Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές 2024: Πώς κατανέμονται οι έδρες των ευρωομάδων

Ευρωεκλογές 2024: Πώς κατανέμονται οι έδρες των ευρωομάδων

Πηγή πολιτικών εξελίξεων αποτέλεσαν οι ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Κυριακή

Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκαν οι ευρωεκλογές για την ανάδειξη των νέων ευρωβουλευτών για την περίοδο 2024-2029. Με μία πρώτη ματιά, η ακροδεξιά κατέγραψε άνοδο στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη Γαλλία η άνοδος της Λεπέν προκάλεσε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτο με 186 έδρες. Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 134, το Renew (Φιλελεύθεροι) με 79, το ECR (σ.σ. ευρωσκεπτικιστές) με 73, το ΙD (ακροδεξιά) με 58, οι Πράσινοι με 53, οι Αριστεροί με 36, οι μη εγγεγραμμένοι με 46 και λοιπά κόμματα με 55 έδρες.

Πρώτη δύναμη η ακροδεξιά στην Αυστρία

Μία από τις χώρες που καταγράφηκε άνοδος της ακροδεξιάς είναι η Αυστρία, όπου το FPO, κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, καταγράφοντας την πρώτη του νίκη σε εθνική εκλογική διαδικασία.

Έλαβε 25,7% των ψήφων, με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα. Ακολούθησαν η παράταξη της δεξιάς OVP (24,7%), στην κυβέρνηση αυτό το στάδιο, και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPO (23,2%). Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 10,7% των ψήφων.

Μετά το πολύκροτο σκάνδαλο Ibiza-gate, το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) δεν είχε εξασφαλίσει παρά μόλις τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ωστόσο πλέον θα διπλασιάσει τις έδρες που θα καταλάβει στο ημικύκλιο.

Στην πρώτη θέση η Μαρίν Λεπέν – Πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία

Οι ευρωεκλογές στη Γαλλία ανέδειξαν το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν ως πρώτη δύναμη, οδηγώντας τον Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ένας από τους λόγους ήταν ότι το κόμμα ανήλθε στην πρώτη θέση καταγράφοντας διπλάσιο ποσοστό απο το δεύτερο κόμμα.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να μείνει κουφός στο μήνυμα που έστειλε ο λαός της Γαλλίας», είπε ο πρόεδρος του Εθνικού Ράλι Τζόρνταν Μπαρντέλα στους υποστηρικτές του στο Parc Floral στο Παρίσι.

Μεγάλη νίκη του CDU στη Γερμανία – Καταποντίστηκαν τα κόμματα της Κυβέρνησης

Σε ότι αφορά την Γερμανία, η κεντροδεξιά κατάφερε να σημειώσει μεγάλη νίκη, με την ακροδεξιά παράταξη να έρχεται δεύτερη και να κερδίζει, τόσο τους Σοσιαλιστές του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς οι οποίοι βρίσκονται στην τρίτη θέση, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Πρώτη δύναμη η δεξιά στην Ισπανία

Στην δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Σάντσεθ, καθώς η ισπανική δεξιά κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα των ευρωεκλογών. Η διαδικασία σημαδεύτηκε από το μεγάλο ποσοστό που κατέγραψε η νέα παράταξη της άκρας δεξιάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα (PP), η αξιωματική αντιπολίτευση, έλαβε το 34% των ψήφων και αναμένεται να στείλει 22 ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, ενώ οι Σοσιαλιστές περιορίστηκαν στο 30% των ψήφων και θα καταλάβουν 20 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νίκη κατέγραψαν οι Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η αντιπολίτευση στην Πορτογαλία, κατάφερε να ξεπεράσει με μικρή διαφορά την κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία που κέρδισε τις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου.

Και σε αυτήν την περίπτωση, η ακροδεξιά παράταξη έλαβε την τρίτη θέση καταγράφοντας 9,8%, επίδοση υποδιπλάσια των βουλευτικών εκλογών. (18%). Σε μικρή απόσταση ακολούθησε φιλελεύθερη παράταξη που είχε επίσης τερματίσει στην τέταρτη θέση τον Μάρτιο.

Πρωτιά για την Μελόνι στην Ιταλία

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα, με το κόμμα τα Αδέλφια της Ιταλίας να λαμβάνει το 27,7%, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από αυτό που κατέγραψε στις βουλευτικές εκλογές του 2022.

Επίσης στη δεξιά πτέρυγα της ιταλικής πολιτικής σκηνής, η Φόρτσα Ιτάλια που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να λαμβάνει 9,66% και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι 8%.

Ήττα του Φίτσο στη Σλοβακία

Την έκπληξη των ευρωεκλογών έκανε το φιλελεύθερο κόμμα, καθώς κατάφερε να επικρατήσει τη παράταξης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Άλλωστε οι επικριτές του προσάπτουν πως τάσσεται υπέρ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως η παράταξη του κ. Φίτσο, εναντιώθηκε στη χορήγηση περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, φερόταν να είναι φαβορί με βάση δημοσκοπήσεις, κατά τις οποίες η απόπειρα κατά της ζωής του αύξησε την υποστήριξη σ’ αυτή.

Αναμένοντας τα τελικά αποτελέσματα στην Ιρλανδία

Διπλές εκλογές είχε η Ιρλανδία, καθώς η μία κάλπη ήταν για τα τοπικά συμβούλια και η δεύτερη για τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το ανεξάρτητο, ενώ την δεύτερη θέση λαμβάνει το Sinn Fein.

Δεκατέσσερις ευρωβουλευτές θα στείλει στις Βρυξέλλες η Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Πέντε θα εκπροσωπήσουν την εκλογική περιφέρεια Midlands North-West, μια εκλογική περιφέρεια 15 κομητειών στην οποία συμμετέχουν 27 υποψήφιοι.

Πέντε θα εκπροσωπήσουν τη Νότια Ιρλανδία, στην οποία κατεβαίνουν 23 υποψήφιοι σε 10 κομητείες. Και τέσσερις θα εκπροσωπήσουν το Δουβλίνο, όπου υπάρχουν επίσης 23 υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο.

Πύρρειος η νίκη της ΝΔ στην Ελλάδα

Αν και το κυβερνητικό κόμμα αναδείχθηκε πρώτο, έχασε 13 μονάδες από το 41% που είχε καταγράψει στις εκλογές του Ιουνίου 2023, όπου είχε κατακτήσει την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις 21 έδρες που έχει η χώρα θα τις μοιραστούν οκτώ κόμματα. Επίσης, καταγράφηκε μεγάλη αποχή από την κάλπη των ευρωεκλογών.

Με βάση τον παρακάτω πίνακα, επτά έδρες λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία, τέσσερις έδρες το ΣΥΡΙΖΑ, τρεις το ΠΑΣΟΚ, δύο η Ελληνική Λύση, δύο το ΚΚΕ, μία η Νίκη, μία η Πλεύση Ελευθερίας και τέλος μία θα λάβει και η Φωνή Λογικής.

Απώλειες κατέγραψε ο Όρμπαν στις ευρωεκλογές

Πρώτο ήρθε το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία. Το Fidesz, έλαβε περισσότερο από το 44% των ψήφων σε σχέση με 52,2% που είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2019. Μπορεί να είναι η χειρότερη επίδοση του Fidesz μετά την επάνοδο του ‘Όρμπαν στην ηγεσία της χώρας αυτής της κεντρικής Ευρώπης το 2010.

Ο Όρμπαν που παραμένει ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις Βρυξέλλες και έχει σχέσεις με τη Μόσχα, ενέτεινε τις επιθέσεις κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τα ότι παρασύρουν τις χώρες μέλη σε έναν «παγκόσμιο πόλεμο».

Θεαματική άνοδο κατέγραψε η αριστερά στη Φινλανδία

Στη Φινλανδία, το κόμμα Αριστερή Συμμαχία κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019. Το κόμμα θα καταλάβει επομένως τρεις από τις 15 έδρες της Φινλανδίας στο Ευρωκοινοβούλιο, έναντι μιας μόνο στις προηγούμενες εκλογές.

Ο κεντροδεξιός Εθνικός Συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο εδραιώνει τα κέρδη του αυξάνοντας τη δύναμή του κατά σχεδόν τέσσερις μονάδες. Το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, υποχωρεί καταγράφοντας πτώση. Θα λάβει μόνο μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ανοδική πορεία για τους Πράσινους στη Σουηδία

Στη Σουηδία, οι Πράσινοι σημείωσαν άνοδο 4,2 μονάδων. Το Αριστερό Κόμμα καταγράφει επίσης άνοδο (+4 μονάδες στο 10,7%), ενώ οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες υποχωρούν κατά 1,4 μονάδα. Οι σοσιαλδημοκράτες διατηρούν τη θέση τους και παραμένουν επικεφαλής με 24,9%.

Άνετη επικράτηση του σοσιαλιστικού κόμματος της Δανίας

Το λαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα κατάφερε στις ευρωεκλογές να καταγράψει άνοδο 5,2 μονάδων σε σχέση με το 2019, λαμβάνοντας το 17,4% των ψήφων. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, επικεφαλής της κυβέρνησης συνασπισμού, φέρεται να υποχωρεί στο 15,6% Τα δύο κόμματα αναμένεται να λάβουν από τρείς έδρες το καθένα μεταξύ των 15 εδρών της Δανίας.

Επεισοδιακές οι ευρωεκλογές στο Βέλγιο – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στο Βέλγιο τρία κόμματα μάχονται για την πρωτιά. Την ίδια στιγμή το Open VLD του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρου είναι δέκατο με 5,5%, εξέλιξη που τον οδηγεί σε παραίτηση.

Το ακροδεξιό Vlaams Belang με ποσοστό 13,92%, έναντι του 13,57% του Mouvement Reformateur (Renew) και 13,39% των Συντηρητικών Nieuw-Vlaamse Alliantie κατάφεραν να λάβουν τις πρώτες θέσεις στις εκλογές.

Ευρεία νίκη για την κεντροδεξιά στην Βουλγαρία

Τα τελικά αποτελέσματα αναδεικνύουν ως νικήτρια παράταξη την κεντροδεξιά λαμβάνοντας το ποσοστό 23% και 5 έδρες με το ΕΛΚ. Ακολουθεί το επίσης κεντροδεξιό PP ακολουθεί δεύτερο με 15,6%, με διαφορά 0,2% από το εθνικιστικό Vazrazhdane που ήρθε τρίτο κόμμα.

Τεράστια η αποχή στην Κροατία – Νίκη της κεντροδεξιάς

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κεντροδεξιό HDZ του Αντρέα Πλένκοβιτς αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στην Κροατία σε μια εκλογική διαδικασία η οποία σημαδεύτηκε από μαζική αποχή. Το κόμμα του συγκέντρωσε ποσοστό 34,6%, κερδίζοντας 6 έδρες με το ΕΛΚ, έναντι 25,96% του Koalicija των Σοσιαλδημοκρατών.

Εκπλήξεις επεφύλασσε η κάλπη στην Κύπρο

Μεγάλη νίκη πέτυχε το ΔΗΣΥ έναντι του αριστερού ΑΚΕΛ (24,7% έναντι 21,6%). Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν ότι ο ανεξάρτητος Φειδίας Παναγιώτου κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 19,4%, πράγμα που τον ανέδειξε ως τρίτη δύναμη.

Νίκη για τους Φιλελεύθερους στην Τσεχία

Σύμφωνα τα τελικά αποτελέσματα που παρουσιάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φιλελεύθερο ΑΝΟ 2011 κερδίζει τη πρώτη θέση με 26,14%, έναντι 22,27% του κεντροδεξιού Spolu. To Renew κέρδισε 7 έδρες και το ΕΛΚ 5 στη χώρα, ενώ τρεις έδρες πήραν οι Συντηρητικοί.

Νίκη της κεντροδεξιάς στην Εσθονία

Το κεντροδεξιό Isamaa Erakond επικράτησε στην Εσθονία (21,5%) με δύο μονάδες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το SDE των Σοσιαλδημοκρατών ακολουθεί δεύτερο με 19,3% και δύο κόμματα των Φιλελεύθερων πιο πίσω, με το ΕΛΚ, το Renew και το S&D να μοιράζονται από δύο έδρες.

Νίκη για την κεντροδεξιά στη Λετονία

Το κεντροδεξιό Jauna Vienotiba επικράτησε με 3 μονάδες του ΝΑ, κόμμα που ανήκει στους Συντηρητικούς. Το ποσοστό που πέτυχαν έφτασε το 22,8%.

Νίκη της κεντροδεξιάς στη Λιθουανία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωκοινοβουλίου, η συμμαχία των δύο κεντροδεξιών κομμάτων TS-LKD στη Λιθουανία, που πέτυχαν 21,3% και 18,0% αντίστοιχα έδωσαν ευρεία νίκη στο ΕΛΚ για το νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Νίκησαν οι Χριστιανοδημοκράτες στο Λουξεμβούργο

Το Χριστιανοδημοκρατικό CVS κέρδισε τη μάχη των Ευρωεκλογών 2024 με 1,2% διαφορά απέναντι στο LSAP/POSL των Σοσιαλοδημοκρατών. Οι Χριστιανοδημοκράτες πήραν τη νίκη με 22,9% ενώ οι Σοσιαλοδημοκράτες έφτασαν στο 21,7%.

Πρώτο το κόμμα της Μετσόλα στη Μάλτα

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Nationalist Party και η Ρομπέρτα Μέτσολα πήραν την νίκη με τρεις μονάδες διαφορά με τους Εργατικούς. Ωστόσο τα δύο κόμματα θα πάρουν από 3 έδρες σε ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες αντίστοιχα. Το Nationalist Party κέρδισε με 45,2% και ακολουθούν οι Εργατικοί με 42,02%.

Πρώτοι οι Σοσιαλδημοκράτες στην Ολλανδία

Ανέτρεψε τα δεδομένα, ο συνασπισμός των σοσιαλδημοκρατών GL – PvdA, ο οποίος έκανε την ανατροπή και κατάφερε να κερδίσει με 21,6%. Τα φιλελεύθερα VVD και D66 παίρνουν 7 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Νίκη με μικρή διαφορά για την κεντροδεξιά στην Πολωνία

Δύσκολη νίκη με μόλις 1,7% διαφορά κατάφερε να λάβει το κεντροδεξιό Koalicja Obywatelska του Ντόναλντ Τουσκ απέναντι στο συντηρητικό PiS. Αμφότεροι αναμένεται να λάβουν από 20 έδρες στις Βρυξέλλες.

Νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού της Ρουμανίας

Ευρεία νίκη πέτυχε ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στη Ρουμανία στις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, την πλειονότητα των ψήφων έλαβε  το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) συγκέντρωσαν το 53% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Πρώτο κόμμα για την κεντροδεξιά στη Σλοβενία

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του ευρωκοινοβουλίου, το κεντροδεξιό Slovenska demokratska stranka (ΕΛΚ) επικράτησε με 8% διαφορά από το Svoboda. Συγκεκριμένα, το SDS τερμάτισε με 30,8% έναντι 22,1%.

Sports in

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου του αρχηγού του, Πέτρου Κανδύλα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του με τον αρχηγό της ομάδας χάντμπολ, Πέτρο Κανδύλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024