Εκτός ελέγχου βρίσκεται η φωτιά στην Κύπρο, με το πύρινο μέτωπο να κατακαίει ανατολικά της κοινότητας Γιόλου της επαρχίας Πάφου, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή.

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί κατοικίες, υποστατικά και ζώα στο Ψάθι, ενώ το μέτωπο κατευθύνεται επικίνδυνα προς το χωριό Άγιος Δημητριανός.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, έχουν εκκενωθεί πέντε τουλάχιστον χωριά -Ψάθι, Πολέμι, Κούρδακας, Χούλου και Λεμόνα- αλλά και πολλοί οικισμοί.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί εκατοντάδες πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα, ωστόσο το έργο τους δυσχεραίνουν οι έντονοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Κυπριακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, έχει ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο «Πυρσός», ενώ στο σημείο βρίσκονται ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λογγίνος, και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης.

Όπως είπε ο κ. Κεττής, η πύρινη λαίλαπα έχει επηρεάσει κυρίως κατοικίες στο Ψάθι. Εξήγησε ότι η φωτιά πέρασε μέσα από την κοινότητα και ότι υπάρχει οικιστική ανάπτυξη σε δασογενή περιοχή. Οι ζημιές, σημείωσε, είναι πολύ πιο λίγες στο Πολέμι.

Δείτε βίντεο από ψηλά

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε κοίτη ποταμού κοντά σε ξηρά χόρτα, χαμηλή άγρια βλάστηση και δέντρα και επεκτάθηκε ραγδαία λόγω της πυκνής βλάστησης.

Η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε με έξι οχήματα ενώ συνέδραμαν άλλα τρία του Τμήματος Δασών και ένα από την Υπηρεσία Θήρας. Επιπρόσθετα εργάζονταν και προωθητές γαιών.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο αίτημα αρωγής που απέστειλε η Κύπρος και έθεσε στη διάθεση του μηχανισμού δύο Canadair CL-415

Στην περιοχή επιχειρούσε αρχικά ένα πτητικό μέσο και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ στη συνέχεια ζητήθηκε ενίσχυση από τα διαθέσιμα τμήματα από όλη την επαρχία.

Τις από αέρος προσπάθειες συνέδραμαν στη συνέχεια και δύο Ιορδανικά ελικόπτερα, ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, ελικόπτερο της ΜΑΕΠ και επίγειες δυνάμεις από Επαρχία Λεμεσού και ΕΜΑΚ.

Ζητήθηκε βοήθεια από Ιορδανία, Ελλάδα και Ισραήλ

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο αίτημα αρωγής που απέστειλε η Κύπρος μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, έθεσε στη διάθεση του μηχανισμού δύο Canadair CL-415.

Παράλληλα και κατόπιν παράκλησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ έδωσε εντολή για την αποστολή δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων τα οποία μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα και τα πτητικά μέσα της Κύπρου επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Επίσης, γίνονται προσπάθειες ώστε δύο αεροσκάφη τύπου airtractor από την Αυστραλία που παραλήφθηκαν χθες το βράδυ από την Κύπρο, να επιχειρήσουν με στόχο τον έλεγχο της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, που βρισκόταν στην Ιορδανία για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Γάζα επέστρεψε εσπευσμένα στην Κύπρο και βρίσκεται στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, όπου ενημερώνεται για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Καμμένο σπίτι στην Πάφο (Πηγή:philenews)

«Είμαστε στο έλεος του Θεού»

Οι κάτοικοι της Πάφου δηλώνουν αγανακτισμένοι και καταγγέλλουν ότι η φωτιά επεκτάθηκε λόγω μη ανταπόκρισης πτητικών μέσων.

Ο Φίλιππος Φιλίππου από το Ψάθι είπε μιλώντας στο sigmalive ότι «πρώτη φορά είδα να γίνεται κάτι τέτοιο στο χωριό. Oι πυροσβέστες έκαναν ότι μπορούσαν, ελικόπτερα δεν βλέπαμε, δεν είναι κατάσταση αυτή. Είμαστε στο έλεος του Θεού».

«Δυστυχώς είμαστε μπροστά στην ανεπάρκεια του κράτους για ακόμη μια φορά», ανέφερε ο Πάτροκλος Ευαγγέλου, κάτοικος επίσης του ίδιου χωριού.

«Βλέπουμε απέναντι ότι υπάρχουν τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία φρόντισαν να τα προστατεύσουν και άφησαν τη φωτιά να μπει στα σπίτια του κόσμου. Σπίτι που το έκτισε ο αδερφός μου με τα δύο του τα χέρια με χίλιους κόπους, και το άφησαν στο έλεος του Θεού. Είδα πυροσβέστες ήρωες να μάχονται με τα χέρια τους, να τους τελειώνει το νερό και να περιμένουμε μισή ώρα να έρθει το επόμενο. Δεν ξέρω που είναι το κράτος πραγματικά, ζούμε στο 2024. Από 4 χιλιόμετρα η φωτιά να έρχεται και να καίει ένα χωριό και να μην έχει κάτι να το σταματήσει», καταλήγει.

*Φωτογραφίες: Καιροφίλοι Κύπρου Facebook