Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Αρχηγός κόμματος συμμάχησε με την Λεπέ, καθαιρέθηκε και ταμπουρώθηκε στο γραφεία του!

Γαλλία: Αρχηγός κόμματος συμμάχησε με την Λεπέ, καθαιρέθηκε και ταμπουρώθηκε στο γραφεία του!

Πρόκειται για τον επικεφαλής του γαλλικού συντηρητικού κόμματος των «γκολικών» Ρεπουμπλικανών, Ερίκ Σιοτί

Ο ηγέτης των Les Républicains, των Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας, Ερίκ Σιοτί δήλωσε την Τρίτη ότι έχει συνάψει εκλογική συμφωνία μεταξύ του κόμματός του και του ακροδεξιού Rassemblement National, του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, αιφνιδιάζοντας μεγάλο μέρος του στρατοπέδου του.

Οι Γάλλοι συντηρητικοί ανακοίνωσαν την Τετάρτη 12 Ιουνίου ότι καθαίρεσαν τον επικεφαλής του κόμματός τους, Ερίκ Σιοτί, επειδή συνήψε συμμαχία με το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN) ενόψει πρόωρων εκλογών.

Ο Σιοτί ισχυρίστηκε ότι κλείδωσε «για την ασφάλεια του προσωπικού μετά από απειλές που δέχτηκε»

Η πολιτική επιτροπή των Les Républicains (LR) ψήφισε ομόφωνα την απομάκρυνση του Σιοτί, δήλωσε η βουλευτής Αννί Ζενεβάρ, προσθέτοντας ότι το κόμμα «θα παρουσιάσει υποψηφίους στο γαλλικό κοινό με σαφήνεια και ανεξαρτησία» στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για τις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου.

«Είμαι και θα παραμείνω πρόεδρος» των Ρεπουμπλικανών, έγραψε ο Σιοτί στο X μετά την ανακοίνωση της καθαίρεσής του.

Δήλωσε πως συμμάχησε με την Λεπέν και ταμπουρώθηκε στο γραφείο του

Αφού ο Μακρόν ανακοίνωσε την Κυριακή πρόωρες εκλογές στον απόηχο της βαριάς ήττας του στις ευρωεκλογές, ο Σιοτί δήλωσε την Τρίτη ότι είχε συνάψει εκλογική συμφωνία με τον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν, αιφνιδιάζοντας μεγάλο μέρος του κόμματός του και προκαλώντας αντιδράσεις. καθώς κανείς δεν ήταν ενήμερος και κανείς δεν ψήφισε για την συμμαχία αυτή.

Ο Σιοτί έκλεισε κυριολεκτικά τα κεντρικά γραφεία του κόμματος κοντά στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση (Βουλή) για όλη την ημέρα, αφού η πολιτική επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. Ο Σιοτί ανέφερε «δεν είχε προγραμματιστεί ποτέ καμία συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία σήμερα το απόγευμα». Ο Σιοτί ισχυρίστηκε ότι κλείδωσε «για την ασφάλεια του προσωπικού μετά από απειλές που δέχτηκε».

Η Ζενεβάρ, η οποία θα είναι μία από τους δύο προσωρινούς ηγέτες του κόμματος, άνοιξε τις πόρτες της έδρας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με τα εφεδρικά κλειδιά της. Η Ζενεβάρ συνοδευόταν από τους πολιτικούς του LR Ορελιέν Πραντί, Ραφαέλ Σέλενμπέργκερ και Ντανιέλ Φασκέλ. Ένας φύλακας ασφαλείας που βρισκόταν στο χώρο δήλωσε ότι ο Σιοτί δεν ήταν παρών στα γραφεία. Δηλαδή, κλείδωσε και έφυγε…

Τι δήλωσαν στελέχη των Ρεπουμπλικανών – Η γαλλική ακροδεξιά μετρά τις δυνάμεις της

Ο πολιτικός από τη Νίκαια της νοτιοανατολικής Γαλλίας «δεν ήταν πλέον πρόεδρος από τη στιγμή που πήρε αυτή την παράλογη απόφαση» να ανακοινώσει τη συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό, είχε δηλώσει νωρίτερα ο ανώτερος βουλευτής Ορελιέν Πραντί στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France 2.

«Στην πολιτική, η απάντηση δεν είναι οι συμφωνίες συνασπισμού, οι μικρές συμφωνίες που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες για την εξασφάλιση εκλογικών περιφερειών», δήλωσε ο Λοράν Βοκιέζ, εξέχων ηγέτης του LR. «Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο, μπορεί να αποτύχουμε να πείσουμε τον κόσμο. Αλλά το κάνουμε με σαφήνεια και με …σπονδυλική στήλη», πρόσθεσε σε άπταιστα γαλλικά, υποννοώντας πως ο πρώην ηγέτης Σιοτί είναι «ασπόνδυλο». Μια κλασσική έκφραση σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους θρασύδειλους.

Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης, η Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, η οποία κέρδισε μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο ως μέλος του ακροδεξιού κόμματος Reconquête! του Ερίκ Ζενμούρ, ζήτησε την υποστήριξη των υποψηφίων της συμμαχίας μεταξύ Σιοτί και Εθνικού Συναγερμού.

Η τελευταία μίλησε εναντίον του αρχηγού του κόμματος Ζεμούρ , λέγοντας ότι ο Ζεμούρ «παρά την αντίθεσή μας, (αποφάσισε) να παρουσιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους υποψηφίους εναντίον του «συνασπισμού της δεξιάς» σε όλη τη Γαλλία, με κίνδυνο να χάσει αυτή την πρωτοφανή ευκαιρία να νικήσει τον Εμανουέλ Μακρόν και την άκρα αριστερά». Μετά την ομιλία της Μαρεσάλ, ο ηγέτης του RN Ζορντάν Μπαρδελά «χαιρέτισε το κάλεσμα» που έκανε η ανιψιά της Λεπέν στο X.

Sports in

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την επέκταση του συμβολαίου του αρχηγού του, Πέτρου Κανδύλα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του με τον αρχηγό της ομάδας χάντμπολ, Πέτρο Κανδύλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024