Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Τετάρτη τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι από τον επόμενο μήνα θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως 38,1% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μια κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε εμπορικά αντίποινα από το Πεκίνο.

Η εξέλιξη έρχεται λιγότερο από ένα μήνα μετά τον τετραπλασιασμό των δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς η Δύση ανησυχεί ότι η αγορά θα πλημμυρίσει με φτηνά μοντέλα που επιδοτεί αθέμιτα η Κίνα.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι σκοπεύει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως 17,4% για την BYD, 20% για την Geely και 38,1% για την SAIC, αναφέρει το Reuters. Οι πρόσθετοι δασμοί έρχονται να προστεθούν στην υφιστάμενη φορολόγηση του 10%.

Απαντώντας το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και σκοπεύει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι νέοι δασμοί που θα ισχύσουν από τις 4 Ιουλίου είναι πάντως προσωρινή. Η οριστική απόφαση, η οποία αναμένεται να ισχύσει για μια πενταετία, θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τις κινεζικές επιδοτήσεις.

Η Επιτροπή προανήγγειλε δασμούς 21% για τις εταιρείες που συνεργάζονται στην έρευνα και 38,1% για τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Η Tesla, η BMW και άλλες Δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες με εργοστάσια στην Κίνα κρίθηκε ότι συνεργάζονται με τις αρχές.

Οι κινεζικές επιδοτήσεις απειλούν την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Σε αυτή τη βάση η Επιτροπή ήρθε σε επικοινωνία με τις κινεζικές αρχές προκειμένου να συζητήσει αυτά τα ευρήματα και να αναζητήσει τρόπους επίλυσης των ζητημάτων που αναγνωρίστηκαν» είπε σε συνέντευξη Τύπου.