Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Διάσκεψη για τη συγκέντρωση πόρων για τους κατοίκους του μαρτυρικού θύλακα διοργανώνεται στην Ιορδανία

Γάζα: Διάσκεψη για τη συγκέντρωση πόρων για τους κατοίκους του μαρτυρικού θύλακα διοργανώνεται στην Ιορδανία

Μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια και η πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων

Η Ιορδανία διοργανώνει σήμερα διεθνή διάσκεψη με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει συμπληρώσει 249 ημέρες

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει την κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα, αναμένεται να παραστεί στη διάσκεψη αυτή, την οποία διοργανώνουν από κοινού ο ΟΗΕ, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και άλλοι ηγέτες θα μετάσχουν επίσης, όπως και ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς και στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια και η πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων της έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί εδώ και μήνες ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα απειλούνται από λιμό.

Παλαιστίνιος επιχειρεί να σώσει ό,τι σώζεται σε βομβαρδισμένο σπίτι στη Γάζα.

«Καταστροφικές επιπτώσεις»

Σε πρόσφατη έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) κατήγγειλαν «τις καταστροφικές επιπτώσεις της σύγκρουσης που μαίνεται, τους σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση και την κατάρρευση των τοπικών αγροδιατροφικών συστημάτων».

Η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται στον θύλακα με το σταγονόμετρο, κυρίως αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου χερσαία επιχείρηση στην πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, και έθεσε υπό τον έλεγχό του την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης με την Αίγυπτο, το οποίο βρίσκεται στην πόλη και μέσω του οποίου περνούσε μεγάλο μέρος της βοήθειας.

Η διάσκεψη έχει στόχο «να καθοριστούν τα μέσα για να βελτιωθεί η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλάτι της Ιορδανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας ανέφερε ότι η διάσκεψη θα αναζητήσει «δεσμεύσεις για μια συλλογική και συντονισμένη απάντηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα».

«Βασικός στόχος της διάσκεψης αυτής είναι να επιτευχθεί συναίνεση για τα πρακτικά μέτρα (που πρέπει να ληφθούν) ώστε να απαντήσουμε στις άμεσες ανάγκες επί του πεδίου», πρόσθεσε το υπουργείο.

Τουλάχιστον 36.801 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μετά την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα. Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ κόστισε τη ζωή σε 1.194 ανθρώπους, κυρίως πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024