Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ταϊλάνδη: Πυρκαγιά σε διάσημη αγορά της Μπανγκόκ σκότωσε 1.000 ζώα

Ταϊλάνδη: Πυρκαγιά σε διάσημη αγορά της Μπανγκόκ σκότωσε 1.000 ζώα

Παράλληλα καταστράφηκαν σχεδόν 100 καταστήματα

Περίπου 1.000 ζώα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στη διάσημη υπαίθρια αγορά Chatuchak της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη νωρίς σήμερα το πρωί, η οποία κατέστρεψε σχεδόν 100 καταστήματα. Πουλιά, σκύλοι, γάτες και φίδια κάηκαν μέχρι θανάτου στα κλουβιά τους στο τμήμα της αγοράς για τα κατοικίδια ζώα.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με αξιωματούχους, ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα και χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να τεθεί υπό έλεγχο. Παράλληλα, πρόσθεσαν πως δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινα θύματα ή τραυματισμοί.

Το περιστατικό προκάλεσε νέες εκκλήσεις προς τις αρχές να κλείσουν τη ζώνη κατοικίδιων ζώων της αγοράς, η οποία έχει επικριθεί εδώ και καιρό για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων και φέρεται να έχει οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά ασθενειών και θανάτων.

Η Chatuchak είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και προσελκύει σχεδόν 200.000 τουρίστες κάθε Σάββατο και Κυριακή.

«Όταν έφτασα εδώ, όλα είχαν χαθεί, όλα είχαν καεί»

«Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, αλλά δεν ξέρω πώς»

Το τμήμα που πουλάει κατοικίδια είναι ανοιχτό όλη την εβδομάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 4 από τα 27 τμήματα της Chatuchak και είναι αναμφισβήτητα το πιο αμφιλεγόμενο εμπόριο της.

«Όταν έφτασα εδώ, όλα είχαν χαθεί, όλα είχαν καεί», λέει ο Amporn Wannasut, ιδιοκτήτης καταστήματος που έσπευσε στην αγορά αφού ειδοποιήθηκε για τη φωτιά.

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γιατί ήταν σκοτεινά. Δεν μπορούσα να τους βοηθήσω καθόλου. Είχαν εξαφανιστεί όλοι», θυμάται.

Ο 42χρονος πωλούσε χελώνες, πύθωνες και βασιλικά φίδια, μεταξύ άλλων ερπετών, ως κατοικίδια.

«Δεν ξέρω καν τι θα κάνω στη συνέχεια. Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, αλλά δεν ξέρω πώς», προσθέτει.

Η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές στα περισσότερα από τα 118 καταστήματα της ζώνης των κατοικίδιων ζώων, η οποία καλύπτει περίπου 1.400 τετραγωνικά μέτρα , σύμφωνα με μια προκαταρκτική επιθεώρηση.

Μια ιδιοκτήτρια καταστήματος που ονομάζεται Meecha δήλωσε στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Thaiger ό,τι ξύπνησε από τις κραυγές των ζώων στο πατάρι πάνω από το κατάστημά της. «Ξαφνικά, πυκνός καπνός γέμισε τον αέρα, καθιστώντας αδύνατη την αναπνοή». Η ίδια σκαρφάλωσε από ένα παράθυρο για να σωθεί.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων ζουν στην αγορά, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι βρίσκονταν εκεί όταν ξέσπασε η φωτιά.

Σύμφωνα με το περιφερειακό γραφείο Chatuchak, η πυρκαγιά ξεκίνησε γύρω στις 04:10 τοπική ώρα την Τρίτη και έσβησε 30 λεπτά αργότερα.

Oι εικόνες στο διαδίκτυο δείχνουν εκτεταμένα τμήματα να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες και κλουβιά να έχουν απανθρακωθεί. Ορισμένα φαίνεται να έχουν καεί εντελώς. Πλάνα στην τοπική τηλεόραση δείχνουν καταστηματάρχες να μαζεύουν νεκρά φίδια και να τα τοποθετούν σε κουτιά έξω από τα καταστήματά τους.

«Ντροπή για την Μπανγκόκ»

Η ομάδα People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) δήλωσε ό,τι η πυρκαγιά «υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για δράση». Τα ζώα δεν είναι δικά μας για να τα χρησιμοποιούμε για την ψυχαγωγία μας.

Η Peta καλεί την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να διασφαλίσει ό,τι «αυτή η εγκατάσταση, όπου τα αιχμάλωτα ζώα υποφέρουν, δεν θα ξανανοίξει ποτέ», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος της οργάνωσης Τζέισον Μπέικερ.

Το Ίδρυμα Φίλων της Άγριας Ζωής στην Ταϊλάνδη χαρακτήρισε την αγορά Chatuchak ως «ντροπή για την Μπανγκόκ».

«Πολλά από αυτά τα φτωχά ζώα εισάγονται λαθραία στη χώρα, συχνά παράνομα. Είναι ανήθικο, σκληρό, αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια και είναι εντελώς περιττό», δήλωσε ο διευθυντής του ιδρύματος Edwin Wiek. «Η μητροπολιτική διοίκηση της Μπανγκόκ πρέπει να δράσει και να σταματήσει αυτή την παράλογη σκληρότητα προς τα ζώα», είπε.

Sports in

«Ξεσάλωσε» ο Γιόκιτς σε γάμο συμπαίκτη του – Χόρευε με ανοιχτό πουκάμισο (vid)

Ο Νίκολα Γιόκιτς έχει δείξει πολλές φορές τις αρετές του και στον χορό. Και στον γάμο του Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς του έδωσε να καταλάβει…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024