Υποκλοπές: Ήταν οι δικαστικοί θύματα του Predator και θύματα της ΕΥΠ;
Εδώ και 8 μήνες η λίστα με τα ονόματα των παρακολουθούμενων από το Predator βρίσκεται στα χέρια του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χωρίς να έχει γίνει η απαιτούμενη διασταύρωση με τη λίστα της ΕΥΠ
Η βασική προανακριτική πράξη που απομένει προκειμένου να καταδειχθεί για το αν όντως υπήρχε ένα «ενιαίο κέντρο» παρακολούθησης ΕΥΠ και Predator, είναι η διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τα 92 θύματα του λογισμικού παρακολούθησης, με τα πρόσωπα για τα οποία η πρώην Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου είχε υπογράψει διατάξεις άρσης τηλεφωνικού απορρήτου μεταξύ 2020 και 2022.
Εάν αποδειχθεί ότι περισσότερα από 20-30 θύματα του Predator ήταν την ίδια στιγμή υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ, τότε θα τεκμηριωθεί με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο το «ενιαίο κέντρο» παρακολούθησης.
Η λίστα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τους στόχους του Predator βρίσκεται εδώ και οκτώ μήνες στο γραφείο του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση. Για να γίνει η διασταύρωση θα πρέπει να σταλεί πίσω στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για να εφαρμοσθεί από την ΑΔΑΕ η εισαγγελική παραγγελία που είχαν δώσει οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος, Κώστας Σπυρόπουλος και Αγγελική Τριανταφύλλου τον Σεπτέμβριο του 2023.
Η οκτάμηνη καθυστέρηση στη διασταύρωση της λίστας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα -και ως εκ τούτου η μη εφαρμογή της εισαγγελικής παραγγελίας- δεν δικαιολογείται για πολλούς λόγους. Όχι διότι στη λίστα με τα θύματα του Predator περιλαμβάνονται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Άδωνις Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας, Κωστής Χατζηδάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μάκης Βορίδης, κ.α..
Κυρίως επειδή στη λίστα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τα θύματα του Predator, περιλαμβάνονται δύο εισαγγελείς: η πρώην Εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και κυρίως ο νυν Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χρήστος Μπαρδάκης.
Αν ο κ. Ζήσης είχε προχωρήσει στη διασταύρωση θα ήταν σε θέση να πληροφορήσει τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χρήστο Μπαρδάκη, για το εάν, εκτός από θύμα του Predator ήταν και θύμα παρακολούθησης της ΕΥΠ.
Κάτι τέτοιο θα είχε ειδικό βάρος. Αν δηλαδή ο κ. Μπαρδάκης είχε παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφαλείας με υπογραφή της κ. Βλάχου, τότε θα είχαμε ακόμη μια απόδειξη για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των λεγόμενων «ρυπαρών δικτύων» εντός της ΕΥΠ. Όσο καθυστερεί η διασταύρωση από τον κ. Ζήση, τόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα αυτά τα εξαιρετικά ευαίσθητα θεσμικά ζητήματα, που αφορούν και λειτουργούς της Δικαιοσύνης.
Και μια ακόμη παρατήρηση. Εάν είχε ολοκληρωθεί στο χρόνο που είχε ζητηθεί (Σεπτέμβριος 2023) η διασταύρωση της λίστας τότε θα μπορούσε να είχε λάβει και άλλη τροπή ο πειθαρχικός έλεγχος που πραγματοποίησαν η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευδοκία Πούλου και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ελένη Φραγκάκη, στην πρώην Εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.
Και εδώ πλέον απαιτείται παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, δεδομένου ότι η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων αφορά σε άτομα με τα οποία έχει καθημερινή συνεργασία και επαφή, όπως ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χρήστος Μπαρδάκης.
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen