Αλβίσε Πέρεθ: Ακροδεξιός influencer, υπόδικος στην Ισπανία, τώρα και ευρωβουλευτής
Επικεφαλής ενός νέου ακροδεξιού μορφώματος στην Ισπανία, έκανε εκστρατεία για τις ευρωεκλογές μέσω Διαδικτύου και «προσγειώθηκε» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρεις έδρες
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πάνω από 1.800.000 ακόλουθους.
Στο Instagram και στο Telegram είναι περισσότεροι από όσους έχει μεμονωμένα οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στην πατρίδα του, την Ισπανία.
Στο Facebook είναι σχεδόν ισάριθμοι με αυτούς που έχουν οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ.
Πρόκειται για σημαντικό έρεισμα σε μια χώρα, όπου όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού (54,9%) χρησιμοποιεί τα social media για την ενημέρωσή του.
Για τον Αλβίσε Πέρεθ αποδείχθηκε κομβικό στο να εκλεγεί στις 9 Ιουνίου ευρωβουλευτής με ένα ακροδεξιό μόρφωμα που ίδρυσε επί τούτου, παραδεχόμενος δημόσια ότι στόχος του ήταν η εξασφάλιση ασυλίας.
Πρώην τοπικό στέλεχος στη Βαλένθια των -εκλογικά εξαφανισμένων πλέον- κεντρώων Ciudadanos, ο 34χρονος πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος μετεξελίχθηκε σε τοξικό «αστέρα» του Διαδικτύου.
Λαϊκιστής και ρατσιστής, με τη «σημαία» του αντισυστημικού, έγινε ακροδεξιός influencer.
Από την πανδημία και τούδε διαδίδει εύπεπτες θεωρίες συνωμοσίας και πιασάρικες ψευδείς ειδήσεις κατά πολιτικών και δημοσιογράφων, για τις οποίες έχει καταδικαστεί και συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με μηνύσεις.
Ενόψει των ευρωεκλογών και χάρη στην επιρροή του στα social media, κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 15.000 υπογραφές για να ιδρύσει μόλις τον περασμένο Απρίλιο το Se Acabó la Fiesta (SALF).
Ελληνικά μεταφράζεται σε «Τελείωσε το γλέντι».
Δεν είναι ακριβώς κόμμα. Αυτοπροσδιορίζεται ως «ομάδα ψηφοφόρων».
Έχει ως σήμα έναν σκίουρο με την μάσκα των Anonymous.
Υποστηρίζει ότι είναι κατά του κατεστημένου και της διαφθοράς, αλλά δεν παρουσίασε συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Για την ακρίβεια, δεν έκανε καν προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Ο Αλβίσε έκανε εκστρατεία κυρίως μέσω του Διαδικτύου.
Οργάνωσε στο πόδι μερικές ομιλίες σε πλατείες, με αντιμεταναστευτική ρητορική και προφίλ «αντικαθεστωτικού».
Εμφανιζόταν με μια ντουντούκα στο χέρι και φορώντας ένα μαύρο μπλουζάκι, με τυπωμένο στην πλάτη ένα κώδικα QR για το κανάλι του στο Telegram.
Έτσι… απλά και αγόγγυστα το SALF εξασφάλισε σχεδόν 800.000 ψήφους και τρεις έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
@alviseperez Sevilla no falla ni en mediodía laborable. Quedan dos días para lograr el mayor boca a boca histórico de nuestro país. Ahora rumbo Colón (Madrid) a las 19.00 con las últimas 200.000 papeletas. A POR ELLOS. 🐿️ #seacabólafiesta ♬ Emotional – Larra Backsound
Στη δίνη του ακροδεξιού λαϊκισμού
Η περίπτωση του Αλβίσε Πέρεθ αποκαλύπτει πολλά για τη σημερινή Ισπανία και την Ευρώπη, όπου όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι, απογοητευμένοι από την πολιτική, δείχνουν να παρασύρονται στη δίνη ακροδεξιών, υπερεθνικιστών και λαϊκιστών.
«Δεν είμαστε εξτρεμιστές. Είμαστε πατριώτες που έχουν βαρεθεί τα πολιτικά κόμματα», υποστηρίζει ο 34χρονος από τη Σεβίλλη στο κανάλι του στο YouTube.
«Δεν έρχομαι για να μεταρρυθμίσω τίποτα, έρχομαι να ανατινάξω το σύστημα», διακηρύττει.
Χαρακτηρίζει συλλήβδην τα πολιτικά κόμματα «διεφθαρμένα», τους δημοσιογράφους «πόρνες πληροφοριών» και τους παράτυπους μετανάστες εν δυνάμει «βιαστές».
Προτρέπει τους πολίτες στην εξολόθρευση «ναρκο-τρομοκρατών με υποπολυβόλα».
Οραματίζεται, λέει, την κατασκευή φυλακής στα περίχωρα της Μαδρίτης -της μεγαλύτερης στην Ευρώπη- για εγκληματίες και διεφθαρμένους πολιτικούς.
«Κυνηγάμε παιδόφιλους και παιδεραστές», «δολοφόνους και βιαστές», «εντοπίσαμε περισσότερες από 60 περιπτώσεις διαφθοράς» και «προκαλέσαμε 12 παραιτήσεις πολιτικών», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οιονεί κόμματός του, χωρίς να παραθέτονται στοιχεία.
Ο ίδιος ο Αλβίσε έχει καταδικαστεί εν τω μεταξύ σε πρόστιμα για διάδοση ψευδών πληροφοριών και συκοφαντική δυσφήμιση, κυρίως σε βάρος δημοσιογράφων και σοσιαλιστών πολιτικών.
Σε βάρος του εκκρεμούν ακόμη δύο υποθέσεις.
Έχει πει ευθαρσώς ότι επιδίωξε να εκλεγεί ευρωβουλευτής για να έχει νομική θωράκιση.
Γι’ αυτό έστησε ένα ψηφοδέλτιο δίχως κόμμα, που τελικά συγκέντρωσε το 4,59% των ψήφων.
Την τελευταία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές ο Αλβίσε Πέρεθ ήταν ο υποψήφιος με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google στην Ισπανία, ενόσω η ομάδα του πλημμύριζε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βίντεο και μηνύματα.
Ο ίδιος υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα κληρώνει κάθε μήνα τον παχυλό μισθό του ευρωβουλευτή.
Στο μεσοδιάστημα ο λογαριασμός του στο Patreon, μια πλατφόρμα crowdfunding, κατακλύστηκε από δωρεές.
Από τους σταθερούς, δε, χορηγούς του είναι η ακροδεξιά καθολική ένωση Hazte Oír, με την οποία ο Αλβίσε ένωσε τη φωνή του σε διαδηλώσεις κατά των αμβλώσεων.
@alviseperezNo me pidáis hacerlos dimitir. No quiero eso, que después huyen a Dominicana. Aquí a los corruptos, pederastas y criminales queremos METERLOS EN PRISIÓN. Seguimos.♬ sonido original – Alvise Pérez
Αλιεύοντας ψήφους στη «δεξαμενή» της απόγνωσης
Όχι τυχαία, η διαδρομή του Αλβίσε Πέρεθ -το κανονικό όνομα του οποίου είναι Λουίς Πέρεθ Φερντάντεθ- είναι δαιδαλώδης.
Έχοντας ως νέος παρατήσει τις σπουδές του στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Εκπαίδευσης εξ Αποστάσεως (UNED) της Ισπανίας, έγινε εθελοντής στο ευρωφεντεραλιστικό, κεντρώο κόμμα UPyD.
Στα 22 του έγινε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλελεύθερων Νέων (IFLRY).
Στα τέλη της περασμένης δεκαετίας συνεργάστηκε με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos, μέχρι την εκλογική εξαΰλωσή τους.
Σήμερα -με ώθηση τα social media και ως πολιτικός «αλεξιπτωτιστής»- ο Αλβίσε Πέρεθ έχει αναχθεί σε ιδεολογικό αντίζηλο του ακροδεξιού Vox.
Τρίτου μεν κόμματος σήμερα στην ισπανική Βουλή, αλλά με ποσοστό στις ευρωεκλογές (9,62%) που δεν ήταν καν διπλάσιο από αυτό του Se Acabó la Fiesta.
Προφανώς ήταν κάτι που δεν είχε προβλέψει ο επικεφαλής του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, όταν έδωσε προεκλογικά εντολή στους συνεργάτες τους να αγνοήσουν τον Αλβίσε.
Τελικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, επισημαίνει η ιστοσελίδα El Diario, «δείχνουν μια οριζόντια ψήφο στο Se Acabó la Fiesta σε σχέση με το εισόδημα, η οποία είναι πιο έντονη σε περιοχές που έχουν πρωτίστως νεανικό πληθυσμό, υψηλά επίπεδα ανεργίας και ήταν εκλογικά προπύργια του Vox το 2023».
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το νέο ακροδεξιό μόρφωμα έπεισε κυρίως νεαρούς άνδρες, που δηλώνουν απογοητευμένοι από τα κυρίαρχα κόμματα της ισπανικής πολιτικής σκηνής.
Ήταν επίσης εξαιρετικά δημοφιλές στις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις (14,6%), στους φοιτητές (9,8%) και στους εργάτες (8,5%).
Επικίνδυνες συγκλίσεις
Αν και «η ρητορική του Πέρεθ μοιάζει πολύ με αυτή του κόμματος του Σαντιάγο Αμπασκάλ», επισημαίνει το El Diario, ο ακροδεξιός influencer κατηγορεί πλέον το Vox ότι «έχει γίνει μέρος της “κομματοκρατίας”, που η δική του ομάδα θέλει να καταστρέψει».
Τούτων λεχθέντων ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, αρχηγός του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, -που βγήκε πρώτο από την ευρωκάλπη, με 34,2% των ψήφων- διατράνωσε ότι «οι ψηφοφόροι βάζουν την Ισπανία στο κατώφλι ενός νέου πολιτικού κύκλου».
Ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές-θρίλερ στην χώρα της Ιβηρικής, το Λαϊκό Κόμμα προφανώς δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για συγκυβέρνηση με την Ακροδεξιά.
Εάν οι κάλπες της Κυριακής ήταν για εθνικές αντί για ευρωπαϊκές εκλογές, εξάλλου, τα κόμματα των Φεϊχό, Αμπασκάλ και Πέρεθ θα εξασφάλισαν μαζί οριακά αυτοδυναμία.
* Κεντρική photo: seacabolafiesta.com
- Η γάτα με τη μάσκα του Ζορό: Ο πιο χαριτωμένος ήρωας της γειτονιάς
- Πόσο στοίχισαν οι 10 μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές το 2024
- Τι δείχνουν οι προβλέψεις της Goldman Sachs για το 2025 – Οι 3+2 μεγάλοι καταλύτες
- «Βρυχάται» ηφαίστειο στο όρος Κανλαόν στις Φιλιππίνες
- Ακτή Ελεφαντοστού: Ο πρόεδρος Ουαταρά ανακοίνωσε την αποχώρηση του γαλλικού στρατού από τη χώρα
- ΗΠΑ: Έκανε 16 χρόνια φυλακή, δικάστηκε 5 φορές για να βγει εκτός κάδρου των υπόπτων μετά από 28 χρόνια