Boeing Starliner: Αναβάλλεται λόγω βλάβης η επιστροφή στη Γη
Το νέο σκάφος της Boeing εμφάνισε νέα διαρροή αέριου ήλιου όσο βρισκόταν σταθμευμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το νέο διαστημικό σκάφος της Boeing, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 5 Ιουνίου έπειτα από χρόνια καθυστέρησης και υπερβάσεις του προϋπολογισμού, θα παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λίγες ημέρες περισσότερο από ό,τι προγραμματιζόταν, καθώς οι μηχανικοί της εταιρείας και της NASA εξετάζουν τεχνικά προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πτήση της επιστροφής.
Η αποστολή στον ISS είναι το τελικό βήμα για την πιστοποίηση του Starliner. Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνει το δεύτερο σκάφος που μισθώνει η NASA για μεταφορές πληρωμάτων από και προς τον ISS, μετά το Crew Dragon της SpaceX που πετά από το 2020.
Το CST-100 Starliner επρόκειτο να αναχωρήσει από τον ISS την Παρασκευή, τελικά όμως θα παραμείνει σε τροχιά τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιουλίου.
Η ημερομηνία θα εξαρτηθεί πάντως από μια ποικιλία παραγόντων, όπως η επίλυση των τεχνικών προβλημάτων, οι καιρικές συνθήκες στη Γη και ο προγραμματισμός εργασιών στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.
Μετά την αναχώρησή του, το σκάφος θα χρειαστεί περίπου έξι ώρες για να φτάσει στη Γη και να πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο του Νιου Μέξικο ή άλλες προκαθορισμένες περιοχές.
Η Ντίνα Κοντέλα της NASA ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το Starliner εμφάνισε πρόβλημα σε βαλβίδα και νέα διαρροή αέριου ήλιου, πέρα από τις τέσσερις διαρροές που είχαν αναφερθεί στη διάρκεια του ταξιδιού των 24 ωρών μέχρι τον ISS.
Στη διάρκεια της πτήσης σταμάτησαν να λειτουργούν πέντε από τους 28 προωστήγρες του σκάφους, αν και οι τέσσερις επανήλθαν λίγο αργότερα σε λειτουργία.
Η ανάπτυξη του Starliner ξεκίνησε το 2010 και η πρώτη αποστολή με πλήρωμα προγραμματιζόταν αρχικά για το 2017. Προβλήματα λογισμικού, τεχνικά θέματα και διαχειριστικά προβλήματα καθυστέρησαν το ντεμπούτο για χρόνια.
Οι δύο προηγούμενες απόπειρες εκτόξευσης είχαν αναβληθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων. Στις 6 Μαΐου, η αντίστροφη μέτρηση σταμάτησε δύο ώρες πριν από την πυροδότησης λόγω προβλήματος στον πύραυλο Atlas V. Η επόμενη προσπάθεια το περασμένο Σάββατο ακυρώθηκε τέσσερα λεπτά πριν από την ώρα μηδέν λόγω προβλήματος σε υπολογιστή της εξέδρας εκτόξευσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις