Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια καθ' οδόν για Κούβα - Έκαναν πυραυλικές δοκιμές στον Ατλαντικό

ΗΠΑ: Ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια καθ’ οδόν για Κούβα – Έκαναν πυραυλικές δοκιμές στον Ατλαντικό

Οι δοκιμές περιελάμβαναν την εκτόξευση πυραύλων υψηλής ακριβείας σε απόσταση 600 χιλιομέτρων - Σε επαγρύπνηση η Ουάσιγκτον για τις κινήσεις της Ρωσίας

Καθ’ οδόν για την Κούβα βρίσκονται μια φρεγάτα και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία μάλιστα διεξήγαγαν γυμνάσια στον Ατλαντικό Ωκεανό στα οποία συμπεριλαμβάνονταν πυραυλικές δοκιμές, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Απόκρουση αεροπορικών επιδρομών και εκτόξευση πυραύλων υψηλής ακριβείας περιελάμβαναν οι δοκιμές

Τα γυμνάσια στα οποία συμμετείχαν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Καζάν» και η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» περιελάμβαναν εκτόξευση πυραύλων υψηλής ακριβείας εναντίον εικονικών στόχων σε απόσταση άνω των 600 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ενημέρωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σκοπός των δοκιμών ήταν η προσομοίωση ενός χτυπήματος με πυραύλων σε ομάδα εχθρικών πλοίων. Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» είναι οπλισμένη με νέους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon και έχει σχεδιαστεί για τον οπλισμό ρωσικών καταδρομικών, φρεγάτων και υποβρυχίων και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον εχθρικών πλοίων και επίγειων στόχων.

Είχε προηγηθεί επιχειρησιακή εκπαίδευση στην φρεγάτα «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» για απόκρουση αεροπορικής επιδρομής.


Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Καζάν» και η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» ανήκουν στη ρωσική ναυτική δύναμη που αναμένεται να καταφθάσει αύριο, Τετάρτη, στην Κούβα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Αβάνα είχε ανακοινώσει πως τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν φέρουν πυρηνικά όπλα και δεν αποτελούν απειλή για την περιοχή.

Σε επαγρύπνηση η Ουάσιγκτον

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της ρωσικής ναυτικής δύναμης στην Κούβα, καθώς η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχει αυξηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» και το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Καζάν» συνοδεύονται από δύο πλοία υποστήριξης κατά την επίσκεψή τους στην Αβάνα, η οποία -όπως υποστήριξαν Κουβανοί αξιωματούχοι- αντανακλά τις «ιστορικά φιλικές σχέσεις» μεταξύ Ρωσίας και Κούβας. Αυτή η επίσκεψη, την ίδια ώρα, ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στο δυτικό ημισφαίριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν την κίνηση ως απειλητική, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα παρακολουθεί τις ασκήσεις, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. «Σχετίζεται με (την ανάγκη) της Ρωσίας να δείξει ότι είναι ακόμα ικανή σε κάποιο επίπεδο της παγκόσμιας ισχύος», είπε ο αξιωματούχος.

Το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα βρίσκονται στην Αβάνα μεταξύ 11ης και 17ης Ιουνίου, σημειώνοντας ότι κανένα δεν θα φέρει πυρηνικά όπλα και διαβεβαίωσε ότι η παρουσία τους «δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή».

Το 2023 το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έκανε γυμνάσια με πλοία Κίνας και Νότιας Αφρικής

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία στέλνει τα πολεμικά της πλοία στην Καραϊβική, αλλά η επίσκεψη αυτής της εβδομάδας ακολουθεί την προειδοποίηση του Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να απαντήσει στους Δυτικούς Συμμάχους της Ουκρανίας, που επέτρεψαν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία, δίνοντας παρόμοια όπλα σε αντιπάλους της Δύσης σε όλο τον κόσμο.

Η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» έχει χρησιμοποιηθεί για δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων Zircon, ενώ συμμετείχε πέρυσι σε ναυτικά γυμνάσια με πολεμικά πλοία της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024