Κάθε σχέση αποτελεί κομμάτι της ζωής μας. Ο σύντροφός μας, όπως και οι καλοί μας φίλοι, είναι εκεί για να μας προσφέρουν αγάπη και υποστήριξη, να χαρούν με τη χαρά μας και να μας συμπαρασταθούν στη λύπη μας. Ωστόσο, οι σχέσεις δεν γίνεται να είναι πάντα ρόδινες… Ακόμα και στις καλύτερες, μπορεί να προκύψουν μικρές παρεξηγήσεις και καβγάδες.

Πού να στραφούμε όταν αντιμετωπίζουμε με τον σύντροφό μας προβλήματα αν όχι στη φίλη ή το φίλο μας;

Η εμπιστοσύνη είναι ευεργετική

Συνηθίζουμε να μοιραζόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με τους καλούς μας φίλους αφού οι φίλοι μας προσφέρουν τον ώμο που χρειαζόμαστε για να κλάψουμε… Η ενσυναίσθηση και η κατανόησή τους επικυρώνουν τα συναισθήματά μας και έτσι αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι.

Η επαφή με έναν έμπιστο φίλο μπορεί να μας προσφέρει ανακούφιση και να συμβάλει στη μείωση του ενδεχόμενου άγχους, καθιστώντας ευκολότερη τη διαχείριση ζητημάτων που αφορούν την ερωτική μας σχέση.

Το «τρίτο μάτι»

Πολλές φορές, όντας πολύ κοντά σε μια κατάσταση, δεν σκεφτόμαστε αντικειμενικά.

Οι φίλοι, ιδιαίτερα εκείνοι με διαφορετικές εμπειρίες από εμάς, μπορούν να μας προσφέρουν νέες προοπτικές και αμερόληπτες συμβουλές. Να μας προτείνουν λύσεις που δεν είχαμε σκεφτεί, να μας βοηθήσουν να δούμε την κατάσταση από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Η «μοιρασιά» μας φέρνει πιο κοντά

Όταν ανοιγόμαστε στους φίλους μας, ενθαρρύνεται η εμπιστοσύνη και η οικειότητα, καθώς έτσι τους δείχνουμε ότι τους εκτιμάμε και ότι μετράμε τη γνώμη τους. Η ανταλλαγή προσωπικών εμπειριών μπορεί να ενισχύσει τις φιλίες και να δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστήριξης που ωφελεί όλους τους εμπλεκόμενους.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι…

Η σχέση σας είναι μια ιδιωτική υπόθεση που αφορά μονάχα εσάς και τον σύντροφό σας. Η αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων σε φίλους μπορεί να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του συντρόφου σας. Είναι σημαντικό όμως να λαμβάνετε υπόψη τα συναισθήματα του συντρόφου σας και την εμπιστοσύνη που σας έχει εκείνος δείξει.

Επιπλέον:

Οι φίλοι δεν είναι πάντα αντικειμενικοί

Οι απόψεις τους μπορεί να επηρεαστούν προφανώς από τις δικές τους εμπειρίες αλλά και από την αγάπη τους για εσάς.

Τα προβλήματα ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στις σχέσεις

Δεν μπορούν πάντα οι φίλοι να είναι έτοιμοι να ακούσουν ένα πρόβλημα, ειδικά στην περίπτωση που τα μοιράζεστε συνέχεια μαζί τους και μάλιστα είναι τα ίδια και τα ίδια. Επιπλέον, δεν είναι όλοι σε θέση να εκτιμήσουν το γεγονός πως τους ανοίγετε την καρδιά σας.

Τέλος, εάν εσείς και ο σύντροφός σας επιλύσετε τελικά το πρόβλημα, η αρνητική εντύπωση που μπορεί να παραμείνει στο φίλο ή τη φίλη σας ίσως επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον/ την σύντροφό σας, γεγονός όχι και τόσο ευχάριστο.

Βρίσκοντας την ισορροπία

Καταρχήν, βεβαιωθείτε πως έχετε δίπλα σας τους σωστούς ανθρώπους

Εμπιστευτείτε τους φίλους που είναι συμπονετικοί, αξιόπιστοι και ικανοί να προσφέρουν εποικοδομητικές συμβουλές. Αποφύγετε να μοιράζεστε το οποιοδήποτε ζήτημα με άτομα που είναι επιρρεπή σε κουτσομπολιά ή που μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες εναντίον σας.

Να είστε επιλεκτικοί σχετικά με αυτό που μοιράζεστε

Είναι σημαντικό να φιλτράρετε τις λεπτομέρειες που αποκαλύπτετε. Μοιραστείτε αρκετά για να έχετε την υποστήριξη που χρειάζεστε, αλλά αποφύγετε να εκθέσετε όλα τα παράπονά σας. Επικεντρωθείτε στην αναζήτηση συμβουλών για συγκεκριμένα προβλήματα αντί να αναφέρετε τα πάντα.

Σκεφτείτε τα συναισθήματα του συντρόφου σας

Πριν μοιραστείτε όσα θέλετε, σκεφτείτε πώς θα ένιωθε ο/η σύντροφός σας αν το ήξερε. Αποφύγετε να μοιράζεστε λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση ή να τον βλάψουν. Η ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σας σχετικά με την ανάγκη σας για εξωτερική υποστήριξη μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να θέσετε όρια.

Συμπερασματικά, όταν χειρίζεστε τα πράγματα με προσοχή και όταν διατηρείτε την ισορροπία, η εμπιστοσύνη στους φίλους μπορεί να είναι πηγή δύναμης και υποστήριξης ώστε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα στην ερωτική σας σχέση με μεγαλύτερη ευκολία και κατανόηση.

πηγή: vita.gr