Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Απόβαση Ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αβάνα, με άρωμα ψυχρού πολέμου

Απόβαση Ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αβάνα, με άρωμα ψυχρού πολέμου

Κατέπλευσαν σήμερα στην Αβάνα τα δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε επίδειξη δύναμης εκ μέρους του Πούτιν

Ρωσικά πλοία του πολεμικού ναυτικού κατέπλευσαν στην Αβάνα, σήμερα Τετάρτη, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κούβα δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο γεγονός δε συνιστά απειλή, ωστόσο πρόκειται για μια κίνηση που θεωρήθηκε ευρέως ως επίδειξη δύναμης εκ μέρους της Ρωσίας, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μικρές ομάδες ψαράδων και φιλοπερίεργων θεατών συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο Malecon, υπό ελαφρά βροχή για να υποδεχτούν τα πλοία καθώς περνούσαν από το 400 ετών κάστρο Morro στην είσοδο του λιμανιού.

Τα πρώτα που έφτασαν ήταν ένα πλοίο με καύσιμα, το «Akademik Pashin» και ένα ρυμουλκό, το «Nikolay Chiker», ενώ μια φρεγάτα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο περίμεναν στα ανοιχτά και αναμενόταν να εισέλθουν στο λιμάνι λίγες ώρες αργότερα.

Η φρεγάτα και το υποβρύχιο, μέρος της ομάδας των τεσσάρων ρωσικών πλοίων που έφτασαν στα ανοικτά της Κούβας την Τετάρτη, είχαν πραγματοποιήσει πυραυλικές ασκήσεις στον Ατλαντικό Ωκεανό καθ’ οδόν προς το νησί, ανέφερε την προηγούμενη ημέρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η χρονική στιγμή της Ρωσικής «επίσκεψης» – καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την επέκταση της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, για την αντιμετώπιση της Ρωσικής επίθεσης –  υποδηλώνει κάτι περισσότερο από «συνήθη πρακτική», δήλωσε ο Γουίλιαμ Λεογκράντε, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

Κούβα: Συνήθης πρακτική οι επισκέψεις ναυτικών σκαφών  από φιλικές χώρες

Η Κούβα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίσκεψη ήταν συνήθης πρακτική των ναυτικών σκαφών από χώρες φιλικές προς την Αβάνα. Το υπουργείο Εξωτερικών της κομμουνιστικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα πλοία δεν μετέφεραν πυρηνικά όπλα, κάτι που επαναλήφθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Παρακολουθούμε στενά την πορεία των πλοίων», δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας αργά την Τρίτη. «Σε κανένα σημείο τα πλοία ή το υποβρύχιο δεν αποτέλεσαν άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Αβάνα απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα  από το Κι Γουέστ της Φλόριντα, όπου βρίσκεται  αμερικανικός ναυτικός αεροπορικός σταθμός. Η χρονική στιγμή της Ρωσικής «επίσκεψης» – καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει την επέκταση της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, για την αντιμετώπιση της Ρωσικής επίθεσης –  υποδηλώνει κάτι περισσότερο από «συνήθη πρακτική», δήλωσε ο Γουίλιαμ Λεογκράντε, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

«Η έλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κούβα είναι ο τρόπος του Πούτιν να υπενθυμίσει στον Μπάιντεν ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στη δική της σφαίρα επ επιρροής», δήλωσε ο Λεογκράντε.

«Η έλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κούβα είναι ο τρόπος του Πούτιν να υπενθυμίσει στον Μπάιντεν ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στη δική της σφαίρα  επιρροής», δήλωσε στο Reuters o Γουίλιαμ Λεογκράντε, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο American University

Αρωμα ψυχρού πολέμου

O κατάπλους των Ρωσικών πολεμικών πλοίων συμπίπτει επίσης με τη χειρότερη κοινωνική και οικονομική κρίση της Κούβας εδώ και δεκαετίες, με ελλείψεις στα πάντα, από τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, αλλά και με αυξανόμενη δυσαρέσκεια στους δρόμους.

«Η κίνηση αυτή…έχει απόηχους του Ψυχρού Πολέμου, αλλά σε αντίθεση με τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο, οι Κουβανοί έλκονται από τη Μόσχα όχι από ιδεολογική συγγένεια αλλά από οικονομική ανάγκη», καταλήγει ο καθηγητής.

Το ιστορικό παρελθόν στην Κούβα έχει ειδικό βάρος, ιδίως όταν πρόκειται για της σχέσεις της με την Ρωσία και την προκάτοχό της, τη Σοβιετική Ένωση.

Η πυραυλική κρίση της Κούβας ξέσπασε το 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση απάντησε στην ανάπτυξη πυραύλων των ΗΠΑ στην Τουρκία στέλνοντας βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα, προκαλώντας μια αντιπαράθεση που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου.

Ρωσία και Κούβα συσφίγγουν πάλι τους δεσμούς τους

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ επισκέφθηκε τον Μάιο για τέταρτη φορά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου παρακολούθησε μια στρατιωτική παρέλαση και δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί πάντα να υπολογίζει στην υποστήριξη της Αβάνας.

Η Ρωσία παρέδωσε τον Μάρτιο 90.000  τόνους ρωσικού πετρελαίου στην Κούβα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των ελλείψεων και έχει υποσχεθεί να βοηθήσει την Αβάνα σε έργα που περιλαμβάνουν από την παραγωγή ζάχαρης έως τις υποδομές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον τουρισμό.

Τα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αναμένεται να παραμείνουν στην Αβάνα μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Sports in

AEK: τα παράξενα μιας προετοιμασίας

Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει ν' απαντηθούν...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024