Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Φρίκη στο Σουδάν: Στον «κατάλογο της ντροπής» εντάσσει ο ΟΗΕ τις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς

Φρίκη στο Σουδάν: Στον «κατάλογο της ντροπής» εντάσσει ο ΟΗΕ τις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς

Εκθεση του ΟΗΕ κάνει λόγο για «απίστευτη αύξηση 480%» του αριθμού των σοβαρών παραβιάσεων δικαιωμάτων παιδιών στο Σουδάν μεταξύ του 2022 και του 2023.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν (ΣΕΔ) και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που ενεπλάκησαν σε πόλεμο τη 15η Απριλίου 2023, προστέθηκαν στον «κατάλογο της ντροπής» του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γενικού του Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Τρίτη (στη φωτογραφία από UNICEF/Mohamdeen, επάνω, εκτοπισμένα παιδιά στο Σουδάν).

Η ετήσια έκθεση του Γκουτέρες, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί επίσημα αύριο Πέμπτη, αναφέρεται στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων παιδιών (κάτω των 18 ετών) σε περίπου 20 εμπόλεμες ζώνες σε διεθνές επίπεδο και συμπεριλαμβάνει παραρτήματα με τις παραβιάσεις — φόνους και ακρωτηριασμούς παιδιών, εξαναγκαστικές στρατολογήσεις, απαγωγές, κρούσματα σεξουαλικής βίας…

Φόνοι και τραυματισμοί παιδιών, επιθέσεις κατά σχολείων και νοσοκομείων, βιασμοί και σεξουαλική βία

Αναφέρεται επισταμένως στον πόλεμο από την άνοιξη της περασμένης χρονιάς ανάμεσα στις ΣΕΔ υπό τον στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ υπό το πρώην δεξί του χέρι που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο.

Η έκθεση κάνει λόγο για «απίστευτη αύξηση 480%» του αριθμού των σοβαρών παραβιάσεων με θύματα παιδιά στη χώρα της Αφρικής μεταξύ του 2022 και του 2023.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι το 2023 διαπράχθηκαν 1.721 σοβαρές παραβιάσεις με θύματα 1.526 παιδιά, τα 480 από τα οποία σκοτώθηκαν και άλλα 764 τραυματίστηκαν.

«Μου προκαλεί φρίκη η δραματική αύξηση των σοβαρών παραβιάσεων, ιδιαίτερα των στρατολογήσεων και της χρησιμοποίησης παιδιών, των φόνων και των τραυματισμών και των επιθέσεων εναντίον σχολείων και νοσοκομείων, καθώς και η επιδείνωση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια», αναφέρει το κείμενο του κ. Γκουτέρες.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων που συνδέονται με την εθνότητα και τους μαζικούς εκτοπισμούς παιδιών», προσθέτει.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να προστεθούν στον «κατάλογο της ντροπής» οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις για τις ευθύνες τους στις δολοφονίες και στους τραυματισμούς παιδιών, σε επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων και σε βομβαρδισμούς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις εγγράφονται σ’ αυτή τη λίστα: βρίσκονταν επίσης από το 2016 ως το 2018.

Σ’ ό,τι αφορά τις ΔΤΥ, πέρα από φόνους και τραυματισμούς παιδιών, επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων, η εγγραφή τους στον κατάλογο της ντροπής αποφασίστηκε επίσης εξαιτίας βιασμών και άλλων μορφών σεξουαλικής βίας σε βάρος παιδιών, καθώς και της εξαναγκαστικής στρατολόγησης δεκάδων παιδιών στις τάξεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024