Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
OHE: «Άμεση, πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός» ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας

OHE: «Άμεση, πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός» ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Δευτέρα ψήφισμα με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Βήμα προς την ειρήνη έκαναν το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Ισραήλ και η Χαμάς εκπροσωπώντας τις παλαιστινιακές οργανώσεις, αποδεχόμενοι το ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός που έφεραν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι ΗΠΑ. Οι τελευταίες έχουν και την πλήρη ευθύνη για την εφαρμογή του ψηφίσματος από πλευράς Ισραήλ, ενώ τον αντίστοιχο ρόλο έχουν η Αίγυπτος και το Κατάρ, ως προς τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ «το κείμενο που συνέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η οποία έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και αποχή της Ρωσίας, καλεί επίσης και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της πρότασης «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους»».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιέγραψε τη συμφωνία ως «όχι απλώς μια κατάπαυση του πυρός που αναπόφευκτα θα είναι εύθραυστη και προσωρινή», αλλά ως μια συμφωνία που θα προσφέρει ένα «διαρκές τέλος στον πόλεμο». Πρόσθεσε ότι οι όροι της συμφωνίας διαβιβάστηκαν από το Κατάρ στην ηγεσία της Χαμάς. Η συμφωνία παρά την αποδοχή από πλευράς της Χαμάς δεν είναι σε ισχύ έως ότου το επιβεβαιώσουν οι μεσολαβήτριες χώρες, ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ.

Τι περιλαμβάνουν οι τρεις φάσεις της κατάπαυσης του πυρός

Η πρόταση προβλέπει μια προσέγγιση τριών φάσεων για να εξασφαλιστεί ένας διαρκής και ολοκληρωμένος τερματισμός των μαχών.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει «άμεση, πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός με την απελευθέρωση των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των ηλικιωμένων και των τραυματιών, την επιστροφή των λειψάνων ορισμένων ομήρων που έχουν σκοτωθεί και την ανταλλαγή των Παλαιστινίων κρατουμένων».

Ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις «κατοικημένες περιοχές» της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια και τις γειτονιές τους σε όλο τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου τμήματος, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα.

Μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών

Η δεύτερη φάση θα προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των άλλων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα».

Στην τρίτη φάση, θα ξεκινούσε «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας» και τα λείψανα των νεκρών ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα στις οικογένειές τους.

Το Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης την πρόβλεψη της πρότασης ότι εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκούν περισσότερο από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο διάστημα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.

Καμία αλλαγή συνόρων ή των δημογραφικών στοιχείων της Γάζας

Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε ενεργειών που μειώνουν το έδαφος του θύλακα. Δηλαδή απαγορεύει την εγκατάσταση Ισραηλινών εποίκων εντός της Γάζας (OP5) ή την εφαρμογή Νεκρής Ζώνης (OP5), ενώ μιλάει για την ένωση της Γάζας με την Δυτική Όχθη υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής (OP6), όπως αναφέρονται στο πάνω σχήμα στην πλατφόρμα Χ.

Το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης την «ακλόνητη δέσμευση» του Συμβουλίου στο όραμα της λύσης των δύο κρατών, όπου δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο αυτό τονίζει τη σημασία της ενοποίησης της Λωρίδας της Γάζας με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή», προστίθεται στο ψήφισμα.

Η Χαμάς πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία παρότρυναν οι ΗΠΑ – Οι μάχες σταματούν με την συμφωνία της Χαμάς λένε οι ΗΠΑ

«Οι μάχες θα μπορούσαν να σταματήσουν σήμερα, εάν η Χαμάς συμφωνήσει στη συμφωνία που εγκρίθηκε τώρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Η Χαμάς θα πρέπει τώρα να δει ξεκάθαρα ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη, «ενωμένη πίσω από μια συμφωνία που θα σώσει ζωές και θα βοηθήσει τους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα να αρχίσουν να ανοικοδομούν και να θεραπεύονται. Ενωμένοι πίσω από μια συμφωνία που θα επανενώσει τους ομήρους με τις οικογένειές τους μετά από οκτώ μήνες αιχμαλωσίας».

H πρέσβειρα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι υπάρχει τώρα μια ευκαιρία να χαράξουμε μια νέα πορεία και ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, «εφόσον η Χαμάς αποδεχθεί τη συμφωνία». Ουσιαστικά οι ΗΠΑ εγγυώνται για την τήρηση εκ μέρους του Ισραήλ των όρων της συμφωνίας.

Σήμερα είναι το τέταρτο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθιστά σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο κύκλος της βίας «είναι μέσω μιας πολιτικής διευθέτησης», πρόσθεσε.

Με το συνθηματολογικό αλλά ουσιαστικό Palestinian Lives Matter – Οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν σημασία, ο πρέσβης Μπεντζαμά έθεσε το στίγμα των δηλώσεων.

Αλγερία: «Οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν σημασία» – «Είναι καιρός να σταματήσουν οι σκοτωμοί».

Ο πρέσβης της Αλγερίας Αμάρ Μπεντζαμά δήλωσε ότι οι συμπατριώτες του «αισθάνονται βαθιά» τα δεινά των Παλαιστινίων και με τη δική τους ιστορία αγώνα κατά της αποικιοκρατικής κατοχής, «κατανοούν και υποστηρίζουν πλήρως» τα νόμιμα και δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού.

«Ως ελεύθερος και αξιοπρεπής λαός, οι Παλαιστίνιοι δεν θα δεχθούν ποτέ να ζουν υπό κατοχή. Δεν θα παραιτηθούν ποτέ από τον αγώνα τους για απελευθέρωση», δήλωσε. Τονίζοντας ότι η μοναδική κατευθυντήρια αρχή της Αλγερίας ήταν να σώζει τις ζωές των Παλαιστινίων, είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στη συλλογική τιμωρία κατά του παλαιστινιακού λαού.

«Οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν σημασία», τόνισε.

Είπε ότι η Αλγερία ψήφισε υπέρ του σχεδίου, διότι αποτελεί ένα βήμα προς μια άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός. «Το κείμενο αυτό δεν είναι τέλειο, αλλά προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας στους Παλαιστίνιους, καθώς η εναλλακτική λύση είναι η συνέχιση των σκοτωμών και της δυστυχίας… Ψηφίσαμε υπέρ του κειμένου αυτού για να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία», πρόσθεσε.

«Είναι καιρός να σταματήσουν οι σκοτωμοί».

H ανακοίνωση της Χαμάς

Η Χαμάς χαιρέτισε τη Δευτέρα ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποστηρίζει μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διαμεσολαβητές για την εφαρμογή των αρχών του σχεδίου.

Η Χαμάς εκδίδει ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει τις διατάξεις του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και την επιβεβαίωση της μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, την πλήρη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, την ανταλλαγή κρατουμένων, την ανοικοδόμηση, την επιστροφή των εκτοπισμένων στις περιοχές διαμονής τους και την απόρριψη οποιασδήποτε δημογραφικής αλλαγής ή μείωσης του μεγέθους της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και την εισαγωγή της απαραίτητης βοήθειας για τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα.

«Το κίνημα θα ήθελε να επιβεβαιώσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τους αδελφικούς διαμεσολαβητές για την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων σχετικά με την εφαρμογή αυτών των αρχών, οι οποίες ευθυγραμμίζονται με τα αιτήματα του λαού μας και της αντίστασής μας», πρόσθεσε. Κάνοντας σαφές πως οι παλαιστινιακές οργανώσεις θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μέσω του Κατάρ και της Αιγύπτου.

«Επιβεβαιώνουμε επίσης τις συνεχείς προσπάθειες και τον αγώνα μας μαζί με όλους τους γιους και τις κόρες του λαού μας για την επίτευξη των εθνικών τους δικαιωμάτων, με κυριότερα την εκδίωξη της κατοχής, την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πλήρη κυριαρχία και πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, καθώς και το δικαίωμα της επιστροφής και της αυτοδιάθεσης».

Ασαφείς οι όροι δηλώνει η Ρωσία, αλλά δεν έκανε χρήση του βέτο – «Σε τι έχει συμφωνήσει το Ισραήλ» αναρωτήθηκε ο πρέσβης Νεμπέζνια

«Από την αρχή της στρατιωτικής κλιμάκωσης, υποστηρίξαμε σταθερά και αταλάντευτα την επιτακτική ανάγκη για ένα μόνιμο καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση των ομήρων και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε.

«Έχουμε ένα σωρό ερωτήματα σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο χαιρετίζει κάποια συμφωνία, τα τελικά περιγράμματα της οποίας δεν είναι γνωστά σε κανέναν ίσως εκτός από τους διαμεσολαβητές», είπε.

Αν και το ψήφισμα καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί τη «λεγόμενη συμφωνία», δεν υπάρχει καμία σαφήνεια σχετικά με την επίσημη συμφωνία του Ισραήλ «όπως γράφεται στο ψήφισμα». Σημειώνοντας τις δημόσιες δηλώσεις των Ισραηλινών ηγετών που δείχνουν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να ηττηθεί πλήρως η Χαμάς, ρώτησε «σε τι συγκεκριμένα συμφώνησε το Ισραήλ»; Οι παράμετροι είναι «ασαφείς» και το Συμβούλιο δεν θα έπρεπε να το υπογράψει, πρόσθεσε.

Only in

Ρευστό τοπίο

Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024