιστική βοήθεια 404 εκατ. δολαρίων για τη Γάζα από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ανθρωπιστική βοήθεια 404 εκατ. δολαρίων για τους πολίτες στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους από την αρχή της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς σε 674 εκατ. δολάρια.

«Αυτή η νέα χρηματοδότηση θα παράσχει ουσιαστική υποστήριξη στους ευάλωτους Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, ασφαλούς πόσιμου νερού, υγειονομικής περίθαλψης, προστασίας, εκπαίδευσης, στέγασης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προτρέπονται και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

18:43 Ο ΟΗΕ απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας του προσωπικού που κρατείται από τους Χούθι

Ο Φόλκερ Τερκ, επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, απαιτεί από τους Χούθι της Υεμένης να απελευθερώσουν «αμέσως και άνευ όρων» το προσωπικό του ΟΗΕ και άλλους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που κρατούνται, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι αποτελούν μέρος ενός δικτύου κατασκοπείας.

Αφού οι Χούθι δήλωσαν χθες ότι οι άνθρωποι που συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα ήταν μέρος ενός αμερικανοϊσραηλινού δικτύου κατασκοπείας, ο Τερκ εξέδωσε δήλωση στην οποία αναφέρει: «Απορρίπτω κατηγορηματικά τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς κατά του προσωπικού μας και ανησυχώ βαθύτατα για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται».

18:34 Ισραηλινή επιδρομή κοντά στην Τζενίν

Ισραηλινές ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομή στην πόλη Καφρ Νταν της Δυτικής Όχθης, κοντά στην Τζενίν, σύμφωνα με τον στρατό και τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Όταν τα στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη δέχθηκαν πυρά από Παλαιστίνιους ενόπλους και ανταπέδωσαν τα πυρά, ενώ ένα ελικόπτερο πραγματοποίησε επίσης πλήγμα στην περιοχή.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ πάνω από την πόλη.

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι φέρονται να σκοτώθηκαν στην επιδρομή, αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.

18:26 Νεκρά τέσσερα άτομα από βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και κάποιοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό δυτικά της πόλης της Γάζας, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

18:13 Παλαιστίνιο παιδί συναντά τον πατέρα του οκτώ μήνες μετά τη σύλληψή του

Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές μοιράστηκαν στο Instagram ένα βίντεο με ένα παιδί που συναντά τον πατέρα του για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες αιχμαλωσίας και βασανιστηρίων στις ισραηλινές φυλακές.

Το κορίτσι φαίνεται να κλαίει και να αγκαλιάζει τον πατέρα της, λέγοντας: «Μπαμπά», στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη Μπέιτ Λάια, στη βόρεια Γάζα.

Το βίντεο έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera.

17:57 Ο ΟΗΕ εξετάζει τη συμμετοχή τόσο των ισραηλινών όσο και των παλαιστινιακών δυνάμεων στη φονική επιχείρηση στη Νουσεϊράτ

Ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν το Σάββατο την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων στη Νουσεϊράτ, η οποία άφησε πίσω της εκατοντάδες Παλαιστίνιους νεκρούς.

«Αυτό θέτει σοβαρά υπό αμφισβήτηση το κατά πόσον οι αρχές της διάκρισης, της προφύλαξης και της αναλογικότητας τηρήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ διερευνά επίσης την ευθύνη των Παλαιστινίων μαχητών στο θέμα.

«Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, συνεχίζουν να κρατούν ομήρους. Τώρα, η σύλληψη ομήρων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύεται», είπε.

«Από εκεί και πέρα, έχουμε την κράτηση ομήρων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Έτσι, δεν θέτετε σε κίνδυνο μόνο τους ίδιους τους ομήρους, αλλά και τους Παλαιστίνιους. Και οι δύο αυτές πτυχές … θα ισοδυναμούσαν με εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε ο Λόρενς.

17:44 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας καλεί τα κράτη που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της Ιορδανίας να «σώσουν» τον θύλακα

Ο Δρ Άσραφ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, καλεί τους συμμετέχοντες στην έκτακτη διεθνή διάσκεψη για την κατάσταση στη Γάζα να λάβουν «απτά και επείγοντα μέτρα για τη διάσωση του θύλακα, ο οποίος έχει καταστραφεί από την ισραηλινή κατοχή σε ανθρωπιστικό και υγειονομικό επίπεδο».

Η διάσκεψη στην Ιορδανία αναφέρει ότι στους στόχους της περιλαμβάνεται η επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με άμεσο, επαρκή και βιώσιμο τρόπο. Επίσης, στοχεύει στον προσδιορισμό των επιχειρησιακών, υλικοτεχνικών και εφοδιαστικών αναγκών για την επείγουσα παράδοση όλων των ζωτικών βοηθημάτων στον παράκτιο θύλακα.

17:35 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται πρώην κρατούμενοι, σύμφωνα με την Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων.

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη Ραμάλα, την Καλκίλια, τη Ναμπλούς, τη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Οι συλλήψεις περιλάμβαναν περιστατικά σωματικής επίθεσης, ξυλοδαρμούς, απειλές προς τους κρατούμενους ή/και τις οικογένειές τους, εκτός από βανδαλισμούς και καταστροφές περιουσίας», ανέφεραν στις ανακοινώσεις τους.

17:19 UNFPA: Οι κίνδυνοι για τις γυναίκες και τα κορίτσια στη Γάζα αυξάνονται

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) τονίζει ότι η έλλειψη καυσίμων, οι περιορισμοί στη ροή μετρητών και το υψηλό κόστος μεταφοράς περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας και προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανάρτησή του στο X, σημείωσε ότι «οι κίνδυνοι για τις γυναίκες και τα κορίτσια αυξάνονται και αν δεν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, η ζωή τους θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κίνδυνο».

17:11 Το αραβικό κοινοβούλιο χαιρετίζει το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ

Το νομοθετικό σώμα του Αραβικού Συνδέσμου χαιρετίζει το ψήφισμα, που καλεί σε άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ισραηλινών δυνάμεων από αυτήν και της επιστροφής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Σε ανακοίνωσή του, το αραβικό κοινοβούλιο ανέφερε ότι η απόφαση αυτή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να σταματήσει η συνεχής επιθετικότητα και η γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, παρά την καθυστέρησή της για οκτώ μήνες λόγω των συνεπών αμερικανικών βέτο.

«Το αραβικό κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους και τα δικαιώματά τους, καθώς και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου εξαιρούνται οι αραβικές και διεθνείς προσπάθειες και ο ρόλος της Αλγερίας, καθώς και οι συνεχιζόμενες μεσολαβητικές προσπάθειες Αιγύπτου-Κατάρ.

16:57 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτηρίζει τις συνθήκες στη Γάζα «αξιοθρήνητες» και καλεί όλα τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία για το τελευταίο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.
  • Τις τελευταίες 24 ώρες από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 40 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 120, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί με Άραβες ηγέτες στην Ιορδανία για να συζητήσουν για τη Γάζα.
  • Περισσότερα από 2.000 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορικά αγαθά περιμένουν στην Αίγυπτο, έτοιμα να εισέλθουν στη Γάζα, αναφέρει η ΕΕ.
  • Η υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι θάνατοι αμάχων κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης για την απελευθέρωση τεσσάρων αιχμαλώτων που κρατούνταν από ένοπλες ομάδες στη Γάζα μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

16:44 Απελευθερώθηκαν 50 κρατούμενοι από στρατόπεδο συγκέντρωσης στη βόρεια Γάζα

Το Resistance News Network αναφέρει ότι οι IDF απελευθέρωσαν 50 κρατούμενους από το στρατόπεδο συγκέντρωσης «Zikim» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Οι κρατούμενοι παρουσιάζουν σαφή σημάδια εξάντλησης και βασανιστηρίων.

Ένας καρκινοπαθής κρατούμενος περιέγραψε λεπτομερώς την έλλειψη φωτός και τους ξυλοδαρμούς και αποκάλυψε ότι ένας συγκρατούμενός του έφυγε από τη ζωή μετά από ξυλοδαρμό στο κεφάλι.

Ένας από τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν

16:31 Οι IDF λένε ότι κατέρριψαν drone που πέρασε στην Άνω Γαλιλαία από τον Λίβανο

Οι IDF δηλώνουν ότι κατέρριψαν με επιτυχία ένα drone που πέρασε στο Ισραήλ από τον Λίβανο στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας.

Οι σειρήνες ήχησαν στην περιοχή Αράμπ αλ-Αραμσέ λόγω ανησυχιών για πτώση θραυσμάτων, προσθέτουν οι IDF.

Πολλές επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη νωρίτερα σήμερα προκάλεσαν πυρκαγιές στην Άνω Γαλιλαία και στα Υψώματα του Γκολάν.

16:14 Συνάντηση Μπλίνκεν – Μουσταφά στην Ιορδανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, χαιρέτισε τις ανακοινώσεις για τη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Μουσταφά. στην Ιορδανία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός Μπλίνκεν χαιρέτισε τις μεταρρυθμιστικές ανακοινώσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και συζήτησε με τον πρωθυπουργό Μουσταφά την ανάγκη πλήρους και συνεπούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αυτών για την επίτευξη των προσδοκιών των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ», προστίθεται.

16:00 UNRWA: Λιγότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομείνει στη Ράφα

Περισσότερο από ένα μήνα αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να επιχειρούν στη Ράφα, η οποία ήταν προηγουμένως η κύρια κηρυγμένη ασφαλής ζώνη της Γάζας, σχεδόν όλοι οι εκτοπισμένοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει λιγότεροι από 100.000, σύμφωνα με την UNRWA.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν τώρα 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στη Γάζα – πάνω από το 70% του πληθυσμού – με πολλούς από τους εκτοπισμένους να έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν πολλές φορές, ανέφερε η UNRWA στην τελευταία ενημέρωση για την κατάσταση στη Λωρίδα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:50 Το Reuters λέει ότι δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες απαντήσεις από τη Χαμάς ή το Ισραήλ για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Reuters σημειώνει ότι ένας αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί από τους διαμεσολαβητές στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Γάζα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι δεν έχουν λάβει ακόμη καμία επίσημη απάντηση είτε από τη Χαμάς είτε από το Ισραήλ στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το πρωί το Reuters μετέδωσε ότι η Χαμάς συμφώνησε με το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός που εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της οργάνωσης, Σάμι Αμπού Ζούχρι (βλέπε ανάρτηση στις 11:45).

15:41 Και οι τέσσερις απελευθερωμένοι όμηροι πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο

Και οι τέσσερις όμηροι που διέσωσε το Ισραήλ από τη Γάζα το Σάββατο πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Η Νόα Αργκαμάνι πήρε εξιτήριο σήμερα από το νοσοκομείο Ιτσίλοφ στο Τελ Αβίβ μετά από μια σειρά εξετάσεων, όπως ανέφερε το νοσοκομείο. Εκεί νοσηλεύεται και η μητέρα της, Λιόρα, η οποία πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο.

Χθες, οι Άλμογκ Μέρι Γιαν, Αντρέι Κοζλόφ και Σλόμι Ζιβ πήραν εξιτήριο από το ιατρικό κέντρο Σέμπα, αφού εξετάστηκαν προσεκτικά μετά τη διάσωσή τους μετά από οκτώ μήνες αιχμαλωσίας.

Οι γιατροί που περιέθαλψαν τους διασωθέντες ομήρους δήλωσαν ότι υπέφεραν από υποσιτισμό, ότι ξυλοκοπούνταν τακτικά και ότι βίωναν μεγάλη ψυχολογική πίεση κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.

Οι τέσσερις όμηροι που απελευθερώθηκαν από τις IDF.

15:31 Μαρτυρία από τη Δυτική Όχθη: Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν σπίτι, πυροβόλησαν αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια επιδρομής

Ο Γκάσαν Άμπντο, ο θείος ενός από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους στην πόλη Κουφρ Νί’μεχ της Δυτικής Όχθης, δήλωσε ότι οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι του για να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον ενός διερχόμενου οχήματος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσε ο Άμπντο στο Al Jazeera, ανέβηκαν στην οροφή του σπιτιού του και στη συνέχεια πυροβόλησαν εναντίον ενός αυτοκινήτου που μετέφερε έναν Παλαιστίνιο ο οποίος είχε τραυματιστεί ή σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

«Μετά από αυτό, εκείνοι που ήταν στη στέγη του σπιτιού μας άρχισαν να πυροβολούν παντού τυχαία», δήλωσε ο Άμπντο, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές τους «μεγάλο έγκλημα».

Η Χαμάς, όπως αναφέραμε νωρίτερα, δήλωσε ότι ένας από τους διοικητές της ήταν μεταξύ των τεσσάρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής (βλέπε ανάρτηση στις 09:44).

15:22 Αμπάς: Είναι καιρός να σταματήσει η ταλαιπωρία του παλαιστινιακού λαού

Στη διάσκεψη για τη Γάζα στην Ιορδανία, μίλησε και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Ο ίδιος ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τις δυσκολίες των Παλαιστινίων στη Γάζα, λέγοντας ότι χρειάζονται απεγνωσμένα ιατρική βοήθεια και τρόφιμα – που παρεμποδίζονται από τους περιορισμούς του Ισραήλ στα συνοριακά περάσματα – και ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς εταίροι έχουν μεγάλο ρόλο να διαδραματίσουν στην άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο Ισραήλ για να ανοίξουν τα περάσματα», δήλωσε ο Αμπάς, ο οποίος επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι είναι καιρός να «σταματήσει η ταλαιπωρία του παλαιστινιακού λαού».

15:12 Al Jazeera Arabic: Εντοπίστηκαν τρεις νεκροί στη Ράφα

Οι διασώστες βρήκαν τα πτώματα τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη συνοικία Ταλ ας-Σουλτάν της Ράφα, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera Arabic.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον καταυλισμό Μαγκάζι της κεντρικής Γάζας, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

15:03 Υπέρ της λύσης των δύο κρατών ο Γκουτέρες – Ζητάει να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μιλώντας στη διάσκεψη για τη Γάζα στην Ιορδανία, πρόσθεσε ότι «ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω μιας πολιτικής λύσης που ανοίγει τον δρόμο για μια βιώσιμη ειρήνη βασισμένη σε δύο κράτη – την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, που θα ζουν δίπλα – δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

«Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να παραμείνει αυτή η πραγματικότητα, καθώς εργαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στη σημερινή έκκληση για δράση για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα που έχουν τόσο βαθιά και άμεση ανάγκη», είπε.

Χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες στη Γάζα «αξιοθρήνητες», ο επικεφαλής του ΟΗΕ Γκουτέρες κάλεσε όλα τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το τελευταίο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.

«Χαιρετίζω την ειρηνευτική πρωτοβουλία που περιέγραψε πρόσφατα ο πρόεδρος Μπάιντεν και καλώ όλα τα μέρη να αδράξουν αυτή την ευκαιρία και να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες κάλεσε επίσης τα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Αυτό περιλαμβάνει τη διευκόλυνση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο στη Γάζα όσο και στο εσωτερικό της, όπως έχουν δεσμευτεί. Όλες οι διαθέσιμες διαδρομές προς τη Γάζα πρέπει να είναι λειτουργικές και οι χερσαίες διαδρομές είναι απολύτως κρίσιμες», δήλωσε.

Ζήτησε ασφαλείς διαδρομές για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των εργαζομένων της UNRWA, οι οποίοι «χρειάζονται απρόσκοπτη πρόσβαση».

«Πρέπει να επιτραπεί στους πολίτες να αναζητήσουν ασφάλεια και οι πολίτες και οι υποδομές στις οποίες βασίζονται δεν πρέπει ποτέ να στρατιωτικοποιηθούν ή να στοχοποιηθούν», είπε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες στη διάσκεψη για τη Γάζα που φιλοξενείται στην Ιορδανία. Πηγή φωτογραφίας: Jordan TV/Handout/Reuters TV via REUTERS

14:53 Συγκρατημένες ελπίδες στη Γάζα μετά την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Η Χιντ Χουντάρι του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Οι ποσότητες τροφίμων που έρχονται στη Γάζα είναι πολύ μικρές – οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν οτιδήποτε.

Δεν υπάρχουν κρέας, κοτόπουλο, λαχανικά και φρούτα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ακόμη και αγαθά όπως σαμπουάν και καθαριστικά δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Η Λωρίδα της Γάζας έχει μεγάλη ανάγκη από τα πάντα.

Τα τελευταία λεπτά, ακούμε ότι οι άνθρωποι είναι πολύ χαρούμενοι, περιμένουν περισσότερη βοήθεια, περισσότερα τρόφιμα να έρθουν.

Λένε ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με το ψήφισμα του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι κάτι θετικό έρχεται, αλλά ταυτόχρονα ανησυχούν πολύ για το αν θα διαρκέσει ή αν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός θα αποτύχουν και πάλι».

14:43 Γκουτέρες: Η ταχύτητα και η κλίμακα του μακελειού στη Γάζα ξεπερνούν κάθε φαντασία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε στη σύνοδο κορυφής στην Ιορδανία όπου συζητείται το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Γάζα.

Ο ίδιος είπε ότι «η ταχύτητα και η κλίμακα της σφαγής και των δολοφονιών στη Γάζα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο στα χρόνια της θητείας μου ως γενικός γραμματέας».

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι – το 75% του πληθυσμού της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις.

«Πουθενά δεν είναι ασφαλές, οι συνθήκες είναι άθλιες, η κατάσταση της δημόσιας υγείας ξεπερνά το επίπεδο της κρίσης. Τα νοσοκομεία της Γάζας βρίσκονται σε ερείπια, οι ιατρικές προμήθειες και τα καύσιμα είναι σπάνια ή ανύπαρκτα», ανέφερε.

«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν έχουν αρκετό πόσιμο νερό και αντιμετωπίζουν απελπιστικά επίπεδα πείνας. Πάνω από 50.000 παιδιά χρειάζονται θεραπεία για οξύ υποσιτισμό», τόνισε.

14:30 Εικόνες καταστροφής από τη Χαν Γιουνίς

Η καταστροφή στη Χαν Γιουνίς είναι τεράστια μετά από οκτώ μήνες πολέμου.

Ο δημοσιογράφος Τσάρλς Στράντφορντ περιγράφει πώς είναι η κατάσταση εκεί αυτή τη στιγμή.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:15 Στις 37.164 οι νεκροί στη Γάζα – Σαράντα θύματα τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 37.164 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 84.832 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Από αυτούς, 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, πρόσθεσε το υπουργείο.

14:13 Αεροφωτογραφία επιβεβαιώνει ότι φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμα για να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας

Οι δορυφορικές εικόνες της Δευτέρας, που επαληθεύτηκαν από το πρακτορείο ελέγχου γεγονότων Sanad του Al Jazeera, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φορτηγών βοήθειας που είναι σταθμευμένα στην αιγυπτιακή ζώνη εφοδιασμού του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Πηγή φωτογραφίας: Courtesy of Planet Labs PBC

14:09 Ευρωπαϊκή Ένωση: Πάνω από 2.000 φορτηγά με βοήθεια περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα

«Περισσότερα από 2.000 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορικά αγαθά περιμένουν στην Αίγυπτο, έτοιμα να εισέλθουν στη Γάζα», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

«Λόγω των πυκνών στρατιωτικών επιχειρήσεων, το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό. Η ΕΕ τάσσεται υπέρ της διαρκούς, ανεμπόδιστης και ασφαλούς ανθρωπιστικής πρόσβασης», ανέφερε στο Χ η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:00 Εκατοντάδες γονείς Ισραηλινών στρατιωτών ζητούν από τους γιους τους να «αφήσουν τα όπλα και να επιστρέψουν στην πατρίδα» σε επιστολή προς τους Γκάλαντ και Χαλέβι

Εκατοντάδες γονείς των οποίων τα παιδιά υπηρετούν ως στρατιώτες μάχης απευθύνθηκαν στον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ και στον αρχηγό του επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλέβι με ανοιχτή επιστολή και επέκριναν την απόφαση της Κνεσέτ να εγκρίνει τον νόμο που εξαιρεί τους υπερορθόδοξους Εβραίους άνδρες από το να υπηρετούν στον στρατό και έγραψε ότι δεν υποστηρίζουν πλέον τις μάχες στη Γάζα.

«Ενημερώνουμε τα παιδιά μας που πολεμούν να ξέρουν ότι πρέπει να σταματήσουν τις μάχες αμέσως, να αφήσουν κάτω τα όπλα τους και να επιστρέψουν αμέσως στο σπίτι τους», έγραψαν οι γονείς.

«Είναι αδιανόητο να περάσει ένας τέτοιος νόμος ενώ οι γενναίοι στρατιώτες δίνουν τη ζωή τους. Η κυβέρνηση προδίδει τους πολίτες της, παραδίδει τις ζωές των γιων μας, αλλά για χάρη της πολιτικής επιβίωσης, κρατάει τις ζωές των άλλων ασφαλείς. Δεν θα θυσιάσουμε τα παιδιά μας στο βωμό της δημόσιας διαφθοράς», τονίζουν.

13:50 Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν περιοχή κοντά σε σκηνές εκτοπισμένων

Παλαιστίνιος ακτιβιστής δημοσίευσε στο Instagram ένα βίντεο, το οποίο επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, το οποίο δείχνει τη στιγμή που ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν μια περιοχή κοντά στις σκηνές των εκτοπισμένων στην Μπαχρ αλ-Ζαουάιντα στην κεντρική Γάζα.

13:38 Ο δήμος της πόλης της Γάζας εκπέμπει SOS για την έλλειψη νερού

Ο δήμος της πόλης της Γάζας στα βόρεια της Λωρίδας αναφέρει ότι: «Οι κάτοικοι υποφέρουν από μεγάλη δίψα και έλλειψη νερού λόγω της καταστροφής πηγαδιών και αγωγών από το Ισραήλ από την αρχή της επίθεσης».

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

13:28 Ισραηλινός στρατός: Τα στρατεύματα ολοκλήρωσαν 18ωρη αντιτρομοκρατική επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ολοκλήρωσε μια 18ωρη αντιτρομοκρατική επιδρομή στον καταυλισμό Φάρ’α της Δυτικής Όχθης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα στρατεύματα σκότωσαν έναν ένοπλο και εντόπισαν ένα εργαστήριο κατασκευής βομβών.

Στον χώρο κατασκευής βομβών, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα εντόπισαν περισσότερους από 80 αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, μαζί με βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικό υλικό. Το εργαστήριο κατασκευής βομβών κατεδαφίστηκε αργότερα.

Κατασχέθηκαν επίσης και άλλα όπλα που εντοπίστηκαν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, αναφέρουν οι IDF.

Τα στρατεύματα συγκρούστηκαν με ενόπλους εν μέσω της επιδρομής, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν χθες το πρωί. Πραγματοποιήθηκε επίσης μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον δύο ένοπλων Παλαιστινίων, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Οκτώ καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Οι IDF λένε ότι καταζητούνταν για ύποπτη συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε κατά την επιχείρηση.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

13:19 Η απελευθερωμένη όμηρος Νόα Αργκαμάνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο

Το νοσοκομείο Ιτσίλοφ στο Τελ Αβίβ ενημέρωσε ότι η απελευθερωμένη όμηρος Νόα Αργκαμάνι πήρε εξιτήριο μετά από μια σειρά εξετάσεις που έκανε.

Το νοσοκομείο στην ενημέρωσή του πρόσθεσε ότι η μητέρα της Αργκαμάνι, Λιόρα εξακολουθεί να νοσηλεύεται οπότε η ίδια θα παραμείνει σε κοντινή απόσταση για να μπορεί να την επισκέπτεται.

13:10 Ο διοικητής της CENTCOM συναντήθηκε με τον αρχηγό του ισραηλινού στρατού

Ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον επικεφαλής του ισραηλινού στρατού.

Ο Μάικλ Κουρίλα, ο διοικητής της CENTCOM, συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλέβι, και πραγματοποίησαν μια «επιχειρησιακή αξιολόγηση της κατάστασης του πολέμου στη Γάζα», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο Χ.

Οι δύο διοικητές συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, όπου οι εντάσεις αναζωπυρώνονται με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της «ιρανικής απειλής» στην περιοχή.

13:00 Επίθεση του Ισραήλ με drone στον Λίβανο

Μια ισραηλινή επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους είχε ως στόχο την πόλη Καφρ Κίλα στον νότιο Λίβανο, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera.

Εν τω μεταξύ, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οκτώ πυροσβεστικές ομάδες εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο βορρά μετά τον πρόσφατο βομβαρδισμό από τον νότιο Λίβανο.

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι νωρίτερα υπήρξε καταιγισμός ρουκετών από τη μεριά του Λιβάνου.

12:52 Το τελευταίο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν είναι το πρώτο που εγκρίνεται

Χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο υποστηρίζεται το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα σε τρία στάδια που πρότειναν οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, το εν λόγω ψήφισμα δεν είναι το πρώτο που ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα και ψηφίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο τον Μάρτιο ψήφισε υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης όλων των αιχμαλώτων στον θύλακα.

Εκείνο το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 14-0 ψήφους και μόνο οι ΗΠΑ απείχαν, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Προηγουμένως, οι ΗΠΑ μπλόκαραν τρία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με τη μακρόχρονη πολιτική διπλωματικής υποστήριξης του Ισραήλ.

12:42 «Ο Μπλίνκεν καλύπτει το Ισραήλ, ρίχνει το βάρος στη Χαμάς»

Ο Ιμράν Χαν μεταδίδει για το Al Jazeera ότι:

«Αυτό που κάνει ο Μπλίνκεν είναι να προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι το μέρος που ίσως δεν είναι έτοιμο να δεσμευτεί πλήρως στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρία στάδια και να ρίξει το βάρος στη Χαμάς.

Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε ο Μπλίνκεν με τον Γκάλαντ, τον Νετανιάχου και άλλους στο Ισραήλ, οι οποίοι λένε ότι ‘δεν μπορείτε να συνεχίσετε να μας πιέζετε έτσι, πρέπει να επικεντρωθείτε στη Χαμάς’.

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια στρατηγική. Αυτό που ήταν επίσης ενδιαφέρον στις παρατηρήσεις του Μπλίνκεν είναι ότι αναφέρθηκε στον Γιαχία Σινουάρ. Δεν τον ονομάτισε, αλλά είπε ότι υπάρχει ένας τύπος που παίρνει τις αποφάσεις για τη Χαμάς, όχι η ηγεσία της Χαμάς στην Ντόχα».

12:33 Τουλάχιστον 39 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοικτά της Υεμένης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης

Σκάφος που μετέφερε πάνω από 200 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 39 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ).

«Τραγικά περιστατικά στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης: ένα σκάφος που μετέφερε 260 μετανάστες βυθίστηκε χθες. 39 νεκροί, 150 αγνοούμενοι, 71 επιζώντες», έγραψε ο ΔΟΜ στην πλατφόρμα Χ, αναφορικά με το χθεσινό ναυάγιο.

12:23 Τουλάχιστον 11 νεκροί στη Γάζα μετά από ισραηλινές επιθέσεις παρά το ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός στο ΣΑ του ΟΗΕ

Όπως σημειώνει το Al Jazeera, παρά τη νομικά δεσμευτική πρόταση κατάπαυσης του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις του σε όλη τη Γάζα.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και πολλοί τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στη βόρεια και κεντρική Γάζα.

12:14 Οι θάνατοι αμάχων στη Γάζα κατά την απελευθέρωση ομήρων από το Ισραήλ θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου, λέει ο ΟΗΕ – «Πυρά» και κατά των ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε την Τρίτη ότι οι θάνατοι αμάχων στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης για την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων και η κράτησή τους από ένοπλες οργανώσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου.

«Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, πολλοί από αυτούς άμαχοι, φέρονται να σκοτώθηκαν και να τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Επιπλέον, κρατώντας ομήρους σε τόσο πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι ένοπλες οργανώσεις που το κάνουν θέτουν τη ζωή των Παλαιστινίων αμάχων, καθώς και των ίδιων των ομήρων, σε πρόσθετο κίνδυνο από τις εχθροπραξίες. Όλες αυτές οι ενέργειες, και από τις δύο πλευρές, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:04 Αφέθηκε ελεύθερος Παλαιστίνιος κρατούμενος μετά από 22 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές

Ο Παλαιστίνιος Άνας Όκμπαχ αφέθηκε ελεύθερος σήμερα το πρωί μετά από 22 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές.

Το Quds News Network έχει αναρτήσει δύο φωτογραφίες του, πριν τη φυλάκισή του και τώρα.

11:55 Η δήλωση της Χαμάς για την υποστήριξη του ψηφίσματος του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός αποτελεί «ελπιδοφόρο σημάδι», λέει ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι η δήλωση της Χαμάς για υποστήριξη του ψηφίσματος του ΟΗΕ που υποστηρίζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι ένα «ελπιδοφόρο σημάδι», ενώ το ότι αυτή η υποστήριξη προέρχεται από την ηγεσία της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης στη Γάζα είναι αυτό που μετράει.

Οι συζητήσεις σχετικά με τα σχέδια για τη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν το απόγευμα της Τρίτης και τις επόμενες δύο ημέρες, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε αυτά τα σχέδια». Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι στη συνάντησή τους το βράδυ της Δευτέρας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην πρόταση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:45 Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ – Καλεί τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι η Χαμάς συμφώνησε με το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός που εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της οργάνωσης, Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα το τηρήσει.

Τη Δευτέρα, η Χαμάς έσπευσε να χαιρετίσει το ψήφισμα. Σε ανακοίνωσή της μετά την ψηφοφορία, η Χαμάς δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διαμεσολαβητές και να ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των αρχών της συμφωνίας.

11:40 Αξιωματούχος στη Γάζα: Η αμερικάνικη προβλήτα για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι άχρηστη

Η πλωτή προβλήτα των ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Γάζας απέτυχε να ανακουφίσει την ανθρωπιστική κρίση, με τον Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου Τύπου της Γάζας, να δηλώνει ότι «αυτή η προβλήτα είναι άχρηστη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ανθρωπιστική βοήθεια που χωρά σε 120 φορτηγά έχει διοχετευθεί μέσω της προβλήτας από τότε που κατασκευάστηκε», στα μέσα Μαΐου.

11:26 Το infographic του Al Jazeera για την πρόταση κατάπαυσης πυρός στη Γάζα – Τα τρία στάδια

Το Al Jazeera έχει δημιουργήσει ένα infographic σχετικά με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά το σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: Al Jazeera

11:17 Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είχε σήμερα το πρωί συναντήσεις στο Τελ Αβίβ με δύο βασικά στελέχη της ισραηλινής αντιπολίτευσης – τον Μπένι Γκαντζ και τον Γιαΐρ Λαπίντ, αναφέρει η εφημερίδα The Times of Israel.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Γκαντζ, ο οποίος την Κυριακή παραιτήθηκε από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, δήλωσε ότι επανέλαβε στον Μπλίνκεν την ανάγκη να ασκηθεί «μέγιστη πίεση» για να συμφωνήσει η Χαμάς με το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που ψηφίστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:07 Ψευδής συναγερμός στη Χάιφα – Τι συνέβη

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι σειρήνες στην παράκτια πόλη Χάιφα στα βόρεια του Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν πριν από λίγο λόγω της εκτόξευσης ενός πυραύλου αναχαίτισης από το Iron Dome σε στόχο που αργότερα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν κάτι απειλητικό.

Οι σειρήνες είχαν ηχήσει λόγω φόβων για πτώση θραυσμάτων.

Οι IDF δηλώνουν ότι το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση.

10:58 «Προσεύχομαι να σταματήσει αυτή η γενοκτονία»

Η Χιντ Χουντάρι, ανταποκρίτρια του Al Jazeera στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ μίλησε με τον Δρ. Αλάα στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα.

Ο ίδιος της είπε:

«Δεν είναι εύκολο να το κάνεις αυτό. Ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έβλεπα αυτό που είδα στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα. Επομένως, δεν είναι εύκολο να είσαι ιατρικό προσωπικό. Πριν οι Ισραηλινοί στρατιώτες μας αναγκάσουν να φύγουμε από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, περπατούσα μερικά χιλιόμετρα κάθε φορά πριν δω την οικογένειά μου, απλά για να αποτινάξω την απογοήτευση, τη θλίψη και τον θυμό.

Ελπίζω το ψήφισμα να πετύχει αυτή τη φορά και προσεύχομαι να σταματήσει αυτή η γενοκτονία. Είμαστε εντελώς εξαντλημένοι. Ως ιατρικό προσωπικό, δεν μπορούμε να το αντέξουμε άλλο».

10:49 Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καταγγέλλει την Αυστραλία για την απόρριψη βίζας

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ δήλωσε ότι η πολιτική προκατάληψη κρύβεται πίσω από την απόρριψη της αίτησης βίζας για την Αυστραλία, η οποία δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει με την εθνική ομάδα για τον αποψινό αγώνα στο Περθ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Ρατζούμπ, ο οποίος έχει πιέσει για την αποπομπή του Ισραήλ από τη FIFA, δήλωσε στο ABC News ότι η απόφαση ήταν «ντροπιαστική».

«Θα έπρεπε να παρακολουθήσω το παιχνίδι, θα έπρεπε να είμαι με την ομάδα μας», δήλωσε ο Ρατζούμπ.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι η απόφαση να μη χορηγηθεί βίζα στον Ρατζούμπ, πρώην στέλεχος της Φατάχ που πέρασε χρόνια σε ισραηλινή φυλακή τη δεκαετία του ’80, ελήφθη από το υπουργείο Μετανάστευσης.

10:40 IDF: Η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε 35 στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας – Οι δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επιχειρεί στη νότια Ράφα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι IDF, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, στρατιώτες μάχης της ταξιαρχίας Γκιβάτι πραγματοποίησαν επιδρομές σε διάφορα σημεία της πόλης και σκότωσαν ομάδες ενόπλων σε συγκρούσεις από κοντινή απόσταση.

Παράλληλα, μαχητικά αεροσκάφη και αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκαν σε 35 στόχους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων στρατιωτικά κτίρια, αποθήκες όπλων και θέσεις εκτόξευσης.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

10:32 «Πράσινο φως» από την Κνεσέτ για περιορισμένη στρατιωτική θητεία στους υπερορθόδοξους Εβραίους

Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε νωρίς σήμερα το πρωί υπέρ της αναβίωσης ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νεταχιάνου, αλλά όχι και ο υπουργός Άμυνας, για τη στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:24 Σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ηχούν σε πολλές πόλεις στα Υψίπεδα του Γκολάν και στην Άνω Γαλιλαία

Σειρήνες ηχούν στην Κατζρίν στα Υψίπεδα του Γκολάν και σε αρκετές κοινότητες στην Άνω Γαλιλαία στο Ισραήλ.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το σύστημα αεράμυνας Iron Dome να είναι ενεργό πάνω από την περιοχή, μετά από καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:15 Επικεφαλής Διεθνούς Αμνηστίας: Το αμερικανικό βέτο είχε «εξαιρετικά βαρύ τίμημα»

Η επικεφαλής της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία, Αγκνές Καλαμάρ, κάλεσε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να εφαρμόσουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως εμποδίσει πολλαπλά ψηφίσματα κατάπαυσης του πυρός, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τρεις φορές το βέτο τους. Η αλλαγή τους έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό. Με περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους νεκρούς, εν μέσω του κινδύνου γενοκτονίας και ενός τεχνητού λιμού, η κωλυσιεργία τους έχει επιφέρει εξαιρετικά βαρύ τίμημα», δήλωσε η Καλαμάρ.

«Οι ΗΠΑ πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να διασφαλίσουν ότι αυτή η κατάπαυση του πυρός θα γίνει πραγματικότητα. Πρέπει να σταματήσουν τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ και να διασφαλίσουν ότι οι ισραηλινές αρχές θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα», τόνισε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

10:10 Συναγερμός στη Χάιφα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο

Σειρήνες ακούγονται στη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

10:03 Η Ράφα παραμένει πεδίο μαχών την ώρα που οι διασώστες παλεύουν να προσεγγίσουν θύματα

Η Χιντ Χουντάρι μεταδίδει για το Al Jazeera από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Ήταν μια θανατηφόρα νύχτα για τους Παλαιστίνιους στην πόλη της Γάζας, όπου τουλάχιστον τρία σπίτια αποτέλεσαν στόχο.

Σε όλα αυτά τα σπίτια ζούσαν άνθρωποι και οι ομάδες πολιτικής προστασίας εξακολουθούν να αναζητούν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Στη Ράφα, γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον δύο αγρότες σκοτώθηκαν μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης από έκρηξη σε παγιδευμένο κτίριο.

Η Ράφα είναι πεδίο μάχης τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο έδαφος, καθώς υπάρχει μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες. Κανένα ασθενοφόρο ή ομάδα πολιτικής προστασίας δεν μπόρεσε να διασώσει τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα σπίτια.

Γνωρίζουμε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες κινούνται προς τα δυτικά τμήματα της Ράφα, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί πραγματικά πυρά εναντίον Παλαιστινίων που εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Η κατάσταση εξακολουθεί να κλιμακώνεται».

09:53 H Wall Street Journal υποστηρίζει ότι ο Σινουάρ χαρακτήρισε τους θανάτους αμάχων ως «αναγκαίες θυσίες»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ αναφέρθηκε στους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα από τις 7 Οκτωβρίου ως «αναγκαίες θυσίες» σε μηνύματα που έστειλε στους αξιωματούχους της Χαμάς που είναι υπεύθυνοι για τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Το δημοσίευμα παραθέτει επίσης μια επιστολή που εστάλη στον Ισμαήλ Χανίγια, αφού τρεις από τους γιους του σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ο Σινουάρ γράφει ότι ο θάνατός τους και οι θάνατοι άλλων κατοίκων της Γάζας «θα εμφυσήσει ζωή στις φλέβες αυτού του έθνους, ωθώντας το να ανυψωθεί στη δόξα και την τιμή του».

Η ανάρτηση της WSJ στο Χ:

09:44 Διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε στη Ραμάλα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση

Η Χαμάς αναφέρει ότι ένας από τους διοικητές της στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις χθες Δευτέρα το βράδυ.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς αναφέρει ότι ο Μοχάμεντ Τζαμπέρ Άμπντο σκοτώθηκε μαζί με άλλα τρία στελέχη της οργάνωσης σε ένα χωριό κοντά στη Ραμάλα. Η παλαιστινιακή οργάνωση λέει ότι ο Άμπντο είχε περάσει 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι αξιωματικοί της Συνοριακής Αστυνομίας σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο ένοπλο που κατηγορούνταν για εμπρηστική επίθεση σε αγρόκτημα οικισμού στη Δυτική Όχθη, μαζί με άλλους τρεις Παλαιστίνιους υπόπτους για τρομοκρατία.

Η αστυνομία δήλωσε ότι οι ύποπτοι προσπάθησαν να εμβολίσουν τους αστυνομικούς με το αυτοκίνητό τους και σε απάντηση εκείνοι άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας τους τέσσερις άνδρες.

Στρατιώτες των IDF στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

09:35 Κι άλλοι νεκροί στην πόλη της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σπίτι στη συνοικία Σεΐχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Συνεργείο της πολιτικής προστασίας στον θύλακα εξακολουθεί να αναζητά θύματα παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια αυτού του σπιτιού και ενός άλλου στη συνοικία Νταράτζ της πόλης της Γάζας, όπου είχαμε αναφέρει προηγουμένως ότι σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι.

09:25 Τι γνωρίζουμε για το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Μια σύντομη επισκόπηση:

  • Το ψήφισμα – το οποίο υπερψηφίστηκε με 14-0 υπέρ, με τη Ρωσία να απέχει – υποστηρίζει μια πρόταση εκεχειρίας τριών σταδίων και απελευθέρωσης αιχμαλώτων που παρουσιάστηκε στις 31 Μαΐου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Καλεί «τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους»
  • Σύμφωνα με την πρόταση, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας, η Χαμάς θα απελευθερώσει τους εναπομείναντες αιχμαλώτους και η ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθει στη Γάζα «σε κλίμακα»
  • Μια αρχική κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, ενώ μπορεί να παραταθεί καθώς οι διαπραγματευτές θα επιδιώκουν τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών
  • Το ψήφισμα αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί το σχέδιο και «καλεί τη Χαμάς να το αποδεχθεί επίσης».
  • Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκαν πρόσφατα να συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή τους στη συμφωνία
  • Η Χαμάς χαιρέτισε το ψήφισμα, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των αρχών της συμφωνίας

09:16 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ και συγκεκριμένα στη Νετού’α.

09:10 Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε «ύποπτο εναέριο στόχο»

Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι αναχαίτισε έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» που είχε «φτάσει στο ισραηλινό έδαφος από τα ανατολικά».

Η ανακοίνωση στο Χ πρόσθεσε ότι ο στόχος, που παρακολουθούνταν από τις ισραηλινές δυνάμεις, δεν εισήλθε στο έδαφος της χώρας.

«Δεν υπήρξαν θύματα και δεν προκλήθηκαν ζημιές», αναφέρεται.

Η δήλωση ήρθε μετά την ανακοίνωση της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης-ομπρέλας Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, η οποία δήλωσε ότι εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός «ζωτικού στόχου» στη νότια ισραηλινή πόλη Εϊλάτ.

09:04 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από αυτούς παιδιά, και αρκετοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε διαμέρισμα στην πόλη της Γάζας
  • Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε επίσης ένα σπίτι στην περιοχή αζ-Ζαουάιντα της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας τρία άτομα
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Χαμάς να «αποδείξει» ότι επιθυμεί την ειρήνη, αποδεχόμενη μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά την άμεση παύση των μαχών στη Γάζα
  • Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τρία μέλη της Χεζμπολάχ σε πλήγμα κατά αυτοκινητοπομπής βυτιοφόρων στον βόρειο Λίβανο
  • Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη νότια Γάζα

08:54 Διάσκεψη για τη συγκέντρωση πόρων για τους κατοίκους της μαρτυρικής Γάζας διοργανώνεται στην Ιορδανία

Η Ιορδανία διοργανώνει σήμερα διεθνή διάσκεψη με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:42 Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Νέα Υόρκη

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκρούστηκαν με την αστυνομία της Νέας Υόρκης έξω από μια εκδήλωση στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης αφιερωμένη στα θύματα της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, οι διαδηλωτές ανεμίζουν παλαιστινιακές σημαίες και ακούγονται να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Ζήτω η Ιντιφάντα» και «Η αντίσταση δικαιολογείται εκεί όπου οι άνθρωποι είναι υπό κατοχή».

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:34 Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν – Στόχος η προώθηση του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Στο Ισραήλ βρίσκεται σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν, ξεκινώντας νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με στόχο να προωθήσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας υπέρ του οποίου τάχθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

08:25 Οι IDF λένε ότι τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη νότια Γάζα

Τέσσερις στρατιώτες της Ταξιαρχίας Γκιβάτι σκοτώθηκαν σε μάχη στα νότια της Γάζας, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, οι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα σε παγιδευμένο με εκρηκτικά σπίτι.

Ο στρατός κατονόμασε ως νεκρούς στρατιώτες τον Ταλ Ψεμπίλσκι Σάουλοφ, 24 ετών από την Γκεντέρα, τον Εϊτάν Κάρλμπρουν, 20 ετών από το Μόντι’ιν, τον Άλμογκ Σαλόμ, 19 ετών από το κιμπούτς Χαμάντια και τον Γιαΐρ Λεβίν, 19 ετών από το Γκιβάτ Χαρέλ.

Οι τέσσερις στρατιώτες των IDF που σκοτώθηκαν στη νότια Γάζα.

Στο ίδιο περιστατικό που σκότωσε τους τέσσερις στρατιώτες, ένας αξιωματικός της Ταξιαρχίας Γκιβάτι και τέσσερις εκπαιδευόμενοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και ένας άλλος στρατιώτης μάχης τραυματίστηκε μέτρια.

08:16 Αχτίδα ελπίδας στη Γάζα μετά την έγκριση του ψηφίσματος για κατάπαυση πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, 249η ημέρα του πολέμου, τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024