Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιάς από αγροτικές δραστηριότητες

Μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιάς από αγροτικές δραστηριότητες

Τι πρέπει να προσέξουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι

Μέτρα για την πρόληψη και αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να πάρουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της χώρας.

Ειδικότερα, λόγω του υπερβολικά υψηλού κίνδυνου πρόκλησης πυρκαγιάς που υπάρχει έως την Παρασκευή 14-06-2024, η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες), συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων απαγορεύεται αυστηρά από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους πρέπει να φροντίσουν για την προστασία του ζωϊκού κεφαλαίου, να μην ενσταυλίζουν τα ζώα τους σε κλειστούς χώρους που μπορεί να αναπτυχθούν υπερβολικές θερμοκρασίες και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς έως την Παρασκευή 14/4/2024

Επίσης, όταν υπάρχει δείκτης επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς 3, απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα μελισσών καθώς και οποιαδήποτε εργασία χρήσης γυμνής φλόγας για συγκολλήσεις, ηλεκτροσυγκολλήσεις, φρέζες, καταστροφείς κ.ά για όλες τις αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητας. Οι θεριζοαλωνιστικές δραστηριότητες να μην εκτελούνται από τη 1 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα και για όσο χρονικό διάστημα παραμένει ο δείκτης επικινδυνότητας στο 3 και 4.

Οι απαγορεύσεις

Επίσης, το κάπνισμα μελισσών επιτρέπεται σε νομίμως εγκατεστημένες κυψέλες μελισσών (μελισσοκομεία) από 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους, μόνο σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, είναι 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση), ή σε ημέρες που δεν υφίσταται δείκτης επικινδυνότητας, δηλαδή όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς, και, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κάτωθι προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

α. Η διενέργεια καπνίσματος πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι τη 10η πρωινή. Πρέπει όμως να αποφεύγεται, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες ευνοούν την έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς

β. Γίνεται αποψίλωση της βλάστησης του χώρου εγκατάστασης των κυψελών και σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων γύρω από τις κυψέλες.

γ. Η ελάχιστη απόσταση του χώρου εγκατάστασης των κυψελών από τα δένδρα και θάμνους είναι τουλάχιστον 10 μέτρα.

δ. Απαγορεύεται η εγκατάσταση κυψελών επάνω σε ελαστικά αυτοκινήτων.

ε. Αποφεύγεται, η επαφή της συσκευής καπνίσματος (καπνιστήρι) με παρεδάφια βλάστηση.

στ. Στις κυψέλες και σε εμφανές σημείο τοποθετείτε πινακίδα στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.

ζ. Στον χώρο των κυψελών διατηρείται ικανή ποσότητα νερού (τουλάχιστον 200 λίτρα νερού), ποτίστρες νερού ή γεωργικός ψεκαστήρας γεμάτος με νερό, εργαλεία, όπως πτυοσκάπανα και η ύπαρξη εδαφικού υλικού για χωματοκάλυψη / επιχωμάτωση των εστιών καύσης.

η. Όσοι ασχολούνται με θεριζοαλωνιστικές εργασίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024