Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας και σχολεία: Το αλαλούμ συνεχίζεται

Καύσωνας και σχολεία: Το αλαλούμ συνεχίζεται

Συνεχίζεται ο καύσωνας, συνεχίζεται και η σύγχυση με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία για μέτρα προστασίας, που απλώς...δεν υπάρχουν.

Κι ενώ ο καύσωνας προκάλεσε ήδη το πρώτο κρούσμα λιποθυμίας εν ώρα εξετάσεων –που αφορούσε φοιτητή στο ΑΠΘ –  στα σχολεία ο τραγέλαφος με τις «οδηγίες προστασίας» συνεχίζεται.  Η εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos δημοσίευσε την επιστολή διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προς τους προέδρους των εξεταστικών κέντρων, όπου τους συστήνει «την προμήθεια ανεμιστήρων με ορθοστάτη δαπέδου και παρελκόμενων (πολύπριζων κλπ)», αλλά και την «προμήθεια κρύου νερού και χαρτοπετσετών ώστε να μη νοτίζουν τα γραπτά».

Προσθέτει ότι «αν οι αίθουσες είναι ικανοποιητικά κλιματιζόμενες δεν απαιτείται ανεμιστήρας αλλά δε θα ήταν κακή η προμήθεια κάποιων εφεδρικών» – μόνο που στα περισσότερα δημόσια σχολεία το κλιματιστικό είναι πολυτέλεια.

Προετοιμαστείτε… για λιποθυμίες

«Η επιλογή των δροσερότερων αιθουσών  και ο αερισμός τους από πολύ πρωί θεωρείται  δεδομένος», συμβουλεύει, λες και αν πάνε οι καθηγητές από τα χαράματα να αερίσουν τις αίθουσες δεν θα τις μετατρέψει σε φούρνο ο καύσωνας το μεσημέρι.  Καλού κακού ο επιθερωητης συμβουλεύει τους υπεύθυνους να είναι προετοιμασμένοι για λιποθυμίες μαθητ(ρι)ών, ενημερώνοντας ότι «σε εκδήλωση αδιαθεσίας εκ μέρους εξεταζόμενων, τηρούμε απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα στα κεφάλαια Δ των εγκυκλίων υλοποίησης των εξετάσεων».

Αναμενόμενη θεωρείται και η ανάγκη αναπλήρωσης επιτηρητών, αφού όλο και κάποιος μπορεί να καταρρεύσει από τη ζέστη.

Τέλος, θεωρείται δεδομένο ότι τα χρήματα για τους ανεμιστήρες και τα «παρελκόμενα» (που θα τρέξουν να τα προμηθευτούν στο παρά πέντε) θα τα βάλουν από την τσέπη τους οι καθηγητές, κόβοντας τιμολόγια «στη σχολική επιτροπή, απλώς ενημερώνοντάς τη, χωρίς αγκυλώσεις», και θα τα λάβουν όποτε…

Καταγγελία εκπαιδευτικών

Ενδεικτική του αλαλούμ που επικρατεί και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι η καταγγελία του συλλόγου εκπαιδευτικών «Σεφέρης» (Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση και Λυκόβρυση) για έλλειψη μέτρων προστασίας από τον καύσωνα. Απευθυνόμενοι στις δημοτικές αρχές των περιοχών ευθύνης τους, οι δάσκαλοι επισημαίνουν ότι ενώ είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει ότι τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν κλιματισμό, ζητώντας τους να λάβουν έκτακτα μέτρα, μέχρι χθες δεν υπήρξε καμία πρόνοια.

«Από την πρώτη μέρα του καύσωνα δεν είδαμε κανένα μέτρο να λαμβάνεται, ούτε καν ένα μπουκάλι δροσερό νερό για τον μαθητικό πληθυσμό.  Επίσης οι σκιερές αίθουσες ή οι αίθουσες με κλιματισμό που αναφέρουν οι ανακοινώσεις των δημοτικών αρχών είναι προς αναζήτηση…», σημειώνουν.

Το μπαλάκι στους γονείς

Όσο για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τον καύσωνα, οι εκπαιδευτικοί σχολιάζουν σκωπτικά ότι «πραγματικά δεν ξέρουμε σε ποια χώρα (εκτός Ελλάδας ) απευθύνεται (!)». Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «εκτός από τα δροσερά νερά που καλούνται οι σχολικές επιτροπές να παρέχουν στους μαθητές όλα τα υπόλοιπα ανατίθενται στους γονείς και στον Σύλλογο Διδασκόντων».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024