Φθιώτιδα: Θαλάσσια ανεμώνη τσίμπησε 4χρονη προκαλώντας της σοβαρά εγκαύματα
Τον Μάιο είχαν αναφερθεί αλλά δύο περιστατικά με μικρά παιδιά στην περιοχή της Αργολίδας
Ένα κοριτσάκι μόλις 4 ετών άρχισε ξαφνικά να ουρλιάζει από τον πόνο σε παραλία της Φθιώτιδας καθώς είχε καθίσει επάνω σε θαλάσσια ανεμώνη, με τους γονείς της που κάθονταν δίπλα της να προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη.
Η οικογένεια, όπως αναφέρει το lamiareport.gr, θέλησε να απολαύσει το μπάνιο της την περασμένη Κυριακή στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Πελασγίας. Κάποια στιγμή το κοριτσάκι που έπαιζε δίπλα στο νερό «ούρλιαξε από τον πόνο», όπως αναφέρει η μητέρα της, «και αμέσως τρέξαμε κοντά της χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί».
Αμέσως επικοινώνησε με την παιδίατρο και σε συνεννόηση μαζί της χορήγησε στην 4χρονη αντισταμινικό και κορτιζονούχα αλοιφή.
«Το κοριτσάκι μας ούρλιαξε από τον πόνο και αμέσως τρέξαμε κοντά της» λέει η μητέρα της
«Τέσσερις ακόμη άνθρωποι, που άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό άλλος σε μικρότερο τους είχε τσιμπήσει ανεμώνη, μας εξήγησαν τι είχε πάθει η μικρή, έτσι απομακρύναμε τα υπολείμματα από τα πλοκάμια και αμέσως της δώσαμε κορτιζόνη» λέει η μητέρα.
Η θεραπεία λόγω της έκτασης του οιδήματος θα πάρει τουλάχιστον έξι μήνες και η μικρή θα πρέπει να μείνει μακριά από τον ήλιο όλο αυτό το διάστημα για να μη μείνει σημάδι, όπως εξήγησε η μητέρα.
Τι είναι η θαλάσσια ανεμώνη
Όπως έχει εξηγήσει μιλώντας στην ΕΡΤ η θαλάσσια βιολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά, «η επαφή με θαλάσσια ανεμώνη είναι επικίνδυνη γιατί εκκρίνεται οξύ που μπορεί να επιφέρει εγκαύματα» τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για φυτό αλλά για ζώο.
Το τσίμπημά της προκαλεί έντονο πόνο και κνησμό με το χαρακτηριστικό έγκαυμα που το συνοδεύει, εξαιτίας του δηλητηρίου που η θαλάσσια ανεμώνη φέρει για να ναρκώνει τα θύματά της. Εξάλλου η αίσθηση που έχει κάποιος από τέτοιο τσίμπημα είναι ότι καίγεται.
Τα συμπτώματα του τσιμπήματος αντιμετωπίζονται με κορτιζόνη και αντισταμινικά, αν υπάρχουν αλλεργικά συμπτώματα. Ειδικά για άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργιών πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή και ίσως θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια σε κάποιο νοσοκομείο.
Τα πλοκάμια τα απομακρύνουμε από το δέρμα με κάτι σκληρό (π.χ. μια κάρτα) χωρίς να τα αγγίξουμε με γυμνά χέρια. Προσοχή, ξεπλένουμε με θαλάσσιο νερό.
Οι θαλάσσιες ανεμώνες προσκολλώνται πάνω βράχια και πέτρες, γι’ αυτό θέλει προσοχή την ώρα που κάποιος μπαίνει στη θάλασσα ώστε να μην τις πατήσει κατά λάθος. Δεν κολυμπούν στο νερό, όπως οι τσούχτρες.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την αύξηση της παρουσίας της θαλάσσιας ανεμώνης στις ελληνικές θάλασσες. Μέσα στο Μάιο είχαν αναφερθεί άλλα δύο περιστατικά σε μικρά παιδιά, στην περιοχή της Αργολίδας.
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό