Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έναν ανώτερο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) σε επιδρομή που πραγματοποίησαν στο εσωτερικό της Συρίας την Τρίτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ιρακινή Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (INSS). Η ανακοίνωση παρείχε περιορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση, αναφέροντας μόνο ότι διεξήχθη από τον αντιτρομοκρατικό πυρήνα της INSS με «επίσημες εγκρίσεις».

Η επιδρομή είχε ως στόχο την περιοχή αλ-Μπουσεΐρα στην επαρχία Ράκα της Συρίας και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός μαχητή που αναγνωρίστηκε ως «Kh.Sh.Sh.», γνωστού επίσης ως «Αμπού Ζεϊνάμπ». Σύμφωνα με το INSS, ο Αμπού Ζεϊνάμπ ανήκε στη μονάδα «al-Abra» του Ισλαμικού Κράτους που δρούσε κατά μήκος των ιρακινο-συριακών συνόρων. Η δήλωση τον συνέδεσε με πολλαπλές επιθέσεις εναντίον ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στο κυβερνείο (σ.σ.αντίστοιχο της Περιφέρειας) του Σαλαντίν, συμπεριλαμβανομένων των Σιντζάρ και Μπάατζ.

Οι ιρακινές δυνάμεις νίκησαν εδαφικά το ISIS το 2017 . Από τότε η οργάνωση πραγματοποιεί επιθέσεις μικρότερης κλίμακας, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές των επαρχιών Ντιγιάλα, Σαλαχουντίν, Νινευή και Κιρκούκ, αλλά και σε διαφιλονικούμενες περιοχές για τις οποίες ερίζουν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Οι ιρακινές επιχειρήσεις κατά του ISIS συνεχίζονται. Τον Μάρτιο, οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός εξέχοντος ηγέτη του ISIS. Την Τρίτη, συνελήφθησαν επτά «τρομοκράτες» με άγνωστες διασυνδέσεις στη Νινευή. Μια ημέρα νωρίτερα, οι αρχές κατέσχεσαν ένα ανταλλακτήριο χρημάτων που φέρεται να λάμβανε χρήματα για λογαριασμό του ISIS στο Κιρκούκ, ανέφερε το επίσημο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πλάνο από κηδεία Ιρακινού στρατιώτη που σκοτώθηκε στην επιχείρηση του Μαρτίου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Το Ιράκ «μαθαίνει» να αμύνεται μόνο του ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Η πρόσφατη αναζωπύρωση της δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους έρχεται καθώς η ιρακινή κυβέρνηση επιδιώκει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. Στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιωτικοί στο πλαίσιο του συνασπισμού κατά του ISIS. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο συνασπισμός δεν είναι πλέον απαραίτητος και ότι είναι καιρός να εφαρμοστεί η αποχώρηση. Οι δύο χώρες ξεκίνησαν διάλογο για το θέμα αυτό στα τέλη του περασμένου έτους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να αποτελεί απειλή στο Ιράκ, αν και λιγότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Στην έκθεσή του σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ περιέγραψε το Ισλαμικό Κράτος ως «σε μεγάλο βαθμό περιορισμένο».

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου από το Ισλαμικό Κράτος θα λήξει τον Σεπτέμβριο. Το Reuters ανέφερε τον Μάρτιο ότι η αποστολή, γνωστή ως UNITAD, θα κλείσει τον Σεπτέμβριο εν μέσω διαφωνιών με την ιρακινή κυβέρνηση σχετικά με την ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων και την επιβολή της θανατικής ποινής για εγκληματίες πολέμου. Το έργο της UNITAD αναμενόταν να διαρκέσει αρκετά ακόμη χρόνια.

Όλοι ενωμένοι εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Το ISIS σκότωσε χιλιάδες αμάχους όταν σάρωσε το βόρειο Ιράκ το 2014 και στόχευσε ιδιαίτερα ομάδες εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. Ορισμένα μέλη αυτών των κοινοτήτων άσκησαν κριτική στο ότι το έργο της UNITAD έφτασε στο τέλος του.

Χαρακτηριστικό είναι πως το Ιράκ με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις με την Ιρακινή Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, τους Φρουρούς της Επανάστασης, την Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις υπό την ηγεσία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνι, βρέθηκαν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο ίδιο στρατόπεδο με τις ΗΠΑ και Κούρδους μαχητές. Οι ΗΠΑ διαξήγαγαν επιθέσεις κυρίως από αέρος και η συμμαχία Ιράκ-Ιράν και Συρίας με τις οργανώσεις διαξήγαγαν επιθέσεις από το έδαφος.