Ρωσία: Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν στην Αστάνα την 3η και 4η Ιουλίου
Νομίζω ότι ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην Αστάνα την 3η και 4η Ιουλίου και «θα μας δοθεί η ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε όλες τις τρέχουσες υποθέσεις», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα την 3η και την 4η Ιουλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας χθες Τρίτη, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν (δεξιά, στη φωτογραφία, επάνω, του Sputnik/Mikhail Metzel/via Reuters, με τον Πούτιν) , μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ βρίσκεται στη Ρωσία για να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της BRICS, στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας, ανατολικά της Μόσχας. Η συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε στο περιθώριο της συνόδου.
Ο Πούτιν εξήρε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την ομάδα BRICS
«Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις εργασίες της BRICS. Χαιρετίζουμε την ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία. Ολες οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα υπό την ηγεσία του φίλου μου προέδρου Ερντογάν», είπε ο ρώσος πρόεδρος.
Στη δήλωσή του πριν τη συνάντηση, ο Πούτιν εξήρε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την ομάδα BRICS, λέγοντας: «Καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το έργο της BRICS και σίγουρα θα υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο την επιθυμία της να είναι μαζί με τις χώρες μέλη αυτής της ένωσης και να επιλυθούν κοινά προβλήματα».
«Σας ζητώ να μεταφέρετε τις καλύτερες ευχές μου στον πρόεδρο Ερντογάν. Ελπίζω ότι θα συναντηθούμε το συντομότερο δυνατό. Νομίζω ότι θα βρίσκεται στην Αστάνα την 3η και 4η Ιουλίου στο πλαίσιο διεθνούς εκδήλωσης και θα μας δοθεί η ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε όλες τις τρέχουσες υποθέσεις», προσέθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Γιατί όχι;»
Από την πλευρά του ο Χακάν Φιντάν είπε: «Οπως αναφέρατε στην εναρκτήρια ομιλία σας, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πράγματι εξελίσσονται εξαιρετικά καλά. Υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν στο εμπόριο.
»Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες μεσολάβησης για την Ουκρανία. Κάνουμε επίσης ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε την πολιτική σταθεροποίησης που έχετε προωθήσει οι δυο ηγέτες στη Συρία. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω γι’ αυτό με όλους τους φίλους που συνάντησα κατά τη διάρκεια των επαφών μας στη Μόσχα».
Νωρίτερα, χθες το πρωί, ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, και προχθές Δευτέρα είδε τον γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού και τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν. Συμμετείχε επίσης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ρωσοτουρκικός Σύνδεσμος Επιχειρηματών στη Μόσχα.
Την 3η Ιουνίου, ο τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν, στην Κίνα για συνομιλίες, ερωτηθείς αν η χώρα θα εντασσόταν στην BRICS, απάντησε «αν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, γιατί όχι;», σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει την ένταξή της στην BRICS προκάλεσε αίσθηση.
Ικανοποίηση της Ρωσίας
Η δήλωση Φιντάν έγινε θετικά δεκτή ειδικά από τη Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την ικανοποίηση της Ρωσίας για την επιθυμία της Τουρκίας να γίνει μέλος των χωρών BRICS και δήλωσε ότι το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής της ομάδας.
Σημείωσε ότι το ενδιαφέρον για την BRICS από διάφορα κράτη αυξάνεται, αλλά δεν είναι εφικτό να ενταχθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες.
Την ομάδα BRICS ίδρυσαν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, κατόπιν προσχώρησε σ’ αυτήν η Νότια Αφρική, προτού ακολουθήσει το 2024 νέα διεύρυνση, με την ένταξη της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις