Γαλλία: Σε δυσμενή θέση ο Μακρόν ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα – Το «φάντασμα» της ακροδεξιάς επιστρέφει
Ευθύνες σε όλους εκτός από τον ίδιο, για την πολιτική κρίση στη Γαλλία, από τον πρόεδρο Μακρόν. Κατηγόρησε σχεδόν τους πάντες αλλά ζήτησε να δημιουργηθεί ένα προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο.
Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η Γαλλία μετά το βράδυ της 9ης Ιουνίου, την ισοπεδωτική επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν και την επιλογή του Εμάνουελ Μακρόν να κλείσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Η παρτίδα πόκερ που επέλεξε να παίξει ο Γάλλος πρόεδρος ενέχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο καθώς μπορεί να οδηγήσει τον Εθνικό Συναγερμό για πρώτη φορά σε θέση οδηγού στην Εθνοσυνέλευση και να ανοίξει τον δρόμο για τα Ηλύσια Πεδία.
«Σχέδιο μάχης» 18 ημερών για να ανακοπεί ο δρόμος της ακροδεξιάς προς την εξουσία
Μπροστά σε μέλη της κυβέρνησης και πολυάριθμους δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν στο Pavillon Cambon Capucines στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν, την Τετάρτη (12/06) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ξεδιπλώνοντας το «σχέδιο μάχης» 18 ημερών, πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η θεωρία των δύο άκρων
«Δεν θέλω να δώσω στην ακροδεξιά τα κλειδιά της εξουσίας το 2027. Θέλω μια κυβέρνηση που να μπορεί να δράσει για να ικανοποιήσει [τα] αιτήματα» του γαλλικού λαού, είπε και απέρριψε την ιδέα μιας ενδεχόμενης παραίτησης μετά από μια ήττα στις βουλευτικές εκλογές: «Αυτό είναι παράλογο», σημείωσε.
Ο Γάλλος ηγέτης απέδωσε το κλίμα πόλωσης που δημιουργήθηκε στην πολιτική ζωή της Γαλλίας μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2022 στα «κόμματα των άκρων» δικαιολογώντας την απόφαση του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ειδικότερα ο Μακρόν στράφηκε κατά του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, αλλά και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, λέγοντας πως με τη στάση τους δημιούργησαν ένα «επικίνδυνο για την Γαλλία μπλοκάρισμα» σε ό,τι αφορά την διακυβέρνησή της και ότι έφτασε η ώρα, με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, «να πέσουν οι μάσκες» και να καταστεί σαφές ποιοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την ευημερία της παράταξης τους και ποιοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την ευημερία της Γαλλίας.
«Συμφωνία με τον διάβολο»
Σε ό,τι αφορά το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι κινείται εκτός του δημοκρατικού πλαισίου σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι είναι επικίνδυνο για την γαλλική οικονομία – αφού με τις προτάσεις του θα οδηγήσει, όπως είπε, τη χώρα στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό – και ότι στα θέματα της διεθνούς πολιτικής, κυρίως δε σε σχέση με το Ουκρανικό, θα οδηγήσει τη Γαλλία σε διεθνή απομόνωση.
Κατηγόρησε δε ευθέως τον πρόεδρο του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων Ερίκ Κιοτί για την χθεσινή απόφασή του να συνταχθεί με το κόμμα της Λεπέν, επισημαίνοντας ότι «έκανε συμφωνία με τον διάβολο» παρά την αντίθετη άποψη όλων των γερουσιαστών του κόμματος και των περισσότερων βουλευτών του.
Σημείωσε δε ότι με την πολιτική του επιλογή «γύρισε την πλάτη στην πολιτική κληρονομιά του Ντε Γκολ, του Σιράκ, και του Σαρκοζί», ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, οι θέσεις που υποστήριξε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ήταν σε απόλυτη αντίθεση με τις θέσεις της ακροδεξιάς.
Η ενόχληση του για το Λαϊκό Μέτωπο και αντιπρότασή του
Αναφερόμενος στον χώρο της αριστεράς ο Γάλλος πρόεδρος στηλίτευσε την απόφαση των Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών και Οικολόγων να έρθουν σε συμφωνία με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, την οποία κατηγόρησε για αντισημιτισμό και αντικοινοβουλευτισμό, ενώ παράλληλα υπογράμμισε και την διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των αριστερών κομμάτων στα θέματα της ενέργειας, αλλά και γενικότερα της οικονομίας. Επισήμανε ακόμη ότι τα κόμματα της αριστεράς, με τις διαφορές που έχουν, είναι αδύνατον να καταλήξουν σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα.
Κατόπιν όλων αυτών ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο με καθαρές θέσεις τόσο σε σχέση με την λειτουργία της δημοκρατίας, όσο και σε σχέση με την Ευρώπη. Ανέφερε ότι σε αυτό το μέτωπο μπορούν να ενταχθούν οι σοσιαλδημοκράτες, οι οικολόγοι, οι χριστιανοδημοκράτες, οι γκωλικοί και γενικότερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις που «δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον εξτρεμιστικό πυρετό».
Καταλήγοντας ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι πολλά προβλήματα σε σχέση με την διακυβέρνηση της Γαλλίας παραμένουν ανεπίλυτα και ότι γι’ αυτό πολλές φορές οι Γάλλοι είναι οργισμένοι, ενώ τόνισε ότι εφεξής θα πρέπει να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος διακυβέρνησης ο οποίος θα χαρακτηρίζεται «από ηρεμία, σεβασμό και αξιοπρέπεια στην υπηρεσία του γαλλικού λαού».
Θυμίζουμε πως οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων της Γαλλίας συμφώνησαν στην σύσταση «ενός νέου λαϊκού μετώπου» κατά της ακροδεξιάς. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν έσπευσε να χαιρετίσει την προσπάθεια αυτή στο Χ, γράφοντας «μια καλή δουλειά που ματαιώνει τη διαίρεση στην οποία υπολόγιζαν ο Μακρόν και η Λεπέν».
Τετ α τετ Σαλβίνι – Λεπέν
Στο «μαύρο» μπλοκ της Ευρώπης ο γραμματέας του κόμματος και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι συναντήθηκε με την Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με τη Λέγκα, τα κύρια σημεία της συμφωνίας αυτής, είναι η ενότητα της συντηρητικής παράταξης, η απόρριψη οποιουδήποτε «ανοίγματος» προς την αριστερά και τους «ακραίους οικολόγους» και ισχυρή βούληση να αλλάξει η Ευρώπη.
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες εκφράστηκαν με μεγάλη σαφήνεια, μόνον η Φον ντερ Λάιεν και ο Μακρόν δεν το κατάλαβαν», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι μετά τη συνάντηση.
- Φλικ: «Η Μπαρτσελόνα πρέπει να μάθει να νικάει χωρίς τον Γιαμάλ»
- Μανούσος Μανουσάκης: Σήμερα η κηδεία του αγαπημένου σκηνοθέτη
- Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;
- Δημήτρης Σούρας: Στις 12:00 στο Α’ Νεκροταφείο η κηδεία του γνωστού ψυχίατρου
- Χρήστος Μάστορας: Τι του είπε η Μαρινέλλα για τη συμμετοχή στην ταινία «Υπάρχω»
- Ντόναλντ Τραμπ: Επέλεξε ως αρχίατρο γιατρό που είχε γίνει γνωστή από την τηλεόραση – Νέος διευθυντής στο CDC