Φωτιά στην Κηφισιά: Ολοκληρωτική καταστροφή στο εργοστάσιο – Ανησυχία για τον τοξικό καπνό
Η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική στην ευρύτερη περιοχή, αρκετές ώρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στο εργοστάσιο PAL στην Κάτω Κηφισιά, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες χθες το απόγευμα έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης. Η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική στην περιοχή, αρκετές ώρες μετά την κατάσβεση της φωτιάς.
Από τη φωτιά έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες και επικίνδυνες χημικές ενώνεις. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το τοξικός καπνός που κάλυψε την ατμόσφαιρα ενδεχομένως να έχει μακροχρόνιες συνέπειες τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, στους οποίους συστήνεται περιορισμός μετακινήσεων και κλείσιμο παραθύρων, όσο και για τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο εργοστάσιο αλλά και σε διπλανές βιοτεχνίες.
Οι τοξικές ουσίες που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα προκαλούν μεγάλη ανησυχία για την υγεία κατοίκων και εργαζομένων
Η πυρκαγιά έκαιγε περισσότερες από δυόμισι ώρες στην αποθήκη του εργοστασίου με τις ανοξείδωτες συσκευές, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, με τους πυκνούς μαύρους καπνούς να έχουν «πνίξει» την περιοχή και να εξαπλώνονται στην Αττική, ενώ κομμάτια καμένων υλικών έπεφταν από τον ουρανό.
Ήταν τέτοιο το θερμικό φορτίο, μάλιστα, που για περισσότερη από μία ώρα οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν καν να προσεγγίσουν το εργοστάσιο.
Έχοντας περιορίσει πλέον την φωτιά, οι πυροσβέστες αναζητούν έστω και μικρές εστίες καπνού ώστε να μηδενίσουν το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.
Τα αίτια της έκρηξης
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αναφέρεται ότι η έκρηξη που προκάλεσε τη φωτιά που ακολούθησε σημειώθηκε από τη φόρτιση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου, η οποία θα ερευνηθεί από πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής.
Για την τιτάνια μάχη της Πυροσβεστικής ώστε η φωτιά να περιοριστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα. Bοήθεια παρείχαν υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές ενώ από αέρος ελικόπτερο πραγματοποιούσε ρίψεις νερού περιμετρικά για να μη περάσει η φωτιά στο ρέμα και πάει προς το νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων.
Οι πυκνοί μαύροι καπνοί ήταν ορατοί από πολλές περιοχές της Αθήνας
Χαρακτηριστικό της εφιαλτικής κατάστασης είναι ότι οι πυκνοί μαύροι καπνοί είχαν καλύψει την περιοχή από τη γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι τον Διόνυσο, μέχρι και τη γέφυρα της Μεταμόρφωσης, και ήταν ορατοί από πολλές περιοχές της Αθήνας.
Ευτυχώς η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε διπλανή επιχείρηση και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, ενώ χθες είχε κλείσει ο παράδρομος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος της Κηφισιάς.
Τοξική η ατμόσφαιρα
Τον κώδωνα του κινδύνου «κρούει» η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, Σταματούλα Τσικρικά, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Update»: «Oι εικόνες που βλέπουμε μπορεί να είναι εντυπωσιακές αλλά κυρίως είναι τοξικές για την ατμόσφαιρα».
«Πολύ σημαντικό είναι αυτές τις ώρες όπου υπάρχει έντονη καύση αφού η φωτιά οφείλεται σε καύσεις ανόργανων και οργανικών χημικών ουσιών, οι πολίτες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον εσωτερικό αέρα των σπιτιών καθαρό με τη χρήση κλιματισμού που κυρίως να διαθέτει ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα» είπε η κ. Τσικρικά.
«Τα παράθυρα και οι πόρτες να είναι κλειστά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις τώρα, ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, τα μικρά παιδιά. Δεν είναι ώρα τώρα να βγουν να παίξουν στην παιδική χαρά, ούτε οι ηλικιωμένοι, οι θηλάζουσες και οι έγκυες. Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα οποία δρουν αυτή τη στιγμή στο πεδίο – γιατί μην ξεχνάμε ότι εκτός από τους πυροσβέστες που πολλές φορές έχουν και τους ειδικούς εξοπλισμούς – οι υπόλοιποι, ακόμη και οι δημοσιογράφοι είναι και αυτοί στο πεδίο θα πρέπει να φορούν τη μάσκα της υψηλής προστασίας».
Σχετικά με τον ανακυκλούμενο αέρα στα αυτοκίνητα, η κ. Τσικρικά υπογράμμισε: «Κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Να έχουμε νερό κοντά μας. Αν υπάρχει λόγος να κινούμαστε σε αυτές τις περιοχές, να υπάρχει νερό, να βρέχουμε λίγο τα ματάκια και τη μύτη μας γιατί είναι σημαντικό αν έρθουμε σε έκθεση και κυρίως αν αισθανθούμε συμπτώματα όπως είναι πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, έντονο βήχα ή ταχυκαρδία, ζάλη, κόπωση, αμέσως να επικοινωνήσουμε με γιατρό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις