Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Καλπάζει η τηλεοπτική πειρατεία στην Ελλάδα

Καλπάζει η τηλεοπτική πειρατεία στην Ελλάδα

Η χώρα μας είναι δεύτερη σε όλη την Ευρώπη με πρόσβαση σε περιεχόμενο από παράνομες διαδικτυακές πηγές για την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων.

Η πληγή (μια ακόμη) παραμένει ανοικτή. Η μελέτη του EUIPO για την αντίληψη της ΔΙ (Διανοητική/Πνευματική Ιδιοκτησία) αποκάλυψε σημαντικές τάσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διαδικτυακή πειρατεία ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων, όπου το 12 % του συνολικού πληθυσμού έχει αποκτήσει πρόσβαση σε περιεχόμενο ή έχει παρακολουθήσει σε συνεχή ροή (live streaming) περιεχόμενο από παράνομες διαδικτυακές πηγές για την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων.

Στη λίστα, η Βουλγαρία είναι η χώρα στην οποία η εν λόγω πρακτική είναι πιο διαδεδομένη στην ΕΕ, με το 21 % του συνόλου των ερωτηθέντων να παραδέχεται ότι έχει χρησιμοποιήσει παράνομες διαδικτυακές πηγές για να παρακολουθήσει αθλητικά γεγονότα, ακολουθούμενη από την Ελλάδα (20 %), την Ιρλανδία (19 %), την Ισπανία (19 %) και το Λουξεμβούργο (18 %).

Σύμφωνα με τη μελέτη, νεότεροι πολίτες ηλικίας 15-24 ετών ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν παράνομα αθλητικές διοργανώσεις στο διαδίκτυο σε ποσοστό διπλάσιο του συνολικού πληθυσμού.

Οι νέοι από τη Βουλγαρία είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν σε παράνομες αθλητικές μεταδόσεις συνεχούς ροής (live streaming) με 47 %, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 27 %, και ακολουθούν η Ισπανία (42 %) και η Ελλάδα (41 %), η Σλοβενία (39 %) και η Ιρλανδία (34 %).

Σύμφωνα με τη μελέτη του EUIPO σχετικά με την παραβίαση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο, η μετάδοση συνεχούς ροής (live streaming) είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος πρόσβασης σε παράνομο τηλεοπτικό περιεχόμενο —το 58 % της πειρατείας στην ΕΕ πραγματοποιείται μέσω live streaming και το 32 % μέσω λήψης από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων για τη διανοητική ιδιοκτησία και τη νεολαία του EUIPO, κατά μέσο όρο, 10% των νέων της ΕΕ ηλικίας 15-24 ετών παραδέχονται ότι αγοράζουν σκόπιμα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού, με το φαινόμενο αυτό να είναι πιο συχνό μεταξύ των νεαρών ΕΛΛΗΝΩΝ—18 % των οποίων το έχουν κάνει. Αντίθετα, το 7 % των νεαρών Ευρωπαίων καταναλωτών αγόρασαν κατά λάθος προϊόντα παραποίησης/απομίμησης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του EUIPO, ο αντίκτυπος των εν λόγω πωλήσεων προϊόντων παραποίησης/απομίμησης στην ΕΕ είναι σημαντικός και προκαλεί εκτιμώμενη συνολική απώλεια ύψους 851 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 11 % των συνολικών πωλήσεων του τομέα.

Η Γαλλία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες χρηματικές απώλειες, οι οποίες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ η καθεμία. Όσον αφορά τον αναλογικό αντίκτυπο, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Ουγγαρία πλήττονται περισσότερο, καθώς τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού αντιπροσωπεύουν έως και το 20 % των συνολικών απωλειών πωλήσεων σε κάθε χώρα.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου:

«Αθέμιτο παιχνίδι: Εκατομμύρια Ευρωπαίοι παρακολουθούν παράνομα αθλητικές διοργανώσεις και αγοράζουν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού, γεγονός που κοστίζει στους κατασκευαστές 850 εκατ. ευρώ.

Το 20 % των ΕΛΛΗΝΩΝ πολιτών έχει αποκτήσει πρόσβαση ή έχει παρακολουθήσει περιεχόμενο σε live streaming από παράνομες διαδικτυακές πηγές για αθλητικά γεγονότα, με το αντίστοιχο ποσοστό των νέων ηλικίας 15-24 ετών να είναι 41 %.

Το 18 % των νέων ΕΛΛΗΝΩΝ ηλικίας 15-24 ετών αγόρασαν εν γνώσει τους προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού στο διαδίκτυο

Σε ολόκληρη την ΕΕ, τα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης αθλητικού εξοπλισμού κοστίζουν στους κατασκευαστές 850 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί στο 11% των απωλειών πωλήσεων

Ήδη, οι αστυνομικές αρχές σε όλη την Ευρώπη εντόπισαν και κατάσχεσαν 8 εκατομμύρια πολυτελή και αθλητικά εμπορεύματα παραποίησης/απομίμησης με εκτιμώμενη λιανική αξία 120 εκατ. ευρώ».

Η Euroagency έχει προειδοποιήσει ότι όταν υπάρχουν χρήματα και εκατομμύρια θεατές και καταναλωτές εμπλέκονται, οι απατεώνες μπορούν να επωφεληθούν από την ευκαιρία, για παράδειγμα, μέσω παράνομης διαδικτυακής ροής που επηρεάζει όλους τους τύπους περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών εκδηλώσεων.

Η προαναφερθείσα ροή ή ζωντανή μετάδοση (live streaming) είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος πρόσβασης σε παράνομο τηλεοπτικό περιεχόμενο, με 58% των περιπτώσεων, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στα αθλητικά γεγονότα.

Η έκθεση EUIPO τονίζει ότι μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά των παράνομων μεταδόσεων live streaming στην Ευρώπη, με την ονομασία Fake Star και την οποία διευθύνει η Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία, είχε ως αποτέλεσμα 264 συλλήψεις και κατασχέσεις προϊόντων απομίμησης αξίας 8 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αρχές επιβολής του νόμου εντόπισαν και κατάσχεσαν 8 εκατομμύρια πλαστά αθλητικά είδη με εκτιμώμενη λιανική αξία 120 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα παράνομα προϊόντα αποτελούν επίσης σοβαρές απειλές για την υγεία των καταναλωτών, καθώς δεν συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την υγεία, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα λόγια του εκτελεστικού διευθυντή του EUIPO, Πορτογάλου João Negrão, «είναι απαραίτητο να παίζουμε δίκαια, τόσο για τους αθλητές στο γήπεδο όσο και για τους θεατές στο σπίτι», καθώς «τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας πίσω από αυτά τα γεγονότα προστατεύουν και να ενισχύουν την εμπειρία των φιλάθλων, υποστηρίζουν τους αθλητές και εμπνέουν μελλοντικούς πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου.

Εκτός από τα δικαιώματα μετάδοσης σημαντικών αθλητικών γεγονότων, η πνευματική ιδιοκτησία (IP) είναι παντού, υπενθύμισε η EUIPO, αναφερόμενο σε όλα, από τους εμβληματικούς Ολυμπιακούς κρίκους και τα ονόματα των πιο διάσημων αθλητών μέχρι τον αθλητικό εξοπλισμό των αγωνιζόμενων, τις μασκότ και επίσημα αναμνηστικά αυτών των εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με το European IP Office, η πειρατεία παράγει παράνομο εισόδημα αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, ποσό που επηρεάζει τη χρηματοδότηση του αθλητισμού, καθώς το ποσό που δημιουργείται από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αναδιανέμεται μεταξύ του κινήματος και των αθλητών με βάση την αλληλεγγύη.

Να σημειωθεί ότι το EUIPO είναι ένας από τους μεγαλύτερους αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα στο Αλικάντε της Ισπανίας. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, που γιορτάζει την 30ή επέτειό του το 2024, διαχειρίζεται την καταχώριση των εμπορικών σημάτων της ΕΕ από το 1994 και των σχεδίων και υποδειγμάτων από το 2003, τα οποία αποτελούν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας που καλύπτουν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2023, ένα άλλο δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας, οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές γεωγραφικές ενδείξεις, προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο του οργανισμού. Το EUIPO διεξάγει επίσης δραστηριότητες συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ και διεθνές επίπεδο για τη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού στον κόσμο της ΔΙ και φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Must in

Η πρωτιά του Ολυμπιακού και η μεγάλη άνοδος του Παναθηναϊκού στη «μάχη» για το πλεονέκτημα έδρας

Ο Ολυμπιακός που «βλέπει» πλεονέκτημα στα playoffs, η Μονακό που τον καταδιώκει και η «εκτόξευση» στις πιθανότητες του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο