Σάββατο 29 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Πάνω από 15.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα στις 250 ημέρες του πολέμου

Live: Πάνω από 15.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα στις 250 ημέρες του πολέμου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα παρά το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάπαυση πυρός - Οι διαμεσολαβητές εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς για τη συμφωνία

Η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ενημέρωσαν σε κοινή δήλωσή τους ότι παρέδωσαν στους διαμεσολαβητές Αίγυπτο και Κατάρ την απάντησή τους για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποστηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της UNICEF, Τζέιμς Έλντερ είπε μέσα από τη Γάζα ότι: «Σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, γεωργία, οικονομία… καταστράφηκαν. Και ακόμα οι βόμβες πέφτουν».

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο Αμπού Ταλέμπ, ένας από τους κορυφαίους διοικητές της, σκοτώθηκε σε πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο και πραγματοποίησε μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Καφρ Νταν στη Δυτική Όχθη.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:11 Καταστροφής συνέχεια στη Γάζα – Το Ισραήλ επιτίθεται και στις υποτιθέμενες «ασφαλείς ζώνες»

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:45 Γκουτέρες: Μάρτυρες ενός «μοναδικού επιπέδου θανάτου και καταστροφής»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν μοιάζει με τίποτα απ’ όσα έχει βιώσει ως επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού.

«Είμαστε μάρτυρες… ενός μοναδικού επιπέδου καταστροφής και… μοναδικού επιπέδου απωλειών στον παλαιστινιακό πληθυσμό κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών πολέμου που δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη κατάσταση που έζησα ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο ενός φόρουμ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ επισήμανε επίσης ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να υποστηριχθεί ο πληθυσμός» της Γάζας όταν «δέχεται πυρά» και οι ισραηλινές δυνάμεις αποκλείουν τα σύνορά της, εμποδίζοντας τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και καθαρό νερό.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηρίξεις τον πληθυσμό όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί περιορισμοί στην είσοδο των απαραίτητων προμηθειών για ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε.

05:15 Ισραήλ: «Πλασματική πραγματικότητα» περιγράφει η έκθεση του ΟΗΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε πως μια έκθεση του ΟΗΕ που το κατηγορεί ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα είναι «εμποτισμένη με ψέματα και συκοφαντία του αίματος».

«Η έκθεση περιγράφει μια φανταστική πραγματικότητα από την οποία έχουν εξαφανιστεί δεκαετίες τρομοκρατικών επιθέσεων, δεν υπάρχουν συνεχείς επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών αμάχων και δεν πρόκειται για μια δημοκρατική χώρα που υπερασπίζεται τον εαυτό της από μια τρομοκρατική επίθεση», επισημαίνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Χθες Τετάρτη, μια ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της «εξόντωσης».

04:45 Σειρήνες ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ

Οι Ισραηλινοί στις πόλεις Yehiam και Klil της Γαλιλαίας προειδοποιήθηκαν ν’ αναζητήσουν καταφύγιο λόγω επερχόμενων αεροπορικών επιθέσεων, αναφέρουν οι Times of Israel.

Δεν υπάρχουν άμεσα περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες, πρόσθεσε το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης.

Οι τελευταίες προειδοποιήσεις έρχονται καθώς η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε έναν από τους μεγαλύτερους πυραύλους της στο βόρειο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, μετά τον θάνατο ενός ανώτερου διοικητή της στον νοτιοανατολικό Λίβανο.

04:15 Η Χαμάς παροτρύνει τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς παροτρύνει με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση των ΗΠΑ ν’ ασκήσει «πίεση» στο Ισραήλ προκειμένου να συναφθεί συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, «συνεχίζει να μιλάει περί συμφωνίας του Ισραήλ στην τελευταία πρόταση (για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός), αλλά δεν έχουμε ακούσει κανέναν ισραηλινό αξιωματούχο να εκφράζεται για το θέμα αυτό», αναφέρει η ανακοίνωση της Χαμάς.

«Σ’ αυτό το πλαίσιο, καλούμε τον κ. Μπλίνκεν και την κυβέρνηση Μπάιντεν ν’ ασκήσουν πίεση απευθείας» στο Ισραήλ, προσθέτει το κίνημα.

03:45 Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης στο ελληνόκτητο πλοίο

Οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου.

Με ανακοίνωσή τους, επιβεβαίωσαν πως διεξήγαγαν «στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το πλοίο Tutor στην Ερυθρά Θάλασσα, με ναυτικό drone, εναέρια drones και βαλλιστικούς πυραύλους».

Συμπλήρωσαν πως το πλοίο, που μετέφερε άνθρακα, υπέστη σοβαρή ζημιά κι ενδέχεται να βυθιστεί (περισσότερα εδώ).

03:12 Η Χαμάς δήλωσε ότι θα απαιτήσει τη διακοπή του πολέμου ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη 2η φάση της συμφωνίας

Σε ένα συγκεντρωτικό ρεπορτάζ των Times of Israel, επικαλείται «το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 13 που δημοσιεύει, όπως ισχυρίζεται, λεπτομέρειες από τις τροπολογίες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην ισραηλινοαμερικανική πρόταση για εκεχειρία και συμφωνία για τους ομήρους, χωρίς όμως να αναφέρει πώς αυτές αποκτήθηκαν».

Τα αιτήματα της Χαμάς περιλαμβάνουν «την πλήρη παύση του πολέμου, ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας τριών φάσεων. Η τρέχουσα πρόταση ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, και η Χαμάς λέγεται ότι υποστηρίζει ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια προθεσμία μετά την οποία οι μάχες θα μπορούσαν να ανανεωθούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία».

Η Χαμάς φέρεται επίσης να απαιτεί να «ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας και όχι κατά την τρίτη φάση- να μην επιτραπεί στο Ισραήλ να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση οποιουδήποτε Παλαιστίνιου κρατούμενου ασφαλείας, αφού το Ισραήλ συμφώνησε να συμβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό στο θέμα αυτό και να μην απελαθεί κανένας καταδικασμένος για φόνο στο εξωτερικό ή στη Λωρίδα της Γάζας».

«Ακραία»

«Αυτή είναι η πιο ακραία απάντηση που θα μπορούσε να δώσει η Χαμάς», αναφέρει το δίκτυο σε ανώνυμο ισραηλινό αξιωματούχο. «Είναι προφανές ότι η αμερικανική πίεση δεν έχει αποδώσει. Είναι δύσκολο να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση υπό αυτές τις συνθήκες».

Στην συνέχεια οι Times of Israel επικαλούνται το λιβανέζικο πρακτορείο Al-Akhbar αναφέροντας ότι «η Χαμάς απαιτεί από τις IDF να ξεκινήσουν την αποχώρησή τους από τη Λωρίδα της Γάζας την πρώτη ημέρα της πρώτης φάσης, με τους βασικούς αυτοκινητόδρομους Salah a-Din και Al-Rashid, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Netzarim, τη διαδρομή Philadelphi κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας και το συνοριακό πέρασμα Rafah να εκκενώνονται μέχρι την έβδομη ημέρα». Τα τελευταία διασταυρώνονται και από άλλες πηγές, χωρίς να έχουν ακουστεί από επίσημα χείλη μελών του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

«Εάν το Ισραήλ δεν δεσμευτεί για πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα μέχρι την έβδομη ημέρα, η απελευθέρωση των ομήρων θα σταματήσει», σύμφωνα με την αναφερόμενη απάντηση της Χαμάς.

02:50 8χρονο κορίτσι στη Γάζα, πέθανε από ασιτία

Η Χανάν Αλ Ζαανίν, ένα οκτάχρονο κορίτσι, πέθανε από σοβαρό υποσιτισμό εξαιτίας της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, όπου ο ισραηλινός αποκλεισμός εμποδίζει την είσοδο βασικών προμηθειών βοήθειας στην εμπόλεμη περιοχή. Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε το Al Jazeera. Το συγκλονιστικό βίντεο του αποστεωμένου κοριτσιού, είναι πολύ σκληρό.

02:32 Ο λιμός στη βόρεια Γάζα έχει φθάσει σε καταστροφικό σημείο

Κυβερνητικός αξιωματούχος του παράκτιου θύλακα μίλησε στο Al Jazeera για την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Ακολουθούν τα μεταφρασμένα σχόλιά του:

«Ο λιμός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σε καταστροφικό σημείο και τα περισσότερα είδη διατροφής έχουν εξαντληθεί. Εκατοντάδες παιδιά και άρρωστοι κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας του καταστροφικού λιμού. Οι αρμόδιοι διεθνείς θεσμοί δεν κάνουν το καθήκον τους για να αναγκάσουν την κατοχή να σεβαστεί τους διεθνείς νόμους».

02:15 Oι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα χτυπήματα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ αναφέρει τα εξής: «Τις τελευταίες 24 ώρες, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) κατέστρεψαν με επιτυχία τρεις εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ (ASCM) σε ελεγχόμενη από τους Χούθι περιοχή της Υεμένης και ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (UAS) που εκτοξεύθηκε από ελεγχόμενη από τους Χούθι περιοχή της Υεμένης πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ξεχωριστά, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων (ASBM) από ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από αμερικανικά, συμμαχικά ή εμπορικά πλοία.

Επιπλέον, ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) των υποστηριζόμενων από το Ιράν Houthi έπληξε το M/V Tutor, ένα πλοίο υπό σημαία Λιβερίας, ελληνικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης, στην Ερυθρά Θάλασσα. Το M/V Tutor ελλιμενίστηκε πρόσφατα στη Ρωσία. Η πρόσκρουση του USV προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες και ζημιές στο μηχανοστάσιο.

Αυτή η συνεχιζόμενη κακόβουλη και απερίσκεπτη συμπεριφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν».

01:57 Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι οι εντάσεις στα σύνορα με τον Λίβανο θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε πόλεμο

Δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Axios αναφέρει, επικαλούμενο «ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους», ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να «ανησυχεί όλο και περισσότερο» ότι οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα κλιμακωθούν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι ΗΠΑ «αγωνίζονται παρασκηνιακά» για να αποτρέψουν το ξέσπασμα πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες ανταλλάσσουν περιορισμένα πυρά σχεδόν καθημερινά από το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ κατά των αντιλήψεων ότι θα μπορούσε να διεξάγει έναν «περιορισμένο πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ», σύμφωνα με το δημοσίευμα, λέγοντας ότι το Ιράν θα μπορούσε να κατακλύσει τον Λίβανο με μαχητές από πολιτοφυλακές που είναι ευθυγραμμισμένες μαζί του στην περιοχή, από χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.

«Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι το μόνο πράγμα που θα αποκλιμακώσει σημαντικά τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου», προσθέτει το δημοσίευμα.

01:36 Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ συμφωνεί σε συμφωνία εκεχειρίας»

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ισχυρίζεται ότι έχει επιδείξει «θετική στάση» στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ στη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας. Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς αναφέρει ότι καλεί τις ΗΠΑ να κατευθύνουν την πίεσή τους προς το Ισραήλ για να αποδεχθεί μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στον θύλακα.

Η Χαμάς αναφέρει ότι ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου, «δεν έχουμε ακούσει κανέναν Ισραηλινό αξιωματούχο να επιβεβαιώνει αυτή την αποδοχή». Η Χαμάς απέρριψε την πρόταση, επικαλούμενη σημεία ασάφειας και κενά (απελευθέρωση Ράφα και του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας για να μπορεί να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια), κάνοντας αντιπρόταση με τις διαφωνίες της, ορισμένες από τις οποίες η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι «δεν είναι εφαρμόσιμες».

01:15 Η κατάσταση στην αλ Μαουάσι είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη»

Μάρτυρες λένε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις σε όλη τη Ράφα, όπως μεταφέρει ο ρεπόρτερ του Al Jazeera Τάρεκ Αμπού Αζούμ.

«Είδαμε σήμερα οικογένειες να φεύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην αλ Μαουάσι, να πηγαίνουν στη Χαν Γουνίς και σε κεντρικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Μιλήσαμε μαζί τους και επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση εκεί είναι εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη. Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν πλέον να διαμένουν στην περιοχή αυτή λόγω των αδιάκοπων επιθέσεων που πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός».

Οι μάχες συνεχίζονται και σε άλλα σημεία της Ράφα μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών στρατιωτών, κοντά στο δυτικό τμήμα της πόλης και στο διάδρομο Φιλαδέλφειας (συνοριακή ζώνη με την Αίγυπτο).

00:45 Ο Μπλίνκεν «στερείται ουδετερότητας, αμεροληψίας» λέει η Χαμάς

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Τάχερ αλ Νούνου, κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για αμεροληψία, επειδή κατηγόρησε την παλαιστινιακή ομάδα για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, λέγοντας ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ συμπεριφέρεται σαν να είναι υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ από την αρχή του πολέμου.

«Του λείπει η ουδετερότητα. Του λείπει η αμεροληψία. Λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Προσπαθεί να παρουσιάσει την (παλαιστινιακή) αντίσταση σαν να είναι το κόμμα που εμποδίζει τη συμφωνία», δήλωσε ο αλ Νούνου στο Al Jazeera.

Είπε ότι η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση που παρουσίασαν το Κατάρ και η Αίγυπτος στις 6 Μαΐου ως είχε και ότι το Ισραήλ ήταν αυτό που πρόσθεσε τροποποιήσεις σε αυτήν. Η απάντηση της Χαμάς την Τρίτη αντιπροσώπευε αντι-αναθεωρήσεις σε ορισμένες από τις ισραηλινές αλλαγές, δήλωσε ο al-Nunu.

«Συμφωνεί»

Τόνισε ότι η Χαμάς συμφωνεί με τις αρχές του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που υποστήριξε τη συμφωνία, περιγράφοντας τέσσερα στοιχεία που επιδιώκει η παλαιστινιακή ομάδα: μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, ανοικοδόμηση της περιοχής και «σοβαρή» ανταλλαγή κρατουμένων.

Σύμφωνα με τον αλ Νούνου, η απάντηση της Χαμάς αποσκοπούσε στην επίτευξη μιας ενιαίας συμφωνίας με αλληλένδετα στάδια – για να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ δεν θα αθετήσει τη συμφωνία και δεν θα συνεχίσει τον πόλεμο μετά την πρώτη φάση, η οποία θα προβλέπει την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους του στη Γάζα.

Ερωτηθείς αν η Χαμάς θα είναι ευέλικτη όσον αφορά τις απαιτήσεις που ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε «μη εφαρμόσιμες», ο αλ Νούνου είπε ότι είναι «φυσιολογικό» για τα μέρη που συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις να αποδέχονται ή να απορρίπτουν τροποποιήσεις σε μια πρόταση. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ, το οποίο προσπαθεί να μας επιστρέψει η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Νετανιάχου είναι ο υπεύθυνος μέχρι στιγμής για την παρεμπόδιση, καθώς δεν συμφωνεί με όσα στείλαμε στους διαμεσολαβητές», πρόσθεσε.

00:17 Οι οικογένειες των ισραηλινών αιχμαλώτων συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει πλήθος διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των αιχμαλώτων, να διαδηλώνουν απαιτώντας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς που θα προβλέπει την ανταλλαγή των αγαπημένων τους προσώπων με Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οι διαδηλώσεις, που συνεχίζονται για μεγάλο μέρος του πολέμου, έχουν πάρει αντικυβερνητικό τόνο τους τελευταίους μήνες, καθώς ορισμένοι διαδηλωτές έχουν αρχίσει να ζητούν ανοιχτά τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ για την αντικατάσταση του Νετανιάχου.

Η πιο πρόσφατη επανάληψη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, η οποία υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, προωθείται επί του παρόντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί ένα ακόμη ταξίδι στην περιοχή για να συναντηθεί με διαμεσολαβητές.

Αφού η Χαμάς απάντησε στην πρόταση χθες, ο Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι ορισμένες από τις τροποποιήσεις που πρότεινε η Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα δεν είναι «εφαρμόσιμες», αλλά οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονται.

00:03 Καμάλα Χάρις: Χρειαζόμαστε κατάπαυση πυρός ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια λύση δύο κρατών

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις δήλωσε στο περιοδικό Rolling Stone ότι μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν το πρώτο βήμα προς την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Σε μια εκτενή συνέντευξη, η Χάρις δήλωσε ότι «πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν σκοτωθεί [στη Γάζα]. Βρισκόμαστε σε συνθήκες λιμού. Η βοήθεια πρέπει να εισέλθει. Και οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Και χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών. Και χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός για να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να αρχίσουμε να χτίζουμε προς μια λύση δύο κρατών».

«Οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται ασφάλεια, αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος. «Και οι Ισραηλινοί δικαιούνται ασφάλεια και προστασία».

Ομοίως, είπε ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτό που έχουμε δει ως άνοδο του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο. Και πρέπει να καταπολεμήσουμε την ισλαμοφοβία».

Μιλώντας για τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ σε αμερικανικές πόλεις, η Χάρις είπε ότι «η διαμαρτυρία υπήρξε μέρος κάθε κινήματος για την επέκταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στη χώρα μας. Είναι μέρος αυτού που μας κάνει δημοκρατία το γεγονός ότι υποστηρίζουμε αυτή την προσέγγιση. Δεν είμαστε μια απολυταρχία που κλείνει τις διαμαρτυρίες. Και περιμένουμε ειρηνική διαμαρτυρία».

23:48 Ο ισραηλινός στρατός στοχοποιεί γυναίκες στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα τοπικά παλαιστινιακά κανάλια Telegram δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να επιτίθενται σε μια ομάδα γυναικών στην Παλιά Πόλη.

Το βίντεο, το οποίο επαληθεύτηκε από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera Sanad, δείχνει αρκετούς ισραηλινούς στρατιώτες να σπρώχνουν τις γυναίκες και να τις χτυπούν με τα όπλα τους. Μια γυναίκα φαίνεται να κλαίει εμφανώς από τον πόνο.

23:35 Οι Χούθι της Υεμένης έβαλαν στο στόχαστρο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας Yahya Saree έκανε την ανακοίνωση σε τηλεοπτικό μήνυμα.

Το πλοίο χτυπήθηκε και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βυθιστεί, πρόσθεσε ο Saree.

Επιπλέον, πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική επιχείρηση με την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ με στόχο περιοχές στο Άσντοντ και τη Χάιφα του Ισραήλ.

23:18 Δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξαν στόχους στη δυτική Υεμένη

Το μέσο ενημέρωσης Al Masirah, που συνδέεται με τους Χούθι, αναφέρει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξαν την περιοχή al-Jabana δυτικά της Hodeidah.

Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν και έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ισραηλινών στόχων σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, προκαλώντας την οργή των δυτικών κρατών.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι βομβαρδίζουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη από τον Ιανουάριο, αλλά η στρατιωτική εκστρατεία δεν έχει αποτρέψει τις επιθέσεις των Χούθι. Η ομάδα υποσχέθηκε να συνεχίσει να στοχεύει πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.000 ανθρώπους.

23:06 Μπεν Γκβιρ: Ο Νετανιάχου δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από τον Γκαντζ

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκβιρ επέκρινε δημοσίως τον Νετανιάχου το βράδυ της Τετάρτης, αφού δεν κλήθηκε σε συζήτηση για την ασφάλεια.

«Οι δικαιολογίες τελείωσαν», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ. «Είσαι ο πρωθυπουργός και δεν μπορείς καν να κρυφτείς πίσω από τα πρώην μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Γακαντζ και Αϊζενκοτ».

«Μπράβο για την εξόντωση [ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ] στο Λίβανο, αλλά εκατοντάδες πύραυλοι δεν απαντώνται με επιχειρήσεις ακριβείας», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αισχρή πρακτική του πρωθυπουργού να με αποκλείει από τις συζητήσεις για την ασφάλεια «αποδείχθηκε» κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου».

22:48 Ισραηλινός υπουργός Παιδείας: Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να διαταράξει την επόμενη σχολική χρονιά

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Channel 13 επικαλέστηκε τον Γιοάβ Κις, ο οποίος δήλωσε ότι αν η «πραγματικότητα» στο βόρειο Ισραήλ, όπου η Χεζμπολάχ εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων και οικισμών, δεν αλλάξει μέχρι την 1η Αυγούστου, «τα σχολεία δεν θα ανοίξουν».

Αυτή τη στιγμή μαίνονται πυρκαγιές στο βόρειο Ισραήλ, μετά τα χτυπήματα της λιβανέζικης οργάνωσης κατά του Ισραήλ σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχει εξαπολύσει από την αρχή του πολέμου.

Η εκτόξευση σχεδόν 100 βλημάτων σήμερα το πρωί ήρθε ως απάντηση στη δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ στο νοτιοανατολικό Λίβανο σε πλήγμα το προηγούμενο βράδυ.

Οι επιθέσεις αυξάνουν τις ανησυχίες ότι η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κλιμακώνεται, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι είναι προετοιμασμένες για πόλεμο.

22:35 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ χτύπησαν ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δηλώνει ότι έβαλε στο στόχαστρο το αρχηγείο των ισραηλινών δυνάμεων στον άξονα Netzarim, νότια της πόλης της Γάζας, με πύραυλο 114 χιλιοστών (4,5 ιντσών).

Νωρίτερα, οι Ταξιαρχίες Κασάμ δήλωσαν ότι μαχητές τους ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ανατολικά της συνοικίας Ζεϊτούν στην Πόλη της Γάζας.

22:19 Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για την υιοθέτηση της συμφωνίας

Μετά την απάντηση της Χαμάς στην ισραηλινή πρόταση για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων την Τετάρτη, εκατοντάδες άνθρωποι -μεταξύ των οποίων και μέλη οικογενειών ομήρων- διαδηλώνουν υπέρ της συμφωνίας μπροστά από το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Οι διαδηλωτές άναψαν μια φωτοβολίδα καπνού και απέκλεισαν την οδό Μπέγκιν.

22:06 Δημοσκόπηση: Στηρίζουν τον ένοπλο αγώνα και υποστηρίζουν τη διάλυση της ΠΑ οι Παλαιστίνιοι

Μια δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικής και Έρευνας Ερευνών διαπίστωσε ότι σχεδόν το 80% των κατοίκων της Γάζας που ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, τα δύο τρίτα του ερωτηθέντων υποστηρίζουν την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σχεδόν το 80% πιστεύει ότι έθεσε το παλαιστινιακό ζήτημα στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης.

Η έρευνα εξηγεί: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υποστήριξη αυτής της επίθεσης, δεν σημαίνει απαραίτητα υποστήριξη της Χαμάς και δεν σημαίνει υποστήριξη για οποιεσδήποτε δολοφονίες ή θηριωδίες που διαπράττονται εναντίον αμάχων.

Η υποστήριξη προέρχεται από ένα άλλο κίνητρο: τα ευρήματα δείχνουν ότι πάνω από το 80% των Παλαιστινίων πιστεύουν ότι η επίθεση έθεσε το παλαιστινιακό ζήτημα στο επίκεντρο της προσοχής και εξάλειψε χρόνια παραμέλησης σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Αδυναμία ερευνητών

Η έρευνα περιλαμβάνει ερωτηθέντες από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν περιλαμβάνει τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, οι οποίοι παρέμειναν στα σπίτια τους από την αρχή του πολέμου, λόγω της αδυναμίας των ερευνητών να τους προσεγγίσουν και της έλλειψης αξιόπιστων στοιχείων για τον αριθμό τους και τον τόπο διαμονής τους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα δύο τρίτα αναμένουν ότι η Χαμάς θα κερδίσει τον πόλεμο, αλλά το ποσοστό αυτό πέφτει μόνο στο μισό στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, οι μισοί από τους Παλαιστίνιους της Γάζας αναμένουν ότι η Χαμάς θα επιστρέψει στον έλεγχο της Λωρίδας μετά τον πόλεμο.

Η απαίτηση για παραίτηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς αυξάνεται, σύμφωνα με τα ευρήματα, καθώς και η αύξηση της δημοτικότητας της Χαμάς και του Marwan Barghouti. Η έρευνα δείχνει επίσης μια σημαντική πτώση στη Λωρίδα της Γάζας όσον αφορά την υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών, ενώ η υποστήριξη για τον ένοπλο αγώνα αυξάνεται και η υποστήριξη για τη διάλυση της Παλαιστινιακής Αρχής βρίσκεται σε ποσοστό άνω του 60%.

21:50 Ισραηλινές επιθέσεις  στο «ασφαλές» Αλ Μαουάσι

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera στη Γάζα αναφέρουν έντονο βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Μαουάσι, δίπλα στη νότια πόλη Ράφα, στην ακτή της Γάζας.

Η περιοχή έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ ως η λεγόμενη ανθρωπιστική ασφαλής ζώνη, την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει πει στους Παλαιστίνιους πολλές φορές να καταφύγουν εκεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τις ΜΚΟ και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο να «λάβουν τις απόλυτες προφυλάξεις» στην περιοχή Μαουάσι.

Μέχρι στιγμής, οι αναφορές κάνουν λόγο μόνο για βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον ένα σπίτι χτυπήθηκε.

21:35 Αρκετοί τραυματίες μετά από επιθέσεις στην κεντρική Γάζα

Παλαιστίνιοι μοιράζονται βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν αρκετούς τραυματίες μετά από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μπουρέιτζ.

Το βίντεο, το οποίο επαληθεύτηκε από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera Sanad, δείχνει ένα παιδί να περιθάλπεται στο πάτωμα ενός νοσοκομείου.

21:22 Η Χεζμπολάχ λέει ότι μαχητικά έβαλαν στο στόχαστρο ισραηλινό πολεμικό αεροπλάνο

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της επιτέθηκαν σε «εχθρικό σιωνιστικό πολεμικό αεροσκάφος που παραβίασε τον εναέριο χώρο του Λιβάνου».

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι μαχητικά της έριξαν εναντίον του έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, «αναγκάζοντάς το να υποχωρήσει προς την κατεχόμενη Παλαιστίνη και να εγκαταλείψει αμέσως τον λιβανέζικο εναέριο χώρο».

Νωρίτερα, το Al Jazeera Arabic μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομές στις πόλεις Markaba, Odaisseh και Deir Siriane στο νότιο Λίβανο.

21:13 Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού συναντήθηκε με Άραβες ομολόγους του

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερτζ Χαλέβι συναντήθηκε με ομολόγους του από διάφορους αραβικούς στρατούς στο Μπαχρέιν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios.

Δύο πηγές δήλωσαν στο Axios ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ και ότι συμμετείχαν εκπρόσωποι του Μπαχρέιν, των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

20:59 Συγγενείς των ομήρων καλούν τους μεσολαβητές να «συνεχίσουν εντατικά τις διαπραγματεύσεις»

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων προέτρεψε τους διαμεσολαβητές που συμμετέχουν στη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός «να συνεχίσουν εντατικά τις διαπραγματεύσεις για να γεφυρωθούν τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν» ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

«Το αρχηγείο των οικογενειών απαιτεί να σταλούν οι διαπραγματευτικές ομάδες του Ισραήλ προκειμένου να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για πρόοδο. Οποιαδήποτε αναβολή ή καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να βλάψει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την υποχρέωσή μας να επιστρέψουμε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες ομήρους που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς», ανέφερε το φόρουμ σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

«Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ανάκτησης χωρίς αυτούς και δεν μπορούμε να γιορτάσουμε άλλη μια γιορτή χωρίς αυτούς!», πρόσθεσε.

20:46 Πυρκαγιές ξέσπασαν στο βόρειο Ισραήλ μετά την αναχαίτηση drones από τον Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι μαχητικά αεροσκάφη και δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν δύο ύποπτα εναέρια αντικείμενα που πέρασαν στην περιοχή του Mount Hermon από το έδαφος του Λιβάνου.

Ως αποτέλεσμα της πτώσης θραυσμάτων, ξέσπασαν πυρκαγιές στην περιοχή. Πυρκαγιά ξέσπασε επίσης στην περιοχή Safed μετά την αναχαίτιση ενός από τα εναέρια αντικείμενα στον εναέριο χώρο πάνω από την πόλη.

20:27 Ο ΠΟΥ λέει ότι 1.600 παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρό οξύ υποσιτισμό

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων στη Γάζα αντιμετωπίζει πλέον «καταστροφική πείνα και συνθήκες που μοιάζουν με λιμό».

«Παρά τις αναφορές για αυξημένη παράδοση τροφίμων, δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι εκείνοι που το χρειάζονται περισσότερο λαμβάνουν επαρκή ποσότητα και ποιότητα τροφίμων», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ο Ghebreyesus δήλωσε ότι υπήρχαν περισσότερα από 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών που είχαν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί για οξύ υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων 1.600 παιδιών με σοβαρό οξύ υποσιτισμό.

«Ωστόσο, λόγω της ανασφάλειας και της έλλειψης πρόσβασης, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο δύο κέντρα σταθεροποίησης για σοβαρά υποσιτισμένους ασθενείς», πρόσθεσε.

«Η αδυναμία μας να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας με ασφάλεια, σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαρού νερού και αποχέτευσης, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υποσιτισμένων παιδιών».

20:18 Ο Νετανιάχου αξιολογεί την κατάσταση

Ο Νετανιάχου αξιολογεί την κατάσταση μετά τις εξελίξεις στο βόρειο Ισραήλ και την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Ούτε ο ισραηλινός πρωθυπουργός ούτε οι ακροδεξιοί υπουργοί του έχουν προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση μετά την υπερψήφιση της πρότασης των ΗΠΑ – που παρουσιάστηκε ως ισραηλινή – στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να δηλώνουν ότι η πρόταση είναι ισραηλινή αν και ο Νετανιάχου είχε απορρίψει την μόνιμη κατάπαυση πυρός όταν την πρωτοπαρουσίασε ο Μπαίντεν, και είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει τον πόλεμο εάν δεν καταφέρει μια ολοκληρωτική λύση.

20:09 IDF: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 215 ρουκέτες την Τετάρτη

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 215 ρουκέτες και αρκετούς ακόμη πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το βόρειο Ισραήλ την Τετάρτη, ως απάντηση στη δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή της οργάνωσης από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το βράδυ της Τρίτης.

Τα πυρά σηματοδότησαν τη μεγαλύτερη επίθεση που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων μαχών στα σύνορα με τον Λίβανο εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδον οι Times of Israel.

19:53 Ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε τέσσερις Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ

Ισραηλινός στρατιώτης, με πολιτικά, άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστίνιων στην Παλιά Πόλη στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα, μετέδωσε η ισραηλινή Haaretz.

Νωρίτερα, τοπικές πλατφόρμες στο Telegram κοινοποίησαν βίντεο που έδειχναν έναν νεαρό Παλαιστίνιο να κείτεται αιμόφυρτος στο έδαφος μετά από πυροβολισμούς στην Παλιά Πόλη.

19:40 Αμερικανός αξιωματούχος: Δύσκολο να πείσουμε το Ισραήλ να δεχτεί αυτόματα μόνιμη εκεχειρία

Η Χαμάς πιέζει για περισσότερες λεπτομέρειες και «τα γκολπόστ μετακινούνται», στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στο CNN.

«Η Χαμάς πιέζει τώρα για ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση από ό,τι πριν», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Τα αιτήματα της Χαμάς θα υπονομεύσουν τελικά τον χαρακτήρα της πρότασης σε τρία στάδια, κάτι στο οποία στηρίζεται η συμφωνία».

Το CNN έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι στις 6 Μαΐου, όταν η Χαμάς είχε πει το «ναι» σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, πίεζε για αυτό που στην πραγματικότητα θα ήταν μια αρχική παύση 12 εβδομάδων στις μάχες πριν από μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτό θα εμπόδιζε ουσιαστικά το Ισραήλ να είναι σε θέση να ξεκινήσει εκ νέου στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Θα είναι δύσκολο να πείσουμε το Ισραήλ να συμφωνήσει αυτόματα ότι η κατάπαυση του πυρός θα γίνει μόνιμη», δήλωσε την Τετάρτη ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος είχε δηλώσει προηγουμένως στο CNN ότι αυτό που υπήρχε στο τραπέζι ήταν «αρκετά λεπτό μόλις ξεπεράσεις αυτή την πρώτη φάση».

Υπάρχει μια πολύ λεπτομερής πρώτη φάση, είπε ο αξιωματούχος, και στη συνέχεια οι φάσεις μετά από αυτή γίνονται σταδιακά πιο ασαφείς.

Μια ξεχωριστή διπλωματική πηγή δήλωσε στο CNN την Τρίτη ότι: «Η απάντηση (της Χαμάς) περιείχε τροποποιήσεις στην ισραηλινή πρόταση, συμπεριλαμβανομένου ενός χρονοδιαγράμματος για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας».

19:33 Σλοβενία: Βοήθεια 2,5 εκατ. ευρώ για τα θύματα του πολέμου στη Γάζα

Ένα εκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί για τον παλαιστινιακό λαό μέσω της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Παράλληλα, το ίδιο ποσό θα διατεθεί στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και τα υπόλοιπα 0,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν «σε έργα υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης» για τα θύματα του πολέμου στη Γάζα.

Το υπουργείο δήλωσε ότι έχει δώσει μέχρι στιγμής 4,3 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

19:22 Οι πυρκαγιές στο β. Ισραήλ απείλησαν στρατηγικές τοποθεσίες

Ο διοικητής της βόρειας περιφέρειας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ισραήλ δήλωσε ότι οι πυρκαγιές που ξέσπασαν μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ έθεσαν σε κίνδυνο στρατηγικές τοποθεσίες και εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, οι ομάδες πυρόσβεσης – μαζί με το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο, την Αρχή Φύσης και Πάρκων και τον ισραηλινό στρατό – βρίσκονται κοντά στο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις πυρκαγιές  στις πόλεις Biriya, Kadita, Ein Zeitim και Tziv’on του βόρειου Ισραήλ.

Μια πυρκαγιά που ξέσπασε στην οροφή ενός βιομηχανικού κτιρίου στην Kiryat Shmona κατασβέστηκε επίσης. Η αιτία της πυρκαγιάς δεν μπορεί να προσδιοριστεί προς το παρόν.

19:15 «Οι ΗΠΑ παραπλανούν σκοπίμως – Το Ισραήλ δεν έχει αποδεχτεί τίποτα»

Ο Mohamad Elmasry, καθηγητής σπουδών μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν «πολύ παραπλανητικές» σχετικά με το τελευταίο σχέδιό τους για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο χάος. Τα πράγματα είναι πολύ, πολύ μπερδεμένα, εν μέρει επειδή οι ΗΠΑ παραπλανούν, νομίζω σκόπιμα», δήλωσε ο Elmasry στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποδεχθεί επίσημα το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός.

«Όσες φορές κι αν το πει ο Μπλίνκεν, δεν πρόκειται να το κάνει αληθινό – το Ισραήλ δεν έχει αποδεχθεί τίποτα», είπε. «Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα πει ότι πρόκειται να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο. Αυτό είναι σε άμεση παραβίαση ή σε άμεση αντίθεση με όσα ορίζει η πρόταση κατάπαυσης του πυρός, που παρουσιάστηκε από τις ΗΠΑ».

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η Χαμάς θέλει μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών και το Ισραήλ θέλει το δικαίωμα να συνεχίσει τον πόλεμο. Και μέχρι να αλλάξει αυτή η εξίσωση, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε πουθενά», πρόσθεσε ο Elmasry.

19:03 Νέες καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων δήλωσε ότι οι συνθήκες κράτησης στη στρατιωτική φυλακή που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα επιδεινώνονται από τις 7 Οκτωβρίου ως μέρος της «συστηματικής πολιτικής κλιμάκωσης του Ισραήλ εναντίον όλων των κρατουμένων».

Η οργάνωση δήλωσε ότι οι δικηγόροι που κατάφεραν να επισκεφθούν κρατούμενους εκεί λένε ότι από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, οι ισραηλινές αρχές έχουν μειώσει τις ποσότητες φαγητού, ενώ κατά καιρούς παρέχουν χαλασμένα γεύματα που έχουν αρρωστήσει τους κρατούμενους.

Είπε ότι απαγορεύεται στους κρατούμενους να πάρουν ρούχα για τον πιο ζεστό καιρό και ότι ορισμένοι δεν έχουν μπορέσει να αλλάξουν τα ρούχα τους εδώ και τρεις μήνες.

Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινές αρχές των φυλακών τιμωρούν συλλογικά τους κρατούμενους μειώνοντας τον χρόνο που τους επιτρέπεται να βγαίνουν στο προαύλιο σε 40 λεπτά αντί για μία ώρα.

18:50 Λευκός Οίκος: Πολλές από τις αλλαγές της Χαμάς στην πρόταση είναι «μικρές»

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν λέει ότι οι αλλαγές που πρότεινε η Χαμάς στην πρόταση εκεχειρίας είναι μικρές και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για να γεφυρώσουν τα κενά της πρότασης.

«Πολλές από τις προτεινόμενες αλλαγές είναι μικρές και όχι απρόβλεπτες. Άλλες διαφέρουν πιο ουσιαστικά από αυτά που περιγράφονται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι ο Μπλίνκεν από την Ντόχα κατηγόρησε τη Χαμάς ότι πρότεινε σημαντικές αλλαγές που δεν είναι υλοποιήσιμες στην πρόταση εκεχειρίας, ενώ δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί – παρά μόνο να προσπαθήσει- για μόνιμη κατάπαυση πυρός.

18:43 Ο αιματηρός απολογισμός μετά από 250 ημέρες πολέμου

Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία με αφορμή τη συμπλήρωση 250 ημερών από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά που ανέφερε:

  • 37.202 άνθρωποι στη Γάζα έχουν καταγραφεί ως νεκροί και άλλοι 10.000 άνθρωποι αγνοούνται.
  • 15.694 παιδιά έχουν σκοτωθεί.
  • 33 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω λιμού.
  • 498 μέλη του ιατρικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί.
  • 150 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί.
  • Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.
  • 17.000 παιδιά έχουν χάσει τον ένα ή και τους δύο γονείς τους.
  • 5.000 άνθρωποι από τη Γάζα έχουν συλληφθεί.
  • 79.000 τόνοι εκρηκτικών έχουν πέσει από τις ισραηλινές δυνάμεις.
  • 206 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν καταστραφεί.
  • Οι αρχικές απώλειες από την καταστροφή υπολογίζονται σε 33 δισ. δολάρια.

18:32 60.000 έγκυες κινδυνεύουν να χάσουν τα μωρά τους στη Γάζα

Το υπουργείο αναφέρει ότι περισσότεροι από 10.000 καρκινοπαθείς «κινδυνεύουν να πεθάνουν και χρειάζονται επείγουσα θεραπεία».

Σε μια έκθεση, ανέφερε επίσης ότι:

  • 71.338 Παλαιστίνιοι έχουν μολυνθεί από ιογενή ηπατίτιδα λόγω του εκτοπισμού
  • 60.000 έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν τα μωρά τους εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης
  • 350.000 χρόνιοι ασθενείς κινδυνεύουν λόγω έλλειψης φαρμάκων

18:23 Haaretz: Οι τροποποιήσεις που πρότεινε η Χαμάς – Ποιους ζήτησε να εγγυηθούν για τη συμφωνία

Η Χαμάς ζήτησε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να προβλέπει ότι το Ισραήλ θα αποχωρήσει από όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της συμφωνίας και ότι αν το Ισραήλ δεν το πράξει, θα σταματήσει η απελευθέρωση των ομήρων.

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν στη Haaretz ότι «οι τροποποιήσεις που κατατέθηκαν έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι η απόσυρση και η κατάπαυση του πυρός θα καθιερωθεί σε πρώτη φάση και ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να αποφύγει την εφαρμογή όλων των σταδίων της συμφωνίας και να επιστρέψει στις μάχες μόλις απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι».

Σε απάντηση που έδωσε η Χαμάς στους διαμεσολαβητές την Τετάρτη, η ομάδα ζητά την πλήρη παύση των πυρών από τον ισραηλινό στρατό και την αποχώρηση των IDF από τα πληθυσμιακά κέντρα την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας. Την τρίτη ημέρα, η Χαμάς επιδιώκει την απόσυρση των Ισραηλινών από τον δρόμο Σαλάχ α-Ντιν, που συνδέει τις δύο πλευρές της Λωρίδας και τον παραλιακό δρόμο.

Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς προσφέρει την απελευθέρωση τριών ομήρων -ζωντανών και νεκρών- κάθε τρεις ημέρες, συνολικά 33. Η Χαμάς αντιτίθεται στον καθορισμό προαπαιτούμενων όρων για την ταυτότητα των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα με τους ομήρους και απαιτεί η απελευθέρωσή τους να βασίζεται στον χρόνο που έχουν περάσει στις ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς απαίτησε επίσης στην απάντησή της η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία να είναι εγγυήτριες της συμφωνίας.

18:10 Χαμάς: Δεν υποβάλαμε νέες προτάσεις στις ΗΠΑ – Ο Μπλίνκεν είναι μέρος του προβλήματος

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, διέψευσε ότι η παλαιστινιακή ομάδα υπέβαλε νέες ιδέες για την πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Χαμάς είχε προτείνει πολλές τροποποιήσεις, ορισμένες ανεφάρμοστες, στην πρόταση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αν και είπε επίσης ότι οι διαμεσολαβητές παραμένουν αποφασισμένοι να καλύψουν τα κενά.

Ο Χαμντάν, μιλώντας στην παναραβική τηλεόραση Al-Araby, δήλωσε επίσης ότι ο Μπλίνκεν ήταν «μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης» στη σύγκρουση στη Γάζα.

18:03 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο έδαφος κάτω από τον ήλιο της ερήμου

Το παρακάτω βίντεο είναι απόσπασμα από ρεπορτάζ του ισραηλινού καναλιού 13 που παρουσιάζει τις «καλές συνθήκες» στα ισραηλινά στρατόπεδα κράτησης, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται σε μεγάλους κλειστούς χώρους μετά την απαγωγή τους από τη Γάζα.

Το ρεπορτάζ καλύπτει την επίσκεψη νέων ισραηλινών εφέδρων στρατιωτών σε στρατόπεδο κράτησης στη μέση της ερήμου Νεγκέβ, με τους ίδιους να δηλώνουν έτοιμοι να «δουν το κακό στα μάτια τους» για το καλό της πατρίδας.

Οι Ισραηλινοί δημοσιογράφοι και στρατιώτες χλευάζουν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίοι αναγκάζονταν να ξαπλώνουν στο έδαφος κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου.

«Έχουν κλιματισμό;», ρωτάει μία νέα στρατιώτης για να σχολιάσει στη συνέχεια «ωραία» στην αρνητική απάντηση των υπευθύνων. «Δεν έχουν καν ανεμιστήρα».

17:51 Περίπου 500 υγειονομικοί έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 498 μέλη του υγειονομικού προσωπικού και ειδικούς ιατρούς και συνέλαβαν τουλάχιστον άλλους 310 από την έναρξη του πολέμου.

Σε έκθεσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι μόνο 16 νοσοκομεία παραμένουν εν μέρει λειτουργικά, ενώ 64 κέντρα υγείας από τα συνολικά 90 είναι εκτός λειτουργίας με περισσότερα από 130 ασθενοφόρα να έχουν καταστραφεί.

Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων για θεραπεία στο εξωτερικό έφτασε τις 25.000, αλλά ο αριθμός εκείνων που εγκρίθηκε να ταξιδέψουν ήταν μόνο 6.645, ανέφερε το υπουργείο. Μόνο 4.895 από αυτούς κατάφεραν πράγματι να πραγματοποιήσουν το ταξίδι εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Το πέρασμα της Ράφα, το οποίο ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε και έκλεισε τον Μάιο, παραμένει κλειστό.

17:38 Ισραηλινός βομβαρδισμός στην Mughraqa σκοτώνει πέντε άτομα

Ισραηλινός βομβαρδισμός στην πόλη Mughraqa στην κεντρική Γάζα σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς άλλους, αναφέρουν ανταποκριτές του AJ

17:26 Η Χαμάς «πενθεί» για τον ηγέτη της Χεζμπολάχ που δολοφονήθηκε στον Λίβανο

Η Χαμάς δήλωσε ότι ο ανώτερος ηγέτης της Χεζμπολάχ Ταλέμπ Αμπντάλα βοηθούσε στην «υπεράσπιση και υποστήριξη της μάχης που διεξάγει ο παλαιστινιακός λαός», ενώ άφησε πίσω του μια «κληρονομιά γεμάτη με χτυπήματα κατά του σιωνιστικού εχθρού στο νότιο Λίβανο και στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

«Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη των αδελφών μας στη Χεζμπολάχ και θρηνούμε όλους τους μάρτυρες των οποίων το αίμα χύθηκε για την υποστήριξη της Γάζας, της Ιερουσαλήμ και της αλ-Άκσα», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Η ομάδα εξέφρασε επίσης την εκτίμησή της για την «αντίσταση στο Λίβανο, την Υεμένη και το Ιράκ».

17:18 Μπλίνκεν: Δεν έχουμε δει τις αξιολογήσεις του ΟΗΕ για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από Ισραήλ και Χαμάς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν «να κάνουν τη δουλειά για να κάνουν τις δικές μας εκτιμήσεις» σχετικά με το αν υπήρξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν έχει δει τα νέα πορίσματα των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα οποία τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, «αλλά φυσικά θα τα εξετάσουμε».

«Συνεχίζουμε να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τους νόμους των ένοπλων συγκρούσεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα.

«Έχουμε μια σειρά από δικές μας διαδικασίες εντός της αμερικανικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του δικού μου υπουργείου, για να αξιολογήσουμε αν το Ισραήλ ή οποιοσδήποτε άλλος μαχητής τηρεί αυτά», είπε, αναφερόμενος σε μια έκθεση που συντάχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μάιο.

Εκείνη η έκθεση διαπίστωσε ότι ήταν «λογικό να εκτιμηθεί» ότι τα αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα με τρόπους που δεν είναι συμβατοί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά απέφυγε να πει επισήμως ότι το Ισραήλ παραβίασε το νόμο.

17:04 Μπλίνκεν: Η συμφωνία για τη Γάζα θα βοηθήσει τις εντάσεις Ισραήλ-Λιβάνου

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κατάρ, ο Μπλίνκεν ανανέωσε τις εκκλήσεις για διπλωματική λύση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και δήλωσε ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα είχε σημαντικό αποτέλεσμα στη μείωση των εντάσεων.

«Αυτό που άκουσα από όλους τους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στη Ντόχα, «είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή προτίμηση για μια διπλωματική λύση».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι ο καλύτερος τρόπος επίσης για να ενδυναμωθεί μια διπλωματική λύση στο βορρά – στο Λίβανο – είναι η επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα και η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός», είπε.

16:48 Το Τελ Αβίβ αρνείται να παραδώσει σορό Παλαιστίνιου πολίτη του Ισραήλ – Θα την κρατήσουμε ως διαπραγματευτικό χαρτί με τη Χαμάς

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενημέρωσε το ανώτατο δικαστήριο ότι θα συνεχίσει να παρακρατεί τη σορό του Walid Daqqa, ενός Παλαιστίνιου πολίτη του Ισραήλ που πέθανε ενώ ήταν ακόμη φυλακισμένος, καθώς και τις σορούς άλλων Παλαιστινίων πολιτών ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για τις έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς.

Η κυβέρνηση υπέβαλε αυτή την απάντηση στο δικαστήριο ενόψει της αυριανής ακροαματικής διαδικασίας στο ανώτατο δικαστήριο σχετικά με την αίτηση της οικογένειας του Daqqa που κατέθεσε για λογαριασμό τους η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Adalah.

Η σορός του Daqqa κρατείται από τις ισραηλινές αρχές από τον θάνατό του στις 7 Απριλίου 2024.

«Στρατιωτικές διαταγές  χρησιμοποιούνται για την κράτηση των σωμάτων Παλαιστινίων πολιτών για πολιτικούς σκοπούς, καταδεικνύοντας ότι η υπηκοότητα δεν προστατεύει τους Παλαιστίνιους από την ισραηλινή καταπίεση. Το Ισραήλ αρνείται στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να θάψουν τους νεκρούς τους άμεσα και με αξιοπρέπεια», αναφέρει η Adalah σε ανακοίνωσή της.

«Αυτή η πολιτική όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το σύστημα υποταγής και καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, τόσο στη ζωή όσο και στο θάνατο».

Από τις 7 Οκτωβρίου, η αστυνομία απελευθέρωσε τις σορούς δύο Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ, που προηγουμένως κρατούνταν χωρίς άδεια, μόνο αφού η Adalah υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο εκ μέρους των οικογενειών των νεκρών.

16:35 Οι προτάσεις της Χαμάς που δεν γίνονται αποδεκτές από τις ΗΠΑ και η διγλωσσία Μπλίνκεν

Ο Άντονι Μπλίνκεν επέμεινε για άλλη μια φορά ότι το Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση ως έχει αλλά η Χαμάς όχι κατηγορώντας την παλαιστινιακή οργάνωση για αδιαλλαξία.

Ωστόσο το αγκάθι είναι στο ζήτημα της μόνιμης κατάπαυσης πυρός και της άρσης της ισραηλινής πολιορκίας της Γάζας. Ναι μεν στη δεύτερη φάση της πρότασης των ΗΠΑ αναφέρεται η απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων αλλά με την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε αυτό.

Αν και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει, δεν υπάρχει καμία δήλωση από το Τελ Αβίβ που να λέει ρητά ότι δέχεται την πρόταση στο σύνολό της.

Ακόμα ο ίδιος ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα παραδέχτηκε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί μία μόνιμη κατάπαυση πυρός που είναι όμως ο βασικός όρος που θέτει η Χαμάς, η οποία αλλιώς θα βρεθεί στη θέση να έχει επιστρέψει τους ομήρους και να δει τη σφαγή στη Γάζα να συνεχίζεται.

«Σχεδόν ίδιες»

Ο Marwan Bishara, πολιτικός αναλυτής του AJ σχολιάζει σχετικά με όσα δήλωσε ο Μπλίνκεν από την Ντόχα:

«Είπε ότι οι δύο προτάσεις είναι σχεδόν ίδιες. Αλλά θα σας αναφέρω δύο σημαντικές διαφορές: Η μία είναι ότι η πρόταση της Χαμάς ζητά τον τερματισμό της πολιορκίας του Ισραήλ- η πρόταση που περιγράφεται από τις ΗΠΑ δεν το κάνει. Ποιο είναι το νόημα αυτού του πολέμου ή των τεσσάρων πολέμων των τελευταίων 20 ετών κατά της Γάζας, αν πρόκειται να επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν, όπου το Ισραήλ επιβάλλει πολιορκία στη Γάζα; Η πρόταση της Χαμάς αναφέρει λοιπόν τον τερματισμό της ισραηλινής πολιορκίας της Γάζας. Αυτή η νέα πρόταση δεν το κάνει.

Δεύτερον, υπάρχει η βασική διαφορά μεταξύ μόνιμης και προσωρινής κατάπαυσης του πυρός. Αυτή η πρόταση κάνει λόγο για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς παρουσίασε τη θέση της για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η διαφορά έγκειται στη δεύτερη φάση, η οποία λέει ότι το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας κατόπιν συμφωνίας των μερών – που σημαίνει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συμφωνήσει. Και υπάρχουν όλες οι αποδείξεις ότι το Ισραήλ δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο και συνεχίζει να λέει ότι αυτό το ψήφισμα θα του επιτρέψει να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους.

Ο Μπλίνκεν μας διαβεβαιώνει ότι το Ισραήλ είπε «Ναι» στην πρόταση. Δεν έχω πειστεί. Γιατί ο Νετανιάχου δεν βγήκε να πει: «Υποστηρίζω και αγκαλιάζω το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας»; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί στον υπουργό Μπλίνκεν».

16:25 Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου Μπλίνκεν στην Ντόχα

Η συνέντευξη τύπου στη Ντόχα με τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί, τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έληξε.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία:

  • Αλ Θανί και Μπλίνκεν τόνισαν ότι η επίτευξη εκεχειρίας είναι ο πιο αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος για να τερματιστούν τα δεινά.
  • Ο Μπλίνκεν λέει ότι ορισμένες από τις τροποποιήσεις που ζήτησε η Χαμάς στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ είναι εφαρμόσιμες, αλλά κάποιες άλλες όχι.
  • Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι τα «χάσματα» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ είναι «γεφυρώσιμα» σε αυτό το σημείο (σσ την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας).
  • Ο Αλ Θανί δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να προσφέρουν συμβιβασμούς ώστε «να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση».
  • Πρόσθεσε ότι μια «δίκαιη λύση» θα πρέπει να οδηγήσει στην ίδρυση ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

16:17 «Δεν υπάρχει εγγύηση ότι η συμφωνία για εκεχειρία θα επιτευχθεί» λέει ο Μπλίνκεν

Ο Μπλίνκεν αρνήθηκε να πει ποιες συγκεκριμένες αλλαγές επιδιώκει η Χαμάς, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι τα «χάσματα» μεταξύ των δύο πλευρών είναι «γεφυρώσιμα» σε αυτό το σημείο.

«Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή αν εμείς [οι διαμεσολαβητές] θα πετύχουμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Πιστεύω ότι είναι εφικτό. Πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

16:05 Μπλίνκεν: Αποφασισμένοι να γεφυρώσουμε τα χάσματα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για να φτάσουμε σε κατάπαυση του πυρός

Ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα του Κατάρ ότι οι διαπραγματευτές θα «προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τα χάσματα» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και θα προσπαθήσουν να «το φέρουν σε πέρας (σ.σ. τη διαπραγμάτευση)».

«Θυμηθείτε, η Χαμάς την είχε (σ.σ. τη συμφωνία) για 12 ημέρες και δεν είναι ότι ο κόσμος έμεινε ακίνητος για αυτές τις 12 ημέρες – οι άνθρωποι υπέφεραν για αυτές τις 12 ημέρες», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό (σ.σ. η διαπραγμάτευση), τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα υποφέρουν. Ήρθε η ώρα να σταματήσει το παζάρι και να αρχίσει η κατάπαυση του πυρός – είναι τόσο απλό. Το Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση όπως ήταν και όπως είναι, ενώ η Χαμάς όχι.

Εάν η Χαμάς, συνεχίσει να λέει όχι, νομίζω ότι θα είναι σαφές σε όλους σε όλον τον κόσμο ότι αυτό είναι δικό της λάθος και ότι έκανε την επιλογή να συνεχίσει έναν πόλεμο που ξεκίνησε», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

16:00 Στις 37.202 οι νεκροί στη Γάζα – 38 θύματα σε 24 ώρες

Τουλάχιστον 37.202 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 84.932 έχουν τραυματιστεί στην ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο, 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

15:50 Κάποια από τα αιτήματα της Χαμάς είναι υλοποιήσιμα, κάποια όχι, δήλωσε ο Μπλίνκεν

Ο Άντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα μίλησε για την απάντηση της Χαμάς στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, λέγοντας ότι ορισμένες από τις τροποποιήσεις που ζήτησαν είναι εφαρμόσιμες, αλλά κάποιες άλλες όχι.

Κατηγόρησε την παλαιστινιακή οργάνωση ότι καθυστερεί τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη οντότητα που δεν έχει ακόμη υποστηρίξει το σχέδιο.

«Η Χαμάς θα μπορούσε να είχε απαντήσει με μία μόνο λέξη: ναι. Αντ’ αυτού, η Χαμάς περίμενε σχεδόν δύο εβδομάδες και ζήτησε πολλές αλλαγές», δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι «θα υποφέρουν» ως αποτέλεσμα.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές θα συνεχίσουν επειγόντως να προσπαθούν να «κλείσουν τη συμφωνία» τις επόμενες ημέρες και ότι εξακολουθεί να υπάρχει συμφωνία σχετικά με τις αρχές που πρέπει να στηρίξουν.

Ενώ ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί το σχέδιο, ανώτεροι Ισραηλινοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο πριν εξαλείψει τη Χαμάς, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, όπως προαναφέραμε.

15:45 Μπλίνκεν: Η κατάπαυση του πυρός είναι ο πιο άμεσος τρόπος αποτροπής της κλιμάκωσης της σύγκρουσης

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά για να αυξήσουν τη ροή της βοήθειας στη Γάζα και να διασφαλίσουν ότι θα φτάσει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται μέσα στη Γάζα, εργάζονται για τη βελτίωση της προστασίας των πολιτών, εργάζονται για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο πιο αποτελεσματικός και πιο άμεσος τρόπος για να σταματήσει ο πόνος των ανθρώπων στη Γάζα, για να σταματήσει ο πόνος τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών, είναι να αντιμετωπιστεί η κρίση της ανθρώπινης βοήθειας, για να προστατευτεί η σύγκρουση από την κλιμάκωση και την εξάπλωση σε άλλα μέρη, είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», είπε.

Ο ίδιος εξήρε τις προσπάθειες του Κατάρ, λέγοντας: «Το Κατάρ υπήρξε ακούραστος εταίρος στην προσπάθεια διαμεσολάβησης για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων».

15:40 Κοινή συνέντευξη Τύπου από Μπλίνκεν και Αλ Θάνι στην Ντόχα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,  Άντονι Μπλίνκεν και ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, δίνουν συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ είπε ότι οι διαπραγματευτές συζήτησαν την απάντηση που έδωσε η Χαμάς (και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ) χθες.

«Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες αυτής της πρότασης και της απάντησης. Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί με τη συνεργασία τους να τερματίσουν αυτόν τον πόλεμο και να συνάψουν μια συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ των Παλαιστινίων κρατουμένων και των Ισραηλινών αιχμαλώτων», δήλωσε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, επαινούμε τις συντονισμένες προσπάθειες των ΗΠΑ που εκπροσωπούνται από τον Μπλίνκεν και τις προσπάθειες που αντανακλώνται στη διατύπωση της πρότασης που φέρνουν τις απόψεις των δύο μερών σε κοινό έδαφος», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι επιδιώκουν να προσφέρουν συμβιβασμούς όπου «επιτυγχάνεται μια μόνιμη λύση».

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ τόνισε την ανάγκη για μια «μόνιμη λύση» στον πόλεμο της Γάζας και όχι απλά «προσωρινά μέτρα».

Είπε επίσης ότι μια «δίκαιη λύση» θα πρέπει να οδηγήσει στην ίδρυση ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ένα τέτοιο κράτος θα πρέπει να ζει «πλάι-πλάι» με το Ισραήλ σε ειρήνη και ασφάλεια, είπε.

15:36 Reuters: Η Χαμάς θέλει αμερικάνικες εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς επιδιώκει να πάρει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης από τη Γάζα και της διαπραγμάτευσης για μόνιμη εκεχειρία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Προηγουμένως, η Χαμάς εξέδωσε επίσημη απάντηση στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρία στάδια, ζητώντας διάφορες τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός χρονοδιαγράμματος κατάπαυσης του πυρός.

Το σχέδιο, όπως περιγράφηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου, ξεκινά με μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων στην πρώτη φάση, η οποία περνά σε διαπραγματεύσεις για πλήρη κατάπαυση του πυρός στη δεύτερη φάση. Η κατάπαυση του πυρός θα παραμείνει σε ισχύ όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν επιμείνει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένο στην καταστροφή της Χαμάς, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευσή τους για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

15:27 Πηγές των IDF λένε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα εξαπολύσει εκτεταμένη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, προτιμά να συνεχίσει με στοχευμένες δολοφονίες

Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού δήλωσαν στη Haaretz ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα εξαπολύσει εκτεταμένη στρατιωτική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αλλά θα συνεχίσει να πραγματοποιεί στοχευμένες δολοφονίες και πλήγματα κατά των ανώτερων διοικητών και των κεντρικών εγκαταστάσεων της οργάνωσης.

Στην ανακοίνωση του στρατού προστίθεται ότι οι IDF δεν αναμένουν ότι τα αντίποινα της Χεζμπολάχ θα φτάσουν στην ισραηλινή πόλη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, καθώς η δολοφονία του Ταλέμπ Αμπντάλα έγινε στην περιοχή της Τύρου του νότιου Λιβάνου και όχι στη Βηρυτό ή σε οποιαδήποτε άλλη στρατηγική τοποθεσία.

15:17 Δεν έχει Έλληνες ναυτικούς το ελληνόκτητο πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι

Δύο χτυπήματα από αέρος και θαλάσσης δέχθηκε το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο TUTOR σημαίας Λιβερίας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας με αποτέλεσμα να υπάρχει εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:08 Τι περιμένουν οι διαμεσολαβητές από τον Μπλίνκεν που βρίσκεται στην Ντόχα

Καθώς η δυναμική φαίνεται να αυξάνεται προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, παραμένουν σημαντικά σημεία εμπλοκής, ιδίως όσον αφορά τους όρους μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, την οποία η Χαμάς θεωρεί υποχρεωτική, σύμφωνα με τον Οσάμα Μπιν Τζαβάιντ του Al Jazeera που μεταδίδει από την Ντόχα.

Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ ελπίζουν ότι ο Μπλίνκεν, που βρίσκεται στην Ντόχα, θα φέρει εγγυήσεις που θα μπορούσαν να μεταβιβάσουν στη Χαμάς σε αυτό το σημείο, δήλωσε ο Τζαβάιντ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό θα είναι ένα δύσκολο καθήκον, διότι το Ισραήλ συνεχίζει να επιμένει ότι δεν θα σταματήσει τον πόλεμο χωρίς να καταστρέψει τη Χαμάς, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές μιας τέτοιας κατάπαυσης του πυρός.

«Έχετε δύο πλευρές στις μαξιμαλιστικές τους θέσεις. Βρίσκονται στα χαρακώματά τους», δήλωσε ο Τζαβάιντ.

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει πει ότι θα εξαλείψει τη Χαμάς, πολιτικά, στρατιωτικά και από κάθε παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ με αυτή τη διαπραγμάτευση, πρέπει στην πραγματικότητα να αποδεχθεί ότι η Χαμάς εξακολουθεί να είναι μια οντότητα στο έδαφος και πρέπει να την αντιμετωπίσει».

Παρ’ όλα αυτά, οι διαμεσολαβητές πιστεύουν ότι έχουν βρει κάποια περιθώρια εντός των παραμέτρων τόσο του Ισραήλ όσο και της Χαμάς και «ελπίζουν ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν», πρόσθεσε ο Τζαβάιντ.

14:58 Τέσσερις νεκροί και τρεις τραυματίες από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον Λίβανο

Η Πολιτική Προστασία του Λιβάνου ανάρτησε φωτογραφίες στο Χ που δείχνουν μέλη της να σβήνουν φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έγινε τα ξημερώματα στην Τζόγια.

Η λιβανέζικη υπηρεσία διέσωσε τρεις ανθρώπους και ανέσυρε τέσσερα πτώματα κάτω από τα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:49 Η Χεζμπολάχ δεσμεύεται να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, ο επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της, Χασίμ Σαφιεντίν υπόσχεται ότι η λιβανέζικη οργάνωση θα αυξήσει την ένταση, την ισχύ και την ποσότητα των επιχειρήσεων εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ανώτερου διοικητή της, Ταλέμπ Αμπντάλα.

14:39 Χτυπήθηκε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο από τους Χούθι

Το υπό σημαία Λιβερίας πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου TUTOR χτυπήθηκε από βλήμα των Χούθι, περίπου 75 ν.μ. νοτιοδυτικά της Χοντέϊντα της Υεμένης σήμερα τα ξημερώματα, όπως έγινε γνωστό. Πιθανότατα θα χρειαστεί να ρυμουλκηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, έχει χαθεί η επικοινωνία ενώ δεν μπορεί να κάνει ελιγμούς καθώς χτυπήθηκε τουλάχιστον δύο φορές στο μηχανοστάσιο.

Το πλοίο TUTOR, το οποίο ανήκει στην Livenza Shipping Inc (Ελλάδα) και το διαχειρίζεται/εκμεταλλεύεται η Evalend Shipping Co SA (Ελλάδα), φαίνεται να παίρνει νερό. Σημειώνεται πως το πλοίο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματά του εδώ και τρεις ημέρες.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:37 Δώδεκα πυροσβεστικές ομάδες δίνουν μάχη με τη φωτιά στο δάσος Μπιρίγια μετά από μαζική επίθεση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ

Δώδεκα πυροσβεστικές ομάδες δίνουν μάχη με πυρκαγιά στο δάσος Μπιρίγια στο βόρειο Ισραήλ, που προκλήθηκε σήμερα από ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Οι ομάδες εργάζονται μαζί με οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη και ομάδες του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου, της Αρχής Φύσης και Πάρκων και του στρατού, αναφέρουν οι υπηρεσίες Πυροσβεστικής και Διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, οι πυροσβέστες απέκτησαν τον έλεγχο μιας πυρκαγιάς στη βόρεια κοινότητα Καντίτα.

14:27 Έφτασε στην Ντόχα ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Ντόχα για τον τρίτο σταθμό της περιφερειακής περιοδείας του, αναφέρει το AFP.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον εμίρη και πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι καθώς πιέζει για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και στην οποία το Κατάρ είναι βασικός διαμεσολαβητής.

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου πριν πετάξει αργότερα για την Ιταλία, όπου θα συμμετάσχει μαζί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G7.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:15 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιδρομές στον νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομές στις πόλεις Μαρκάμπα, αλ-Αντίσα και Ντέιρ Σιριάν στον νότιο Λίβανο, αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera Arabic.

Η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα Χεζμπολάχ δήλωσε εν τω μεταξύ ότι έβαλε στο στόχαστρο ισραηλινό κατασκοπευτικό εξοπλισμό στην τοποθεσία Ρουβαϊσάτ αλ-Άλαμ στους λόφους Καφρ Σούμπα.

Η είδηση έρχεται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης που παρατηρείται στο μέτωπο του Λιβάνου από το πρωί, καθώς η Χεζμπολάχ βομβάρδισε πολλούς ισραηλινούς οικισμούς και τοποθεσίες με περίπου 170 ρουκέτες ως απάντηση στη δολοφονία τεσσάρων μελών της από τις ισραηλινές δυνάμεις το βράδυ της Τρίτης, μεταξύ των οποίων και ο ανώτερος διοικητής της, Ταλέμπ Αμπντάλα ή Αμπού Ταλέμπ.

14:00 Οι IDF επιβεβαίωσαν τον σκοτωμό του διοικητή της Χεζμπολάχ

Οι IDF επιβεβαιώνουν τον σκοτωμό του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ, Ταλέμπ Αμπντάλα, ο οποίος ηγείτο των επιθέσεων της οργάνωσης στη Γαλιλαία, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:45 Πάνω από 400 οι νεκροί στον Λίβανο μετά τις 7 Οκτωβρίου έπειτα από ισραηλινές επιθέσεις

Το Associated Press σημειώνει ότι από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο έχουν σκοτώσει πάνω από 400 άτομα, στην πλειονότητά τους μέλη της Χεζμπολάχ, αλλά στους νεκρούς περιλαμβάνονται επίσης περισσότεροι από 70 άμαχοι και μη μαχητές.

Από την ισραηλινή πλευρά, 15 στρατιώτες και 10 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο βόρειο Ισραήλ από πυρά από τη μεριά του Λιβάνου από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

13:40 Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στη πόλη της Γάζας μετά από νέες επιθέσεις του Ισραήλ

Έξι άνθρωποι έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις από τα ξημερώματα σε 14, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network:

13:30 Εμπορικό πλοίο δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά της Υεμένης, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρία Ambrey

Εμπορικό πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου αφού επλήγη στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά της Υεμένης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική εταιρία ασφάλειας θαλάσσιων μεταφορών Ambrey, σε μια ακόμα επίθεση, όπως φαίνεται, από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Το πλοίο χτυπήθηκε σε απόσταση περίπου 68 ναυτικών μιλίων (περίπου 126 χλμ) στα νοτιοδυτικά της Χοντέιντα, λιμάνι που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σύμφωνα με την Ambrey.

Η εταιρία εκτίμησε σε ανακοίνωση ότι «το πλοίο συμβαδίζει με το προφίλ ενός εκ των στόχων (που ανακοινώθηκαν) από τους Χούθι», χωρίς να δίνει άλλες λεπτομέρειες.

Δεν υπήρξε άμεσα ανάληψη ευθύνης της επίθεσης, η οποία ωστόσο έγινε εν μέσω επαναλαμβανόμενων επιθέσεων από τον Νοέμβριο από αυτούς τους αντάρτες κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν.

13:23 Ισραηλινός βομβαρδισμός προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων στην πόλη της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σπίτι στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας και σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους, αναφέρουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera επί του πεδίου.

13:20 Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ζητά καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και ο μοναδικός σταθμός οξυγόνου στην περιφέρεια της πόλης της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων.

«Αυτό εκθέτει τις ζωές δεκάδων ασθενών και τραυματιών σε αναπόφευκτο θάνατο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο, προσθέτοντας ότι τα φάρμακα που είναι αποθηκευμένα στα ψυγεία θα καταστραφούν λόγω της έλλειψης καυσίμων για τις γεννήτριες.

«Κάνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους, διεθνείς και ανθρωπιστικούς φορείς να παρέμβουν γρήγορα για να φέρουν τα απαραίτητα καύσιμα, εκτός από τις ηλεκτρικές γεννήτριες και τα ανταλλακτικά που απαιτούνται για τη συντήρηση», τονίζει το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

13:15 Οι IDF λένε ότι αεροσκάφη έπληξαν εκτοξευτές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο που χρησιμοποιήθηκαν στις πρωινές επιθέσεις

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την υποδομή της Χεζμπολάχ στη Γιατέρ του νότιου Λιβάνου, που χρησιμοποιήθηκε για τις πρωινές πυραυλικές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ.

Οι IDF λένε ότι τα αεριωθούμενα αεροσκάφη έπληξαν επίσης έναν άλλο εκτοξευτή ρουκετών που χρησιμοποιήθηκε στους βομβαρδισμούς, στη Χανίν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:05 Η έκθεση του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα είναι «καταδικαστική»

Ο Τζέιμς Μπέις του Al Jazeera μεταδίδει από το Μπάρι της Ιταλίας ότι:

«Η έκθεση της ανεξάρτητης Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ είναι καταδικαστική. Το κομμάτι που αφορά τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη περιλαμβάνει ευρήματα που είναι πραγματικά σοβαρά.

Σύμφωνα με την επιτροπή, το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της εξόντωσης. Μιλάει για το Ισραήλ που χρησιμοποιεί την πείνα ως μέθοδο πολέμου, σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων και συλλογική τιμωρία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πολιορκιών.

Όσον αφορά την 7η Οκτωβρίου, η έκθεση είναι πολύ επικριτική για τη Χαμάς. Λέει ότι και η Χαμάς διέπραξε εγκλήματα πολέμου – εσκεμμένες δολοφονίες, φόνους και βασανιστήρια.

Και λέει ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας και βίας με βάση το φύλο, αν και, σχετικά με αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι εξέτασε κάποιες από τις καταγγελίες για βιασμούς που έγιναν από τις ισραηλινές αρχές και κάποιους Ισραηλινούς δημοσιογράφους και λέει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα κάποιες από αυτές τις καταγγελίες.

Σαφώς έχουν συγκεντρωθεί πολλά στοιχεία εδώ, τα οποία μπορούν δυνητικά να πάνε σε δικαστικό όργανο σε μεταγενέστερο στάδιο».

12:52 Ο επικεφαλής της UNRWA καλεί τη Γερμανία να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις φονικές επιθέσεις εναντίον εργαζόμενων του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι δήλωσε στη Γερμανία ότι πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις θανατηφόρες επιθέσεις του κατά των εργαζόμενων του ΟΗΕ.

«Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τον ΟΗΕ να προστατευτεί από τις επιθέσεις του Ισραήλ. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση, το να είσαι στενός φίλος του Ισραήλ και να έχεις κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Μέχρι στιγμής, 192 από τους υπαλλήλους μας έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Έχουν επίσης σημειωθεί αρκετές εμπρηστικές επιθέσεις στα κεντρικά μας γραφεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», υπενθύμισε.

Ο Λαζαρίνι επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι της UNRWA έχουν επίσης κακοποιηθεί και βασανιστεί από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.

«Αποφυλακισθέντες εργαζόμενοι μας ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν κακομεταχείριση, ταπείνωση και βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του εικονικού πνιγμού», είπε.

«Πολλοί ήταν σχεδόν γυμνοί, με δεμένα μάτια και δεμένοι με καλώδιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό που δεν είχα ακούσει ποτέ πριν είναι ότι οι κρατούμενοι αναγκάζονταν να φορούν πάνες για εβδομάδες επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε χώρους υγιεινής ή απλά για να τους ταπεινώσουν», τόνισε.

12:42 Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Σαμπούρα στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Σαμπούρα, τη βόρεια περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα, ενώ επιτέθηκαν με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές, αναφέρουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera.

Μάχες λαμβάνουν χώρα μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινιακών οργανώσεων στον καταυλισμό καθώς και σε περιοχές στην κεντρική Ράφα στη νότια Γάζα.

12:36 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν δύο σπίτια στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα άτομα παρά το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ που καλεί σε κατάπαυση πυρός
  • Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, οι οποίες προκάλεσαν πυρκαγιές, μετά το χθεσινό ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε έναν από τους κορυφαίους διοικητές της
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν θα βρεθεί σήμερα στο Κατάρ, καθώς προσπαθεί να προωθήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
  • Το ταξίδι του Μπλίνκεν έρχεται μετά την έκδοση απάντησης της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, προτείνοντας αρκετές τροποποιήσεις σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένου ενός χρονοδιαγράμματος για την κατάπαυση του πυρός
  • Μια νέα έρευνα του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της «εξόντωσης»
  • Πλάνα που εξασφάλισε το Al Jazeera δείχνουν συνοπτικές εκτελέσεις Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στρατιώτες

12:30 Παιδιά στη Γάζα περπατούν επί ώρες για να βρουν νερό

Με πολλά από τα πηγάδια και τους αγωγούς της Γάζας να έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, το καθαρό νερό είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί.

Για να τα βγάλουν πέρα, τα παιδιά στον θύλακα συχνά κάνουν μεγάλες διαδρομές για να φέρουν νερό, κουβαλώντας βαριά δοχεία πίσω στα σπίτια τους ή στα καταφύγιά τους, σύμφωνα με την UNRWA.

«Τα παιδιά χάνουν την παιδική τους ηλικία εξαιτίας αυτού του πολέμου. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:22 Κάτοικοι της Καφρ Νταν στη Δυτική Όχθη επιθεωρούν τις καταστροφές που προκάλεσε η αιματηρή επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων

Ντόπιοι επιθεωρούν τις καταστροφές που άφησε πίσω της η χθεσινή επίθεση του ισραηλινού στρατού στην πόλη Καφρ Νταν, της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία έξι Παλαιστινίων.

Δείτε φωτογραφίες:

12:10 Al Jazeera: Πλάνα δείχνουν συνοπτικές εκτελέσεις Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στρατιώτες

Το Al Jazeera μετέδωσε σοκαριστικά πλάνα που δείχνουν συνοπτικές εκτελέσεις Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Όπως μεταδίδει το αραβικό μέσο, βίντεο που εξασφάλισε το Al Jazeera από τη Γάζα απεικονίζουν προφανείς συνοπτικές εκτελέσεις Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Τα πλάνα, που τραβήχτηκαν γύρω από την οδό αλ-Ρασίντ, έναν παραλιακό δρόμο που συνδέει τη βόρεια με τη νότια Γάζα, καταγράφηκαν την 1η Ιουνίου. Αν και δεν φαίνεται η στιγμή του θανάτου, αποκαλύπτονται περιπτώσεις όπου άτομα πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που περπατούσε κατά μήκος της παραλίας και μιας ομάδας Παλαιστινίων στις 17 Μαΐου.

Σε ένα βίντεο, ένα άτομο φαίνεται να σηκώνει τα χέρια του σε ένδειξη παράδοσης πριν πυροβοληθεί, με τους στρατιώτες να απομακρύνουν αργότερα το πτώμα.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

12:00 Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν περίπου 30 «τοποθεσίες τρομοκρατών» σε όλη τη Γάζα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και άλλα αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον περίπου 30 στόχων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.

Στους στόχους περιλαμβάνονταν κτίρια που χρησιμοποιούνταν από «τρομοκρατικές οργανώσεις», εκτοξευτές ρουκετών, φρεάτια τούνελ, άλλες υποδομές, καθώς και πυρήνες «ένοπλων τρομοκρατών», σύμφωνα με τις IDF.

Τα πλήγματα έρχονται καθώς τα στρατεύματα συνεχίζουν να επιχειρούν στη Ράφα της νότιας Γάζας και στον διάδρομο Νετζαρίμ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας.

Στη Ράφα, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Γκιβάτι σκότωσαν αρκετούς ενόπλους σε μάχη από κοντά, η Ταξιαρχία Ναχάλ εντόπισε και κατέστρεψε αρκετά παγιδευμένα κτίρια και η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σκότωσε αρκετούς ακόμη «τρομοκράτες» και εντόπισε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, οι IDF λένε ότι πραγματοποίησαν πλήγμα σε πυρήνα μαχητών της Χαμάς και σε αποθήκη όπλων.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:47 Πώς η αμυντική συμφωνία Ρωσίας – Ιράν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στη Μέση Ανατολή

Με μικρή καθυστέρηση φαίνεται να έρχεται η ιστορική συμφωνία Ρωσίας – Ιράν, η οποία προετοιμαζόταν για πολλούς μήνες. Εμπειρογνώμονες στη Δύση όμως, έχουν αρχίσει να ανησυχούν ήδη για το περιεχόμενο της.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

11:33 Η πρεσβεία του Ισραήλ στη Γενεύη κατηγόρησε την επιτροπή του ΟΗΕ μετά την έρευνα που καταγγέλλει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα

Το Ισραήλ ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κυρίως για «εξόντωση», εκτίμησε σήμερα επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ κατηγορώντας τόσο τις ισραηλινές αρχές και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου μετά την 7η Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:23 Άλλοι τρεις νεκροί μετά από επιθέσεις στην πόλη της Γάζας

Ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στην πόλη της Γάζας σκότωσε τουλάχιστον τρία άτομα.

Η επίθεση έλαβε χώρα στη γειτονιά Ζεϊτούν, σύμφωνα με τους ανταποκριτές του Al Jazeera.

Νωρίτερα, όπως προαναφέραμε, σε μια άλλη επίθεση σε σπίτι στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα και τραυματίστηκαν άλλα.

11:14 Εβδομήντα ακόμη ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ από τη μεριά του Λιβάνου

Ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει ότι τουλάχιστον 70 ακόμη βλήματα πέρασαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των βλημάτων που εκτοξεύτηκαν σήμερα το πρωί σε 160.

Ορισμένα από τα βλήματα καταρρίφθηκαν, ενώ τα περισσότερα έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές, δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Ο στρατός δήλωσε ότι απάντησε με αεροπορική επιδρομή στο σημείο εκτόξευσης των ρουκετών σε περιοχή κοντά στη Γιαρούν στον νότιο Λίβανο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:04 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έκανε επίθεση κατά «εργοστασίου ασφαλείας» στο βόρειο Ισραήλ

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε έναν αντιαρματικό πύραυλο εναντίον ενός «εργοστασίου ασφαλείας στο κιμπούτς Σάσα στο βόρειο Ισραήλ».

10:54 «Εξόντωση» – Το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, υποστηρίζει έρευνα του ΟΗΕ

Μια ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της «εξόντωσης».

«Διαπράχθηκαν τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης, της δολοφονίας, της δίωξης λόγω φύλου με στόχο Παλαιστίνιους άνδρες και αγόρια, της βίαιης μεταφοράς, των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και σκληρής μεταχείρισης», αναφέρει η Επιτροπή Έρευνας σε έκθεσή της, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η έρευνα κατηγορεί επίσης τη Χαμάς ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στα πρώτα στάδια του πολέμου στη Γάζα.

Τα ευρήματα προέκυψαν από δύο παράλληλες εκθέσεις, μία που επικεντρώνεται στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και μία άλλη για τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, που δημοσίευσε η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ (COI).

Το Ισραήλ δεν συνεργάζεται με την Επιτροπή, η οποία, όπως λέει, έχει αντι-ισραηλινή προκατάληψη. Η COI λέει ότι το Ισραήλ παρεμποδίζει το έργο της και εμποδίζει την πρόσβαση των ερευνητών τόσο στο Ισραήλ όσο και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ

10:44 Οι IDF αναφέρουν πυρκαγιές μετά από επιθέσεις με ρουκέτες που έπληξαν βόρεια τμήματα του Ισραήλ

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε μια μεγάλη επίθεση με ρουκέτες από τον Λίβανο, λέγοντας ότι περίπου 90 βλήματα εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ.

Οι IDF λένε ότι ορισμένα από τα βλήματα καταρρίφθηκαν, ενώ άλλα έπληξαν περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας πυρκαγιές.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ισραηλινούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν εκρήξεις στον ουρανό του βόρειου Ισραήλ και καπνό να υψώνεται στην πόλη Τιβεριάς, η οποία φέρεται να χτυπήθηκε από κάποιες ρουκέτες.

Στιγμιότυπο από τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά πόλεων στο βόρειο Ισραήλ.

10:34 Νυχτερινές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αρκετές νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις ακόλουθες περιοχές:

  • Σουβέικα, βόρεια της Τουλκαρέμ
  • Μπακάτ αλ-Χάταμπ, ανατολικά της Καλκίλια
  • Στρατόπεδο προσφύγων Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς, καθώς και στο χωριό Μπούρκα, βορειοδυτικά της πόλης
  • Ντέιρ Ίμπζι και Μπουντρούς, δυτικά της Ραμάλας
  • Μπέιτ Φατζάρ, νότια της Βηθλεέμ
  • Μπέιτ Ουμάρ, βόρεια της Χεβρώνας

Γενική απεργία πραγματοποιείται στην Τζενίν για να θρηνήσουν οι κάτοικοι τη δολοφονία έξι Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Καφρ Νταν.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 544 άνθρωποι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και των εποίκων. Περισσότεροι από 5.200 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης τραυματιστεί και τουλάχιστον 9.170 έχουν συλληφθεί.

10:25 Εκατοντάδες Ισραηλινοί εισέβαλαν στο τέμενος Αλ-Άκσα

Ομάδες Ισραηλινών έχουν εισέλθει στους χώρους του τζαμιού Αλ-Άκσα, πραγματοποιώντας εβραϊκές προσευχές για τον εορτασμό της γιορτής του Σαβουότ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν έναν δρόμο κοντά στην Πύλη της Δαμασκού, μια κύρια είσοδο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, και σταμάτησαν ορισμένους μουσουλμάνους πιστούς που κατευθύνονταν προς το τέμενος, προσθέτει το δημοσίευμα.

Οι μη μουσουλμανικές τελετουργίες έχουν απαγορευτεί εδώ και καιρό στο τέμενος Αλ-Άκσα με μια μακροχρόνια συμφωνία, αλλά οι Ισραηλινοί πιστοί πηγαίνουν συχνά στον χώρο σε θρησκευτικές περιστάσεις.

Δείτε σχετικό βίντεο από το Al-Jarmaq News που κάνει λόγο για ακόμα περισσότερους Ισραηλινούς που έχουν εισέλθει στο χώρο του τζαμιού:

10:15 Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τις ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό αθλητισμό

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (PFA), Τζιμπρίλ Ρατζούμπ πρόκειται να παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα για να επισημάνει τις προκλήσεις και τα επιτεύγματα του παλαιστινιακού αθλητισμού υπό κατοχή και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η PFA έχει αμφισβητήσει στο παρελθόν τη συμμετοχή του Ισραήλ σε διοργανώσεις της FIFA, ζητώντας την αποβολή του από την παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία λόγω του πολέμου στη Γάζα που έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 37.000 νεκρούς Παλαιστίνιους.

Το θέμα συζητήθηκε στο ετήσιο συνέδριο της FIFA στην Μπανγκόκ τον Μάιο, όπου αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου εντός των επόμενων δύο μηνών για να καθοριστεί το καθεστώς του Ισραήλ.

Η ομάδα της Παλαιστίνης έχασε με 5-0 από την Αυστραλία την Τρίτη σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έναν αγώνα στον οποίο ο Ρατζούμπ δεν μπόρεσε να παραστεί μετά την απόρριψη της βίζας του από τις αυστραλιανές αρχές, μια απόφαση που ο ίδιος χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη.

Τουλάχιστον 270 Παλαιστίνιοι αθλητές έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, σημειώνει το Al Jazeera. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατεδαφίσει κέντρα νεολαίας και έχουν συλλάβει και επιτεθεί σε αθλητές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Θυμηθείτε παλιότερο κείμενο του in για το ποδόσφαιρο εν μέσω πολέμου στη Γάζα εδώ

10:05 «Πνίγηκαν» τα σχέδια του Μπάιντεν για βοήθεια στη Γάζα – Καταρρέει η πανάκριβη πλωτή προβλήτα

Σε φιάσκο φαίνεται να εξελίσσεται η πολυδιαφημιζόμενη θαλάσσια γέφυρα του Λευκού Οίκου, που θα ανακούφιζε τις εκατοντάδες χιλιάδες των Παλαιστίνιων, τους οποίους εξεδίωξε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

10:00 «Οι Παλαιστίνιοι ονειρεύονται την επιστροφή στα σπίτια τους ενώ οι συζητήσεις για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται»

Η Χιντ Χουντάρι του Al Jazeera μεταδίδει από την Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα ότι:

«Υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα εδώ στη Γάζα. Υπάρχει ελπίδα, θλίψη, αισιοδοξία αλλά και προσοχή και σκεπτικισμός.

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι ελπίζουν ότι αυτό θα φέρει κατάπαυση του πυρός. Κάποιοι ανυπομονούν να κατεβάσουν τις σκηνές τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Άλλοι περιμένουν να δουν αν τα σπίτια τους εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι ακόμη και αν βρουν τα σπίτια τους βομβαρδισμένα, θα στήσουν μια σκηνή στα ερείπια των σπιτιών τους. Άλλοι περιμένουν να αναζητήσουν τα πτώματα των αγαπημένων τους προσώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Υπάρχει πολλή ελπίδα εδώ τώρα, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, νιώθοντας ότι αυτή η προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός μπορεί να αποτύχει όπως άλλες».

09:50 Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή θύματα από την επίθεση με ρουκέτες στην Κοιλάδα του Ιορδάνη

Σύμφωνα με τη Haaretz, δεν αναφέρθηκαν ζημιές ούτε θύματα στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, στα βόρεια του Ισραήλ, μετά από την επίθεση με ρουκέτες που έγινε από την πλευρά του Λιβάνου.

09:45 Ο διοικητής της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε ήταν ο κορυφαίος από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος

Ο διοικητής της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο την Τρίτη είναι το πιο υψηλόβαθμο θύμα της οργάνωσης από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ τον Οκτώβριο, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας.

Η αεροπορική επιδρομή έπληξε τον Ταλέμπ Αμπντάλα, γνωστό και ως Αμπού Ταλέμπ, στην πόλη Τζουάιγια, σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλα τρία άτομα. Οι πηγές, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters ότι πιθανότατα έγιναν στόχος κατά τη διάρκεια συνάντησης.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι ο Αμπντάλα ήταν διοικητής της Χεζμπολάχ για την κεντρική περιοχή των νότιων συνόρων του Λιβάνου και ήταν ανώτερος του Ουισάμ αλ-Ταουίλ – ενός άλλου υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε τον Ιανουάριο.

09:36 Παλαιστίνια φοιτήτρια Ιατρικής παίζει κιθάρα στα ερείπια της Γάζας

Η Παλαιστίνια φοιτήτρια Ιατρικής, Ραχάφ Νάσερ παίζει κιθάρα στα ερείπια της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα για να εμψυχώσει τους φίλους και τους γνωστούς της.

Συγκλονίζει η φωτογραφία με πολλά μικρά παιδιά τριγύρω της να την ακούν, να χειροκροτούν και να χαμογελούν.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Moaz Abu Taha

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Moaz Abu Taha

09:22 Καταιγισμός ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, πολλές αναχαιτίστηκαν – Η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ

Οι σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες ηχούν σε όλο το βόρειο Ισραήλ, λίγες ώρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ.

Οι σειρήνες ηχούν στις πόλεις Σαφέντ, Ρος Πίνα και Τιβεριάς, καθώς και σε πολλές άλλες πόλεις της Γαλιλαίας. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το σύστημα αεράμυνας Iron Dome να αναχαιτίζει πολλές ρουκέτες πάνω από την περιοχή.

Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για την πιο εκτεταμένη επίθεση από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα και μετά.

Δείτε σχετικό βίντεο:

09:13 Η Ρωσίδα επίτροπος για τα δικαιώματα ζητεί την ταχεία απελευθέρωση των Ρώσων που κρατούνται από τη Χαμάς

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας δηλώνει ότι απηύθυνε νέα έκκληση σε ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ και άλλους αξιωματούχους να αναλάβουν δράση για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των Ρώσων υπηκόων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, γράφοντας στο Telegram, λέει ότι απηύθυνε την έκκληση μετά από συνάντηση στη Μόσχα με συγγενείς εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται.

«Σε μια συζήτηση, μια από τις μητέρες μου είπε λεπτομέρειες για την κατάσταση όσων κρατούνται», γράφει.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για οκτώ ομήρους με ρωσικά διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένων τριών που απελευθερώθηκαν.

Η Μοσκάλκοβα δήλωσε ότι έκανε έκκληση στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, στην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπόλιαριτς και σε άλλους αξιωματούχους «για την ταχεία επιστροφή των συμπατριωτών μας στην πατρίδα».

09:03 Στο Κατάρ ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει σήμερα στο Κατάρ για συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αφού η Χαμάς απάντησε στην πρόταση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη σε τέσσερις χώρες στη Μέση Ανατολή, θα συναντηθεί με κορυφαίους ηγέτες στο Κατάρ, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Απαντώντας στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η Χαμάς πρότεινε τροποποιήσεις αργά την Τρίτη σε κοινή δήλωση με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «αξιολογεί» την απάντηση της Χαμάς.

Το AFP μεταδίδει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέμεναν σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η Χαμάς θα επέμενε τουλάχιστον σε κάποιες αλλαγές αντί να αποδεχθεί αμέσως ολόκληρη την πρόταση κατάπαυσης του πυρός και οι ΗΠΑ θέλουν να δουν αν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να επιλύσουν τις διαφορές με το Ισραήλ.

08:53 Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν τις επιθέσεις στη Ράφα, μία ημέρα μετά τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε σπίτι

Τρεις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα την Τρίτη, μία ημέρα αφότου η Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές της στην πόλη της νότιας Γάζας πυροδότησαν έναν «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε σπίτι» (HBIED) που σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Μια μονάδα της ισραηλινής ταξιαρχίας Γκιβάτι μπήκε στο παγιδευμένο σπίτι στην ανατολική Ράφα – που ήταν το σπίτι ενός μέλους της Χαμάς – νομίζοντας ότι ήταν «καθαρό» από εκρηκτικά. Η πυροδότηση των εκρηκτικών οδήγησε στην κατάρρευση του κτιρίου πάνω στους στρατιώτες, αναφέρουν οι αμερικανικές δεξαμενές σκέψης Institute for the Study of War (ISW) και Critical Threats Project (CTP).

Η τελευταία κοινή έκθεση των ISW/CTP για την κατάσταση στη Γάζα σημειώνει επίσης ότι μαχητές της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) εκτόξευσαν την Τρίτη μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού στόχου στην περιοχή Κισουφίμ του νότιου Ισραήλ.

Ένας ελεύθερος σκοπευτής της PIJ ανέφερε επίσης ότι στόχευσε Ισραηλινό στρατιώτη που επιχειρούσε κατά μήκος του διαδρόμου Νετζαρίμ την ίδια ημέρα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:44 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έφηβο κοντά στην Καλκίλια στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο χωριό Μπακάτ αλ-Χάταμπ, ανατολικά της Καλκίλια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και συνέλαβε ένα 17χρονο αγόρι, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στην πόλη Μπέιτ Φατζάρ, νότια της Βηθλεέμ, σύμφωνα με το Wafa.

Σε άλλο σημείο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, πραγματοποιήθηκε νεκρώσιμη πομπή για τους έξι Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν την Τρίτη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιδρομής στην περιοχή Καφρ Νταν της Δυτικής Όχθης, που βρίσκεται δυτικά της πόλης Τζενίν.

Πλάνα που δημοσίευσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν μεγάλο πλήθος ανθρώπων να φωνάζει συνθήματα καθώς μεταφέρουν τις σορούς των έξι ανδρών στους δρόμους.

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:34 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας προκάλεσε τον θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa
  • Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε επίσης ένα σπίτι στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας ένα παιδί, σύμφωνα με το Wafa
  • Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι δήλωσε στους περιφερειακούς και παγκόσμιους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην Ιορδανία για την ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Γάζα ότι περισσότερα από 600.000 Παλαιστίνια παιδιά στερούνται της εκπαίδευσης στην εμπόλεμη περιοχή
  • Η Παλαιστίνη και τα Μπαρμπάντος υπέγραψαν κοινή δήλωση για την επίσημη εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη
  • Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την απάντηση των Χαμάς και Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός που υποστηρίζεται από το ΣΑ του ΟΗΕ

08:25 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι 800 Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν σε μια εβδομάδα αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ δεν τηρεί το διεθνές δίκαιο

Η διεθνής ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (γνωστή με τα γαλλικά αρχικά MSF) δήλωσε ότι η δολοφονία από το Ισραήλ περισσότερων από 800 ανθρώπων και ο τραυματισμός περισσότερων από 2.400 στη Γάζα από τις αρχές Ιουνίου αναδεικνύει την «αδιαφορία του ισραηλινού στρατού για τις ζωές των Παλαιστινίων».

«Πολυάριθμες στρατιωτικές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες εισροές μαζικών θυμάτων», ανέφεραν οι ΓΧΣ σε ανακοίνωσή τους, καλώντας τις ισραηλινές δυνάμεις να «σταματήσουν αυτές τις σφαγές».

«Πώς μπορεί η δολοφονία περισσότερων από 800 ανθρώπων μέσα σε μία μόνο εβδομάδα να θεωρηθεί στρατιωτική επιχείρηση που τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο;», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της μονάδας έκτακτης ανάγκης των ΓΧΣ, Μπράις ντε λε Βιν.

«Δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε τη δήλωση ότι το Ισραήλ λαμβάνει ‘όλες τις προφυλάξεις’ – πρόκειται απλώς για προπαγάνδα», δήλωσε ο ντε λε Βιν.

«Από τον Οκτώβριο (και σίγουρα και πριν), η απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του πολέμου», πρόσθεσε.

08:15 «Καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας την ώρα που οι διαμεσολαβητές εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς για τη συμφωνία

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, 250η ημέρα του πολέμου, τις εξελίξεις στη Γάζα, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ποσά που… ζαλίζουν: Τα «χρυσά» συμβόλαια που έχει υπογράψει ο Εβάν Φουρνιέ (vids)

Τα «χρυσά» deal του Εβάν Φουρνιέ στο ΝΒΑ – Πόσα λεφτά έπαιρνε ο Γάλλος ανά σεζόν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024