Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Το ελαιόλαδο αυξάνει τον πληθωρισμό

Το ελαιόλαδο αυξάνει τον πληθωρισμό

Οι τιμές ρεκόρ του ελαιολάδου οδηγούν τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με άρθρο του Olive Oil Times, «Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος διαπίστωσε ότι οι τιμές ρεκόρ του ελαιολάδου ευθύνονται για σχεδόν το 50% της αύξησης του συνολικού πληθωρισμού των τροφίμων.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα για τον πληθωρισμό και τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις, το ελαιόλαδο από μόνο του αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό του πληθωρισμού των τροφίμων στη χώρα.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων, που συνήθως μετράται με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο οποίος υπολογίζει τις μηνιαίες αλλαγές στις τιμές καταναλωτή με βάση ένα αντιπροσωπευτικό καλάθι αγαθών.

Η μελέτη ανέφερε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων επιβραδύνεται στην Ελλάδα, αλλά παραμένει υψηλός, φθάνοντας το 5,4% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Αυτό οφείλεται στην τεράστια επίδραση του ελαιολάδου στον ΔΤΚ και στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επηρέασαν σοβαρά τις καλλιέργειες στην κεντρική Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πώς διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Συγκριτικά, ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Απρίλιο του 2024.

Ωστόσο, εάν αγνοηθεί το βάρος του ελαιολάδου στον ελληνικό ΔΤΚ, ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα θα ανέλθει στο 2,6%, σημειώνει η μελέτη.

«Η μέση τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 29,4 %  ετησίως το 2023 και 63,7 τοις εκατό τον Απρίλιο του 2024, προσθέτοντας 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στον μετρούμενο πληθωρισμό και αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 50 τοις εκατό της αύξησης του συνολικού πληθωρισμού των τροφίμων κατά την ίδια περίοδο», ανέφερε η τράπεζα.

Εάν αγνοηθεί το βάρος του ελαιολάδου στον ελληνικό ΔΤΚ, ο πληθωρισμός των τροφίμων στη χώρα θα ανέλθει στο 2,6%

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει το 0,9% της αύξησης των τιμών των τροφίμων στην Ελλάδα λόγω της υψηλής διείσδυσής του στα ελληνικά νοικοκυριά, έναντι 0,2% στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, υποστήριξαν ότι το πραγματικό βάρος του ελαιολάδου στον ελληνικό δείκτη τιμών είναι χαμηλότερο από το επίσημα αποδεκτό, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών που προκλήθηκε από τις τιμές ρεκόρ του ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Όχι» στο ελαιόλαδο από έλληνες καταναλωτές

Σε επιβεβαίωση, οι ειδικοί του κλάδου είπαν ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να επιλέγουν φυτικά έλαια αντί για ελαιόλαδο ως κύριο μαγειρικό λάδι λόγω τιμών ρεκόρ.

«Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν μειώσει την κατανάλωση ελαιολάδου έως και 40% λόγω των υψηλών τιμών και έχουν στραφεί σε άλλα λάδια, όπως το σπορέλαιο», δήλωσε ο Μανώλης Γιαννούλης, διευθυντής της ΕΔΟΕ, της εθνικής διεπαγγελματικής ένωσης ελαιολάδου.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να επανέλθουν όλα στο φυσιολογικό», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ιστορικά στις πρώτες χώρες στον κόσμο που καταναλώνουν ελαιόλαδο, με ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση περίπου 12 λίτρα.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση έχουν επίσης διαφωνήσει για την επίδραση των τιμών του ελαιολάδου στον πληθωρισμό των τροφίμων.

Τόσο το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας όσο και η αριστερή αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ έχουν επισημάνει ανακριβή στοιχεία (το ελαιόλαδο ευθύνεται για μια αύξηση 22% και 4,27% στις τιμές των τροφίμων, αντίστοιχα) που απέχουν πολύ από το 50%., κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης σε μια περίοδο που οι Έλληνες παλεύουν με την αύξηση του κόστους των τροφίμων στη χώρα», καταλήγει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας που ειδικεύεται στο θέματα ελαιόλαδου παγκοσμίως.

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024