Σκύλος: Άριστος «μαθητής» στο σπίτι, κάκιστος στη βόλτα του – Πώς θα κερδίσετε την προσοχή του
Η σωστή μέθοδος εκπαίδευσης του σκύλου για να σας κοιτά στα μάτια και στη βόλτα
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Δεν είναι λίγοι οι κηδεμόνες που αναρωτιούνται, γιατί ο σκύλος τους δεν ακούει τις βασικές ασκήσεις που τού έχουν μάθει στο σπίτι, όταν βγαίνουν βόλτα.
Ο λόγος είναι απλός.
«Η μεταφορά των «γνώσεων» από το σπίτι σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να γίνει σωστά. Βήμα – βήμα.
Η πιθανότερη αιτία που ο σκύλος σας έξω… ξεχνάει τα βασικά συνθήματα, ενώ μέσα στο σπίτι είναι συνεργάσιμος και πρόθυμος, είναι ότι δεν τα ξέρει πολύ καλά. Έτσι, δεν μπορεί να τα εφαρμόσει και σε εξωτερικούς χώρους», τονίζει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.
Επίσης, όπως λέει, στον έξω κόσμο τα ερεθίσματα είναι περισσότερα. Έτσι, ξεσηκώνεται πολύ πιο εύκολα και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.
Όταν ξεκινήσετε την εκπαίδευση σε εξωτερικούς χώρους, η λιχουδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα δελεαστική
Το πρώτο βήμα είναι, λοιπόν, σύμφωνα με την κα Αγγελικάκη, ο σκύλος να μάθει άριστα, μέσα στο σπίτι, τα βασικά συνθήματα. Όπως το «Κάτσε», «Ξάπλα», «Μείνε» και «Μαζί». Και πρέπει, όταν του λέτε, για παράδειγμα, να «Κάτσει», να κάθεται με την πρώτη κάθε φορά που τού το ζητάτε. Και σε όλα τα σημεία του σπιτιού. Η επιτυχία, δηλαδή, να είναι «10 στα 10».
Ο σκύλος πρέπει να έχει κίνητρο για να είναι πρόθυμος και συνεργάσιμος
Σύμφωνα με τη θετική εκπαιδεύτρια, ο σκύλος, για να κάνει αυτό που τού ζητάτε, πρέπει να έχει ένα κίνητρο. Αρχικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε λιχουδιές για επιβράβευση. Ένας σκύλος μπορεί να ανταποκριθεί στο «Κάτσε», ακόμη και με κροκέτα από τη ξηρά τροφή του.
Αποσαφηνίζει ότι επιβράβευση δεν είναι μόνον η τροφή, αλλά και το χάδι, το παιχνίδι, το «Μπράβο».
Η εκπαίδευση έχει μια σειρά
Όταν φτάσετε στο επίπεδο που ο σκύλος σας είναι εξαίρετος «μαθητής», σταδιακά αρχίζετε να ελαττώνετε την τροφή. Δηλαδή, όπως εξηγεί η κα Αγγελικάκη, μία δίνουμε, μία δεν δίνουμε. Μία δίνουμε, δύο δεν δίνουμε. Και αντικαθιστούμε με «Μπράβο», χάδι, παιχνίδι.
«Όταν ο σκύλος σας έχει μάθει μέσα στο σπίτι τα βασικά συνθήματα, θα πρέπει να πάτε στο επόμενο βήμα, που είναι η εκπαίδευση στο μπαλκόνι, στην ταράτσα, ή στην αυλή. Σε έναν εξωτερικό χώρο, όπου υπάρχουν ερεθίσματα, αλλά δεν είναι τόσο πολλά και σε κοντινή του απόσταση», διευκρινίζει η κα Αγγελικάκη.
Και σε αυτό το στάδιο, επισημαίνει η εκπαιδεύτρια, πρέπει να κάθεται, για παράδειγμα, κάθε φορά που τού το ζητάτε, και με την πρώτη.
Όταν ξεκινήσετε την εκπαίδευση σε εξωτερικούς χώρους, η λιχουδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα δελεαστική, αναφέρει η κα Αγγελικάκη. Γιατί δεν θα συγκεντρωθεί σε εσάς, εάν δεν έχει ανώτερο κίνητρο. Ακόμη κι αν έχει μάθει πολύ καλά τα βασικά συνθήματα μέσα στο σπίτι. Είναι ένα κίνητρο που θα τού κεντρίσει το ενδιαφέρον έναντι των άλλων ερεθισμάτων.
Όταν φτάσετε στο σημείο να έχετε επιτυχία «10 στα 10» στο μπαλκόνι ή στην αυλή, τότε μπορείτε να βγείτε έξω.
Και ήρθε η ώρα για μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους
«Η εκπαίδευση ξεκινά από το σπίτι. Από τη στιγμή που του φοράμε τον οδηγό/λουρί, ο σκύλος μας πρέπει να είναι χαλαρός, ήρεμος. Στην περίπτωση που δεν είναι, και μας δυσκολεύει, μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια εκπαιδευτή. Να μας συμβουλεύσει για το πώς ξεκινάμε τη βόλτα μας με ηρεμία», συμβουλεύει η κα Αγγελικάκη.
Αν ο σκύλος σας είναι χαλαρός, αφού τού φορέσετε το λουρί/οδηγό, αναφέρει η εκπαιδεύτρια, ανοίγετε την πόρτα του σπιτιού σας και κρατάτε την ισχυρή λιχουδιά. Κατευθύνεστε προς την εξώπορτα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα του κάνετε τις ασκήσεις, δηλαδή τού λέτε, για παράδειγμα, «Μαζί», «Κάτσε», «Ξάπλωσε», «Μείνε». Ανοίγετε την κεντρική πόρτα και συνεχίζετε να τού λέτε τις ασκήσεις που θέλετε να κάνει.
«Προσέχετε να μην απομακρύνεται από εσάς. Τού λέτε «Μαζί», κρατώντας πάντα την ισχυρή λιχουδιά», περιγράφει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων.
Πώς πρέπει να αντιδράσετε εάν χάσετε την προσοχή του σκύλου σας
Μπορεί να χάσετε την προσοχή του σκύλου σας και να μην μπορείτε να τού την αποσπάσετε. «Επειδή οι μυρωδιές του έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον, ή συναντήσατε άλλον σκύλο και θέλει να παίξει μαζί του. Τότε, είτε γυρνάτε πίσω, είτε τον αφήνετε να εκτονωθεί για λίγο. Σε καμία περίπτωση δεν τον πιέζουμε να εκτελέσει τις ασκήσεις. Αφού εκτονωθεί, μπορεί να έχει διάθεση να κάνει κάποιες ασκήσεις, ή, λόγω υπερέντασης, να μην έχει. Οπότε, το βλέπουμε», αναφέρει η κα Αγγελικάκη.
Αν γυρίσετε πίσω και βλέπετε ότι ηρεμεί, η κα Αγγελικάκη προτείνει να βρείτε ένα πιο ήσυχο μέρος και να κάνετε τις ασκήσεις σας συνδυαστικά.
«Κατά τη διάρκεια του περιπάτου δεν τον αφήνουμε ανεξέλεγκτο, ακόμη και αν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις ασκήσεις, γιατί τότε ακυρώνονται όσα έχει μάθει.
Όταν ξεκινάμε την εκπαίδευση στη βόλτα, δεν τού ζητάμε να κάνει ασκήσεις σε κατάσταση εκτός ελέγχου, αν είναι εκτεθειμένος σε πολλά ερεθίσματα.
Μόνο όταν έχουμε επιτυχία «10 στα 10» σε ένα ήρεμο περιβάλλον, πηγαίνουμε σε ένα μέρος με περισσότερα ερεθίσματα. Πάντα βλέπουμε την ανταπόκριση του σκύλου. Και πάντα επιβραβεύουμε, όταν κάνει σωστά την άσκηση, με λιχουδιά.
Η εκπαίδευση χρειάζεται αργά και σταδιακά βήματα
Σύμφωνα με την κα Αγγελικάκη, στόχος είναι να μάθει να ανταποκρίνεται σε εξωτερικούς χώρους με πολλά ερεθίσματα, τόσο καλά, όσο και μέσα στο σπίτι.
Εν ολίγοις, η κα Αγγελικάκη, τονίζει ότι εκπαίδευση χρειάζεται αργά και σταδιακά βήματα. Τα ερεθίσματα τα αυξάνουμε σιγά – σιγά. Προχωράμε στο επόμενο στάδιο, μόνον αν έχουμε επιτυχία 100%. Επίσης, δεν μειώνουμε την αξία της επιβράβευσης σε κάθε νέο στάδιο.
Τη… σούπερ λιχουδιά μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με κάτι που δεν είναι τόσο λαχταριστό, μόνο όταν ο σκύλος μας βρίσκεται σε πολλά ερεθίσματα και ανταποκρίνεται πλήρως.
● Η κα Ανθή Αγγελικάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs Trainers Academy, εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς, ενώ τον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και τη ζωγραφική.
Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτη του 1989 και από την παιδική της ηλικία μεγάλωνε με γάτες.
Όταν ήταν 22 χρονών διέσωσε και υιοθέτησε αδέσποτο σκύλο, που ήταν σοβαρά χτυπημένος από αυτοκίνητο. Και εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε να αφοσιωθεί και στους σκύλους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις